Brett, lacto, en andere wilde dieren kopen

Gestart door Loek Essers, 26-05-2015 18:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Loek Essers

Hee hallo,

Het kan aan mij liggen maar het schijnt in Nederland blijkbaar nogal lastig te zijn om aan verschillende soorten Brettanomyces, Lactobacillus en andere wilde dieren te komen. Maar wellicht zoek ik niet goed.

Dus mijn vraag aan jullie: mis ik iets, of kan het gewoon niet?

Richard


EvdBroek

Of gewoon je wort een nachtje buiten zetten :-)

Loek Essers

Ah! Helemaal gemist dat Van der Kooy ook White Labs heeft. Het is me wat. Dank!

http://www.vanderkooyjubbega.nl/bierbrouwen/biergist/vloeibare-gist/whitelabs-vloeibare-gist/white-labs-brettanomyces-en-bacteriën.html

Potje wort buiten zetten ga ik zeker ook nog eens doen. Of eerder op verschillende plekken in en rondom het huis om te checken of het iets smakelijks oplevert. Ook iets goedkoper natuurlijk. Hoewel je ook kan repitchen.

Zijn er ook experimentele gistkwekers in Nederland? Ik geloof dat er in de VS en Scandinavië een paar zijn... Ik zal eens opzoeken welke dat ook alweer zijn.

Wolter

Citaat van: Loek Essers op 26-05-2015  18:58 uZijn er ook experimentele gistkwekers in Nederland? Ik geloof dat er in de VS en Scandinavië een paar zijn... Ik zal eens opzoeken welke dat ook alweer zijn.

Brekeriet vergist alles met wilde gisten. http://www.brekeriet.se/valkommen/ .
Als ik wat moet vertalen hoor ik het wel.

Adbrouwt

Citaat van: Loek Essers op 26-05-2015  18:58 uPotje wort buiten zetten ga ik zeker ook nog eens doen. Of eerder op verschillende plekken in en rondom het huis om te checken of het iets smakelijks oplevert. Ook iets goedkoper natuurlijk. Hoewel je ook kan repitchen.
Dat is zeker het proberen waard. Ik heb mijn spontane vergisting anderhalf jaar naar brouwen afgelopen weekend geproefd en dat viel zeker niet tegen. Dus komende winter een brouwsel maken en dan kun je eind 2017 je eerste flesjes proeven  :geduld:

Jacques

Citaat van: Loek Essers op 26-05-2015  18:25 uHee hallo,

Het kan aan mij liggen maar het schijnt in Nederland blijkbaar nogal lastig te zijn om aan verschillende soorten Brettanomyces, Lactobacillus en andere wilde dieren te komen. Maar wellicht zoek ik niet goed.

Dus mijn vraag aan jullie: mis ik iets, of kan het gewoon niet?

Je zoekt denk ik niet goed. Brouwland en hun verdelers (dat zijn zowat alle andere leveranciers) hebben ook wilde gisten.
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/Wyeast-vloeibare-gisten/lambic

Loek Essers

Ik zie het. Schreeuwend duur wel. Ligt dat aan een gebrek aan interesse voor bederfelijke waar? *zich verdiept in opkweken van gisten/gistbank aanleggen*

bert braadslee

Citaat van: Loek Essers op 27-05-2015  23:16 uIk zie het. Schreeuwend duur wel. Ligt dat aan een gebrek aan interesse voor bederfelijke waar? *zich verdiept in opkweken van gisten/gistbank aanleggen*

Wat een prijzen!
Is het niet voordeliger om een scheutje yoghurt, yakult, biogarde of soortgelijks aan de nagisting toe te voegen?
 ;)

Wolter

Citaat van: Loek Essers op 27-05-2015  23:16 uIk zie het. Schreeuwend duur wel. Ligt dat aan een gebrek aan interesse voor bederfelijke waar? *zich verdiept in opkweken van gisten/gistbank aanleggen*

Als je volgende keer met een brett ozid vergist, neem wat slurrie mee naar de bijeenkomst van de bierkaai. Dan zet ik hem ook bij in het gistbankje dat ik tot nu toe heb opgebouwd.

Loek Essers


koffie

Citaat van: bert braadslee op 27-05-2015  23:53 uWat een prijzen!
Is het niet voordeliger om een scheutje yoghurt, yakult, biogarde of soortgelijks aan de nagisting toe te voegen?
 ;)
6,95 bij Brouwmarkt en Van der Kooij.

bert braadslee

50 cent voor een pak yoghurt.
500 miljard melkzuurbacteriën.
 :P

Loek Essers

Karnemelk heb ik ook gehoord. Ga het binnenkort eens uitproberen. Wat ook aardig werkte is lacto van ongeschroot mout halen. Als je een zakje mout een half uur in de maisch hangt en daarna de lacto een paar dagen de kans geeft om te groeien kan de pH omlaag naar ongeveer 3.7. Zorg er wel voor dat je de maisch luchtdicht afsluit met plastic folie of CO2 zodat er geen andere kwalijke bacteriën in kunnen komen. 

Als je daarna kookt en vergist krijg je een soort friszuur, radler-achtig biertje zonder de kilo's suiker. Het beviel zo goed dat ik een tweede batch heb gemaakt (8 liter maar) en die heb opgesplitst in twee keer 4 liter. Een staat nu op nectarines, de ander op rabarber.

Hier meer over het eerste experiment:
http://somethingfermenting.com/2015/05/07/zure-fritz-niet-echt-een-berliner-weisse/


tomcoolnl

Voor een lacto vergisting kan je ook aan je maisch of wort een handje moutschroot toevoegen. Deze vervolgens op 38-40 garden celsius voor een dag of twee laten staan alvorens je gaat koken. Koken maakt de lacto inactief dus hoe zuurder je je bier wilt hebben hoe langer je wacht met koken.
Zuurmout schijnt een ruime hoeveelheid lacto in zich te hebben.

Een groot gevaar is natuurlijk infectie tijdens de lacto fermentatie.

Gerb

Jongens, karnemelk geeft toch echt een andere smaak dan Lactobacillus brevis/delbrueckii. Het is geen alternatief.

Een experiment met een handje mout en dan een dag op 38°C laten staan heb ik ook uitgevoerd, maar het risico op besmetting is aanwezig en de mate van zuurvorming is beperkt.

Loek Essers

Check. Kan me voorstellen dat karnemelk niet hetzelfde effect geeft. Is het vies?

Ik vind een pH van 3.7 niet gek trouwens. Het zou wel wat zuurder mogen maar niet enorm veel.

Hoe gebruik je de lacto meestal zelf? Voor of na het koken?

Wolter


Gerb

Ik gebruik lactobacillus niet vaak, maar tot nu toe een aantal keer eerst een deel wort vergist met alleen lactobacillus, daarna met biergist. Vervolgens een paar maanden laten lageren. Dit geeft een prettige mildzure smaak.

Loek Essers

Citaat van: Gerb op 28-05-2015  16:46 uIk gebruik lactobacillus niet vaak, maar tot nu toe een aantal keer eerst een deel wort vergist met alleen lactobacillus, daarna met biergist. Vervolgens een paar maanden laten lageren. Dit geeft een prettige mildzure smaak.

Klinkt als een resultaat vergelijkbaar met de hand-mout-in-de-maisch methode. En dat gaat wat sneller.

Citaat van: Wolter op 28-05-2015  16:18 uKun je met melkkefir korrels iets?

Geen idee! Proberen kan altijd natuurlijk. Ik ben ook van plan eens een SCOBY los te laten op wort. Nooit kefir gehad trouwens. Smaakt het?

wilbertd

Citaat van: Wolter op 26-05-2015  19:33 uBrekeriet vergist alles met wilde gisten. http://www.brekeriet.se/valkommen/ .
Als ik wat moet vertalen hoor ik het wel.

En die kende ik niet eens, ik schaam me.
Dank je voor de link.  :duimop:

bert braadslee

Citaat van: Gerb op 28-05-2015  15:06 uJongens, karnemelk geeft toch echt een andere smaak dan Lactobacillus brevis/delbrueckii. Het is geen alternatief.

Ik zeg yoghurt,...
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_delbrueckii_subsp._bulgaricus
 :biersmile:

bert braadslee

Citaat van: Wolter op 28-05-2015  16:18 uKun je met melkkefir korrels iets?

Volgens diverse internetbronnen komen L.Brevis & L.Delbrueckii beiden voor op Kefir, maar ook nog vele andere L. Baccilli & diverse gisten.
Spannend dus.
Om de wijze woorden van Oscar te gebruiken:
Gewoon doen!
 :brouwen:

Loek Essers

Deze gasten maken een lactostarter met yoghurt. pH van de maisch gaat dan ook naar tussen de 3.5 en 3.8. Daarna koken en door... http://www.notsoprofessionalbeer.com/2013/09/brewing-with-yogurt.html?m=1

Jacques

Citaat van: koffie op 28-05-2015  09:54 u6,95 bij Brouwmarkt en Van der Kooij.

De prijzen bij Brouwland zijn inderdaad erg hoog. Volgens mij loopt alle verkoop van de Wyeast gisten via Brouwland (zoals dat met veel meer zelfbrouwartikelen het geval is). Vermoedelijk zullen de prijzen bij Brouwmarkt en Van der Kooy voor deze 'gisten' ook snel omhoog gaan.

Net even gekeken op http://www.northernbrewer.com/shop/Wyeast-brettanomyces-bruxellensis
Ook daar een veel hogere prijs voor de 'wilde beesten'.
Ter vergelijking zie http://www.northernbrewer.com/shop/brewing/brewing-ingredients/beer-yeast

Het is zo te merken Wyeast die deze verpakkingen een heel stuk duurder verkoopt.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.