Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2015 A3 - Berliner Weisse  (gelezen 4497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
ONK 2015 A3 - Berliner Weisse
« Gepost op: 09-06-2015 22:28 u »
Hierbij het recept van de door mij ingezonden Berliner Weisse.
3de plaats klasse A 86 punten.

Recept: No Boil Berliner Weisse #2

Algemene Gegevens:
Begin SG: 1044    Eind SG: 1006    Bitterheid 4 EBU
Totaal:  30 liter
Moutstort:
4400 gram  Weyermann Extra Pale Premium Pilsner 2-3 EBC   
2200  gram Tarwemout 3  EBC   
Water:
Maischwater 30 liter
Spoelwater:  17.5 liter
10 ml melkzuur (80%).
Maischschema:
Temperatuur in C:   52   63   68
Tijd in minuten :   10    45      20
Hop:
Saaz bloem 6 gram
Kooktijd:
0 min (na spoelen wort in kookpan naar 98 C)

Gist:
WLP630 Berliner Weisse Blend 2 buisjes.

24 dagen later gebotteld, 8gr./ltr. bottelsuiker.
Eind SG 1006

Persoonlijk vind ik de schuimstabiliteit van dit bier onvoldoende.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.741
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2015 A3 - Berliner Weisse
« Reactie #1 Gepost op: 09-06-2015 22:55 u »
Richard,

Dank je voor het plaatsen van dit recept.
Je hebt het goed gedaan met twee prijzen tijdens het ONK.  :duimop:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.460
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: ONK 2015 A3 - Berliner Weisse
« Reactie #2 Gepost op: 09-06-2015 23:48 u »
Persoonlijk vind ik de schuimstabiliteit van dit bier onvoldoende.

Bij een wort-pH boven de 4,5 maakt lactobacillus een enzym dat eiwitten denatureert die voor goed schuim verantwoordelijk zijn. Aanzuren van het wort kan een remedie zijn,

MP3 van een verhaal van prof Burghard Meyer Waar het precies te horen is weet ik niet meer.

Edit: bijgaande pdf

Ingo

Tags: