Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik  (gelezen 4983 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Gepost op: 11-06-2015 18:14 u »
Hierbij het recept van de door mij ingezonden Habanero Stout.
3de plaats klasse V 86 punten.

Recept: Habanero Stout

Algemene Gegevens:
Begin SG: 1074    Eind SG: 1018    Bitterheid 83 EBU
Totaal:  22 liter
Moutstort:
6000 gram  Pale ale mout (Marris Otter) 69.9%
362 gram Geroosterde gerst 4.2%
500 gram Crystal mout 5.8%
120 Chocolade mout 1.4%
800 gram Gerstevlokken 9.3%
800 gram Havervlokken 9.3%
Water:
Maischwater 32 liter (20 gram 5.2 pH stabilizer)
Spoelwater:  8 liter
Maischschema:
Temperatuur in C:   66
Tijd in minuten :   75
Hop:
Target - 23 gram - 60 min
Challenger 50 gram 60 min      
East Kent Goldings 100 gram 5 min
Kooktijd:
75 min.

Gist:
1084 Irish Ale (starter 1500 ml)
200 ml Candy suiker vloeibaar toegevoegd aan hoofdvergisting, na 8 dagen overgeheveld.
Navergisting na 5 dagen 1 Habanero peper (zeer heet eigen kweek doorgesneden met zaad) toegevoegd , vervolgens na 10 dagen gebotteld.
7gr./ltr. bottelsuiker. Eind SG 1018

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.920
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #1 Gepost op: 11-06-2015 19:05 u »
Mooi recept en gefeliciteerd Richard.

Hoe heet/verwarmend was het bier?

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2015 19:17 u »
Hallo William,
Dank je! Om je vraag te beantwoorden, zeer mild. De volgende die ik ga brouwen gaan meer pepers in.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2015 19:21 u »
Was de hop een beetje te proeven?
 ;D

Best een hoop hop toegevoegd, moet lekker geworden zijn!
 :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #4 Gepost op: 11-06-2015 21:19 u »
Richard,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Je had bij het ONK nog niet eerder een prijs gewonnen en nu meteen twee keer. Goed gedaan!

Offline kiekumgaon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Nunc aut nunquam
    • Bierbrouwerij HoornseJongens
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #5 Gepost op: 14-01-2016 11:30 u »
Hoi Richard, heb je de pepers nog voor behandeld voor dat ze het vergistingsvat in gingen.

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #6 Gepost op: 14-01-2016 14:04 u »
Hoi Richard, heb je de pepers nog voor behandeld voor dat ze het vergistingsvat in gingen.
Hoi kiekumgaon,

Verse pepers doorgesneden, daarna in een klein laboratorium glaasje gedaan met ongeveer 2 ml zuivere alcohol. Glaasje afgedekt met huishoudfolie en vervolgens geschut. Daarna ff wachten en vervolgens bij het jongbier gedaan. Ik heb dus zuivere alcohol gebruikt om een soort filmlaagje over de pepers te krijgen om de pepers te ontsmetten. Of het noodzakelijk is weet ik niet.

Offline kiekumgaon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Nunc aut nunquam
    • Bierbrouwerij HoornseJongens
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #7 Gepost op: 14-01-2016 16:18 u »
Super bedankt Richard  :groots:, dan gaat dit recept in de planning dit jaar. :proost:  hoe heter hoe beter... :nut: :nut:

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #8 Gepost op: 14-01-2016 17:16 u »
Super bedankt Richard  :groots:, dan gaat dit recept in de planning dit jaar. roost:  hoe heter hoe beter... :nut: :nut:
Opmerking van keurmeester was dat de peper subtiel aanwezig was. Dus meer pepers gebruiken als je "heet" bier wil maken is mijn advies! Ik vond zelf dat er meer heet in had mogen zitten. Maar kijk uit niet iedereen zal dat waarderen. Succes!

Offline HoppyBrewBoy

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #9 Gepost op: 14-01-2016 19:24 u »
Hoi Richard, ten eerste gefeliciteerd! Ik heb ook wat eigen kweek pepers die ik voor mijn volgende bier wil gebruiken (Adjuma creme ale naar het recept van een jalapeno creme ale) en nu lees ik met interesse jouw prijswinnend bier recept, want volgens mij komt de adjuma peper qua scoville en smaak redelijk overeen met de habanero peper (adjuma lijkt op een madame jeanette). Mijn vraag is: proefde je nog iets terug van die typische fruitige chinense smaak of totaal niet?

Ik ga in ieder geval iets meer toevoegen zoals je hieronder adviseert, maar natuurlijk moet het wel drinkbaar blijven  >:D

Alvast bedankt!

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #10 Gepost op: 15-01-2016 07:08 u »


Mijn vraag is: proefde je nog iets terug van die typische fruitige chinense smaak of totaal niet?

Ik ga in ieder geval iets meer toevoegen zoals je hieronder adviseert, maar natuurlijk moet het wel drinkbaar blijven  >:D

Alvast bedankt!

Zeer weinig, subtiel aanwezig zoals de keurmeester aangaf.

Offline De HaAn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • bierbrouwen is mijn hobby (en drinken)
Re: ONK 2015 V3 - Habanero Stout - Richard van Maurik
« Reactie #11 Gepost op: 15-01-2016 08:50 u »
Gefeliciteerd met het behalen van de prijs.
 
Super bedankt Richard  :groots:, dan gaat dit recept in de planning dit jaar. :proost:  hoe heter hoe beter... :nut: :nut:
eE is ook de mogelijkheid, wat ik wel is doe (om bv hop te vergelijken ) om het jongbier te splitsen en een extra hot en een mild er van te maken en na het bottelen kun je ze in gezelschap nog blenden.
 Kan iedereen naar Eigen smaak blenden.
Onvermijdelijk zal de vraag dan zijn: Sambal bij? >:D >:D


Tags: