Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Danstar Munich Classic Ale Yeast  (gelezen 8537 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.414
  • Land: nl
    • Moaneschien
Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Gepost op: 01-06-2015 20:40 u »
Nog niet bij de (web)winkels gespot:

Danstar Munich Classic Ale Yeast een echte Weizen gist van het Doemens instituut die zelf ook een "Weizenkorrel" op de markt brengen/brachten die door Danstar geproduceerd wordt.

Ingo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.651
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #1 Gepost op: 02-06-2015 09:29 u »
Lijkt me een interessante gist! Afwachten wanneer deze beschikbaar is!

Groet,
de TDP

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #2 Gepost op: 02-06-2015 15:47 u »
Zoiets werd toch ook al over de Munich wheat gezegd?
Die gist maakt alles behalve een échte weizen. Ben hoe dan ook wel benieuwd naar deze gist, heb mijn verwachtingspatroon er wel op aangepast.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2015 19:33 u »
Zoiets werd toch ook al over de Munich wheat gezegd?
Deze nieuwe gist moet welhaast beter zijn  :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.414
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #4 Gepost op: 11-08-2015 23:50 u »
Deze gist komt zeer binnenkort beschikbaar in 11 grams verpakking, het is de Doemens 479 / W68 (= WY3068)

Ingo

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #5 Gepost op: 11-08-2015 23:53 u »
Mmh, da's wel een mooie toevoeging. Enig idee wanneer deze uitkomt?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #6 Gepost op: 12-08-2015 10:21 u »
Waar kan ik terug lezen dat het hier om de veel gelauwerde weihenstephaner 3086 gaat?

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 738
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #7 Gepost op: 12-08-2015 11:22 u »
Waar kan ik terug lezen dat het hier om de veel gelauwerde weihenstephaner 3086 gaat?
Als dat inderdaad zo is, dan hoeven we ook geen starters meer te maken....

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.651
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #8 Gepost op: 12-08-2015 11:30 u »
Als dat inderdaad zo is, dan hoeven we ook geen starters meer te maken....

Hoe fantastisch zou dat zijn ;) :brouwen:

Groet,
de TDP

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.414
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #9 Gepost op: 12-08-2015 13:20 u »
Waar kan ik terug lezen dat het hier om de veel gelauwerde weihenstephaner 3086 gaat?

Prive correspondentie.

Maar ik was misschien wel wat kort door de bocht, het is inderdaad de Doemens 479, afstammeling van de 476 die "gelijk" aan de W68 zou zijn. De relatie is vergelijkbaar met US-05/WY1056/WLP001, allemaal de zelfde stam als basis maar niet 100% identiek, want andere cel als oorsprong.

Ingo


Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 738
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #10 Gepost op: 12-08-2015 14:26 u »
Gewoon ermee gaan brouwen en dan bepalen hoe dicht of dat deze dan komt bij de 3068

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #11 Gepost op: 12-08-2015 14:30 u »
Prive correspondentie.
Dat klinkt vooralsnog niet als een betrouwbare en verifieerbare bron.
De relatie is vergelijkbaar met US-05/WY1056/WLP001, allemaal de zelfde stam als basis maar niet 100% identiek, want andere cel als oorsprong.
Dat wist ik niet. Was er altijd vanuit gegaan dat (zoals het hier vaker gezegd wort) de oorsprong hetzelfde was en dus identiek.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #12 Gepost op: 12-08-2015 16:41 u »
Gewoon ermee gaan brouwen en dan bepalen hoe dicht of dat deze dan komt bij de 3068
Dat klinkt als een mooi testje!

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #13 Gepost op: 20-09-2015 16:53 u »
Al wat ervaringen met deze gist? Hoeveel isoamylacetaat produceert hij?

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 738
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #14 Gepost op: 20-09-2015 19:29 u »
Ik nog niet in ieder geval.
Ben van plan (na nog 2 andere recepten die ik wil brouwen) een met Saaz en Cascade gehopte weizen er mee te brouwen.
Benieuwd hoe dat uitpakt.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #15 Gepost op: 13-03-2016 20:21 u »
Vroeg me af of er inmiddels al mensen zijn met ervaring met deze gist... :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #16 Gepost op: 13-07-2016 10:39 u »
Zelf de proef op de som gemaakt.

Een poos terug een split batch gemaakt met 20 L 3068 en 20 L munich classic ale. Beiden fusten aangesloten op de tap tijdens een feest en zonder iets te zeggen het eindresultaat afgewacht van wat 'de leek' uiteindelijk voor keuze maakte. Had ze alleen verteld dat het twee types weizen waren.

Einde van de avond was de fust 3068 op een liter na helemaal leeg. De munich classic zat nog meer dan de helft vol.

Dit voor wat betreft de smaak. Ik heb ze naast elkaar geproefd en de basis lijkt eigenlijk best veel op elkaar. Weizen karakter, de wat weeïge smaak en iets zurige afdronk. Het verschil zat m voornamelijk in het feit dat de 3068 meer finesse had. Meer verfijnde smaakcomponenten die zo karakteristiek zijn voor een weizen en duidelijk meer iso-amylacetaat. De munich classic miste deze dingen meer.

Beiden leveren lekkere bieren op. De 3068 een lekkerdere weizen.

Had overigens, gezien de vele weizen liefhebbers hier en de veelbelovende boodschap dat het om dezelfde gist zou gaan, wel verwacht dat deze gist massaal uitgeprobeerd en getest zou worden.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.651
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #17 Gepost op: 13-07-2016 13:07 u »
Klinkt in ieder geval goed! Is het beter dan de WB-06? Zal het de volgende keer bestellen, ben op basis van jou uitleg wel erg nieuwsgierig :)

Groet,
de TDP

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #18 Gepost op: 13-07-2016 14:50 u »
Ik vind hem op alle fronten beter dan de wb-06. Zou er dan ook niet verbaasd van op kijken dat deze gist over een jaar de meest verkochte weizen korrel zou zijn.
Van alle korrel weizengisten die ik heb geprobeerd (en volgens mij zijn dat alle gangbare en verkrijgbare) vind ik dit de beste korrel voor een weizen.

Desalniettemin is het nog geen sigaar. Ik blijf bij de 3068.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.651
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #19 Gepost op: 13-07-2016 17:00 u »
Ik vind hem op alle fronten beter dan de wb-06. Zou er dan ook niet verbaasd van op kijken dat deze gist over een jaar de meest verkochte weizen korrel zou zijn.
Van alle korrel weizengisten die ik heb geprobeerd (en volgens mij zijn dat alle gangbare en verkrijgbare) vind ik dit de beste korrel voor een weizen.

Desalniettemin is het nog geen sigaar. Ik blijf bij de 3068.

Goed nieuws dus! Dank je voor het delen van deze proef!

Groet,
de TDP

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 419
  • Land: nl
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #20 Gepost op: 31-07-2017 21:55 u »
Onlangs een weizen gebrouwen met deze gist die goed in de smaak valt.
Desondanks vind ik dat er wat te veel esters zijn aangemaakt. Misschien dat ik wat te vroeg ben geweest met het verhogen van de temperatuur?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.696
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #21 Gepost op: 31-07-2017 22:02 u »
Ik vind hem op alle fronten beter dan de wb-06. Zou er dan ook niet verbaasd van op kijken dat deze gist over een jaar de meest verkochte weizen korrel zou zijn.
Van alle korrel weizengisten die ik heb geprobeerd (en volgens mij zijn dat alle gangbare en verkrijgbare) vind ik dit de beste korrel voor een weizen.

Desalniettemin is het nog geen sigaar. Ik blijf bij de 3068.

Heb je de korrel gehydrateerd (met de juiste temperaturen en zo) of gestrooid?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #22 Gepost op: 01-08-2017 16:26 u »
Heb je de korrel gehydrateerd (met de juiste temperaturen en zo) of gestrooid?
Nope. Ik merk geen verschil dus gewoon los op het wort gemikt zoals altijd.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.696
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #23 Gepost op: 01-08-2017 17:37 u »
Nope. Ik merk geen verschil dus gewoon los op het wort gemikt zoals altijd.

Misschien heb je dat verschil nu juist geproefd  ;). Ik bedoel daarmee dat je de korrel net wat minder vond dan de 3068. Met hydrateren kan dat verschil best eens verdwijnen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.427
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Danstar Munich Classic Ale Yeast
« Reactie #24 Gepost op: 01-08-2017 22:58 u »
Misschien heb je dat verschil nu juist geproefd  ;). Ik bedoel daarmee dat je de korrel net wat minder vond dan de 3068. Met hydrateren kan dat verschil best eens verdwijnen.
.

Dat denk ik niet. Ik heb veel testjes gedaan met wel of niet hydrateren. De bieren heb ik aan diverse mensen laten proeven. Ze zijn ook geproefd door een groep bierkeumeesters. Zij konden geen verschil proeven. De bieren zijn blind geproefd en net zo veel bierkeurmeesters gaven de voorkeur aan gehydrateerde gist als dat er bierkeurmeesters waren die de voorkeur gaven aan niet-gehydrateerde gist. Bij één gist werd bijna unaniem de voorkeur gegeven aan de niet-gehydrateerde gist.

Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij doet maar voor mij is het duidelijk dat hydrateren weinig toevoegt en een zwaar overgewaardeerde handeling is. Het enige verschil is dat de vergisting net wat sneller opgang komt, zo'n beetje de tijd die je nodig hebt om te hydrateren...  :)

Tags: