ONK 2015 B1 Schwarzbier - Ton van Gelder

Gestart door Ton, 23-06-2015 22:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ton

Met dit recept voor een Schwarzbier heb ik 88 punten gehaald in de B-klasse, hetgeen een eerste plaats opleverde.

Bijzonderheden

De hop die gebruikt is komt uit mijn eigen tuin en is een combinatie van Hallertauer Aroma, Smaragd en Opal. Deze variëteiten heb ik een paar jaar geleden bij Eickelmann in Duitsland gekocht.  Ik heb een gemiddelde bitterheid aangenomen.

Verder is de gistsoort eentje uit de private collection van Wyeast, niet altijd verkrijgbaar dus.

Water alhier is zacht. Ik zuur het spoelwater altijd aan tot ca. pH 5 met ongeveer 1 ml melkzuur (80%)

Opmerkingen keurmeester

Mooie zachte Münchenermout toets, goed gebrouwen

Ook werden een aantal verbeterpunten aangegeven:
Geroosterde toetsen mogen tikje sterker zijn
Fruitige ester in geur (zwak) hoort niet in dit bier

Laatste komt mogelijk doordat ik voor een vlotte vergisting ga en daarom altijd aan de bovenkant van een aangegeven gisttemperatuur ga zitten, meestal 12-13 gr.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk85
Naam receptZwarte van de Voskuil
Brouwdatum03-08-2014
BiertypeSchwarz
Volume11,5
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)58 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)27 IBU
Brouwzaalrendement77,9 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Hattemerbroek9,30 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
38 mg/l2 mg/l10 mg/l117 mg/l10 mg/l12 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC84,0 %
0,250 kgAroma 50Dingemans50 EBC10,5 %
0,130 kgOntbitterde zwarte moutDingemans1400 EBC5,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.4,2 l/kg
67,0 °C5 min.20 min.4,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C5 min.15 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gTuinmengsel 2013bellen7,0%60 min.16,8 IBU
10,0 gTuinmengsel 2013bellen7,0%20 min.8,8 IBU
10,0 gTuinmengsel 2013bellen7,0%5 min.2,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
200,0 mlMunich Lager II (2352)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting24,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting13,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting13,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad63,5%
Start nagisting10-08-2014
Temp. nagisting15,0 °C
Start lagering23-08-2014
Temp. lagering1,0 °C


Jacques

Ton, bedankt voor het plaatsen van de recepten.

Jouw naam komt nu 7 keer voor op de index met bewezen recepten. Vanaf 2009 val je in de prijzen. En dit jaar zelfs twee keer. Chapeau!  :petje-af:

De Kiekert


Herman

Gefeliciteerd, mooi werk Ton! Je brouwt mooie bieren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.