Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen  (gelezen 5411 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Gepost op: 10-06-2015 23:07 u »
Onderstaand het winnende recept van de Oesterstout in Klasse E met 86 punten.

Jury-commentaar: Komt aardig in de buurt van het origineel.
                            Metaal in de geur gaf enige aftrek.
                            Goede poging.

Recept voor 20 liter.
Brouwzaalrendement: 90%
Start SG 1.082
Eind  SG 1.018
Alc.% 8,8%

Kleur ca. 60 EBC (Morey)
EBU        34 EBU (Tinseth)


Moutstort: pilsmout  3 EBC                                  3,350 kg
                pale alemout 6 EBC                             2,000 kg
                Cara-kristall                                        0,400 kg
                Christal Malt Thomas Fawcett 120/140  0,400 kg
                chocolademout 900 EBC                      0,050 kg
                kleurstof E 150                                   10 ml

Hopgift:    Northern Brewer      10%   28 gram   90 minuten koken
                East Kent Goldings   5,5%  14 gram  15 minuten koken

Toevoeging 5 minuten voor einde koken: 15 gram ongezuiverd Guerande-zeezout.
Toevoeging 5 minuten voor einde koken: 8 gram Iers Mos

Maischsschema: 53║ 15 minuten
                        66║ 45 minuten
                        72║ 15 minuten
                        78║ 5 minuten

Maischwater: 18,5 liter
spoelwater  : 17,5 liter

spoelwater    met 4 ml aangezuurd
maischwater met 3 ml aangezuurd

Gist: slurry van originele gist opgekweekt.

Vergisting         : op 21 graden
na 1 dag           : op 22 graden
na weer 1 dag   : op 23 graden
na weer 1 dag   : overgeheveld naar mandfles en 6 dagen op 23║
na 6 dagen in mandfles

gebotteld met 7 gram suiker per liter
en toen de 10 ml. kleurstof E150 toegevoegd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #1 Gepost op: 10-06-2015 23:28 u »
Jan,

Heel hartelijk dank voor het plaatsen van dit recept.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2015 09:34 u »
Dus geen oesters gebruikt? Is er meer commentaar geweest. Op welke punten week het bier af?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2015 10:25 u »
Gerb,

Nee, geen oesters, ik denk dat dan het bier ook veel te duur zou worden!
Wat de Scheldebrouwerij doet of toevoegt, als ze Řberhaupt wel iets doen, weet ik ook niet.

Op achterzijde formulier niet meer commentaar als bij recept beschreven.
Op voorzijde volle 15 punten, waarbij de kleur toch aan de lichte kant bevonden wordt.
Geur-smaak: metalig (niet in origineel), smaak iets minder zoet dan origineel,
basissmaak: matig zoet, zwak (mout)bitter
body:medium tot vol
mondgevoel: matig mondklevend
nasmaak: matig alcoholwarmend, matig moutig, tikje ziltig (wat ook mijn bedoeling was ivm de oestersmaak)
Ik miste bij geur en smaak 9 punten en bij basissmaak en nasmaak 5 punten.

Offline Puck

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 292
  • Land: nl
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #4 Gepost op: 11-06-2015 10:31 u »
Ik heb het origineel laatst geproefd in een kroeg maar ik kon maar weinig oester terugvinden in de smaak, wel de ziltige smaak (dacht eerder aan zoute drop). Vond het een erg lekker biertje.

Volgens Wiki:
"Bijzonder aan dit bier is dat het tijdens het brouwproces over oesterschelpen wordt gepompt, wat de smaak licht be´nvloedt."

Volgens de MITRA:
"Tijdens het brouwproces wordt het wort van dit bier over oesterschelpen gepompt."

Bedankt voor het delen van het recept!

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #5 Gepost op: 11-06-2015 10:38 u »

Volgens Wiki:
"Bijzonder aan dit bier is dat het tijdens het brouwproces over oesterschelpen wordt gepompt, wat de smaak licht be´nvloedt."


Volgens insider info:
"dit is weleens gedaan, maar vindt niet meer plaats"

Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #6 Gepost op: 11-06-2015 12:07 u »
Proficiat Jan met weer een eerste plaats en ook nog een derde plaats. Geweldig.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #7 Gepost op: 11-06-2015 19:04 u »
Gefeliciteerd Jan.

Het gebruik van oesters maakte er in mijn geval geen beter scorend bier van terwijl onze moutstort vergelijkbaar was.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.474
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #8 Gepost op: 11-06-2015 19:09 u »
Nen Dikke proficiat. Prachtig resultaad.

3 punten meer dan mijn variant.
Maar die van mijn had dan ook geen zeezout en had ook niet de smaak van... hoe zei je dat ook al weer vorige week  ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.704
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #9 Gepost op: 11-06-2015 20:58 u »
Jan,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Je bent goed bezig. Drie jaar op een rij een eerste prijs winnen bij het ONK met 4 bieren. Dat is echt geen toeval meer!

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen
« Reactie #10 Gepost op: 12-06-2015 00:01 u »
Jan is mijn mentor, de beste die ik kan wensen!
Proficiat jan, met dit dikverdiende (ik heb hem geproefd: keilekker) resultaat!

Tags: