Wie zegt dat het schimmel is? Vaak zie je na overhevelen enige gistactiviteit, er ontstaat bij mij op het vloeistofoppervlak een 'kring' van witte belletjes.
De foto is niet erg scherp, maar:
- geen werking waterslot;
- Sjoert heeft het niet over kringen van witte belletjes maar over vlokken die op schimmel lijken;
- voordat kaam een vlies vormt ontstaan er vlekken op het bier die uitbreiden tot een aaneengesloten vlies.
Kortom: hele grote kans dat het kaam is.
Zo te merken was het bier na 5 dagen al uitgegist. De gist bepaalt wanneer de nagisting begint en eindigt. De brouwer heeft daar niet zo veel over te vertellen.
In het geval dat de vergisting is afgerond, of nagenoeg is afgerond is, is het beter niet over te hevelen. In plaats daarvan laat je het bier nog een weekje staan en bottel je daarna het bier. Voorwaarde is wel dat je gistvat luchtdicht is. Als dat niet het geval is loop je een heel groot risico op het oxideren van je bier. Overhevelen naar een goed sluitend vat is in dat geval toch gewenst.