Brouwset voor de beginner, nu ook bij de HEMA (en Xenos) te koop

Gestart door Puck, 23-05-2015 10:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Puck

Mijn vrouw las het nieuwe foldertje van de HEMA (25 mei - 7 juni):



Sander van Dijk


Bennemans


bierhenkie

Goede ontwikkeling. Meer bekendheid. En een flesje erbij in plaats van een lekke emmer. Ook leuk. Gaan ze ook pakketjes verkopen zodat je verder kunt, dus zonder dat je elke keer zo'n startsetje moet kopen? Zou leuk zijn. (Niet voor de meesten alhier, maar wel voor de echte beginner).

EvdBroek

Leuk initiatief van Hema, ik ga dadelijk eens kijken wat het is.
Altijd leuk als kado... om iemand ook aan te steken met het brouwvirus  ;D

Rene Haring

Vaderdag 21 juni...

Dit gaat Grolsch een hele hoop beugelflessen kosten, of de Lidl PET bierflesjes als het aanslaat.
Of er moet een doppen pers met doppen worden meegeleverd.

Puck

Nog een foto uit een subfolder van de HEMA. Nee ik heb geen aandelen maar ik wil zo compleet mogelijk informatie verschaffen.



Op een zakje staat Brooklyn Brew Shop: http://brooklynbrewshop.com/beer-making-kits

En dan denk ik dat degene van de HEMA deze is: http://brooklynbrewshop.com/beer-making-kits/bruxelles-blonde-beer-making-kit

Citaat van: EvdBroek op 23-05-2015  11:13 uLeuk initiatief van Hema, ik ga dadelijk eens kijken wat het is.

Het is 23 mei en de foldertjes zijn vanaf 25 mei geldig. Je kan geluk hebben dat de dozen er al staan maar ik vrees nog van niet.

EvdBroek

Nee inderdaad er stond nog niks deze middag

Peterrr

Ha,Ha... Dus toch.

Mijn dochter werkt bij de HEMA en riep vorige week "de HEMA gaat brouwsets verkopen pap"
En ik:   "Tuurlijk moppie..."


Ferry1978

Dat is leuk, misschien gaan ze het assortiment wel uitbreiden als het een beetje aan slaat.

Marcel_k

Leuk hoor. En zo te zien dus meteen aan de bak met granen. Geen extract (?)

Vazoem

Leuk dat Hema onspeelt op deze groeiende hobby branche. Naast en knippenplakkenlijmen hoekje komt er straks een brouwhoekje? Met een nijtje hevel en een jip en janneke pilsmout? :nut:

RienP

Leuke ontwikkeling. In de UK wordt al jaren via ketens als Tesco en Wilko brouwspullen verkocht. Dit zou best eens aan kunnen slaan.

tdp

Grappig, ze spelen bij de HEMA wel in op trends! Een keer wat anders dan een kruidentuintje cadeau geven ;)

Groet,
de TDP

dutch food geek

Dat zijn inderdaad de kits van de brooklyn brew shop.
Ik ken deze kits, die zijn kwalitatief dik in orde, maar gemaakt op een gallon, dus kleine flesjes die meegeleverd worden.
Wel mooie complete startkits...


rajd

Citaat van: RienP op 26-05-2015  14:01 uLeuke ontwikkeling. In de UK wordt al jaren via ketens als Tesco en Wilko brouwspullen verkocht. Dit zou best eens aan kunnen slaan.

Was de Hema niet in handen van dezelfde investeringsmaatschappij?

Marcel_k

Heb in een Hema even wat kiekjes geschoten  ;D







Marcel_k


Eric v B

Lekker laagdrempelig. Wat zal het druk worden op het forum  :o

Wat me wel zorgen baart is: "giet het bier over in flesjes en voeg er wat suiker aan toe":rundum: :rundum: :rundum: :pan:

bert braadslee

Citaat van: Eric v B op 26-05-2015  22:40 uLekker laagdrempelig. Wat zal het druk worden op het forum  :o

Wat me wel zorgen baart is: "giet het bier over in flesjes en voeg er wat suiker aan toe":rundum: :rundum: :rundum: :pan:

Suikerklontje of 3 per flesje  >:D

Adbrouwt

Citaat van: bert braadslee op 26-05-2015  22:51 uSuikerklontje of 3 per flesje  >:D
Waarschijnlijk is dit het alternatieve vuurwerkpakket voor het maken van echte bierbommen :pan:

bert braadslee

Citaat van: Adbrouwt op 26-05-2015  22:58 uWaarschijnlijk is dit het alternatieve vuurwerkpakket voor het maken van echte bierbommen :pan:

Mmmmmm, bierbommetjes!

Herman

Me dunkt is de beschrijving op de doos wat simplistisch om kopers te lokken en staat het binnenin beter uitgelegd. Wellicht binnenkort ervaringen op dit forum?

Adbrouwt

Citaat van: Herman op 26-05-2015  23:14 uMe dunkt is de beschrijving op de doos wat simplistisch om kopers te lokken en staat het binnenin beter uitgelegd. Wellicht binnenkort ervaringen op dit forum?
Haha je zult wel gelijk hebben Herman, er zal wel zoiets staan als alleen buiten gebruiken en voor het openen minimaal 10 meter afstand bewaren.  :pasop:

Dante

Citaat van: Adbrouwt op 26-05-2015  23:18 uHaha je zult wel gelijk hebben Herman, er zal wel zoiets staan als alleen buiten gebruiken en voor het openen minimaal 10 meter afstand bewaren.  :pasop:
Zoiets?
- Zet je zelfgebrouwen flesje op een stabiele, vlakke ondergrond. Bij voorkeur een in een klem of plaats de fles tussen stenen;
- Buig je tijdens het openen niet over het flesje;
- Open het flesje met een gestrekte arm;
- Houd uw huisdieren op een veilige afstand of houd ze in huis.

Vazoem


Marcel_k

Kom op jongens, de instructies zijn best okay hoor ;-)    :police:
http://brooklynbrewshop.com/directions/Brooklyn_Brew_Shop_Bruxelles_Blonde_Instructions.pdf

Zo te zien moet je nog 3 eetlepels honing toevoegen, vlak voor het bottelen.

Sjaak_Deventer

Citaat van: Adbrouwt op 26-05-2015  22:58 uWaarschijnlijk is dit het alternatieve vuurwerkpakket voor het maken van echte bierbommen :pan:

Wordt leuk als dit volgend jaar naar het ONK wordt ingezonden.. Succes keurders!

hans_nwk

Citaat van: Marcel_k op 27-05-2015  14:30 uKom op jongens, de instructies zijn best okay hoor ;-)    :police:
http://brooklynbrewshop.com/directions/Brooklyn_Brew_Shop_Bruxelles_Blonde_Instructions.pdf
Uit de instructies:
Citeer"Pitch" yeast. (Toss the whole packet in.)
Heb ik het toch het altijd te moeilijk gedaan (pakje open maken en uitstrooien). Gewoon het hele pakje er in mikken  :nut: :proost: :weetniet:

Shaka

Dit pakket is, tenzij je compleet achterlijk bent, een top startpakket hoor. Het leert je alle basics van bier brouwen, in tegenstelling tot zo'n laf blikbrouwsel. Mijn eerste brouwsel was ook een Brooklyn brewshop pakket, en wel de Pale Ale. 3 Eetlepels honing was inderdaad wat veel, want het schuimde er wel uit, maar volgens mij was dat bier ook nog niet helemaal uitvergist toen ik ging bottelen.

Als je bier wilt leren brouwen, koop dan zoiets en niet zo'n waardeloos blik. Dat is net als leren koken met wereldgerechten van Knorr of pindasaus leren maken met een pot Wijko.

vanduijneveld

Citaat van: bert braadslee op 26-05-2015  22:51 uSuikerklontje of 3 per flesje  >:D

Daar kan ik wel over meepraten  :clownsmile:

Al met al wel een leuk setje.

Vazoem

Citaat van: Shaka op 27-05-2015  15:57 uDit pakket is, tenzij je compleet achterlijk bent, een top startpakket hoor. Het leert je alle basics van bier brouwen, in tegenstelling tot zo'n laf blikbrouwsel. Mijn eerste brouwsel was ook een Brooklyn brewshop pakket, en wel de Pale Ale. 3 Eetlepels honing was inderdaad wat veel, want het schuimde er wel uit, maar volgens mij was dat bier ook nog niet helemaal uitvergist toen ik ging bottelen.

Als je bier wilt leren brouwen, koop dan zoiets en niet zo'n waardeloos blik. Dat is net als leren koken met wereldgerechten van knorr of pindasaus leren maken met een pot Wijko.

Eens!

seed7

't is een samenzwering, Grolsch wil meer beugels verkopen ...

Citaat van: Marcel_k op 27-05-2015  14:30 uhttp://brooklynbrewshop.com/directions/Brooklyn_Brew_Shop_Bruxelles_Blonde_Instructions.pdf

Citeer(Swingtops such as Grolsch work great if you do not have the capper)

Ingo ;)


bob den Brouwer

Citaat van: Shaka op 27-05-2015  15:57 uAls je bier wilt leren brouwen, koop dan zoiets en niet zo'n waardeloos blik. Dat is net als leren koken met wereldgerechten van knorr of pindasaus leren maken met een pot Wijko.

Ik denk dat heel wat mensen hier op het forum zijn begonnen met blikbrouwen, het is dan ook wat kort door de bocht om dit als waardeloos af te schilderen. Er zijn genoeg extract pakketten waar je een prima biertje mee kan brouwen waar ook hop bij in zit of andere ingrediënten. Persoonlijk vind ik het helemaal geen verkeerde start als je met blikken begint en eerst kennis maakt met het goed schoon werken, vergistingsproces, lageren,bottelen en rijpen.

De kans dat je iets "verkeerd" doet met een pakket als dit is natuurlijk groter dan met een blik brouwsel zeker voor een beginner, ik denk dat velen hier het pakket bekijken vanuit de ervaring die ze al hebben met brouwen en vergeten dat de doelgroep nog nooit iets zelf heeft gebrouwen. Buiten dat als je bij elke willekeurige brouwwinkel (Van der Kooy, Brouwmarkt, Brouwland Hobbybrouwshop etc) de inhoud van dit pakket los optelt ben je veel goedkoper uit dan dat je dit pakket aanschaft. Er zit nauwelijks brouwspullen in een fles, hevel, waterslot en afvulpijpje.. Dat is het!  max 20 euro aan brouwspullen.. 25 euro ja nu in de actie 15 euro voor ingrediënten voor 3,4 liter bier is best fors...

Bob

foz


Jacques

Citaat van: Herman op 26-05-2015  23:14 uMe dunkt is de beschrijving op de doos wat simplistisch om kopers te lokken en staat het binnenin beter uitgelegd. Wellicht binnenkort ervaringen op dit forum?

Zie morgen EditieNL van RTL...

Adbrouwt

Citaat van: Jacques op 28-05-2015  23:13 uZie morgen EditieNL van RTL...
Een tipje van de sluier Jacques anders kan ik vannacht niet slapen. ;)

Fripel

Citaat van: Jacques op 28-05-2015  23:13 uZie morgen EditieNL van RTL...

Wat viel er te zien?

Mij is niks opgevallen wat met bier te maken had.

Nu heeft Ad voor niks wakker gelegen...

Jacques

Citaat van: Fripel op 29-05-2015  20:32 uWat viel er te zien?

Mij is niks opgevallen wat met bier te maken had...

Zie hier.

Fripel

Aha!

Nog even en je wordt overal herkend en kan niet meer zonder pet en zonnebril over straat  :)

vanduijneveld

Was wel kort  :-\

Jacques

Afgelopen vrijdag heb ik dus Joachim van Maaren geholpen bij het brouwen van het Hema brouwpakket. Hopelijk kan iedereen het filmpje zien via http://www.rtlxl.nl/#!/_editie-nl-216694/6e548723-e048-3c5d-abe4-92bb832d8ef6
Kijken vanaf 7 minuten en 15 seconden.
Overigens zijn er volgens mij heel wat meer hobbybrouwers in Nederland actief dan de 5.000 die genoemd worden.

rvvliet78

Leuk filmpje.

Als ik het zo zie zit het pakket er beter uit dan ik had verwacht, ik had een soort blikpakket verwacht.

Jacques

Citaat van: vanduijneveld op 01-06-2015  18:33 uWas wel kort  :-\

Dat weet je van te voren. Het opnemen heeft wel ruim 4 uur geduurd. Al de tijd dat er in een pannetje geroerd wordt hebben ze uiteraad weggelaten. Daar is de gemiddelde kijker helemaal niet in geïntresseerd.


Mijn ervaringen
Leuk dat de beginner meteen aan de gang gaat met een moutpakket. De samenstellers van het pakket gaan er wel van uit dat in ieder huishouden een houten lepel, een keukenzeef en een trechter aanwezig is. In dit geval was er geen trechter in huis. Dat maakte dat we wat moesten improviseren. De oplossing was het wort over te gieten in een maatbeker en daaruit in de fles.
Het koelen van het wort zou in de pan of in een metalen kom moeten gebeuren. Daardoor is het risico op infectie niet uit te sluiten. Gelet hierop hebben we daarvan afgezien. Maar in een afgesloten fles werkt deze methode natuurlijk goed, zeker omdat het maar om een beperkte hoeveelheid wort gaat. Het wort hebben we niet gefilterd. De keukenzeef die in huis was, was zodanig grofmazig dat de eiwitten en restanten van hoppellets er toch doorheen zouden gaan. Een grove filterdoek had uitkomst geboden maar die had ik niet bij mij.
Een puntje van aandacht is de thermometer. Die is niet erg betrouwbaar. Hij gaf bij het koken van het wort een temperatuur aan van 106 ºC...
Verder is het wel jammer dat er geen hydrometer bij het pakket zit. Ik heb geen idee op welk begin SG we uitgekomen zijn...

Voor alle duidelijkheid: ik had helemaal niets van thuis meegenomen. We moesten het doen wat bij het pakket zat en in huis was.

Jacques

Citaat van: rvvliet78 op 01-06-2015  20:15 uLeuk filmpje.

Als ik het zo zie zit het pakket er beter uit dan ik had verwacht, ik had een soort blikpakket verwacht.

De makers van het RTL programma zo te merken ook...
Men had er geen rekening mee gehouden dat er ook echt gemaischt en gekookt moest worden. Daardoor duurde de opnames veel langer dan gepland. Niet dat we erg lang overgedaan hebben 4 uur alles bij elkaar inclusief opruimen.

bierhenkie

Citaat van: Jacques op 01-06-2015  20:24 uDe makers van het RTL programma zo te merken ook...
Men had er geen rekening mee gehouden dat er ook echt gemaischt en gekookt moest worden. Daardoor duurde de opnames veel langer dan gepland. Niet dat we erg lang overgedaan hebben 4 uur alles bij elkaar inclusief opruimen.
Dan maar een Zwaar Blond tot besluit. :proost:

Marcel_k

Ik vond het een heel leuk stukje, Jacques. Goed gedaan.

foz

Het wordt tijd dat Jaques zijn eigen show krijgt  :brouwen:

Eric v B

Citaat van: foz op 02-06-2015  09:56 uHet wordt tijd dat Jaques zijn eigen show krijgt  :brouwen:
Laten we niet overdrijven...

John


Bennemans

Citaat van: John op 06-06-2015  21:11 uEn Xenos ziet ook het gat in de (bier)markt:
Zal me niets verbazen als er nog andere zaken zich op deze markt gaan storten zo voor vaderdag...

Zooms

Xenos? Die hebben geen eens een hebbelijk bierglas, laat staan dat ze bierpakketten gaan verkopen.. Moet niet gekker worden  :weetniet:

EDIT: Was net bij Xenos en zag daar schitterende bierglazen. Zouden ze mijn gemopper van een paar maanden geleden ter harte hebben genomen?

John


Zooms

Citaat van: John op 06-06-2015  21:50 uDe slogan in de advertentie klopt anders wel  ;)
:D Klopt! Maar wat doet die rommel dan op de foto? :weetniet:

John


seed7

Citaat van: Zooms op 06-06-2015  21:45 uXenos? Die hebben geen eens [...]

Xenos heeft meer bierhistorie dan de hippe super die een IPA in het schap durft te zetten. Jarenlang hadden ze de zware Belgen op de plank in een tijd dat zelfs menig slijter ze niet had, Guldendraak, Delirium, dat soort dingen.

Ingo

Eelke

Heb 8 jaar geleden al eens een brouwset gekocht bij de xenos. Was een vatje, waaruit je rechtstreeks tapte, met een koolzuur patroon. Eigenlijk was dat mijn eerste brouwsel.

Was niet lekker hoor.

Zooms

Citaat van: seed7 op 06-06-2015  22:11 uXenos heeft meer bierhistorie dan de hippe super die een IPA in het schap durft te zetten. Jarenlang hadden ze de zware Belgen op de plank in een tijd dat zelfs menig slijter ze niet had, Guldendraak, Delirium, dat soort dingen.

Ingo

Daar heb je een punt.

Peterrr

Is er markt voor een pakketje voor 5 liter bier voor 29,95?
Met weinig herbruikbare spullen...

Grt Peterr

Jacques

Citaat van: Peterrr op 06-06-2015  22:48 uIs er markt voor een pakketje voor 5 liter bier voor 29,95?
Met weinig herbruikbare spullen...

Grt Peterr

Met die € 29,95 zijn toch net wat goedkoper dan de Hema. Kan voor sommigen net wat aantrekkelijker is.
Bij dit pakket hoef je niet te maischen, wel een stuk minder ambachtelijk dan het Hema-pakket.

Lincolnm3


Dante

Citaat van: Lincolnm3 op 08-06-2015  17:07 uNu wederom bij de Xenos
http://www.xenos.nl/brewbarrel-pilsner
Prijs: 29.99
Gratis bezorging vanaf 30,-

lol... Moet je er toch nog wat bij nemen om de gratis bezorging te krijgen  ::)


Wat overigens ook op viel:
Adviesleeftijd:   alle leeftijden

Dus ik neem aan dat je alchoholvrij aan het brouwen bent :police:

Jacques

Vandaag even langs de Xenos gelopen. Er stonden heel veel pakketten.



Niet erg ambachtelijk. Geen reinigingsmiddel... Maar wel een vaatje waaruit je kunt tappen.


Volgens de handleiding maak je bier. Er wordt dus weer niet gebrouwen!


vanduijneveld

Als ik heeel eerlijk ben, ben ik eigenlijk niet zo erg happy met deze grootschalige ontwikkeling.
Als je een half jaar geleden vertelde dat je brouwde kreeg je nog de reactie "oh, wat leuk, dat hoor je niet vaak! Hoe doe je dat?"
Nu: "Oh ja, dat doet iedereen. Is helemaal in, net zoals met je baard en houthakkersshirt achter de barbecue staan"

Nu doe je het natuurlijk voor jezelf en niet voor anderen, maar het hipster stempel vind ik maar niks.  :-X


foz

Ach, waait snel genoeg weer over. En de volhouders zien we vanzelf hier op de forum terug.

vanduijneveld


Peterrr

Vooral als de ongeduld toeslaat...
En het niet zo smaakt als verwacht!

(Wat we allemaal hebben gehad bij ons eerste blik? 😉)

Maar ik geloof dat het HEMA pakket toch wel een beetje  echt brouwen is.
Zag bij " Brew Dogs" dat ze bij het stel waren wat die pakketten de wereld in slingert.
En waren echt gepassioneerd bezig.

Grt Peterr
http://tv.esquire.com/now/brew-dogs/full-episode/brooklyn/414368323532

Jacques

Vanavond om 18:15 uur kijken naar RTL EditieNL.

Het vervolg op dit fimpje.

Ik verklap nog niets.

joosting87

Bij de Xenos kan je al binnen 7 dagen genieten van je eigen biertje (zie de folder aanbieding). Zo snel lukt het me niet hoor ;-). Vraag me af hoe het dan in zijn werk gaat  :weetniet:

JaslantheXIII

Ik ben aan het brouwen begonnen met dit Hema pakket. Volgende week kan ik eindelijk gaan proeven. Het lijkt mij best een redelijke pakket (niet dat ik er al heel veel van weet). Die uitleg op de achterkant is een beetje kort door de bocht maar op de website van brooklyn brewery is er een uitgebreidere uitleg te vinden. Denk dat die pakketten er wel voor zorgen dat meer mensen het gaan proberen maar weet niet of het voor iedereen is. Zullen met de tijd wel zien wie er blijven plakken. Ik vind het in elk geval een super hobby en ben al aan het kijken voor wat mooiere grotere spulletjes en mijn vriend wordt dagelijks gespammed met recepten die we uit moeten gaan proberen. Haha!

Jacques

Het resultaat van het HEMA-pakket met mout was ten opzichte van het blik Brewferm met moutextract verrassend goed.
En dat terwijl er met hele eenvoudige middelen gebrouwen is. Simpel maischschema van 60 minuten bij 66 ºC en dan langzaam verhogen tot 77 ºC. Met een gewone keukenzeef gefilterd. (Dat kan beter want nu zat er veel trub in de gistingsfles.)  Gekookt met hoppellets.


Het blijft mij een raadsel waarom zoveel hobbybrouwers vinden dat je de hobby zou moeten starten met een blik. Moutbrouwen heeft zo snel een beter resultaat dat je de blikfase beter kunt overslaan.
Howel ik er persoonlijk niet zo'n liefhebber van ben kan het brouwen in een zak het filterprobleem oplossen. Die zakken hoeven ook niet veel te kosten.
Nadeel van moutbrouwen is wel dat je een schootmolen nodig hebt. Maar misschien kunnen onze leveranciers hierop inspelen door mout voor 5 of 10 liter bier geschroot in een vacuümverpakking aan te bieden. En ook kleine afgewogen hoeveelheden hop te verpakken voor 5 of 10 liter bier.

Al met al een goed initiatief van de HEMA om met een moutpakket te komen voor beginnende brouwers.

Voor degenen die het eerste filmpje niet gezien hebben, zie hier.

Zie hier voor het filmpje van vandaag.

Herman


Rene Haring

Leuke reportage en je ziet maar weer, de HEMA flikt het weer  :groots:

McMelloW

Leuke reportage.
Jacques, je wordt zo nog een BBB-er  Bekende BierBrouwer  :brouwen:

WeirJack

Jacques,

1 vraagje van deze beginner. Heb zonet de handleiding gedownload en daar staat

The Mash • Heat 2 quarts (1.9 liters) of water to 160°F (71°C).
The Sparge • Heat additional 4 quarts (3.8 liters) of water to 170°F (77°C).
 You want to collect 5 quarts (4.75 liters) of wort

Maar ik kom dus opgeteld aan 6 quarts oftewel 5.7 liter?

Of lees ik het nu verkeerd?

Herman

Er blijft per kg mout ca een liter water achter (grof gerekend).

WeirJack

Duidelijk :) je gebruikt dus die 6 quarts om er uiteindelijk 5 over te houden. met 1 quart aan "verlies"

Herman


Sander van Dijk



Citaat van: Jacques op 25-06-2015  20:18 uVoor degenen die het eerste filmpje niet gezien hebben, zie hier.

Zie hier voor het filmpje van vandaag.

Leuke reportage  :duimop:

Jacques

Citaat van: WeirJack op 25-06-2015  21:56 uJacques,

1 vraagje van deze beginner. Heb zonet de handleiding gedownload en daar staat

The Mash • Heat 2 quarts (1.9 liters) of water to 160°F (71°C).
The Sparge • Heat additional 4 quarts (3.8 liters) of water to 170°F (77°C).
 You want to collect 5 quarts (4.75 liters) of wort

Maar ik kom dus opgeteld aan 6 quarts oftewel 5.7 liter?

Of lees ik het nu verkeerd?

Je leest het niet verkeerd. Wat in de handleiding niet bij staat is dat de mout water heeft opgenomen en dat dit water niet snel wordt losgelaten. Je verliest dus water, zoals Herman ook al aangeeft.

Overigens hadden wij ons niet gehouden aan de aanwijzingen voor wat betreft het brouw- en spoelwater. We hebben de verhoudingen omgedraaid. Maischen met zo'n 4 liter water en spoelen met 2 liter. Het roeren gaat dan wat makkelijker en door het grotere volume tijdens het maischen kun je de temperatuur beter beheersen. Dat laatste was op een elektrisch fornuis niet eenvoudig. Al snel kwamen we er achter dat we de pan van de pit moesten halen wanneer er niet verwarmd werd.
Het was leuk om te ervaren waar een beginner tegenaan loopt als hij begint.

Een gemis van het pakket is dat er geen hydrometer bij zit. Die zou ik wel aanschaffen zodat je weet hoe zwaar je bier is. Daar had ik nu geen idee van. Ik had niets van thuis meegenomen om te kijken of het lukt met dit pakket te brouwen met de spullen die gemiddeld in huis zijn.

WeirJack

Citaat van: Jacques op 26-06-2015  08:54 uOverigens hadden wij ons niet gehouden aan de aanwijzingen voor wat betreft het brouw- en spoelwater. We hebben de verhoudingen omgedraaid. Maischen met zo'n 4 liter water en spoelen met 2 liter.

Duidelijk en bedankt voor de hydrometer tip. Nu staat in de handleiding ( Re-circulate wort through grain once) dat je al het opgevangen moutwater (ongeveer 5 liter dus) nog één keer door het mout moet spoelen (om waarschijnlijk zoveel mogelijk ter extracten) hebben jullie dat ook gedaan of alleen éénmalig met de 2 liter gespoeld?

Bedankt Johan

WeirJack

Kom zonet bij de lokale Hema vandaan en pakket is helaas uitverkocht en niet meer leverbaar. Was een éénmalige actie :( .

Dan maar kijken of we voor zo'n zelfde prijs niet zelf een moutbrouw pakket kunnen samen stellen.

Jacques

Citaat van: WeirJack op 26-06-2015  12:21 uDuidelijk en bedankt voor de hydrometer tip. Nu staat in de handleiding ( Re-circulate wort through grain once) dat je al het opgevangen moutwater (ongeveer 5 liter dus) nog één keer door het mout moet spoelen (om waarschijnlijk zoveel mogelijk ter extracten) hebben jullie dat ook gedaan of alleen éénmalig met de 2 liter gespoeld?

Bedankt Johan

We een keer gespoeld. Als je minder dik maischt is dat ook voldoende. Er stond een TV-camera steeds te draaien. En we deden er al veel langer over dan men gedacht had. Toch is alles heel vlot gegaan. Van storten naar gekoeld in de fles in zo'n 4 uur tijd.

apschenk

Hoi Allemaal,

Zojuist heb ik mij voorgesteld op het forum, ik drink al jaren speciaal bier en door de brouwset van de Hema ben ik aan het bierbrouwen geslagen. Ik had al enkele keren gekeken om met blikken te gaan brouwen maar de instap prijs vond ik te hoog om het een keer te proberen. De aanbieding van de Hema sprak mij aan en aankomend weekeinde ga ik het bier bottelen ik heb erg veel plezier beleefd aan het brouwen van het eerste bier uit eigen keuken.

Nu zou ik graag een tweede brouwsessie starten met de Hema brouwset maar kom er achten dat een navulling erg lastig verkrijgbaar is. Een Arsegan moutpakket bij Brouwmarkt is een optie maar das voor 20 liter bier. En ik heb er een moutmolen voor nodig.

Zijn er inmiddels personen op het forum die een oplossing hebben voor dit probleem ik zou graag verder willen met een navulling en wil best wat investeren maar wil het ook langzaam opbouwen.

Albert

foz

Kant-en-klaar pakketten verkopen ze bij brewuk voor ongeveer 15 euro de stuk. Daar komt dan wel nog 20 euro verzendkosten bij. In Nederland hebben de brouwmarkten het zo te zien nog niet opgepikt.

http://www.brewuk.co.uk/beerkits/craftybrews/stove-toppers.html



Eric v B

Citaat van: apschenk op 26-06-2015  16:14 uZijn er inmiddels personen op het forum die een oplossing hebben voor dit probleem ik zou graag verder willen met een navulling en wil best wat investeren maar wil het ook langzaam opbouwen.

Albert
Je kunt een moutpakket kopen en op de ledenkaart kijken of er brouwers zijn die een gedeelte daarvan voor je kunnen schroten. Ken de inhoud van het pakket niet en weet niet of er hop of extract inzit maar ik denk dat je met een beetje fantasie en kennis hier van het forum toch wel een biertje moet kunnen brouwen met de hardware van de Hema.

RienP


Marcel_k

Citaat van: foz op 26-06-2015  17:48 uKant-en-klaar pakketten verkopen ze bij brewuk voor ongeveer 15 euro de stuk. Daar komt dan wel nog 20 euro verzendkosten bij. In Nederland hebben de brouwmarkten het zo te zien nog niet opgepikt.

http://www.brewuk.co.uk/beerkits/craftybrews/stove-toppers.html
Gewoon een minimaischpakket kopen. Geen schroten nodig!!
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/complete-bierbrouw-paketten/arsegan-mini-maisch-paketten.html

Jacques

Citaat van: Marcel_k op 27-06-2015  10:46 uGewoon een minimaischpakket kopen. Geen schroten nodig!
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/complete-bierbrouw-paketten/arsegan-mini-maisch-paketten.html

Ben je nog steeds met een halffabrikaat bezig...

Het verschil in kwaliteit was zo groot dat ik niemand meer adviseer om met een blik of moutextract te beginnen. Werken met mout, geeft een zo veel beter resultaat, ook als maar heel eenvoudige middelen tot je beschikking hebt. Het probleem is wel dat je geschroot mout moet hebben.
Dit lijkt mij een aardig alternatief voor dure schrootmolens.
Iemand daarmee al ervaring?


Jacques

En anders is deze instelbare molen ook nog steeds te koop. Geen idee wat de verzendkosten zijn.


apschenk

Bedankt voor de tips tot nu toe ik denk dat ik eerst maar eens op zoek moet naar een moutmolen en dan met een arsegan moutpakket bij de Brouwmarkt maar weer eens wat moet proberen. Zal de westmark moutmolen wat kunnen zijn ik zit eraan te twijfelen of ik er eentje zal bestellen?

Jacques

Citaat van: apschenk op 27-06-2015  20:15 uBedankt voor de tips tot nu toe ik denk dat ik eerst maar eens op zoek moet naar een moutmolen en dan met een arsegan moutpakket bij de Brouwmarkt maar weer eens wat moet proberen. Zal de westmark moutmolen wat kunnen zijn ik zit eraan te twijfelen of ik er eentje zal bestellen?

De grote vraag is of deze molen niet te fijn schroot. De korrels mogen namelijk niet tot poeder vermalen worden.

De Fox Run Grain Crusher was in het verleden te koop als Marga vlokkenmolen. Daar zijn positieve ervaringen over gemeld op het forum.

WeirJack

Citaat van: Jacques op 27-06-2015  16:42 uBen je nog steeds met een halffabrikaat bezig...

Is dit dan niet vergelijkbaar (zelfde fabrikant maar dan geen mini-maisch) met het Hema pakket maar dan zonder "hardware" ?

apschenk

Citaat van: WeirJack op 28-06-2015  01:42 uIs dit dan niet vergelijkbaar (zelfde fabrikant maar dan geen mini-maisch) met het Hema pakket maar dan zonder "hardware" ?

Ik zit inderdaad naar dit pakket te kijken Weirjack de mout moet geschroot worden met een molen. Verder heb ik inmiddels een 10 liter pan besteld zodat ik kan proberen 2 gallon bier per keer kan brouwen in een glazen gistfles. (de eerste gistfles al van marktplaats geplukt).

Ik hoop alleen dat een dergelijk pakket in delen te brouwen is, ik wil de productie nog niet in een keer op 20 liter hebben eerst maar eens wat kleiner expirimenteren en een beetje ervaring opdoen.

WeirJack

@ appschenk en ga je je bevindingen ook posten? Want ik ben best wel nieuwsgierig of dat lukt om dit pakket op te delen (in theorie zou dat gewoon mogelijk moeten zijn alleen lijkt de exacte gist hoeveelheid mij wel een uitdaging )

Welke pan heb je genomen als ik mag vragen?

:degroeten:

Jacques

Citaat van: WeirJack op 28-06-2015  01:42 uIs dit dan niet vergelijkbaar (zelfde fabrikant maar dan geen mini-maisch) met het Hema pakket maar dan zonder "hardware" ?

Dat is gewoon een moutpakket zoals ook Brouwland die verkoopt. Net zoals de pakketten die Brouwland verkoopt is het pakket van Arsegan (lees Brouwmarkt) afgestemd op het brouwen met een Speidel Braumeister 20 liter.
Als je de mouten los koopt en zelf afweegt kun je behoorlijk besparen op de kosten.

Zo'n moutpakket verdelen kan ook. Maar zorg er dan wel voor dat alle mout goed gemengd is voordat je het verdeeld.

Overigens wel een vreemde naam voor een pakket: Vlaams blond. Zal niet veel ander zijn dan gewoon een blonde. Waarom dat Vlaams in de naam zit?

Jacques

Citaat van: WeirJack op 28-06-2015  10:18 ualleen lijkt de exacte gist hoeveelheid mij wel een uitdaging

Het beste is een paar zakjes te bestellen. Aangebroken zakjes kun je niet bewaren, tenzij je een goed vacuümapparaat hebt.

tinuske

Het moutpakket van Arsegan kun je niet delen alles zit in een zak :-\ . Heb dit pakket ook gemaakt

Marcel_k

Citaat van: Jacques op 27-06-2015  16:42 uBen je nog steeds met een halffabrikaat bezig...

Het verschil in kwaliteit was zo groot dat ik niemand meer adviseer om met een blik of moutextract te beginnen.
Zullen we het er maar op houden dat de meningen daar sterk over verdeeld zijn?
De broúwer verkl**it zijn brouwsel, niet de ingrediënten-leverancier. Er zijn uitstekende extracten op de markt. Gelukkig maar 😊

Jacques

Citaat van: tinuske op 28-06-2015  12:48 uHet moutpakket van Arsegan kun je niet delen alles zit in een zak :-\ . Heb dit pakket ook gemaakt

Vandaar ook dat ik adviseer eerst alles goed te mengen voordat je het verdeeld in meerdere delen.

Jacques

Citaat van: Marcel_k op 28-06-2015  19:33 uZullen we het er maar op houden dat de meningen daar sterk over verdeeld zijn?
De broúwer verkl**it zijn brouwsel, niet de ingrediënten-leverancier. Er zijn uitstekende extracten op de markt. Gelukkig maar 😊

Aan een blik valt niet zo veel te verprutsen. Opwarmen, verdunnen, eventueel suiker oplossen en vergisten. Wat kan daar nu zo fout aan gaan? Op het filmpje is duidelijk te zien dat je ook bij een blik hygiënisch hoort te werken. Is ook gebeurd, er was geen infectie waar te nemen.
Hoe je het ook went of keert extracten zijn halffabricaten. Vergelijk het eens bijvoorbeeld met verpakte voorgebakken frites en zelf gesneden frites van goede aardappelen.

Extractpakktten zijn handig om kennis te maken met de hobby, meer niet. Je hebt geen schrootmolen of filter nodig. Hierdoor is het laagdrempeliger. Maar gelijkwaardig is het niet.

apschenk

Citaat van: WeirJack op 28-06-2015  10:18 u@ appschenk en ga je je bevindingen ook posten? Want ik ben best wel nieuwsgierig of dat lukt om dit pakket op te delen (in theorie zou dat gewoon mogelijk moeten zijn alleen lijkt de exacte gist hoeveelheid mij wel een uitdaging )

Welke pan heb je genomen als ik mag vragen?

:degroeten:

@weirjack natuurlijk ga ik de resultaten posten ik heb een 10 liter soeppan gekozen en ga er wel een kraan in proberen te bouwen. Daarnaast zal ik wat gist extra bestellen bij de bestelling en ik ga nog even op zoek naar een moutmolen. denk nog een week of twee dan zal ik het volgende brouwsel maken tot die tijd houd ik hobbybrouwen goed in de gaten.

joosting87

Citaat van: Jacques op 28-06-2015  20:38 uAan een blik valt niet zo veel te verprutsen. Opwarmen, verdunnen, eventueel suiker oplossen en vergisten. Wat kan daar nu zo fout aan gaan? Op het filmpje is duidelijk te zien dat je ook bij een blik hygiënisch hoort te werken. Is ook gebeurd, er was geen infectie waar te nemen.
Hoe je het ook went of keert extracten zijn halffabricaten. Vergelijk het eens bijvoorbeeld met verpakte voorgebakken frites en zelf gesneden frites van goede aardappelen.

Extractpakktten zijn handig om kennis te maken met de hobby, meer niet. Je hebt geen schrootmolen of filter nodig. Hierdoor is het laagdrempeliger. Maar gelijkwaardig is het niet.

Kan ik je helemaal gelijk in geven Jacques. Ik had nog een blik liggen van toen ik begon met de hobby. Ik had even geen middelen om mout te kopen, dus het blik maar geprobeerd. het bier is te drinken, maar duidelijk minder in kwaliteit dan een moutbrouwsel.

MaartenP

Citaat van: Jacques op 28-06-2015  20:38 uAan een blik valt niet zo veel te verprutsen. Opwarmen, verdunnen, eventueel suiker oplossen en vergisten. Wat kan daar nu zo fout aan gaan? Op het filmpje is duidelijk te zien dat je ook bij een blik hygiënisch hoort te werken. Is ook gebeurd, er was geen infectie waar te nemen.
Hoe je het ook went of keert extracten zijn halffabricaten. Vergelijk het eens bijvoorbeeld met verpakte voorgebakken frites en zelf gesneden frites van goede aardappelen.

Extractpakktten zijn handig om kennis te maken met de hobby, meer niet. Je hebt geen schrootmolen of filter nodig. Hierdoor is het laagdrempeliger. Maar gelijkwaardig is het niet.

Mijn ervaring is dat je met droog moutextract en verse hop prima bieren kan brouwen. Moutbrouwen kan je inderdaad niet vergelijken met een gaar blik waar vaak ook nog eens een gist bij zit die naar mijn mening geen aanrader is. In de VS winnen extractbrouwers zelfs prijzen bij competities. Roepen dat al het brouwen met extracten slecht en zinloos is sluit niet helemaal aan bij de ervaringen van toch redelijk wat brouwers.

EvdBroek

Citaat van: Jacques op 28-06-2015  20:38 uVergelijk het eens bijvoorbeeld met verpakte voorgebakken frites en zelf gesneden frites van goede aardappelen.
Extractpakktten zijn handig om kennis te maken met de hobby, meer niet. Je hebt geen schoortmolen of filter nodig. Hierdoor is het laagdrempeliger. Maar gelijkwaardig is het niet.

Ik vergelijk het altijd met soep maken; blikbrouwen is als cup a soup, extract brouwen als het opwarmen van soep uit blik en mout brouwen als echte verse soep maken  :D

Jacques

Citaat van: MaartenP op 29-06-2015  17:05 uMijn ervaring is dat je met droog moutextract en verse hop prima bieren kan brouwen. Moutbrouwen kan je inderdaad niet vergelijken met een gaar blik waar vaak ook nog eens een gist bij zit die naar mijn mening geen aanrader is. In de VS winnen extractbrouwers zelfs prijzen bij competities. Roepen dat al het brouwen met extracten slecht en zinloos is sluit niet helemaal aan bij de ervaringen van toch redelijk wat brouwers.

Het ligt ook aan de moutextracten waarvan je gebruik kunt maken. Hier in Nederland en België zijn dat maar een beperkt aantal. Ook de gist speelt mee. Door een andere gist te gebruiken kan de kwaliteit van je bier flink omhoog gaan. En met speciaal mouten te steepen dan wel minimaischen kun je aardige effecten krijgen.
Maar als je met mout brouwt heb je veel meer mogelijkheden omdat je niet vastzit aan halffabricaten. Je bent baas over je eigen wort!

Marcel_k

Citaat van: Jacques op 29-06-2015  21:19 uMaar als je met mout brouwt heb je veel meer mogelijkheden omdat je niet vastzit aan halffabricaten. Je bent baas over je eigen wort!
Zonder twijfel is met alleen mouten er meer variatie mogelijk. Maar daarmee is de kwaliteit van extractbieren niet minder. En dat is wel wat jij bij voortduring suggereert.
Daarmee diskwalificeer je -vind ik- een grote groep van extractbrouwers, minimaischers en biab-brouwers, en dat vind ik wel jammer.

ps: probeer eens de tripel van Brewferm, praten we daarna wel weer verder ;-)

Adbrouwt



Citaat van: Marcel_k op 29-06-2015  23:25 ups: probeer eens de tripel van Brewferm, praten we daarna wel weer verder ;-)
Misschien een ideetje Marcel_k stuur eens een biertje in voor een wedstrijd.

Jacques

Citaat van: Marcel_k op 29-06-2015  23:25 uZonder twijfel is met alleen mouten er meer variatie mogelijk. Maar daarmee is de kwaliteit van extractbieren niet minder. En dat is wel wat jij bij voortduring suggereert.
Daarmee diskwalificeer je -vind ik- een grote groep van extractbrouwers, minimaischers en biab-brouwers, en dat vind ik wel jammer.

ps: probeer eens de tripel van Brewferm, praten we daarna wel weer verder ;-)

In de jaren dat ik brouw, dat is nu zo'n 35 jaar heb ik heel wat keren een biertje gedronken dat was gebrouwen met een blik. Geen enkele keer heeft mij dat echt mogen bekoren. Er waren bieren bij waarvan de kwaliteit aanvaardbaar was, maar het waren nooit topbieren.

Overigens kun je met de biab-methode prima moutbrouwen.

Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid aan om mout geschroot te kopen. Kijk eens op de site van Bouwmout. Als je mout geschroot koopt hoef je geen schrootmolen aan te schaffen. Filteren kun je met een zak.
Het kost net wat meer tijd omdat je moet maischen en koken maar de kwaliteit van je bier is zo veel beter.
Vergelijk het eens met een fles sinaasappelranja en verse jus de orange. De ranja kun je oppimpen met stukjes vruchtvlees of door het sap bij te doen van een echte sinaasappel. Maar een glas met alleen verse jus de orange is toch lekkerder.

wilbertd

Citaat van: Marcel_k op 29-06-2015  23:25 uDaarmee diskwalificeer je -vind ik- een grote groep van extractbrouwers, minimaischers en biab-brouwers.

Mini-mash bier m.b.v. moutextract kan uiteraard een lekker bier opleveren, er zijn internationaal ook prijswinnende mini-mash bieren te vinden.

Ik ben nog geen blikbier (die stroop die je fermenteert) tegengekomen die ik lekker vond.

Marcel_k

Citaat van: wilbertd op 30-06-2015  22:09 uMini-mash bier m.b.v. moutextract kan uiteraard een lekker bier opleveren, er zijn internationaal ook prijswinnende mini-mash bieren te vinden.
Ikzelf werk volgens BIAB en soms met minimaisch. Bevalt mij prima, en mijn vrienden ook  :biersmile: :biersmile:

homoeccentricus

Lees dit artikel van de Brulosopher er maar eens op na: http://brulosophy.com/2014/07/21/extract-vs-all-grain-exbeeriment-results/ Bij een blinde proeftest prefereerde 57% van de proevers het extractbier. Er zijn wel verschillen waarneembaar, maar dat maakt een volgranenbier niet noodzakelijk een orde van grootte beter dan een extractbier (met minimaisch methode, ik heb het hier niet over blikbier).

Tommetje

Voor de mensen die nog graag een hema bierbrouw set willen aanschaffen, heb het op internet er eentje besteld, dus er zijn er nog een aantal beschikbaar!

joosting87

Citaat van: Jacques op 30-06-2015  21:55 uOverigens kun je met de biab-methode prima moutbrouwen.

Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid aan om mout geschroot te kopen. Kijk eens op de site van Bouwmout. Als je mout geschroot koopt hoef je geen schrootmolen aan te schaffen. Filteren kun je met een zak.

Klopt, ik doe het ook vaak zo. Ik brouw tot ongeveer 12 - 13 liter in het gistvat, dan is de moutzak goed te tillen. ik heb eerste ook wat geschrote mout gekocht voor ik zelf ging schroten. Opzicht ging dat prima, maar toen ik zelf mijn mout ging schroten, steeg mijn rendement van 65% naar 73%. Nu zit daar ook wat meer ervaring bij maar toch.....

apschenk

Zojuist bij Brouwmout.nl een moutpakket besteld, mijn tweede brouwsel wordt een tripel om het mijzelf niet te moeilijk te maken een kant en klaar pakket gekocht via:

http://www.brouwmout.nl/?product=recept-service

Een goed initiatief om de beginnende brouwer een handvat te geven om langzaamaan een eigen recept te laten ontwikkelen en de geheimen uit de brouwwereld te laten ontdekken.
 

Marcel_k

Citaat van: apschenk op 01-07-2015  15:13 uZojuist bij Brouwmout.nl een moutpakket besteld, mijn tweede brouwsel word een tripel om het mijzelf niet te moeilijk te maken een kant en klaar pakket gekocht via:

http://www.brouwmout.nl/?product=recept-service

Een goed initiatief om de beginnende brouwer een handvat te geven om langzaamaan een eigen recept te laten ontwikkelen en de geheimen uit de brouwwereld te laten ontdekken.
Ja, leuk dit. Veel succes met opschalen. Hoeveel liter ga je doen?

Adbrouwt

Citaat van: Marcel_k op 01-07-2015  09:23 uikzelf werk volgens BIAB en soms met minimaisch. Bevalt mij prima, en mijn vrienden ook  :biersmile: :biersmile:
Heb al verschillende Biab bieren mogen proeven en dat zijn vaak prima bieren. Dus die kunnen zeker hoge ogen gooien bij een wedstrijd. Wat voor zak heb je?

apschenk


Citaat van: Marcel_k op 01-07-2015  17:39 uja, leuk dit. Veel succes met opschalen. hoeveel liter ga je doen?

Ik heb een extra gistfles van 5 liter dus ga er 8 brouwen hen een ketel waar 11 liter in past dus het moet lukken.

Jacques

Citaat van: homoeccentricus op 01-07-2015  09:43 uLees dit artikel van de Brulosopher er maar eens op na: http://brulosophy.com/2014/07/21/extract-vs-all-grain-exbeeriment-results/ Bij een blinde proeftest prefereerde 57% van de proevers het extractbier. Er zijn wel verschillen waarneembaar, maar dat maakt een volgranenbier niet noodzakelijk een orde van grootte beter dan een extractbier (met minimaisch methode, ik heb het hier niet over blikbier).

Ik heb het wel over blikbrouwsels. Die zijn meestal niet veel bijzonders.

Bij moutextact is de kwaliteit inderdaad vaak een stuk beter. Maar hier in Nederland en België kunnen we een beperkte hoeveelheid moutextracten kopen. Moutextracten zijn in vergelijking tot het brouwen met mout belachelijk duur.


Het is en blijft het een halfproduct. Je kunt veel minder sturen dan wanneer je met mout brouwt.


Overigens zegt de tetst van Brulosopher mij niet zo heel veel. Vermeld wordt dat het extractbrouwsel veel meer body heeft dan het moutbrouwsel. Dat komt overeen met de ervaringen die ik heb. Ik heb namelijk heel wat extractbrouwsels gebrouwen voor het uitvoeren van experimentjes. Lekker makkelijk en snel.
Echter niet alle bieren zijn gebaat bij de moutsmaak die je krijgt als je moutexract gebruikt zoals die in Nederland en België verkrijgbaar is.
Moutextractbrouwsels gisten ook wat minder ver uit is mijn ervaring. Als moutbrouwer kun je de vergistingsgraad sturen door op een hogere maischtemperatuur te gaan zitten. De brouwer is immers de baas over het wort als je brouwt met mout. Als je brouwt met extract is dat de extractproducent. Het is niet anders...

WeirJack

Citaat van: Tommetje op 01-07-2015  13:43 uVoor de mensen die nog graag een hema bierbrouw set willen aanschaffen, heb het op internet er eentje besteld, dus er zijn er nog een aantal beschikbaar!

Heb jij dan een directe link voor mij want ik krijg net als vorige week alleen maar te zien "Uitverkocht in de Webwinkel

Tommetje

Citaat van: WeirJack op 02-07-2015  15:42 uHeb jij dan een directe link voor mij want ik krijg net als vorige week alleen maar te zien "Uitverkocht in de Webwinkel

Ik zag het dat die al weer uitverkocht is, jammer maar helaas. Hoop dat die bij mij dan wel gewoon geleverd kan worden. Heb betaald ;)

joosting87

Populair iets dan! Steeds uitverkocht. Hopelijk blijft een leuk percentage brouwen en zien we ze hier terug.:-)

WeirJack

Citaat van: joosting87 op 02-07-2015  23:38 uPopulair iets dan! Steeds uitverkocht. Hopelijk blijft een leuk percentage brouwen en zien we ze hier terug.:-)

Ben druk bezig alleen moet nu vanaf "scratch" mijn onderdelen bij elkaar sprokkelen. Gaat wat meer tijd in zitten maar het  begin is er ;D

errr

Als bierliefhebber was het al geruime tijd een wens om mij eens te verdiepen in het zelf brouwen van bier. Verder dan de aankoop van het boek 'Zelf Bier Brouwen' was het voorheen echter nooit gekomen. Ik had al snel door dat er erg veel bij kwam kijken op het gebied van 'gereedschappen' etc. Totdat ik de set van Hema een goede maand geleden tegen kwam.

Afgelopen weekend heb ik het eerste biertje uit de Hema kit mogen proeven, en naar mijn mening doet deze zeker niet onder voor een doorsnee blond bier uit de winkel (al zeg ik het zelf  ;)).

Vanaf het brouwen tot het drinken heb ik al erg veel plezier en vooral nut gehad aan dit forum, waarvoor dank! :)

Jacques

Citaat van: errr op 09-07-2015  21:18 uAfgelopen weekend heb ik het eerste biertje uit de Hema kit mogen proeven, en naar mijn mening doet deze zeker niet onder voor een doorsnee blond bier uit de winkel (al zeg ik het zelf  ;)).

Vanaf het brouwen tot het drinken heb ik al erg veel plezier en vooral nut gehad aan dit forum, waarvoor dank! :)

Elkaar helpen om een beter bier te brouwen is het kenmerk van dit forum. Dat doen we met zijn allen graag.

Brouwen met mout geeft een veel beter resultaat dan brouwen met blikken. Goed om te horen dat het bij jou ook goed gelukt is.

djgodlike

Ik ben net vers hier en in het brouwen en heb gezien dat inmiddels het HEMA pakket naar 45 euro is gestegen ipv 35.. Volgens mij is het ongeveer hetzelfde als dit http://brooklynbrewshop.com/beer-making-kits/afternoon-wheat-1-gal-kit pakketje.

Op dit moment heb ik nog een Xenos blik (BrewBarrel) liggen, cadeau gekregen. Hebben jullie nog tips hoe dit bier (of moet ik zeggen pils?;) lekkerder te laten smaken? Hoorde van een ervaren collega een poosje geleden iets van langer laten staan?

HEMA pakket wordt dus al snel de volgende stap!  :)

apschenk

Beste DJGodlike

Hoe langer het bier gebotteld op de fles staat hoe beter het wordt, ik ben begonnen met een Hema pakket en na drie weken hebben we het bier opgedronken was prima bier. Met het Xenos pakket heb ik geen ervaring.

Als volgende stap zou ik persoonlijk het Hema pakket overslaan, het is een doos vol met spullen en een zakje geschrote mout een paar hoppellets en een zakje gist. Mijn advies zou zijn om een gistvat of fles bij de Brouwmarkt te halen met daarbij wat slangen en een hevel. Een thermometer zou ik digitaal halen bij de Ikea voor 8 euro heb je een schitterende thermometer. En daarna zou ik zelf experimenteren met het brouwen van bier misschien is de investering wat groter maar je kan ook grotere hoeveelheden bier brouwen.

Het grote nadeel van het Hema pakket vond ik dat het bier slecht gefilterd wordt op de manier zoals voorgeschreven. Daarnaast is er geen navulling te koop bij de Hema. bij bijvoorbeeld Brouwmout kan je alle ingrediënten kopen via de recept service daar is een prima biertje mee te brouwen.

Veel brouwplezier

djgodlike

Wouw, zo snel al een reactie! Bedankt voor de tip!

Is dit dan geen leuke set om meteen goed mee te beginnen, of is er nog een betere investering? http://www.Brouwmarkt.nl/complete-startsets-cat/bierbrouwen/startset-bierbrouwen-pro-plus.html Mag best iets kosten, zolang het maar onder de 100 blijft voor nu :)

En heeft iemand nog een lekker recept/pakket om meteen een lekkere lichtzoete trippel mee maken oid?
Of is het verstandig om met een simpeler bier te beginnen?

Bedankt voor het meedenken!

Update: Ik heb even wat gelezen hier en daar. Komt nog wel wat bij kijken, lagergist, bovengistend... Moet nog een hoop leren.. Mij is nog niet helemaal duidelijk wat het verschil in brouwsets voor beperkingen hebben en wat je naar de startset nog meer nodig hebt. Misschien toch eerst maar even een boek kopen ;) Iemand daar nog tips voor?

apschenk

Op zich is het een prima startset om te beginnen met blikbrouwen. Ik brouw hoeveelheden van 10 liter en heb daarvoor een weckketel tweedehands op marktplaats gekocht. Daarnaast heb ik een hevelfilter gemaakt van koperen leidingen er is op het forum genoeg over te vinden.

Ik heb ook een koffiemolen gekocht via marktplaats waarmee ik kan schroten met deze materialen en de materialen uit de startset kan een prima biertje gebrouwen worden.

Een tripel is prima te brouwen er staan genoeg recepten op het forum ik gebruik deze
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptM.A.I.S.CHEN tripel
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume10,0 l
Begin SG1,079 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)17 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
12,30 lWater uit Zutphen16,66 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,115 kgPilsmoutDingemans3 EBC62,9 %
0,670 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC19,9 %
0,340 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,1 %
0,235 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
262,0 °C20 min.30 min.0,0 l/kg
72,0 °C10 min.30 min.0,0 l/kg
78,0 °C8 min.1 min.0,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gStyrian Goldingsbellen3,0%90 min.11,5 IBU
18,0 gLibertypellets4,3%10 min.5,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken
3,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Maar er zijn vele dicussie's over recepten te vinden op het forum.. houd er wel rekening mee dat je genoeg reinigingsmiddel inslaat hier kun je niet genoeg van hebben!


hetspook

Bier is geen wijn hoor... meestal is deze vers het beste. (Ik lees hier wel vaak dat die blikken biersiroop wat tijd op de fles nodig hebben.)

Jacques

Citaat van: apschenk op 04-11-2015  06:45 uBeste DJGodlike

Hoe langer het bier gebotteld op de fles staat hoe beter het wordt, ik ben begonnen met een Hema pakket en na drie weken hebben we het bier opgedronken was prima bier. Met het Xenos pakket heb ik geen ervaring.

Als volgende stap zou ik persoonlijk het Hema pakket overslaan, het is een doos vol met spullen en een zakje geschrote mout een paar hoppellets en een zakje gist. Mijn advies zou zijn om een gistvat of fles bij de Brouwmarkt te halen met daarbij wat slangen en een hevel. Een thermometer zou ik digitaal halen bij de Ikea voor 8 euro heb je een schitterende thermometer. En daarna zou ik zelf experimenteren met het brouwen van bier misschien is de investering wat groter maar je kan ook grotere hoeveelheden bier brouwen.

Het grote nadeel van het Hema pakket vond ik dat het bier slecht gefilterd wordt op de manier zoals voorgeschreven. Daarnaast is er geen navulling te koop bij de Hema. bij bijvoorbeeld Brouwmout kan je alle ingrediënten kopen via de recept service daar is een prima biertje mee te brouwen.

Veel brouwplezier

Het Hema-pakket is mooi alternatief voor het blikbrouwen voor beginnende brouwers. Je hebt snel een beter resultaat. Dat je met het pakket de ingrediënten bevat voor één brouwsel is geen probleem. Die ingrediënten kun je bij alle leveranciers van zelfbrouwartikelen kopen. Daar kun je ook terecht voor het uitbreiden van je apparatuur. De grote 5 liter fles en hevel komen altijd van pas, dat is geen weggegooid geld.

_M_M_


Citaat van: Jacques op 04-11-2015  21:57 uDe grote 5 liter fles en hevel komen altijd van pas, dat is geen weggegooid geld.
Die zijn ideaal om proefbrouwsels on te vergisten...  Ik heb al 3 proefbrouwsels in die fles vergist.  En als je een simpele manier zoekt om een moutbrouwsel te maken kun je ook de musoline hopkookzakjes van bijv Brouwmarkt met geschroot mout vullen en "thee van trekken"...  Een uurtje op 65°C, spoelen en hop koken, Koelen en in de fles met de gist erbij.

errr

Ik heb geen spijt gehad van de aanschaf van het Hema (Brooklyn Brew Shop) pakket. Het was een laagdrempelige maar vooral goede kennismaking met het brouwproces. Met behulp van dit forum veel bijgeleerd en ben inmiddels 4 brouwsels verder.
Als je wilt opschalen komen de diverse spullen uit het pakket nog steeds van pas (waterslot, slangetjes etc..). Ik heb wel een grote mandfles aangeschaft.

Fred81

Hallo zijn deze pakketten altijd verkrijgbaar of tijdelijk? Groeten Frederik

_M_M_

Citaat van: Fred81 op 08-11-2015  11:20 uHallo zijn deze pakketten altijd verkrijgbaar of tijdelijk? Groeten Frederik
Ik heb ze pas nog voorbij zien komen op de Hema site

Rich

Hij is inderdaad weer verkrijgbaar in de webwinkel van de HEMA op het moment. Heb getwijfeld of ik 'voor de heb' er ook 1 zou bestellen maar eigenlijk te prijzig voor hetgeen het bevat.

Jacques

Citaat van: Rich op 12-11-2015  16:44 uHij is inderdaad weer verkrijgbaar in de webwinkel van de HEMA op het moment. Heb getwijfeld of ik 'voor de heb' er ook 1 zou bestellen maar eigenlijk te prijzig voor hetgeen het bevat.

Op zich is € 40 om te starten met de hobby niet al te veel. En je brouwt dan echt in plaats van siroop verdunnen...
Ik zag dat men nu ook een navulverpakking verkoopt voor € 15. De mout is dan voor je geschroot.

Natuurlijk is alles groter inkopen en zelf schroten goedkoper maar dan moet je nog wel eerst een schrootmolen kopen. Geschrote mout is overigens te koop bij Brouwmout.nl

ceasar

Inderdaad zijn deze pakketten weer te vinden in de winkel. De navullingen bevatten de mout, gist en hop.
Dit weekend ga ik er mijn eerste biertje mee brouwen. Ik ben zeer benieuwd.

tdp

Citaat van: ceasar op 17-11-2015  11:54 uInderdaad zijn deze pakketten weer te vinden in de winkel. De navullingen bevatten de mout, gist en hop.
Dit weekend ga ik er mijn eerste biertje mee brouwen. Ik ben zeer benieuwd.

Succes en pas op voor de brouwverslaving ;)

Groet,
de TDP

hansHalberstadt

Hoe is het resultaat? Zag ze ook bij de Xenos liggen. Misschien leuk om vrienden en kennissen over de streep te helpen.

ceasar

Het resultaat zal wel even op zich laten wachten aangezien ik zaterdag pas ga brouwen :-)

Maar ik maak er wel even een verslagje van.

hansHalberstadt

Citaat van: ceasar op 19-11-2015  13:54 uHet resultaat zal wel even op zich laten wachten aangezien ik zaterdag pas ga brouwen :-)

Maar ik maak er wel even een verslagje van.
Leuk. Misschien ook wat fotootjes maken tijdens het brouwen?

ceasar

Gisteren mijn aller eerst biertje ooit gebrouwen, man stiekem veel werk maar wel erg leuk.
Dus met volle moed het packet open getrokken, eigenlijk opzoek naar de handleiding. Niet dus. Nada, noppes, niks isn de doos.
Gelukkig had ik wel het boekje bier brouwe voor beginners van Martin Hofhuis bij de hand en had ik het eerder deze week goed door gelezen. Anders had ik een serieus problem gehad. Bijna alles wat je nodig hebt zit in de doos.




Dit is de enige beschrijving die er bij zit, wel erg summier en volgens mij maak je er geen bier mee maar een recipe for disaster. Maar goed dat laat ik aan jullie over om te oordelen.


Ik heb me keurig aan de stappen uit het boekje gehouden en op de site van Speidel had ik al een registratie (brewing record) geprint om elke stap te noteren.
Eerst het water naar 54C gebracht en eenmaal op temperatuur de mout eraan toegevoegd.


Na 15 min. ging de temperatuur naar 62C voor 45 min, 15 min op 72C en nog 5 minuten op 78C.
Onder tussen het spoelwater naar de 80C gebracht en klaar om de eerste keer te filteren.

Gelijk een eerste meting gedaan van het wort.

Het filteren deed ik met een fijn vergiet en een kaasdoek. Deze had ik eerst dubbel geslagen maar dat was teveel van het goede. Een enkele lag was voldoende.
het wort naar het kookpunt gebracht en de Hop erin en wat gember. Eigenwijs als ik ben wil ik al gelijk een wat ander biertje maken en wil ik experimenteren.


De kook ging op een gegeven moment wel erg hard en ik besloot toch maar een deksel gedeeltelijk op de pan te zetten.

Na de 1 uur en 15 minuten koken de pan zo snel mogelijk gekoeld.

En de fles in.


Rond de fles zit wel een dike doek om het licht weg te houden.
het wort filteren was nog een heel gedoe. De kaasdoek verstopte continue en ik moest blijven roeren om het wort er doorheen te krijgen. Mijn trechter vasthouden en roeren tegelijker tijd was nogal een opgave. Uiteindelijk luchte het allemaal wel. Ik was verbaasd hoeveel je er nog uitfilterd. het wort was mega kleverig, dus met het suiker gehalte zit het wel goed. Ik kwam op 195 uit, maar moet nog even kijken hoe je dat precies naar SG omzet.
het wort die ik proefde had een mooie zoet bittere smaak en was niet verkeerd.

Conclusie.
Leuk pakket om te kijken of dit iets voor je is als hobby. Jammer dat een goed korte omschrijving mist want zoals je ziet, de fles zit niet vol. Als ze ergens vermeld hadden wat je start water moet zijn en hoeveel spoelwater je moet hebben dan krijg je tenminste een volle fles. Liever iets te veel dan te weinig toch?
Ik ben in totaal zo`n 5 uur bezig geweest met roeren, roeren en schoonmaken, maar ik heb er wel mega veel plezier uit gehaald. Om alleen al de geur in je keuken te hebben zou je het doen :-)

hansHalberstadt

Leuk die foto's. Misschien kun je eens een foto van de schaal van je hydrometer posten?


ceasar

Kijk daar had ik wat aan gehad :-)
Lijkt mij dat ze hem in mijn doos vergeten waren.

abroeders

Citaat van: ceasar op 22-11-2015  14:40 u
Ik ben benieuwd wat je op deze foto aan het doen bent.
Als dit is hoe je de vergisting in wil gaan, dan denk ik dat er een ander onderdeel op je waterslot moet. Het lijkt nu of je de hevel op het waterslot gedrukt hebt. Volgens mij moet er een klein 'bekertje' op z'n kop in dit waterslot en een laagje water erin zodat de CO2 bellen eruit moeten bluppen en er geen beestjes zoals fruitvliegjes in je wort kunnen komen.

Owja, de fles mag ook niet te vol zijn. Als het goed is komt er ook nog een laagje schuim op het wort/jongbier te staan. Als ik zo zie hoeveel wort erin zit dan denk ik dat het vol genoeg zit hoor!

ceasar

Volgens de wat ik gelezen heb is dit om eventueel overtollig schuim af te voeren. Wat in dit geval sterk lijkt wegens de vulgraad.

Morgen zal ik inderdaad het waterslot er beter opzetten.

abroeders


Citaat van: ceasar op 22-11-2015  22:39 uVolgens de wat ik gelezen heb is dit om eventueel overtollig schuim af te voeren. Wat in dit geval sterk lijkt wegens de vulgraad.

Morgen zal ik inderdaad het waterslot er beter opzetten.

Beter in dat geval(om risico op overstromen te voorkomen), bevestig je de slang aan je waterslot en hang je het andere einde in een met water gevuld glas (onder water). Dit noemt men een blow-off en zorgt ervoor dat het teveel aan schuim inderdaad zonder al te veel troep afgevoerd wordt. Ik zou je gistvat iniedersgeval niet zo in open verbinding met de buitenlucht laten. 1 fruitvliegje welke even van je wort nipt is voldoende om je complete brouwsel te infecteren.

hansHalberstadt

Citaat van: abroeders op 22-11-2015  22:31 uIk ben benieuwd wat je op deze foto aan het doen bent.
Ik houd wel van een beetje optimisme, meteen een blowoff plaatsen want je verwacht een supersnelle gisting. :biersmile:

Battum80

Ik geloof dat dit de bedoeling was:
"Attach sanitized screw-top stopper to bottle. Slide rubber tubing no more
than 1" (2.5 cm) into the stopper and place the other end in small bowl
of sanitizer solution. You've just made a "blow-off tube". It allows CO2 to
escape"

De buis die je er nu aan hebt zitten is van de hevel.

ceasar

Ik zag het op de pdf  :)

Ik heb het waterslot geïnstalleerd dus het jong bier veilig!

Jacques

Citaat van: Battum80 op 22-11-2015  15:18 uRaar dat er geen duidelijke gebruiksaanwijzing bij zat. Op internet staat er wel een. https://www.google.ch/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://brooklynbrewshop.com/directions/Brooklyn_Brew_Shop_Belgisch_Blond_Bier_Instructions.pdf&ved=0ahUKEwjz5PSknKTJAhXIthoKHR7-ADIQFggbMAA&usg=AFQjCNE9FuTTdclPUBNZQ_aJOL3jRjDZVQ

Citaat van: ceasar op 22-11-2015  21:58 uKijk daar had ik wat aan gehad :-)
Lijkt mij dat ze hem in mijn doos vergeten waren.

Een link naar de gebruiksaanwijzing staat op de doos.
Kijk maar eens op de foto's die je hebt gepost...

hertogjan

Citaat van: Vazoem op 27-05-2015  17:28 uEens!
Had ook zo'n pakket gekregen voor de lol, en inderdaad een bierbom werd het met knallende beugels ipv kurken. Sta je 's nachts nog de keuken schoon te maken. Gelukkig wel 1 fles kunnen redden. Brouwen daarna is wel goed gegaan (geen honing maar rietsuiker gebruikt)

Jacques

Citaat van: hertogjan op 04-12-2015  10:56 uHad ook zo'n pakket gekregen voor de lol, en inderdaad een bierbom werd het met knallende beugels ipv kurken. Sta je 's nachts nog de keuken schoon te maken. Gelukkig wel 1 fles kunnen redden. Brouwen daarna is wel goed gegaan (geen honing maar rietsuiker gebruikt)

Bierbommen is een kwestie van te weinig geduld (te vroeg bottelen).
Als je bij Brouwmout geschrote mout koopt kun je in de herkansing. Maar je kunt natuurlijk ook een schrootmolen kopen.

hertogjan

Citaat van: Jacques op 04-12-2015  23:22 uBierbommen is een kwestie van te weinig geduld (te vroeg bottelen).
Als je bij Brouwmout geschrote mout koopt kun je in de herkansing. Maar je kunt natuurlijk ook een schrootmolen kopen.
Dat is mij inderdaad bekend, hier stond overigens niks over beschreven in recept ( gebruiksaanwijzing ) had het gedaan volgens beschrijving. Gelukkig nu iets wijzer geworden en van een 2e pakket een blueberry red ale gebrouwen ipv BlackBerry red ale[emoji5].

hansHalberstadt

Citaat van: hertogjan op 04-12-2015  23:26 uDat is mij inderdaad bekend, hier stond overigens niks over beschreven in recept ( gebruiksaanwijzing ) had het gedaan volgens beschrijving. Gelukkig nu iets wijzer geworden en van een 2e pakket een blueberry red ale gebrouwen ipv BlackBerry red ale[emoji5].
Dat is vaak het probleem met beschrijvingen. Daar staat vooral wat je wel moet doen, maar meestal niet wat je niet moet doen. Dat komt vaak omdat de schrijver daarvan zich niet kan verplaatsen in de situatie van de (onervaren) brouwer. Je zult dus nog wel vaker ergens tegen aan lopen waar je niet voor gewaarschuwd bent. Maar dat leert des te sneller. dus veel lezen en meebrouwen met anderen en lid worden van een biergilde.

