Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen  (gelezen 14351 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Gepost op: 04-06-2015 23:45 u »
Onlangs heb ik bij Menno zowel een maischketel als een kookketel gekocht.
Omdat de bodem erg dun is is de pan erg licht wat ik heel handig vind met schoonmaken.
Nadeel zou kunnen dat de pannen daardoor zouden kunnen aanbranden bij het maischen of te veel kleuring kunnen geven bij het koken. Zelf ben ik na een brouwsel nog steeds erg tevreden. De maischpan is bij mij voorzien van een roerwerk, dus brand alleen daardoor al niet aan. De kookketel brand bij mij ook niet aan omdat het wort vloeibaar is dus stroomt en daardoor zoals het lijkt de warmte goed verdeeld. extra donkerkleuring ga ik nog eens testen als ik een licht bier brouw.

Zou echter graag ook de ervaringen van anderen horen.   


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Bassie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Proost!
    • Brouwerij Bliksem
Re: geschiktheid Menno Pannen voor koken en maischen
« Reactie #1 Gepost op: 05-06-2015 09:29 u »
Als je tijdens het verwarmen bij het maischen goed roert, brandt er niets aan. Hoe groter je moutstort hoe lastiger dat wordt om te voorkomen. Gewoon goed roeren in ieder geval. Bij het koken geen enkel probleem.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #2 Gepost op: 15-06-2015 11:16 u »
Onlangs heb ik bij Menno zowel een maischketel als een kookketel gekocht.
Omdat de bodem erg dun is is de pan erg licht wat ik heel handig vind met schoonmaken.
Nadeel zou kunnen dat de pannen daardoor zouden kunnen aanbranden bij het maischen of te veel kleuring kunnen geven bij het koken. Zelf ben ik na een brouwsel nog steeds erg tevreden. De maischpan is bij mij voorzien van een roerwerk, dus brand alleen daardoor al niet aan. De kookketel brand bij mij ook niet aan omdat het wort vloeibaar is dus stroomt en daardoor zoals het lijkt de warmte goed verdeeld. extra donkerkleuring ga ik nog eens testen als ik een licht bier brouw.

Zou echter graag ook de ervaringen van anderen horen.
Hans,

Hoe bevallen de pannen tot heden? En hoe verwarm jij?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.339
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #3 Gepost op: 15-06-2015 11:30 u »
Een gelijke dikte van wand en bodem zorgen er voor dat je inhoud niet zo snel aanbrand, de dikte is niet zo heel erg van belang. Aanbranden gebeurt juist snel bij (goedkope) pannen met een dikke bodem en een dunne wand waarbij de overgang van bodem naar wand niet goed geconstrueerd is. Op die overgang ontstaat hitte stuwing en dus verbrand er e.a. Bij een slechte pan staat de wand net iets buiten de bodem, alsof je een "Menno-pan" neemt en er een net iets te kleine dikke bodem onder "plakt".

Bij een dunne bodem is de warmteverdeling slechter dan bij een dikke, je ziet dan ook in de lokale karamelisatie op de bodem het patroon van de vlam terug.

Ingo

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 814
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #4 Gepost op: 15-06-2015 13:31 u »
Zou je dan, om dat te voorkomen, een vlamverdeler kunnen gebruiken? Ik had er vroeger zo een maar die is bij een van de verhuizingen kwijt geraakt.

Of zou hierdoor de warmteoverdracht van de vlam teveel gereduceerd worden?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.339
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #5 Gepost op: 15-06-2015 14:10 u »
Zou je dan, om dat te voorkomen, een vlamverdeler kunnen gebruiken?

Ja.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #6 Gepost op: 15-06-2015 14:20 u »
je ziet dan ook in de lokale karamelisatie op de bodem het patroon van de vlam terug.

Heb je het dan over je maischketel of kookketel. in de maishketel heb ik een roerwerk wat continue roert, geen karamelisatie gezien zoals jij beschrijft, bij koken ook niet. Menno pannen lijken dus goed te werken bij mij.


Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #7 Gepost op: 15-06-2015 14:56 u »
Heb je het dan over je maischketel of kookketel. in de maishketel heb ik een roerwerk wat continue roert, geen karamelisatie gezien zoals jij beschrijft, bij koken ook niet. Menno pannen lijken dus goed te werken bij mij.
Vraag 2 was welke brander je er dan onder gebruikt.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.555
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #8 Gepost op: 15-06-2015 16:42 u »
Ik maisch met een koelbox maar heb al een brouwseltje of 30 gemaakt met die Menno pan en ik ben nog steeds dik tevreden :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.339
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #9 Gepost op: 15-06-2015 16:57 u »
Heb je het dan over je maischketel of kookketel.

Kookketel met wokbrander en ik heb er geen probleem mee,

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #10 Gepost op: 15-06-2015 17:14 u »
Kookketel met wokbrander en ik heb er geen probleem mee,

Ingo
Heb je geen problem met karamelisatie of het je geen karamelisatie in de menno pan?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.339
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #11 Gepost op: 15-06-2015 18:08 u »
Geen probleem met het beetje karamellisatie dat optreed en op bepaalde plaatsen op de bodem een bruine waas achter laat. Overigens zie ik dat ook in een zware geŽmailleerde ijzeren weckketel.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #12 Gepost op: 15-06-2015 19:37 u »
Ok, maar zelfs dat heb ik niet gezien toen ik in zo'n pan van Menno heb gekookt, alleen wel eens gezien in een maischketel bij onvoldoende roeren. Dat was inderdaad een weckketel toen.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #13 Gepost op: 11-02-2016 10:51 u »
Dat de kwaliteit niet heel geweldig was, dat wist ik van tevoren. Toch is het teleurstellend om te concluderen dat de pan na 22 keer brouwen lek is. In dit geval toch goedkoop is duurkoop  :(

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 783
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #14 Gepost op: 11-02-2016 11:11 u »
Dat de kwaliteit niet heel geweldig was, dat wist ik van tevoren. Toch is het teleurstellend om te concluderen dat de pan na 22 keer brouwen lek is. In dit geval toch goedkoop is duurkoop  :(

Hoe is de pan lek? Wellicht even contact zoeken met Menno? Wellicht heb je een blauwe maandag model? Ik zou denken dat indien dit een structureel probleem zou betreffen, dat meer mensen alhier zouden klagen over de kwaliteit van deze pannen. Ik heb weliswaar geen Menno pan, ik schat echter dat er honderden Menno-pannen in omloop zijn bij de leden van dit forum?


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #15 Gepost op: 11-02-2016 12:06 u »
Dat de kwaliteit niet heel geweldig was, dat wist ik van tevoren. Toch is het teleurstellend om te concluderen dat de pan na 22 keer brouwen lek is. In dit geval toch goedkoop is duurkoop  :(

Kun je een foto'tje posten van wat er aan de hand is?

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #16 Gepost op: 11-02-2016 13:00 u »
Kun je een foto'tje posten van wat er aan de hand is?

Ik heb de pannen niet hier staan dus een foto gaat niet lukken. Er zit een haarscheurtje in die met het blote oog nauwelijks te zien is, zeker niet als de pan koud is. Toen de pan op het vuur stond hoorde je elke keer dat er een druppel op de vlammen viel. Een haarscheurtje op zich is nog geen probleem maar deze worden natuurlijk groter. En wellicht zitten er nog meer aan te komen.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.446
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #17 Gepost op: 11-02-2016 13:04 u »
Ik zou even bij de leverancier (Menno) aankloppen met dit probleem. Dan geef je hem ook de kans om het probleem op te lossen.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #18 Gepost op: 11-02-2016 20:31 u »
Er zit een haarscheurtje in die met het blote oog nauwelijks te zien is, zeker niet als de pan koud is. Toen de pan op het vuur stond hoorde je elke keer dat er een druppel op de vlammen viel.

Als er koud water in je pan zit, en je een flinke brander eronder plaatst dan condenseert het vocht wat in je verbrandingsgassen zit tegen de koude pan. Dit condens loopt naar beneden en druppelt in de vlam. Ptsss... Ptsss... Eenmaal het water in de ketel warmer is, is dit gedrag over.

Ik durf bijna stellig te beweren dat dit het geval is, zonder het gezien te hebben. De eerste keer dat ik dit meemaakte dacht ik ook dat mijn pan lek was. Inmiddels al wel 20 keer gebruikt. Het effect treedt alleen op als er echt koud water in de pan zit.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #19 Gepost op: 11-02-2016 20:35 u »
Als er koud water in je pan zit, en je een flinke brander eronder plaatst dan condenseert het vocht wat in je verbrandingsgassen zit tegen de koude pan. Dit condens loopt naar beneden en druppelt in de vlam. Ptsss... Ptsss... Eenmaal het water in de ketel warmer is, is dit gedrag over.

Ik durf bijna stellig te beweren dat dit het geval is, zonder het gezien te hebben.
Ja dat zou een hele goede verklaring kunnen zijn. Maar is dat de eerste 21 keer dan niet opgetreden? Als je echt wilt weten of de pan lekt dan moet je hem op een krant zetten en vullen met water. dan na een dagje kijken of de krant nat is.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #20 Gepost op: 11-02-2016 20:48 u »
Ja dat zou een hele goede verklaring kunnen zijn. Maar is dat de eerste 21 keer dan niet opgetreden? Als je echt wilt weten of de pan lekt dan moet je hem op een krant zetten en vullen met water. dan na een dagje kijken of de krant nat is.

Bij mij treedt het ook niet altijd op. Afhankelijk van temperatuur van het water in de pan en de grootte van de vlam, wellicht ook de luchtvochtigheid. Op het moment de inhoud van de pan echt iets warmer is (is schat al bij een graad of 20) dan stopt het 'lekken'. IJskoud water met een vlam vol open heeft meteen het 'lek effect' tot gevolg.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #21 Gepost op: 11-02-2016 21:14 u »
Heb zelf een ongebruikte mennopan in de schuur staan. Heb geprobeerd om er een gat in te boren, gevolg dat er zo 1-2 cm van de bodem een mooie horizontale rechte scheur is ontstaan die niet in het midden van het gat zit. De bodem is op die plek aan de rest van de pan vastgelast.

Dus denk dat er wel degelijk een lek zit, waarschijnlijk tijdens het lassen niet goed gegaan. Tijdens het opwarmen zet de pan uit en is het gat net groot genoeg om rustig te lekken. Gewoon even contact opnemen met Menno.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #22 Gepost op: 11-02-2016 21:49 u »
Het lijkt er inderdaad op dat het scheurtje bij de lasnaad zit.

Menno heeft ondertussen zelf al even contact opgenomen, even afwachten wat de uitkomst daarvan is.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.573
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #23 Gepost op: 16-02-2016 21:02 u »
Heeft er iemand een Menno 21 literpan, die wil ik als moutpijp verbouwen, grainfather principe. Nu kan ik wel
op ebay een inlegfilter (RVS) en bovenfilter kopen, maar wat is de exacte binnen diameter? Volgens mij is 30 cm de buitendiameter.
Ik moet de pan zelf namelijk nog even bestellen.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 783
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #24 Gepost op: 16-02-2016 21:29 u »
Heeft er iemand een Menno 21 literpan, die wil ik als moutpijp verbouwen, grainfather principe. Nu kan ik wel
op ebay een inlegfilter (RVS) en bovenfilter kopen, maar wat is de exacte binnen diameter? Volgens mij is 30 cm de buitendiameter.
Ik moet de pan zelf namelijk nog even bestellen.

Heb je toevallig een linkje van die eBay filters?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.573
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.

Serge VL

  • Gast
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #26 Gepost op: 16-02-2016 22:02 u »
Ik heb zo een pan, de binnen diameter is 304 mm,
Ik wil je toch even verwittigen lassen aan deze pannen is bijna onmogelijk daar deze echt dunwandig zijn 0.8mm!!!
Het materiaal waar deze uit vervaardigd zijn is Ferritisch roestvast staal EN 1.4016 / AISI 430​


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.573
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #27 Gepost op: 16-02-2016 23:13 u »
Ik heb zo een pan, de binnen diameter is 304 mm.
Ik wil je toch even verwittigen lassen aan deze pannen is bijna onmogelijk daar deze echt dunwandig zijn 0.8mm!
Het materiaal waar deze uit vervaardigd zijn is Ferritisch roestvast staal EN 1.4016 / AISI 430​
Ik ga een gat in de bodem maken van ong. 20 cm, daar komt dan het filter op te liggen, in het midden zit een staaf metaal van de brouwketel zelf door het gat heen, deze zit daar in gelast. Het bovenste deel moet alleen wel helemaal passen want die ligt ik er los op.
Dat 0,8 is wel bizar dun, maar ook weer goed voor de warmte overdracht tussen de vloeistof in de PAN (Gamel) en de inhoud van de Menno pan.
Ieder geval bedankt want dan kan ik gewoon goed een 12"30 cm rond filter aanschaffen, die doe ik alvast want die levertijd is zo bizar lang uit het land van de rijzende zon.

AISI 430 was dat geen RVS voor constante warmtebelasting? Heb liever alles van 304. Het leidingwerk heb ik van A182 F51  even kijken of dat galvanisch kan ;D gelukkig wel gesponsord. (Duplex steel)

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.581
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #28 Gepost op: 16-02-2016 23:24 u »
Waarom een filter
Slijp heel dunne sleufjes
Heel fijn met schoonmaken, stevig en geen losse spullen

Serge VL

  • Gast
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #29 Gepost op: 17-02-2016 05:56 u »
ASI 430 is eigenlijk meer voor lepels vorken en messen en ander goedkoop keukenmateriaal.
Het laswerk is uiteindelijk ook wel gelukt aan mijn ketels door een professionele lasser, maar die man heeft bloed zweet en tranen gelaten om dat te lassen. gewoon iets vastpinnen met een TIG was al zo moeilijk, onmiddellijk door gebrand.
Ik zou proberen niet te lassen aan die potten en het gat in de bodem met een huiddoorvoer (van een boot) maken en PTFE dichtingen er tussen, wat moet ook werken en vermoedelijk een betere constructie gaat zijn. Door het dunne plaatstaal en eventuele beweging van je staaf ben ik bang als je die gaat lassen deze snel gaat afscheuren net naast de lasnaad. Ik heb ook overal aan mijn kraantjes een versteviging moeten aanbrengen tegen het bewegen.

Hier enkele foto's van wat het resultaat is van laswerk aan deze ketels.
Verstevigingsbeugeltje aan de buitenzijde vast gelast

Gevolg aan de binnen zijde

Grote vilderklep 6/4 als uitlaat gelast.

Resultaat van de las aan de binnen zijde

Niet wat je echt mooi laswerk kan noemen.
Ik hoop dat je genoeg info hebt om verder te kunnen. ;)

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: 00
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #30 Gepost op: 17-02-2016 10:34 u »
Citaat
Ik heb zo een pan, de binnen diameter is 304 mm,
Ik wil je toch even verwittigen lassen aan deze pannen is bijna onmogelijk daar deze echt dunwandig zijn 0.8mm!!!
Het materiaal waar deze uit vervaardigd zijn is Ferritisch roestvast staal EN 1.4016 / AISI 430​

Dat klopt niet, daar geen van de menno pannen die ik gelast heb magnetisch waren, ik denk eerder dat het iets uit de 300 serie is,  verder is 0,8 gewoon goed te lassen als je weet hoe dat moet ;D gewoon 316L toevoegen.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #31 Gepost op: 17-02-2016 20:14 u »
Het lijkt er inderdaad op dat het scheurtje bij de lasnaad zit.

Menno heeft ondertussen zelf al even contact opgenomen, even afwachten wat de uitkomst daarvan is.

Menno heeft mij een zeer net voorstel gedaan. De kwaliteit is wellicht wat twijfelachtig, de service daarentegen top!

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.573
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #32 Gepost op: 18-02-2016 18:38 u »
Nou ken ik wel een hele goede lasser, doet ook moeilijke exotische metalen lassen. Maar als het materiaal niet wilt dan houd het snel op.
Ik ben benieuwd, want ik vind de prijs van die pannen wel aantrekkelijk.

Offline Rich

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • Tonight let it be Schraderbršu
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #33 Gepost op: 19-02-2016 00:30 u »
Even lassen terzijde.

Voor doorsnee gebruik is het een prima pannetje, heb al een tijd een 33 L in gebruik. Enige tijd gebruikt met een kleine brander en daar had ik, omdat de brander continu op max stond, redelijk veel last van aanbranden. Daarna naar een mammoetbrander gegaan en toen was dat over. Prima prijs/kwaliteit verhouding.

Nu elektrisch systeem aan het bouwen met een Menno-pan, bewerken gaat prima.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #34 Gepost op: 19-02-2016 11:18 u »
omdat de brander continu op max stond, redelijk veel last van aanbranden
Wat brandde er aan? De Maisch neem ik aan en niet tijdens het koken?

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #35 Gepost op: 19-02-2016 21:05 u »
De pannen van Menno zijn vervaardigd uit RVS-200 serie, althans die wie ik onderzocht heb. Veel diep getrokken huis tuin en keuken producten zijn uit dit type RVS vervaardigd. De chemische samenstelling van mijn pan:

Chroom 13.5%
Nikkel 1.0%
Mangaan 10.75%
Ijzer 73.8 %
Koper 0.85%
Sn 0.055%

Ik ben nog opzoek naar een Tig lasser die onderin in de bodem een draadsok kan lassen, wie zou dat kunnen?


Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: 00
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #36 Gepost op: 19-02-2016 23:08 u »
He hoe heb je dit onderzocht de Menno pannen zijn niet diep getrokken maar gewoon gelast (de bodem is wel een rand opgezet) het lijkt mij dan ook onlogisch dat de producent een rvs 200 serie kiest ivm met het laswerk.

Verder las ik die pan wel voor je in ruil voor je beste biertjes ;D PB daarvoor

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #37 Gepost op: 20-02-2016 00:11 u »
He hoe heb je dit onderzocht de Menno pannen zijn niet diep getrokken maar gewoon gelast (de bodem is wel een rand opgezet) het lijkt mij dan ook onlogisch dat de producent een rvs 200 serie kiest ivm met het laswerk.

Exacte productie methode is me niet geheel duidelijk maar de enigste las die ik kan zien loopt verticaal, in omtrekrichting zie ik geen las.
Maar over die chemische samenstelling heb ik geen twijfel, het is een RVS materiaal waarbij het nikkel 'vervangen' is door mangaan. Tevens is dit net zoals de 300 serie prima te lassen materiaal, mits het koolstofgehalte laag genoeg is. En dat is nu precies iets dat ik niet kan meten omdat ik het heb laten onderzoeken met een apparaat dan geen koolstof kan meten. Meting is volgens dit principe:
https://en.wikipedia.org/wiki/X-ray_fluorescence

Voor het lassen stuur ik nog een PM

Tags: brouwketel