Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2015 D3 Bockbier - Ton van Gelder  (gelezen 6020 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ton

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
ONK 2015 D3 Bockbier - Ton van Gelder
« Gepost op: 23-06-2015 22:17 u »
Met onderstaand recept haalde ik 87 punten in de D-klasse, genoeg voor een derde plaats.

Bijzonderheden

Net als bij het Schwarzbier en zoals meestal tegenwoordig, heb ik hop uit eigen tuin gebruikt. Ik neem een gemiddelde bitterheid voor de gebruikte variėteit aan. De gebruikte hopsoort was een Hallertauer variant.

Spoelwater was weer aangezuurd met ca. 1 ml 80% melkzuur.

Als gist heb ik dit keer W34/70 korrelgist gebruikt. Ik hydrateer altijd wel met water van ongeveer 30 graden.

Opmerkingen keurmeester

Zeer stevig schuim, mooie gebrande bittertonen

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk87
Naam receptVoskuiler Bock
Brouwdatum02-11-2014
BiertypeBockbier
Volume10,9
Begin SG1,068 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)44 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)28 IBU
Brouwzaalrendement86,5 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
12,00 lWater uit Hattemerbroek
9,06 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
38 mg/l2 mg/l10 mg/l117 mg/l10 mg/l12 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,750 kgMünchenermoutDingemans15 EBC55,6 %
0,500 kgVienna moutWeyermann7 EBC15,9 %
0,500 kgAroma 50Dingemans50 EBC15,9 %
0,250 kgCara-redWeyermann50 EBC7,9 %
0,150 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons525 EBC4,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.20 min.3,8 l/kg
Uitmaischen76,0 °C5 min.3 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gHallertauer Aromabellen6,0%75 min.20,3 IBU
10,0 gHallertauer Aromabellen6,0%20 min.7,5 IBU
15,0 gHallertauer Aromabellen6,0%5 min.3,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting14,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting14,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting13,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,6%
Start nagisting09-11-2014
Temp. nagisting13,0 °C
Start lagering16-11-2014
Temp. lagering1,5 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2015 D3 Bockbier - Ton van Gelder
« Reactie #1 Gepost op: 23-06-2015 22:42 u »
Mooi recept en mooie successen Ton. Gefeliciteerd.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: ONK 2015 D3 Bockbier - Ton van Gelder
« Reactie #2 Gepost op: 24-06-2015 20:21 u »
Ook van mij proficiat Ton!

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: ONK 2015 D3 Bockbier - Ton van Gelder
« Reactie #3 Gepost op: 08-07-2015 08:49 u »
Gefeliciteerd.

Ga deze eens brouwen, bedankt.

Tags: