ONK 2015 E1 Oesterstout Jan van den Hoogen

Gestart door Esterenbrouw, 10-06-2015 23:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Esterenbrouw

Onderstaand het winnende recept van de Oesterstout in Klasse E met 86 punten.

Jury-commentaar: Komt aardig in de buurt van het origineel.
                            Metaal in de geur gaf enige aftrek.
                            Goede poging.

Recept voor 20 liter.
Brouwzaalrendement: 90%
Start SG 1.082
Eind  SG 1.018
Alc.% 8,8%

Kleur ca. 60 EBC (Morey)
EBU        34 EBU (Tinseth)


Moutstort: pilsmout  3 EBC                                  3,350 kg
                pale alemout 6 EBC                             2,000 kg
                Cara-kristall                                        0,400 kg
                Christal Malt Thomas Fawcett 120/140  0,400 kg
                chocolademout 900 EBC                      0,050 kg
                kleurstof E 150                                   10 ml

Hopgift:    Northern Brewer      10%   28 gram   90 minuten koken
                East Kent Goldings   5,5%  14 gram  15 minuten koken

Toevoeging 5 minuten voor einde koken: 15 gram ongezuiverd Guerande-zeezout.
Toevoeging 5 minuten voor einde koken: 8 gram Iers Mos

Maischsschema: 53º 15 minuten
                        66º 45 minuten
                        72º 15 minuten
                        78º 5 minuten

Maischwater: 18,5 liter
spoelwater  : 17,5 liter

spoelwater    met 4 ml aangezuurd
maischwater met 3 ml aangezuurd

Gist: slurry van originele gist opgekweekt.

Vergisting         : op 21 graden
na 1 dag           : op 22 graden
na weer 1 dag   : op 23 graden
na weer 1 dag   : overgeheveld naar mandfles en 6 dagen op 23º
na 6 dagen in mandfles

gebotteld met 7 gram suiker per liter
en toen de 10 ml. kleurstof E150 toegevoegd.

Jacques

Jan,

Heel hartelijk dank voor het plaatsen van dit recept.

Gerb

Dus geen oesters gebruikt? Is er meer commentaar geweest. Op welke punten week het bier af?

Esterenbrouw

Gerb,

Nee, geen oesters, ik denk dat dan het bier ook veel te duur zou worden!
Wat de Scheldebrouwerij doet of toevoegt, als ze überhaupt wel iets doen, weet ik ook niet.

Op achterzijde formulier niet meer commentaar als bij recept beschreven.
Op voorzijde volle 15 punten, waarbij de kleur toch aan de lichte kant bevonden wordt.
Geur-smaak: metalig (niet in origineel), smaak iets minder zoet dan origineel,
basissmaak: matig zoet, zwak (mout)bitter
body:medium tot vol
mondgevoel: matig mondklevend
nasmaak: matig alcoholwarmend, matig moutig, tikje ziltig (wat ook mijn bedoeling was ivm de oestersmaak)
Ik miste bij geur en smaak 9 punten en bij basissmaak en nasmaak 5 punten.

Puck

Ik heb het origineel laatst geproefd in een kroeg maar ik kon maar weinig oester terugvinden in de smaak, wel de ziltige smaak (dacht eerder aan zoute drop). Vond het een erg lekker biertje.

Volgens Wiki:
"Bijzonder aan dit bier is dat het tijdens het brouwproces over oesterschelpen wordt gepompt, wat de smaak licht beïnvloedt."

Volgens de MITRA:
"Tijdens het brouwproces wordt het wort van dit bier over oesterschelpen gepompt."

Bedankt voor het delen van het recept!

PietO

Citaat van: Puck op 11-06-2015  10:31 uVolgens Wiki:
"Bijzonder aan dit bier is dat het tijdens het brouwproces over oesterschelpen wordt gepompt, wat de smaak licht beïnvloedt."


Volgens insider info:
"dit is weleens gedaan, maar vindt niet meer plaats"

Franske

Proficiat Jan met weer een eerste plaats en ook nog een derde plaats. Geweldig.

William

Gefeliciteerd Jan.

Het gebruik van oesters maakte er in mijn geval geen beter scorend bier van terwijl onze moutstort vergelijkbaar was.

orangeloo

Nen Dikke proficiat. Prachtig resultaad.

3 punten meer dan mijn variant.
Maar die van mijn had dan ook geen zeezout en had ook niet de smaak van... hoe zei je dat ook al weer vorige week  ;D

Jacques

Jan,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Je bent goed bezig. Drie jaar op een rij een eerste prijs winnen bij het ONK met 4 bieren. Dat is echt geen toeval meer!

Marcel_k

Jan is mijn mentor, de beste die ik kan wensen!
Proficiat jan, met dit dikverdiende (ik heb hem geproefd: keilekker) resultaat!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.