Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen  (gelezen 11031 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Gepost op: 04-06-2015 23:45 u »
Onlangs heb ik bij Menno zowel een maischketel als een kookketel gekocht.
Omdat de bodem erg dun is is de pan erg licht wat ik heel handig vind met schoonmaken.
Nadeel zou kunnen dat de pannen daardoor zouden kunnen aanbranden bij het maischen of te veel kleuring kunnen geven bij het koken. Zelf ben ik na een brouwsel nog steeds erg tevreden. De maischpan is bij mij voorzien van een roerwerk, dus brand alleen daardoor al niet aan. De kookketel brand bij mij ook niet aan omdat het wort vloeibaar is dus stroomt en daardoor zoals het lijkt de warmte goed verdeeld. extra donkerkleuring ga ik nog eens testen als ik een licht bier brouw.

Zou echter graag ook de ervaringen van anderen horen.   

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Bassie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Proost!
    • Brouwerij Bliksem
Re: geschiktheid Menno Pannen voor koken en maischen
« Reactie #1 Gepost op: 05-06-2015 09:29 u »
Als je tijdens het verwarmen bij het maischen goed roert, brandt er niets aan. Hoe groter je moutstort hoe lastiger dat wordt om te voorkomen. Gewoon goed roeren in ieder geval. Bij het koken geen enkel probleem.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #2 Gepost op: 15-06-2015 11:16 u »
Onlangs heb ik bij Menno zowel een maischketel als een kookketel gekocht.
Omdat de bodem erg dun is is de pan erg licht wat ik heel handig vind met schoonmaken.
Nadeel zou kunnen dat de pannen daardoor zouden kunnen aanbranden bij het maischen of te veel kleuring kunnen geven bij het koken. Zelf ben ik na een brouwsel nog steeds erg tevreden. De maischpan is bij mij voorzien van een roerwerk, dus brand alleen daardoor al niet aan. De kookketel brand bij mij ook niet aan omdat het wort vloeibaar is dus stroomt en daardoor zoals het lijkt de warmte goed verdeeld. extra donkerkleuring ga ik nog eens testen als ik een licht bier brouw.

Zou echter graag ook de ervaringen van anderen horen.
Hans,

Hoe bevallen de pannen tot heden? En hoe verwarm jij?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.453
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #3 Gepost op: 15-06-2015 11:30 u »
Een gelijke dikte van wand en bodem zorgen er voor dat je inhoud niet zo snel aanbrand, de dikte is niet zo heel erg van belang. Aanbranden gebeurt juist snel bij (goedkope) pannen met een dikke bodem en een dunne wand waarbij de overgang van bodem naar wand niet goed geconstrueerd is. Op die overgang ontstaat hitte stuwing en dus verbrand er e.a. Bij een slechte pan staat de wand net iets buiten de bodem, alsof je een "Menno-pan" neemt en er een net iets te kleine dikke bodem onder "plakt".

Bij een dunne bodem is de warmteverdeling slechter dan bij een dikke, je ziet dan ook in de lokale karamelisatie op de bodem het patroon van de vlam terug.

Ingo

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 785
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #4 Gepost op: 15-06-2015 13:31 u »
Zou je dan, om dat te voorkomen, een vlamverdeler kunnen gebruiken? Ik had er vroeger zo een maar die is bij een van de verhuizingen kwijt geraakt.

Of zou hierdoor de warmteoverdracht van de vlam teveel gereduceerd worden?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.453
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #5 Gepost op: 15-06-2015 14:10 u »
Zou je dan, om dat te voorkomen, een vlamverdeler kunnen gebruiken?

Ja.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #6 Gepost op: 15-06-2015 14:20 u »
je ziet dan ook in de lokale karamelisatie op de bodem het patroon van de vlam terug.

Heb je het dan over je maischketel of kookketel. in de maishketel heb ik een roerwerk wat continue roert, geen karamelisatie gezien zoals jij beschrijft, bij koken ook niet. Menno pannen lijken dus goed te werken bij mij.


Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #7 Gepost op: 15-06-2015 14:56 u »
Heb je het dan over je maischketel of kookketel. in de maishketel heb ik een roerwerk wat continue roert, geen karamelisatie gezien zoals jij beschrijft, bij koken ook niet. Menno pannen lijken dus goed te werken bij mij.
Vraag 2 was welke brander je er dan onder gebruikt.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #8 Gepost op: 15-06-2015 16:42 u »
Ik maisch met een koelbox maar heb al een brouwseltje of 30 gemaakt met die Menno pan en ik ben nog steeds dik tevreden :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.453
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #9 Gepost op: 15-06-2015 16:57 u »
Heb je het dan over je maischketel of kookketel.

Kookketel met wokbrander en ik heb er geen probleem mee,

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #10 Gepost op: 15-06-2015 17:14 u »
Kookketel met wokbrander en ik heb er geen probleem mee,

Ingo
Heb je geen problem met karamelisatie of het je geen karamelisatie in de menno pan?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.453
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #11 Gepost op: 15-06-2015 18:08 u »
Geen probleem met het beetje karamellisatie dat optreed en op bepaalde plaatsen op de bodem een bruine waas achter laat. Overigens zie ik dat ook in een zware geėmailleerde ijzeren weckketel.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #12 Gepost op: 15-06-2015 19:37 u »
Ok, maar zelfs dat heb ik niet gezien toen ik in zo'n pan van Menno heb gekookt, alleen wel eens gezien in een maischketel bij onvoldoende roeren. Dat was inderdaad een weckketel toen.

Offline wilfred3871

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik bierbrouwen.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #13 Gepost op: 11-02-2016 10:51 u »
Dat de kwaliteit niet heel geweldig was, dat wist ik van tevoren. Toch is het teleurstellend om te concluderen dat de pan na 22 keer brouwen lek is. In dit geval toch goedkoop is duurkoop  :(

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #14 Gepost op: 11-02-2016 11:11 u »
Dat de kwaliteit niet heel geweldig was, dat wist ik van tevoren. Toch is het teleurstellend om te concluderen dat de pan na 22 keer brouwen lek is. In dit geval toch goedkoop is duurkoop  :(

Hoe is de pan lek? Wellicht even contact zoeken met Menno? Wellicht heb je een blauwe maandag model? Ik zou denken dat indien dit een structureel probleem zou betreffen, dat meer mensen alhier zouden klagen over de kwaliteit van deze pannen. Ik heb weliswaar geen Menno pan, ik schat echter dat er honderden Menno-pannen in omloop zijn bij de leden van dit forum?


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #15 Gepost op: 11-02-2016 12:06 u »
Dat de kwaliteit niet heel geweldig was, dat wist ik van tevoren. Toch is het teleurstellend om te concluderen dat de pan na 22 keer brouwen lek is. In dit geval toch goedkoop is duurkoop  :(

Kun je een foto'tje posten van wat er aan de hand is?

Offline wilfred3871

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik bierbrouwen.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #16 Gepost op: 11-02-2016 13:00 u »
Kun je een foto'tje posten van wat er aan de hand is?

Ik heb de pannen niet hier staan dus een foto gaat niet lukken. Er zit een haarscheurtje in die met het blote oog nauwelijks te zien is, zeker niet als de pan koud is. Toen de pan op het vuur stond hoorde je elke keer dat er een druppel op de vlammen viel. Een haarscheurtje op zich is nog geen probleem maar deze worden natuurlijk groter. En wellicht zitten er nog meer aan te komen.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.334
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #17 Gepost op: 11-02-2016 13:04 u »
Ik zou even bij de leverancier (Menno) aankloppen met dit probleem. Dan geef je hem ook de kans om het probleem op te lossen.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #18 Gepost op: 11-02-2016 20:31 u »
Er zit een haarscheurtje in die met het blote oog nauwelijks te zien is, zeker niet als de pan koud is. Toen de pan op het vuur stond hoorde je elke keer dat er een druppel op de vlammen viel.

Als er koud water in je pan zit, en je een flinke brander eronder plaatst dan condenseert het vocht wat in je verbrandingsgassen zit tegen de koude pan. Dit condens loopt naar beneden en druppelt in de vlam. Ptsss... Ptsss... Eenmaal het water in de ketel warmer is, is dit gedrag over.

Ik durf bijna stellig te beweren dat dit het geval is, zonder het gezien te hebben. De eerste keer dat ik dit meemaakte dacht ik ook dat mijn pan lek was. Inmiddels al wel 20 keer gebruikt. Het effect treedt alleen op als er echt koud water in de pan zit.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #19 Gepost op: 11-02-2016 20:35 u »
Als er koud water in je pan zit, en je een flinke brander eronder plaatst dan condenseert het vocht wat in je verbrandingsgassen zit tegen de koude pan. Dit condens loopt naar beneden en druppelt in de vlam. Ptsss... Ptsss... Eenmaal het water in de ketel warmer is, is dit gedrag over.

Ik durf bijna stellig te beweren dat dit het geval is, zonder het gezien te hebben.
Ja dat zou een hele goede verklaring kunnen zijn. Maar is dat de eerste 21 keer dan niet opgetreden? Als je echt wilt weten of de pan lekt dan moet je hem op een krant zetten en vullen met water. dan na een dagje kijken of de krant nat is.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #20 Gepost op: 11-02-2016 20:48 u »
Ja dat zou een hele goede verklaring kunnen zijn. Maar is dat de eerste 21 keer dan niet opgetreden? Als je echt wilt weten of de pan lekt dan moet je hem op een krant zetten en vullen met water. dan na een dagje kijken of de krant nat is.

Bij mij treedt het ook niet altijd op. Afhankelijk van temperatuur van het water in de pan en de grootte van de vlam, wellicht ook de luchtvochtigheid. Op het moment de inhoud van de pan echt iets warmer is (is schat al bij een graad of 20) dan stopt het 'lekken'. IJskoud water met een vlam vol open heeft meteen het 'lek effect' tot gevolg.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #21 Gepost op: 11-02-2016 21:14 u »
Heb zelf een ongebruikte mennopan in de schuur staan. Heb geprobeerd om er een gat in te boren, gevolg dat er zo 1-2 cm van de bodem een mooie horizontale rechte scheur is ontstaan die niet in het midden van het gat zit. De bodem is op die plek aan de rest van de pan vastgelast.

Dus denk dat er wel degelijk een lek zit, waarschijnlijk tijdens het lassen niet goed gegaan. Tijdens het opwarmen zet de pan uit en is het gat net groot genoeg om rustig te lekken. Gewoon even contact opnemen met Menno.

Offline wilfred3871

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik bierbrouwen.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #22 Gepost op: 11-02-2016 21:49 u »
Het lijkt er inderdaad op dat het scheurtje bij de lasnaad zit.

Menno heeft ondertussen zelf al even contact opgenomen, even afwachten wat de uitkomst daarvan is.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #23 Gepost op: 16-02-2016 21:02 u »
Heeft er iemand een Menno 21 literpan, die wil ik als moutpijp verbouwen, grainfather principe. Nu kan ik wel
op ebay een inlegfilter (RVS) en bovenfilter kopen, maar wat is de exacte binnen diameter? Volgens mij is 30 cm de buitendiameter.
Ik moet de pan zelf namelijk nog even bestellen.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Geschiktheid Menno pannen voor koken en maischen
« Reactie #24 Gepost op: 16-02-2016 21:29 u »
Heeft er iemand een Menno 21 literpan, die wil ik als moutpijp verbouwen, grainfather principe. Nu kan ik wel
op ebay een inlegfilter (RVS) en bovenfilter kopen, maar wat is de exacte binnen diameter? Volgens mij is 30 cm de buitendiameter.
Ik moet de pan zelf namelijk nog even bestellen.

Heb je toevallig een linkje van die eBay filters?

Tags: brouwketel