Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Twee vragen

Gestart door udo, 23-06-2015 17:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

udo

- Staat er ergens op de wiki een recept om met moutpoeder een biertje te b(r)ouwen? Ik zoek iets dat net een stapje verder is dan het blikbrouwen.

- Welk blikbier is (ook) laaggistend te bereiden en heeft goede slagingskansen? Dit vanwege het feit dat ik weinig stook in het najaar en toch iets wil brouwen.

bert braadslee

Citaat van: udo op 23-06-2015  17:51 u- Welk blikbier is (ook) laaggistend te bereiden en heeft goede slagingskansen? Dit vanwege het feit dat ik weinig stook in het najaar en toch iets wil brouwen.

Als je bij de blikbrouwsels een pils-achtige of bokbier-achtige neemt en er zelf een ondergist bij koopt kan je deze prima op deze wijze vergisten.
 :biersmile:

GeBaxke


udo

Dank voor de reacties, dit geeft weer mogelijkheden om langer te kunnen brouwen.
Ook kwamen er weer vragen...  :D

Qua Bock kan ik dan kiezen uit b.v. Muntons of Brewferm of Black Rock.
Is er eentje aan te bevelen? (of welke is juist te vermijden?)

En bij de gisten vond ik deze Arsegan. Goedkoop!
De ideale gistingstemperatuur daarvan is bij 12-15°C; is dat niet een erg smal werkgebiedje?
Zou ik niet beter deze Wyeast moeten kiezen?
Of een andere gist?

Markiej87

Waarom niet een oude koelkast ombouwen tot klimaatkast? :)

udo

Citaat van: Markiej87 op 24-06-2015  11:57 uWaarom niet een oude koelkast ombouwen tot klimaatkast? :)
Verschillende redenen:
Omdat dat sowieso geld kost, en er niet teveel ruimte is.
Omdat er zoveel meer factoren de smaak beïnvloeden en deze zeker nog niet ken of onder controle heb.
Ik wil voor later dit jaar binnen de omstandigheden die er heersen door kunnen gaan brouwen.

bert braadslee

Citaat van: udo op 24-06-2015  09:56 uDank voor de reacties, dit geeft weer mogelijkheden om langer te kunnen brouwen.
Ook kwamen er weer vragen...  :D

Qua Bock kan ik dan kiezen uit b.v. Muntons of Brewferm of Black Rock.
Is er eentje aan te bevelen? (of welke is juist te vermijden?)

En bij de gisten vond ik deze Arsegan. Goedkoop!
De ideale gistingstemperatuur daarvan is bij 12-15°C; is dat niet een erg smal werkgebiedje?
Zou ik niet beter deze Wyeast moeten kiezen?
Of een andere gist?

Beginnen met een korrelgist is het makkelijkst.

Voor Muntons & Black Rock heb je 24 gram gist nodig, voor Brewferm 13 gram. Met 1 zakje ben je er dus niet!
Op lage temperatuur vergisten heeft de voorkeur maar op (lage) kamertemperatuur gaat het ook prima.

Ik zou ze allemaal proberen...
 :biersmile:

Brouwers

Citaat van: udo op 24-06-2015  09:56 uDank voor de reacties, dit geeft weer mogelijkheden om langer te kunnen brouwen.
Ook kwamen er weer vragen...  :D

Qua Bock kan ik dan kiezen uit b.v. Muntons of Brewferm of Black Rock.
Is er eentje aan te bevelen? (of welke is juist te vermijden?)

En bij de gisten vond ik deze Arsegan. Goedkoop!
De ideale gistingstemperatuur daarvan is bij 12-15°C; is dat niet een erg smal werkgebiedje?
Zou ik niet beter deze Wyeast moeten kiezen?
Of een andere gist?

Ik ben zelf enorm tevreden met de fermentis w34/70. Deze zou tot 22 graden aan moeten kunnen, maar voor een clean resultaat moet je onder de 15 graden vergisten.

Wat betreft de gistkast, mijn advies zou zijn om dit als een van de belangrijkste investeringen in je toekomstige brouwerij gaat zijn. Je kan namelijk een grote kwaliteitswinst boeken op het controleren van je vergisting. Het is ook nog een van de goedkoopste en makkelijkste over het algemeen. Niet dat je per definitie slechte bieren maakt door ongecontroleerd vergist, maar kan een hoop ongewenste bijsmaken voorkomen en je kan dan ook 's zomers ondergistende bieren maken  :biersmile:.


Reinout

Ik heb zelf eens een Brewferm pils blik gebrouwen met Brewferm lager gist (volgens mij)
Wel met gecontroleerde vergisting, goed gelukt moet ik zeggen.

Marcel_k

Citaat van: udo op 23-06-2015  17:51 u- Staat er ergens op de wiki een recept om met moutpoeder een biertje te b(r)ouwen? Ik zoek iets dat net een stapje verder is dan het blikbrouwen.
http://www.homebrewtalk.com/forumdisplay.php?f=37
http://brewery.org/cm3/recs/05_toc.html
http://www.brewingwithbriess.com/Recipes/
http://beersmithrecipes.com

udo

Dank, hiermee kan ik zeker verder!
Eerst nog een Coopers Dark Ale brouwen als ik weer voldoende lege flesjes heb...

Jacques

Citaat van: Reinout op 24-06-2015  18:59 uIk heb zelf eens een Brewferm pils blik gebrouwen met Brewferm lager gist (volgens mij)
Wel met gecontroleerde vergisting, goed gelukt moet ik zeggen.

Daar zit standaard geen lager gist bij...

Reinout

Klopt, die had ik er ook zelf bijgekocht.
Ik dacht dat de lagergist van Brewferm was, kan hem alleen niet meer terugvinden in de onlinewinkel van Brouwmarkt

wilbertd

En op deze site https://www.brewtoad.com/recipes?page=1&sort=rank&recipe_types%5B%5D=1

heel veel recepten met extract (aan de linkerkant bij 'recipe type' kiezen voor 'extract')

udo

Nu dan toch een update.
We hebben zo net besteld:
Muntons Bock Beer 1,8 kg
Fermentis Saflager W-34/70 zakje 11.5 gram (2 stuks)

Binnenkort hopen we deze bij circa 15 graden te kunnen gaan vergisten.

Hoeveel langer zal de vergisting gaan duren bij deze combinatie van wort, gist en temperatuur?

Jacques

Citaat van: udo op 14-11-2016  16:13 uNu dan toch een update.
We hebben zo net besteld:
Muntons Bock Beer 1,8 kg
Fermentis Saflager W-34/70 zakje 11.5 gram (2 stuks)

Binnenkort hopen we deze bij circa 15 graden te kunnen gaan vergisten.

Hoeveel langer zal de vergisting gaan duren bij deze combinatie van wort, gist en temperatuur?

Zo te merken zijn er weinig leden die ervaring hebben met deze combinatie.

Maakt op zich niet uit. Gewoon vergisten. De gist doet zijn werk binnen de tijd die hij nodig heeft...

RienP



W34-70 geeft, bij voldoende gist uiteraard, geen slepende vergisting. Al een paar keer in een Bockbier toegepast en ik vind het een fijne gist. Ik heb vergist bij 13,5 ºC en dan was in 2 weken de vergisting afgerond en dat is inclusief een paar dagen verhoogde temperatuur op 15 ºC om eventuele diacetyl op te ruimen.

udo

Dank voor de reactie.
Ik heb nog wat nagelezen op http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:nagisting_-_lageren over de ondergistende bieren.
Doe ik bij dit bier en  deze gist de brouwsuiker er meteen bij of wat later?

bjorri

Citaat van: udo op 24-06-2015  13:15 uVerschillende redenen:
Omdat dat sowieso geld kost, en er niet teveel ruimte is.
Omdat er zoveel meer factoren de smaak beïnvloeden en deze zeker nog niet ken of onder controle heb.
Ik wil voor later dit jaar binnen de omstandigheden die er heersen door kunnen gaan brouwen.
Als je een ruimte hebt waar het rond de vijftien graden is kan je natuurlijk ook met alleen een verwarmingsmatje en een STC-1000 iets maken. Koelen hoeft dan niet. Met een oude deken of slaapzak om je vat kan je met 10 a 20 Watt verwarming makkelijk je wort die vijf graden warmer houden.

Weinig kosten en weinig extra ruimte. Wel -volgens zeggen- de grootste onzekere factor onder controle.

http://link.marktplaats.nl/a1056709693
of
http://www.dx.com/nl/p/stc-1000-1-7-lcd-microcomputer-temperature-controller-with-sensor-black-220v-259160?tc=EUR&gclid=CjwKEAiApLDBBRC8oICb9NvKsg0SJAD9yOHsmW5IQS_fhp1KVzLnFdoiUcWIKx3qxTrGsMd3UTfKKBoCZzfw_wcB#.WCxUu7LhCHs

https://www.vreeken.nl/809250-verwarmingsmatje-afmeting-25x35cm
of
https://www.conrad.nl/nl/thermo-verwarmingsfolie-zelfklevend-230-v-10-w-veiligheidstype-ipx4-l-x-b-210-mm-x-205-mm-189310.html

Zelf gebruik ik deze:
https://www.conrad.nl/nl/thermo-verwarmingsfolie-zelfklevend-230-vac-7-w-veiligheidstype-ipx4-140-mm-189283.html
Nog iets minder vermogen maar doet het prima. Juist door het lage vermogen in de kans op doorschieten van de temperatuur minimaal. Het vat kan je direct verwarmen, de sensor van de stc een paar cm van het matje op het vat plakken (of met sponsje klemmen). Het geheel in heb ik in een triplex kistje, aan de binnenkant geïsoleerd met een ouderwets 'eierdop' campingmatje. Bij de hoofdgisting het deksel er nog even af, na twee dagen kistje dicht. Het waterslot steekt door het deksel naar buiten om de zaak mooi in de gaten te houden.

ciesvandekwis

Je hebt ook nog die cool brewing bags die je hier onlangs kon winnen:
https://www.Brouwland.com/nl/nieuwe-producten/d/coolbrewing-bag#.WCxqJPnhDct

werkt met bevroren waterflessen, zeker voor lagers interessant.

HermanH

Citaat van: ciesvandekwis op 16-11-2016  15:16 u......werkt met bevroren waterflessen, zeker voor lagers interessant.
Ik vind het toch maar wat "aanmodderen" hoor, een 2dehandse frigo kost "slechts" 50 à 100 Europese Dollars, dus is ook de wereld niet en je kan tot op de graad finetunen, maar goed, ieder beleefd zijn hobby op zijn manier en als je er uw gading in vindt is dat ook OK natuurlijk...  :brouwen:

udo

Dank voor het meedenken qua koeling.
Op de brouwplek waar e.e.a. zonet is neergezet is het 13 a 14 graden.
Dat is zolang dat zo blijft dus OK.

Wat me opviel: Brouwmarkt heeft de Muntons Bock staan als voor 20 liter bier.
Het recept wat bij het blik zit gaat voor 23 liter.
Ik begrijp de samenhang tussen smaak/alcoholgehalte en verdunning maar wat geeft het best smakende bockbier? (bij Muntons wort...)
Dus de dunnere variant (meer water) of de dikkere versie?

udo

Als ik ga bottelen, hoeveel gram/L brouwsuiker gebruik ik dan bij dit bier?
8 gram? Meer, minder?

JamMasterJustin

Misschien een tip:

Ik heb als gistingskast een oude koelkast op marktplaats gekocht voor 40 euro (halfhoog, dus tussen tafelmodel en zo'n 1,90 model in). Er past een 30 liter gistingsemmer in met daarboven nog wat hergistende flessen bier.

Samen met een inkbird ITC 308 voor 55 euro en een warmtekacheltje bij de Big Bazaar (a 2000 watt) voor 9,99. de temperatuur schommelt lekker tussen de 21 en 22 graden.

Ik was dus voor 105 euro klaar en je hebt geen gedoe meer

Jacques

Citaat van: udo op 30-11-2016  16:05 uAls ik ga bottelen, hoeveel gram/L brouwsuiker gebruik ik dan bij dit bier?
8 gram? Meer, minder?

De hoeveelheid koolzuur dat oplost in een bier is temperatuur afhankelijk. Als bij een lage temperatuur vergist en gelagerd hebt hoef je minder suiker toe te voegen. Het is mij niet geheel duidelijk bij welke temperatuur je uiteindelijk vergist hebt.
Verder is het zo dat ondergistende bieren in de regel minder koolzuur hebben dan bovengistende bieren.
Waarschijnlijk heb je aan 6 gram per liter voldoende.

Vergelijkbare Topics (7)

19593

Reacties: 55
Gelezen: 21113

15598

Reacties: 13
Gelezen: 5420

41990

Reacties: 4
Gelezen: 1054

40569

Reacties: 10
Gelezen: 1521

3565

Reacties: 3
Gelezen: 3899

35940

Reacties: 26
Gelezen: 6061

33692

Reacties: 10
Gelezen: 2993


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.