Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?  (gelezen 13623 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Gepost op: 02-10-2003 15:18 u »
Hallo brouwers!

Ik heb vandaag een elektrische weckketel gekocht, een hele oude uit de jaren '60, elektrisch. De pan heeft een inhoud van 25-30 liter en heeft een stelknop met de standen 750, 1500 en 2000 Watt. Heeft iemand ervaring met zulke elektrische ketels en is het daadwerkelijk geschikt voor zowel maischen als koken bij bierbereiding? Het merk staat er niet op, maar hij ziet er heftig geemailleerd (buitenkant) uit. De binnenkant is blauw, zoals je dat wel es bij oudere pannen ziet.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #1 Gepost op: 03-10-2003 13:15 u »
Hoi Eduard  :proost:

Allereerst heb ikzelf geen ervaring met het maischen en koken in zulke ketels, maar toch een paar dingetjes:

De ketel is (zoals je zegt) oud. Is de bedrading dan nog wel in orde? Is het rubber niet verweerd en zo? Mocht dat wel het geval zijn, dan kan dat gevaarlijk zijn.
Bij elektrisch koken zet je 'het vuur hoger' door er meer vermogen doorheen te pompen. Die stelknop laat dat ook duidelijk zien. Je weet echter nog niet welke temperaturen je bereikt met welk vermogen. Je zou dat kunnen vaststellen door de ketel te vullen met water en dat stapsgewijs op te warmen. Echter, per hoeveelheid water in de pan is deze schaalverdeling weer anders!
Een ander punt waarmee je rekening moet houden is het doorverwarmen van het element, ook al heb je de stroom eraf gedraaid. Bij de maischrusten is dat niet altijd wenselijk. Het vraagt dus wel de enige handigheid hiermee. Dit geldt echter alleen als er geen thermostaat in zit. Ik verwacht dat niet in jouw pan.

Dus: voor maischen kandie gebruikt worden. Voor koken is er geen enkel probleem (als er genoeg vermogen in het element zit uiteraard).

Succes!!

Edwin

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #2 Gepost op: 03-10-2003 15:23 u »
Hoi Eduard,

Als je een intern verwarmingselement (zoals een verwarmingsspiraal) hebt kan het gebeuren dat de vaste deeltjes van je maisch (bijv. de kaf) aanbranden op het verwamingselement. Dit kan je hele maisch verpesten (de aangebrande smaak krijg je er niet meer uit), en kan je verwarmingselement vernielen (kan zijn warmte niet meer kwijt door de aanbrandlaag erop). Zo'n aangebrand verwarmingselement schoonmaken is trouwens ook niet zo leuk en makkelijk werk. Dus pas op met zo'n verwarmingselement, goed doorroeren lijkt me nodig.

Grt, Bas H.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.161
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #3 Gepost op: 03-10-2003 23:04 u »
Hoi Eduard,

Het verhaal van Bas kan ik bevestigen.

Toen ik nog niet zo lang bezig was als hobbybrouwer zo'n 20 jaar geleden had ik ook zo'n ketel. Deze ketel werd gebruikt voor het brouwen van Engelse bierrecepten (dun bier dus).
Op een dag wilde ik een zwaarder bier brouwen en had de hoeveelheid mout verhoogd. Prompt brande alles vast. Mijn buren belden aan om te vertellen dat er iets bij mij iets gruwelijk verkeerd bij het bereiden van een maaltijd. Ik liet zien wat ik aan het doen was. Uit het beslag kwamen kleine gasbellen omhoog. Deze spatten aan het oppervlak uiteen waarna grijs rookpluimpjes vrijkwamen. Dapper als ik was ben ik doorgegaan met het brouwsel. Ik hoef denk ik niet verder uit te leggen waar het brouwsel uiteindelijk in terecht gekomen is.
Na deze ervaring ben ik meteen op zoek gegaan naar een grote pan die op het gasfornuis verwarmd kon worden.

:degroeten: Jacques

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #4 Gepost op: 05-10-2003 18:54 u »
Nou, dat zijn heftige verhalen! (rookpluimpjes uit belletjes)

Ik heb mijn eerste ingredienten besteld bij de bekende Belg, samen met een pollepel zodat ik de bodem van het brouwsel goed in de gaten kan houden. 'k Moet alleen nog een hevel en een tegenstroomkoeler maken en dan ga ik aan de slag. Meer nieuws volgt...

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #5 Gepost op: 06-10-2003 23:06 u »
Hoi Eduard,

Ikzelf gebruik ook altijd een elektrische weckketel en ik heb er prima resultaten mee.er zit geen element in de ketel maar onder de bodem.
Ik gebruik hem alleen maar met het maischen, het koken doe ik op het gasfornuis.
Het is inderdaad even leren hoe je met de weckketel om moet gaan i.t.m het doorverwarmen van het element, maar daar leer je op den duur wel mee omgaan.
En als je in combinatie een wortverzamelpijp gebruikt heb je een prima brouwinstallatie! :duimop:

groeten :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.161
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #6 Gepost op: 06-10-2003 23:16 u »
Mijn reactie had betrekking op een ketel met een verwarmingselement in de vloeistof. Dergelijke ketels kan ik iedereen dus van harte afraden.

Naar mijn idee kun je het beter gas gebruiken voor het brouwen dan electriciteit. Gas geeft veel meer warmte en is veel makkelijker te regelen.

:degroeten: Jacques

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #7 Gepost op: 07-10-2003 03:22 u »
Mijn ketel heeft de elementen (3) onder de pan zitten, maar je ziet in de pan zelf wel de ribbels waarin de elementen liggen. Voor de rest verwarmt ie prima, ook al geprobeerd met water. Met 4 liter water in de pan verwarmde hij tot zo'n 80 graden met 4 graden per minuut. Daarna heb ik niet meer gemeten. Ik dacht er eerst ook aan om een gewone pan die op een gasvlam kan staan te kopen, maar kwam tot de conclusie dat dat teveel gedoe met gas, warmte en apparatuur zou geven. Bovendien brouw ik bier omdat ik in de toekomst naar Noorwegen ga verhuizen (3 voor een halve liter Grolsch daar, en 6 voor een Erdinger, je begrijpt dus wel waarom ik brouw), en daar hebben ze geen gasaansluitingen thuis. Dus dan maar elektrisch :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.161
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #8 Gepost op: 07-10-2003 22:19 u »
Hoi Eduard,

Hebben ze daar in Noorwegen geen flessengas?
Ik weet dat tal van hobbybrouwers in wijken zonder aardgas brouwen op flessengas met gasbranders die daarvoor geschikt zijn.
Ik weet niet hoeveel jij drinkt maar als je serieus bierbrouwt als alternatief voor het kopen van bier wil je toch denk ik een redelijke hoeveelheid per keer kunnen maken.

:degroeten: Jacques

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Weckketel voor maischen/koken: ervaringen?
« Reactie #9 Gepost op: 17-10-2003 11:41 u »
Ja, wat ik in Noorwegen ga brouwen moet mijn gehele bierbehoefte + die van gasten dekken. Maar het probleem is dat ik de eerste tijd niet een riante woning ga hebben, daarom heb ik ook gekozen voor een elektrische weckketel: die kun je zo aan de stroom aansluiten. Als ik het zo zie moet het niet onmogelijk zijn om met mijn ketel brouwsels van 20 liter te maken, en m.b.v. high-gravity brewing misschien nog wel 5-10 liter meer (precies zoveel als er in mijn gistton past + bovenruimte).

Nu ik al 1 keer deze ketel heb gebruikt voor maischen en koken kan ik meedelen dat maischen geen probleem is. Je moet er wel bijblijven, voornamelijk tijdens de rustperiodes boven de 60 graden, maar van aanbranden heb ik niets gemerkt, ook bij het hopkoken niet. Wat wel een probleempje is, is dat ik zoveel wort moeilijk aan de kook krijg, de 2 kilowatt zijn magertjes voor koken zonder deksel. Misschien dat ik nog eens een poging zal wagen om de buitenkant van het geheel te isoleren. Dan kan ik zowel de maischtemperatuur gemakkelijker stabiel houden als de kooktemperatuur sneller bereiken en gemakkelijker aanhouden.

Hier tenslotte nog twee foto's van het stuk antiek. De binnenkant is zoals-ie eruit ziet na een keer brouwen: