Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Direct bottelen uit gistingsvat / niet overhevelen  (gelezen 10943 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

evelk

  • Gast
Direct bottelen uit gistingsvat / niet overhevelen
« Gepost op: 19-08-2005 19:47 u »
Mijn 'bier' uit het Brewferm blik staat inmiddels 6 dagen te gisten, en het gistingsproces is zo goed als gestopt.

Er zal dus gebotteld moeten gaan worden, en ik wil dat rechtstreeks vanuit het gistingsvat doen (met een hevelslang). In elk flesje zal ik dan eerst de gewenste hoeveelheid suiker (voor 30cl: 2,4 gram) doen.

Is dat slim, of moet ik het bier eerst overhevelen naar een ander vat en daar de complete hoeveelheid suiker (120 gram voor 15 liter) aan toevoegen? Volgens de handelaar kon ik rechtstreeks vanuit het gistingsvat overhevelen naar flesjes.

En als ik rechtstreeks hevel vanuit het gistingsvat, moet ik het brouwsel dan eerst nog een paar dagen laten staan (om het helder te laten worden??), of moet er direct gebotteld worden zodra de gisting gestopt is?

Groetjes,
Edwin


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jokke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #1 Gepost op: 19-08-2005 21:18 u »
Mijn eerste brouwsel was ook zo'n Brewferm blik en dit heb ik eerst overgeheveld naar een ander vat (emmer eigenlijk) waarbij je dan ineens de suikeroplossing bij kan doen, dit vergemakkelijkt het bottelen omdat je dan niet voor elk flesje de hoeveelheid suiker moet afwegen en wanneer je aan je laatste liters komt, moet je niet oplettten of er geen gistkoek mee in je flesjes terechtkomt. Vanuit mijn (zeer magere) ervaring gesproken e ;)

Jokke

:degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #2 Gepost op: 19-08-2005 22:22 u »
Eigenlijk moet je nog een week lageren, maar dat kan ook in de fles onder kroonkurk gebeuren. Er zijn veel redenen te noemen waarom het veel veiliger is te bottelen vanuit een bottelvat. Je kunt veel beter je gistkoek kwijtraken, als je direct uit gistvat bottelt dan zullen de laatste flesjes erg veel sediment bevatten. Tevens is het inderdaad beter om de hele hoeveelheid suiker even te koken en toe te voegen (goed mengen: eerst suikeropl dan jongbier erop). Dat geknoei met suiker per flesje zou ik nooit doen.
Overigens: wat is je eind SG, oftewel ben je 100% zeker dat je bier is uitvergist? Met korrelgist is de kans klein dat het niet zo is, maar om ontploffende flessen te voorkomen (bommen!) moet je altijd het eind SG weten.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #3 Gepost op: 19-08-2005 22:30 u »
Ik ga zo te werk, nadat de hoofdgisting voorbij is (in deze tijd van het jaar 3-4 dagen) hevel ik over naar een grote fles (meeste sediment ben je dan gelijk kwijt), daarin laat ik het een week staan om daarna terug te hevelen naar een grote emmer (is dan mooi helder geworden) dan voeg ik de totale hoeveelheid suiker toe (opgelost in gekookt water) dan hevel ik het over in flesjes.

Pieter

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.720
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #4 Gepost op: 20-08-2005 00:10 u »
Hevelen naar een andere fles is altijd beter. Niet alleen omdat je dan teveel gist bij de laatste flesjes voorkomt, je zult zien dat alle flesjes minder gistdepot bevatten. Als je niet hebt gehevelt, kan het bier niet alle gist laten bezinken. Als je hevelt, kun je ook de laatste opgeloste gist doen bezinken. Frisser bier is het resultaat! Kortom, lageren!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.139
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #5 Gepost op: 20-08-2005 12:40 u »
Het is inderdaad altijd beter om het bier een tijdje te laten lageren. Het bier kan dan na de hoofdgisting nog wat rijpen en afgewerkte gistcellen en eiwitten kunnen bezinken.

Hevel altijd over voordat je gaat lageren of verwijder de gist als je in de luxe omstandhigheid verkeert dat je de beschikking hebt over een cilnderkonische gisttank.
De afgewerkte dode gistcellen kunnen namelijk na een tijdje uit elkaar vallen. Het gevolg is dat ongewenste zwavelachtige geurtjes (rotte eieren) en enzymen vrij kunnen komen. Deze laatste zijn in staat eiwitten af te breken hetgeen een ongunstig effect heeft op de schuimhoudbaarheid.

evelk

  • Gast
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #6 Gepost op: 20-08-2005 15:46 u »
Allemaal bedankt voor jullie reactie's. Eind SG zat net onder de 1010, dus werd het tijd om te bottelen.

Ik heb alles toch eerst maar over geheveld naar een schone emmer, en daar de opgeloste hoeveelheid suiker aan toegevoegd. Daarna vanuit de schone emmer overgeheveld naar de flesjes. Op die manier had ik zo goed als geen last van bezinksels etc.

Hoewel ik 15 liter bier had verwacht, is er uiteindelijk 13,2 liter in de flesjes gekomen. De rest is vast met alle bezinksels achtergebleven in het gistvat..

Nu nog een weekje lageren (onder kroonkurk) en dan wachten, wachten, wachten..

Of moet ik voor de 6-8 weken wachttijd nog een flesje openen om wat te testen? En wat zou ik dan moeten bekijken/proeven/proberen?

Groetjes,
Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #7 Gepost op: 20-08-2005 16:40 u »
Koolzuurdruk is normaliter na een week wel gevormd. Dan kun je beginnen met proeven, waarnemen etc. Het is heel leuk om te proeven dat bier vooral de eerste 6 weken verandert van smaak. Net een baby'tje.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.720
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Direct bottelen uit gistingsvat
« Reactie #8 Gepost op: 20-08-2005 17:05 u »
Proef jij je baby Martin? ;)