Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten  (gelezen 22935 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
« Gepost op: 20-06-2015 22:58 u »
Vandaag een mini-brouwsel gebrouwen. Niet met mijn Braumeister maar met een gewone soeppan. Terug naar de basis. Verwarmen met een elektrische kookplaat die ik speciaal voor dit doel gekocht had. Achteraf gezien niet zo’n gelukkige keuze omdat de plaat niet steeds doorverwarmde. Voor het maischen geen probleem maar wel voor het koken van het wort. Gefilterd met mijn oude maischzak. Het werkt wel, maar het is toch niet mijn ding. Veel meer gekletter en gespetter met wort dan ik de laatste jaren gewend ben. Na het koken met hop opnieuw gefilterd met de maischzak en een grove passeerdoek. Die verstopte snel. Alles bij elkaar zit er veel eiwit in het wort.

Het recept van het wort dat ik gebrouwen heb ziet er als volgt uit.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMangrove Jack's test brouwsel
Kenmerk1506
Brouwdatum20-6-2015
Aantal liters6
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater11,5 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur28 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout Vloermout 4 EBC90,0 %1800 g4 EBC
Biscuit mout 50 - Dingemans10,0 %200 g67 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding4,8 %15 g60 minuten27 EBU
East Kent Golding4,8 %11 g10 minuten7 EBU
East Kent Golding4,8 %5 g0 minuten0 EBU


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
164°C35 minuten0,0 l/kg
273°C30 minuten0,0 l/kg
375°C3 minuten0,0 l/kg



Na het koelen van het wort met mijn spiraalkoeler in een smalle emmer het wort verdeeld over 7 flessen. In elke fles heb ik 800 ml wort gegoten. Vervolgens bij elke fles 0,8 g gist toegevoegd.

De gebruikte gisten zijn:
Fles 1   Mangrove Jack’s M03   UK Dark Ale Yeast
Fles 2   Mangrove Jack’s M07   British Ale Yeast
Fles 3   Mangrove Jack’s M10   Workhorse Yeast
Fles 4   Mangrove Jack’s M27   Belgian Ale Yeas (Saison)
Fles 5   Mangrove Jack’s M44   US West Coast Yeast
Fles 6   Mangrove Jack’s M79   Burton Union Yeast
Fles 7   Mangrove Jack’s M84   Bohemian Lager Yeast

Alle flessen staan in de gistkoelkast. Ook de Bohemian Lager. Eigenlijk had ik deze gist buiten dit experiment moeten houden. Maar ja als je dan toch bezig bent dan kan er een stoombiertje ook bij.
[edit] De temperatuur met de STC-1000 ingesteld op 18,4 ºC. [/edit] 

Bij fles 4 zag ik een verschijnsel dat ik eerder bij de Belle Saison heb gezien.



Het is grappig om de verschillen tussen de verschillende gisten te zien.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #1 Gepost op: 20-06-2015 23:32 u »
Jacques, ik zie er geen M20 Bavarian Wheat bij staan, is dat een bewuste keuze of een andere reden om die niet mee te nemen in het experiment?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #2 Gepost op: 20-06-2015 23:46 u »
Jacques, ik zie er geen M20 Bavarian Wheat bij staan, is dat een bewuste keuze of een andere reden om die niet mee te nemen in het experiment?

Die heb ik niet meegenomen omdat er geen tarwe zit in de stort. Zoals ik al schreef had ik eigenlijk ook de M84 niet moeten meenemen bij dit experiment.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #3 Gepost op: 21-06-2015 10:07 u »
Ben benieuwd wat er voor resultaten uit gaan komen.
Leuk experiment. :groots:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.622
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #4 Gepost op: 21-06-2015 10:09 u »
Die heb ik niet meegenomen omdat er geen tarwe zit in de stort.

Maar ja, als je dan toch bezig bent... ;)

Offline Reinout

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • A meal without beer is called breakfast
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #5 Gepost op: 21-06-2015 12:56 u »
Leuk experiment, ben benieuwd naar de resultaten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #6 Gepost op: 21-06-2015 14:45 u »
Maar ja, als je dan toch bezig bent... ;)

Voor tarwebieren en weizen is het aardig een vergelijk te maken van met gisten van verschillende fabrikanten met een brouwsel waarbij minstens 30% tarwemout is gebruikt.



Is er iemand die deze uitdaging aan wilt gaan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #7 Gepost op: 21-06-2015 15:20 u »
Ondertussen staat er overal een laagje schuim op het bier.


Even wat foto's


Dit was gisteren rond 23:00 uur.


Vandaag zo om een uur of 9:00


En deze is zo juist gemaakt rond 15:00 uur.






Even alles de revue laten passeren.

M03 UK Dark Ale Yeast
Laat veel vlokken zien die door de fles bewegen


M07 British Ale Yeast


M10 Workhorse Yeast


M27 Belgian Ale Yeast


M44 US West Coast Yeast


M79 Burton Union Yeast
Weer veel vlokken maar deze bewegen niet zo sterk door het jongbier als bij de M03


M84 Bohemian Lager Yeast


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.870
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #8 Gepost op: 21-06-2015 15:38 u »
Mooi om te zien Jacques! Complimenten voor weer een leuk te volgen experiment.

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #9 Gepost op: 21-06-2015 16:31 u »
Over Mangrove gisten gesproken. Ik heb vernomen dat er binnenkort wat nieuwe gisten uitkomen, onder andere een California Lager, die zich ook goed laat gebruiken voor stoombieren a la Anchor.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.849
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #10 Gepost op: 21-06-2015 16:41 u »
Wat is de vergistingstemperatuur?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #11 Gepost op: 21-06-2015 16:43 u »
Wat is de vergistingstemperatuur?

Die ben ik inderdaad vergeten bij te zetten. De STC-1000 staat ingesteld op 18,4 ºC. 

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 486
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #12 Gepost op: 21-06-2015 17:33 u »
De M 84 (Bohemian Lager) kan er prima bij want het is gewoon een bovengist. Dat die het toevallig ook goed doet bij lagere temperaturen is niet uitzonderlijk, dat hebben wel meer bovengisten, maar maakt het nog geen lagergist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #13 Gepost op: 21-06-2015 18:36 u »
De M 84 (Bohemian Lager) kan er prima bij want het is gewoon een bovengist. Dat die het toevallig ook goed doet bij lagere temperaturen is niet uitzonderlijk, dat hebben wel meer bovengisten, maar maakt het nog geen lagergist.

Volgens de fabrikant is het toch wel een ondergist...


homoeccentricus

  • Gast
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #14 Gepost op: 21-06-2015 19:01 u »
MangRove dus.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #15 Gepost op: 22-06-2015 20:57 u »
De hoofdgisting van een aantal bieren is op zijn retour.



M03 UK Dark Ale Yeast
Visueel ver klaar.



M07 British Ale Yeast
Nog redelijk veel activiteit.



M10 Workhorse Yeast
Schuim ingezakt.



M27 Belgian Ale Yeast
Nog volop actief.



M44 US West Coast Yeast
Die heeft er nog duidelijk zin in.



M79 Burton Union Yeast
Nog behoorlijk actief.



M84 Bohemian Lager Yeast
Ver klaar. Komt natuurlijk door de voor deze gist hoge vergistingstemperatuur.


Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #16 Gepost op: 22-06-2015 22:50 u »
Leuk experimentje, op welk(e) vlak(ken) wil je de gisten met elkaar vergelijken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #17 Gepost op: 22-06-2015 23:21 u »
Leuk experimentje, op welk(e) vlak(ken) wil je de gisten met elkaar vergelijken?

Eind SG, pH (beide objectief meetbaar) en smaak. Dat laatste duurt wat langer omdat daarvoor het bier gebotteld moet worden en een tijd rijpen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.849
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #18 Gepost op: 23-06-2015 15:43 u »
Jacques, je gebruikt erg kleine hoeveelheden. Daardoor is er weinig beweging en kan de gist vroegtijdig neerslaan.
Denk je niet dat het meer representatief is om af en toe iets de bewegen zodat de gist in oplossing blijft? Kan zijn dat je anders een lagere SVG haalt vanwege weinig gist in contact met het wort op het laatst en op basis daarvan tot een verkeerde conclusie komt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #19 Gepost op: 23-06-2015 20:40 u »
Jacques, je gebruikt erg kleine hoeveelheden. Daardoor is er weinig beweging en kan de gist vroegtijdig neerslaan.
Denk je niet dat het meer representatief is om af en toe iets de bewegen zodat de gist in oplossing blijft? Kan zijn dat je anders een lagere SVG haalt vanwege weinig gist in contact met het wort op het laatst en op basis daarvan tot een verkeerde conclusie komt.

Ik heb Mr Malty gevolgd voor de gistgift. Met daarbij 25% extra. De verhoudingen zijn hetzelfde als bij groot brouwsel. De beweging die ik gezien van de gistvlokken bij sommige flessen wat behoorlijk. Daarom denk ik niet dat er in verhouding weinig beweging is.
Dit experiment is qua opzet vergelijkbaar met andere experimenten en daarbij heb ik ook geen lagere vergistingsgraad gehaald dan bij grotere brouwsels.
Juist door niet te bewegen met de flessen denk ik dat de test representatief is. Normaal wordt er ook niet geroerd in het gistvat. Wat dat betreft ben je een uitzondering.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #20 Gepost op: 23-06-2015 20:51 u »
Een update 24 uur later. De visuele verschillen zijn groter.


M03 UK Dark Ale Yeast
Zo goed als geen activiteit.



M07 British Ale Yeast
Zo goed als geen activiteit.



M10 Workhorse Yeast
Zo goed als geen activiteit.



M27 Belgian Ale Yeast
Waterslot nog volop actief ondanks inzakkend schuim. Toch nog een aardig laagje.



M44 US West Coast Yeast
Veel schuim en volop activiteit van het waterslot.



M79 Burton Union Yeast
Ingezakt schuim Waterslot is nog behoorlijk actief.



M84 Bohemian Lager Yeast
Schuim ingezakt. Waterslot werkt nog beperkt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.849
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #21 Gepost op: 23-06-2015 21:22 u »

Juist door niet te bewegen met de flessen denk ik dat de test representatief is. Normaal wordt er ook niet geroerd in het gistvat.
Hoeveel gist ligt er nu op de bodem?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #22 Gepost op: 23-06-2015 21:56 u »
Hoeveel gist ligt er nu op de bodem?

Niet naar gekeken. Is ook lastig te zien doordat het bier niet scherp gefilterd is  en er veel trub in de flessen zit. (Ik heb de BIAB methode voor dit brouwsel gebruikt en niet mijn Braumeister.) De trub heb ik overigens zo veel mogelijk gelijkmatig verdeeld over de flessen.

Overigens is de gist die onderin gaat liggen minder actief. Dan wel gist die geflocculeerd is.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #23 Gepost op: 23-06-2015 22:27 u »
Eind SG, pH (beide objectief meetbaar) en smaak. Dat laatste duurt wat langer omdat daarvoor het bier gebotteld moet worden en een tijd rijpen.

Ga je dit dan meerdere keren herhalen? Anders zijn het wel erg veel variabelen voor een hele kleine test. Of is het niet de bedoeling om met de resultaten verder iets "te doen"?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
« Reactie #24 Gepost op: 23-06-2015 22:42 u »
Ga je dit dan meerdere keren herhalen? Anders zijn het wel erg veel variabelen voor een hele kleine test. Of is het niet de bedoeling om met de resultaten verder iets "te doen"?

Het gaat mij vooral om een indicatie te krijgen van de vergistingsgraad van de verschillende gisten en om een indruk te krijgen van de smaken die deze gisten geven. Op de site van Mangove Jack's is geen informatie te vinden over de gemiddelde vergistingsgraad.

Door middel van de foto's laat ik verder de verschillen in gedrag van de gisten zien.

Overigens zijn er niet zo veel variabelen. Het wort is hetzelfde, de vergistingstemperatuur is hetzelfde, de hoeveelheid wort en de hoeveelheid gist per fles is hetzelfde. Voor een onderlinge vergelijking van de gisten lijkt mij dat voldoende.