Koelen met ijswater

Gestart door Mats, 25-10-2017 22:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mats

Ik zocht naar een oplossing om het wort na het koken sneller te laten koelen in mijn 25 liter elektrische brouwketel met mijn spiraal koeler.

Van 100 C naar de 40 C gaat relatief snel omdat het kraanwater koud genoeg is. De laatste 20 C duren echter enorm lang. Wat ik bedacht en een beetje naar had gezocht online is om een bak met ijswater te maken (hiervoor heb ik mijn oude 30 liter vergistingsemmer gebruikt die ik de nacht ervoor met kraanwater in de vriezer had gezet) en vervolgens het ijswater door de spiraalkoeler te laten lopen en om niet in een keer snel door het ijswater heen te zijn, het ook weer terug de emmer in te laten lopen. De vraag was of het ijswater niet te snel opwarmde.

Zo gezegd zo gedaan en wat bleek, het werkte super goed, binnen 10 minuten was het wort tot 19 C koud geworden en de bak met ijswater was nogsteeds ijskoud. Dat betekent dat ik in het vervolg wellicht al bij de 60 C over kan schakelen op het recirculerende ijswater zonder dat het teveel opwarmt.

Het verbaasde mij dat ik dit nergens online zag dus dacht deel het even. In mijn geval gebruikte ik het pompje wat standaard bij de Bulldog Beer Brewer 25 zit en dat werkt goed.



lier

Kijk out of the box denken wordt nog steeds beloond.

Mooi bedacht

Easywoods

Ik zou er zonder meer van uit zijn gegaan dat het ijswater te snel zou opwarmen inderdaad maar dat is hierbij dus onomstotelijk vastgesteld dat dat niet zo is... TOP! Dat biedt mogelijkheden  :duimop: :duimop:

TymonK

Mooie test! Ik zit me wel ff te bedenken hoe ik zo'n groot vat in de vriezer krijg naast de biefstukken  ;)
Maargoed, kan natuurlijk ook een paar flinke blokken ijs maken en die in koud water leggen voor een paar uurtjes

Mijn zwager doet iets vergelijkbaars - twee spiraalkoelers in serie. De eerste staat in een bak met ijswater. De tweede in het wort. Daarmee koel je het kraanwater ook verder af voordat het het wort in gaat.

Twan84

Ik gebruik de grondwaterpomp en koel daar in 5 minuten 20 liter mee. Wel een zelfgemaakte spiraalkoeler.

Ventus

Eventueel om nog sneller te koelen of met kleinere volumes ijs(water) te werken is een flinke schep zout in dit water gooien.
Dit onttrekt zoveel warmte dat het koelen nog sneller gaat.
Al eens geprobeerd bij het terugkoelen op een warmere zomerdag, vergistingsvat in een grotere emmer met water en een zak ijsklontjes gezet, daarna schep zout aan dit ijswater toegevoegd en binnen 10 minuten was het wort op temperatuur.
Overigens ook een tip om biertjes in een paar minuten ijskoud te koelen :)

elBieros


ciesvandekwis

Goed gezien. Ik gebruik wel steevast de eerste 30 liter opgewarmd koelwater om alle materiaal schoon te schrobben én de pomp. Scheutje detergent erdoor.
Maar ijs is uiteraard een idee. Je hebt van die koelelementen voor op de camping die ook wel vlot werken. Vaak geven apothekers die gratis weg, worden soms gebruikt voor het transport van bepaalde medicatie.

beermenke

Ik heb een 200 litervat buiten de garage staan met een dompelpomp en koppel er binnen mijn spiraalkoeler aan. mijn 20 liter is in t voor en najaar snel koel. Op warmere dagen moet de koeling van de gistkast aan want met buitentemp kom ik dan niet onder de 25 graden.
Ik brouw dus niet met warm weer en ook niet met vriesweer want dan moet mijn koelvat leeg.
Alles werkt voor mij prima

freelive

1,5 ltr frisdrankfles met water invriezen en laatste stukje laten meehelpen

Jacques

Mijn buurman Guido koelt al jaren met ijswater. Speciaal voor dit doel vriest hij literse bakken met water in. In die bakken  heeft ijs gezeten.
Overigens heb ik mij een afgevraagd of het invriezen van het water in verhouding niet veel energie kost. Koelen met leidingwater kost wel meer water maar benodigd veel minder energie. Per saldo is dat denk ik beter voor het milieu.

Knobby

Citaat van: Jacques op 26-10-2017  23:06 uMijn buurman Guido koelt al jaren met ijswater. Speciaal voor dit doel vriest hij literse bakken met water in. In die bakken  heeft ijs gezeten.
Overigens heb ik mij een afgevraagd of het invriezen van het water in verhouding niet veel energie kost. Koelen met leidingwater kost wel meer water maar benodigd veel minder energie. Per saldo is dat denk ik beter voor het milieu.
Het is inderdaad niet alsof wij in Nederland een tekort aan water hebben. Daar hoef je het niet voor te laten dus.
Wat wel een consideratie kan zijn als je milieubewust bezig wilt zijn is dat het zuiveren van rioolwater niet vanzelf gaat.
Je zou dus je gebruikte koelwater ook nog voor iets anders kunnen gebruiken in plaats van het direct het riool in te gieten. Bijvoorbeeld om mee schoon te maken zoals reeds vermeld, of de tuin water te geven of zo (dan komt het helemaal niet (direct) in het riool).

TymonK

Klopt. Ik gebruik het altijd als:
- Schoonmaakwater voor de brouwketels etc (volgens mij zijn er meer die dit doen ;-)
- Bak met water om flessen met etiketten in te weken

joenedu

Dit ga ik ook een keer proberen. Ben erg benieuwd.

hansHalberstadt

Koelen met een ijsbank koeler wordt in prof. brouwerijen ook gedaan. De snelheid waarmee je wort kunt koelen is evenredig met het temperatuurverschil tussen wort en koelwater, dus schiet niet op als je koelwater 20 graden is an je ook naar 20 graden wilt koelen. Qua energieverbruik gaat het erom hoe efficiënt je bij het maken van ijs de warmte kunt onttrekken. Stel dat je 50 liter wort wilt koelen van 100 naar 20 graden. Dat kost 19 MegaJoule aan energie (50000 x 4.7 x 80 graden)  (komt overeen met 5200 Watt gedurende een uur)
Een warmtepomp (zoals bv een vriezer) heeft een COP waarde van ca 4 (dat betekent als je er 1 kWuur in stopt aan elektra dan  komt er 4 kWuur aan warmte uit, dus 3 kWuur verpompte warmte en 1 kWuur elektra verbruik)

Met 5200 Wattuur onttrokken warmte aan het ijs moet je dan 5200/3000 x 1000 Watt = 1730 Watt gedurende een uur aan wlektra erin stoppen = 1.7 kWuur. Dat kost ca 40 cent aan stroom.

In de winter komt de warmte daarvan (5.2 kWuur) vrij als warmte om je huis op te warmen, dus hoef je dat weer minder bij te stoken. (35 Mjoule per m3= ) 9.7kWuur per m3, dus bespaart ca 0.5 m3 gas (50 ct ?)

Dus volgens mij nog helemaal niet zo'n gek idee dat koelen met ijs in de winter. Kost netto dus niets.

hansHalberstadt

Citaat van: hansHalberstadt op 27-10-2017  16:20 uIn de winter komt de warmte daarvan (5.2 kWuur) vrij als warmte om je huis op te warmen, dus hoef je dat weer minder bij te stoken. (35 Mjoule per m3= ) 9.7kWuur per m3, dus bespaart ca 0.5 m3 gas (50 ct ?)

Dus volgens mij nog helemaal niet zo'n gek idee dat koelen met ijs in de winter. Kost netto dus niets.
Dat geldt natuurlijk alleen als je je vriezer dan in huis hebt staan, anders gaat de warmte alsnog verloren.

lier

Citaat van: hansHalberstadt op 27-10-2017  16:23 uDat geldt natuurlijk alleen als je je vriezer dan in huis hebt staan, anders gaat de warmte alsnog verloren.

Heb jij je vriezer niet in de woonkamer staan dan?

hansHalberstadt

Citaat van: lier op 27-10-2017  21:25 uHeb jij je vriezer niet in de woonkamer staan dan?
Mijn vriezer (tbv brouwen) staat in de kelder en de normale vriezer staat in de ruimte naast de keuken, dus nog niet echt geschikte plek in dat opzicht. De boodschap is eigenlijk dat warmtepompen (zoals een koelkast, vriezer, airco, condensdroger of zwembad verwarming) best heel mooie apparaten zijn. Het idee dat je meer warmte kunt maken dan je aan power opneemt uit het net heeft mij altijd al bezig gehouden. Lijkt net alsog de zon voor niets opgaat.   

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.