hertogjan

Daarom heb ik het blackberry (blueberry ) red ale brouwsel ook langer laten staan en rietsuiker gebruikt ipv honing. Blueberry red ale is enigszins oranje uitgevallen, maar smaakt niet verkeerd. Momenteel bezig met blikbrouwen   gaat tot nu toe nog steeds goed.

hansHalberstadt

Citaat van: hertogjan op 05-12-2015  09:39 uDaarom heb ik het blackberry (blueberry ) red ale brouwsel ook langer laten staan en rietsuiker gebruikt ipv honing. Blueberry red ale is enigszins oranje uitgevallen, maar smaakt niet verkeerd. Momenteel bezig met blikbrouwen   gaat tot nu toe nog steeds goed.
Laat je niet weerhouden om ook met mout te brouwen als blijkt dat je brouwen leuk blijft vinden. Een van de belangrijkste risico's heb je nu onder de knie.

hertogjan

Heb inderdaad al een leuk recept gevonden voor een mei (lente)bok, maar hierbij ontbreekt  helaas beslagdikte. Ben dus al wel  bezig met moutbrouwsels zoeken.

sjoerdjump

Ik weet niet of dit nog actueel is (kwam hier per ongeluk terecht opzoek naar info over een refill voor mijn bierbrouwsetje)

Ik heb zo een Hema ding gekregen voor Sinterklaar (met Belgisch blond) en het smaakte voortreffelijk. Het was ook erg leuk om te doen en, hoewel je op internet wel wat moet zoeken over temperatuur en andere dingen, op zich vrij simpel.
Hier een filmpje van mijn eerste fles die open ging.

Nogmaals, leuke ervaring :)

https://video.xx.fbcdn.net/hvideo-xtf1/v/t43.1792-2/12741284_232933940377128_1385266679_n.mp4?efg=eyJybHIiOjE1MDAsInJsYSI6MTAyNCwidmVuY29kZV90YWciOiJzdmVfaGQifQ%3D%3D&rl=1500&vabr=841&oh=ec558cc68870206b7b2858b8d2a2e9a6&oe=56C22327

En hier een afbeelding van het eerste glas :)

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-0/p75x225/12705669_1271341016215216_2755345605834000887_n.jpg?oh=5233d36fd1cfde98ca3f57ccb5717070&oe=5730408E

Jukkie


Klepper

Ziet er goed uit sjoerdjump! Ik zou zeker verder gaan met brouwen. Het is echt een leuke hobby. Het hoeft niet veel te kosten. Gewoon klein beginnen met een molentje, een pan en een filter(emmer). Je kunt je brouwspullen in de loop der tijd uitbouwen door af en toe iets aan te schaffen. Op het forum vind je een schat aan informatie.  :degroeten:

ceasar

Afgelopen weekend maar weer eens aan het brouwen geslagen en tijdens het brouwen vond ik het een mooi moment om het brouwsel van november maar een open te trekken.



Ook al ging het brouwproces niet helemaal volgens de regels en handleiding, het leverde een erg smakelijk bier op. Mijn vrouw, toch een echte fijnproever, gaf het glas om te proeven niet meer terug. Een goed teken. De toegevoegde gember was ook een lekkere toon.
Eerlijk gezegd, toen ik de fles ontkurkte en het psssjjt hoorde kreeg ik al kippenvel. Na het inschenken, ruiken en eerste slok maakte ik toch een sprongetje van blijdschap :-)
Nadat de fles op was, hadden we wel zoiets van, nu hoef ik de deur niet meer uit moment. Er zat toch een stevig alcoholpercentage in. Ik schat zo`n 8-9%.

Een nieuwe hobby is geboren :-)
 

DJ

En een leuke hobby met een lekker eindresultaat... Ik genoot al bij het lezen, dus ik mijn zoon op pad gestuurd, die moest toch naar Hoorn... voor zo een meepakker.
Komt hij terug met enkel een doosje van de Xenos beer recipe kit, honey ale, tja vrijdag maar zelf even gaan.
Dacht vandaag, d.d. 29-03-2016, ff makkelijk.
Ach waarom makkelijk, als het ook moeilijk kan...

Krönenbier

Ik lees van veel Brouwers hier op het forum dat geschroot mout maar 1 dag houdbaar is, zo ook het gist is niet lang houdbaar. Zijn die pakketten van de Hema dan niet allang over datum? Die liggen daar soms weken / maanden in de winkel.

Haagse Wouter

Citaat van: Krönenbier op 16-04-2016  23:22 uIk lees van veel Brouwers hier op het forum dat geschroot mout maar 1 dag houdbaar is, zo ook het gist is niet lang houdbaar. Zijn die pakketten van de Hema dan niet allang over datum? Die liggen daar soms weken / maanden in de winkel.

Is niet geschroot mout maar moutextract.
Die van de xenos zit ook een klein beetje mout bij, maar niet geschroot. Die voeg je ongeschroot toe waardoor een deel van de kleur en smaken erin gaan.

sunlight

Citaat van: Haagse Wouter op 16-04-2016  23:47 uIs niet geschroot mout maar moutextract.
Die van de xenos zit ook een klein beetje mout bij, maar niet geschroot. Die voeg je ongeschroot toe waardoor een deel van de kleur en smaken erin gaan.

Nee, van de Hema is vacuüm verpakt geschroot mout.

Fractus

Op de website van brooklyn brewshop, waar de pakketten vandaan komen, staat dat ze 1 jaar houdbaar zijn.

CiteerBright light, extreme heat, and oxygen can be enemies to beer making ingredients, but thankfully we pack our ingredient mixes really well. As long as your mix is not kept in extreme conditions (ie: hot car or cold freezer), your Beer Making Mix will be good for up to a year after you received it.

http://brooklynbrewshop.com/faq onder beer making questions

Krönenbier

Ah oke bedankt. Zou ik er dan ook van uit kunnen gaan dat de receptservice van Brouwmout ook een jaar houdbaar is. Deze zijn op dezelfde wijze verpakt. Kon namelijk niet vinden wat de houdbaarheid daarvan is.

Battum80

Ook van producten die langer houdbaar zijn gaat de kwaliteit achteruit naarmate de tijd verstrijkt. Een waarom zou je mout een jaar willen laten liggen... lekker brouwen zou ik zeggen.

errr

Citaat van: Krönenbier op 17-04-2016  12:05 uAh oke bedankt. Zou ik er dan ook van uit kunnen gaan dat de receptservice van Brouwmout ook een jaar houdbaar is. Deze zijn op dezelfde wijze verpakt. Kon namelijk niet vinden wat de houdbaarheid daarvan is.

Mijn ervaring is dat het geschroot mout van Brouwmout gewoon in dicht geknoopte plastic zakken toegestuurd word (dus niet vacuüm verpakt). Of is dit inmiddels veranderd?

ceasar

Vorige week nog een pakket van brouwmout binnen gekregen en deze was mooi vacuum verpakt.

Jacques

Citaat van: ceasar op 18-04-2016  10:36 uVorige week nog een pakket van brouwmout binnen gekregen en deze was mooi vacuüm verpakt.

Dat is perfect!

Overigens vacuumeer ik mijn ongeschote speciale mouten ook. Op die manier bewaren ze beter. Je hebt er immers relatief gezien weinig van nodig en met bijvoorbeeld 1 kg chocolademout doe je heel lang als je brouwsels niet groter zijn 20 à 25 liter.

MarcoD.

Ik heb recent ook een recept voor 5 liter besteld bij Brouwmout en dat was allemaar keurig vacuüm verpakt en de hop ook beschermd tegen licht :-)

BrouwMout.nl

CiteerMijn ervaring is dat het geschroot mout van Brouwmout gewoon in dicht geknoopte plastic zakken toegestuurd word (dus niet vacuüm verpakt). Of is dit inmiddels veranderd?
CiteerVorige week nog een pakket van brouwmout binnen gekregen en deze was mooi vacuüm verpakt.

Jullie hebben allebei gelijk, mijn vacumeermachine kan tot ongeveer 2 kilo geschroot mout verpakken, grotere bestellingen gaan zonder vacuum in witte plastic zakken.

Overigens wordt ook de vacuum verpakte mout pas geschroot op de dag dat het pakket verzonden wordt.

 :brouwen:

Fractus

Ik heb ook pas een brouwsessie gedaan met het HEMA/Brooklynbrewshop pakket. Tevens mijn eerste keer dat ik ging brouwen dus het was allemaal erg spannend. Van tevoren uitgebreid door het forum heen gegaan, meerdere keren de cursus bierbrouwen gelezen etc, dus ik had er eigenlijk wel vertrouwen in  :brouwen:

Nu ging alles best wel goed, behalve het filteren. Ik ben begonnen met een fijne zeef, hier paste de bostel geeneens in. Toen een groter vergiet gepakt met wat grotere gaten. Hier paste het wel in maar het filter sloeg meteen dicht, er kwam een straaltje doorheen een beetje het midden was tussen druppelen en een continue stroom.
Vervolgens maar een heel groot vergiet gepakt met nog grotere gaten, ik denk 2x2 mm. Helaas ook deze sloeg steeds dicht :(

Je kunt je voorstellen dat het onderhand een gigantische troep was in de keuken en dat het wort ook niet meer heet was. We hebben nog een beetje staan roeren in het filterbed waardoor er wel wort doorheen kwam maar er geen goede filtering was. Het bier uiteindelijk maar gekookt hoewel het nog erg troebel was, daarna nog een keer door de zeef waarbij er vooral een beetje hop uit kwam.

Het bier staat nu anderhalve week in de gistfles, onderin ligt een geelwitte laag van 2 cm, waarschijnlijk alle rotzooi die we eruit hadden moeten filteren... Na een halve dag gistte het heel heftig, na 2 dagen stopte dit sindsdien is er zo weinig activiteit dat het waterslot zo goed als stilstaat. Je kunt door de fles nog wel minuscule bubbeltjes omhoog ziet stromen langs het glas, dus er is nog wel een beetje activiteit. Het bier is erg troebel en doet een beetje denken aan koffie verkeerd, terwijl het een Belgisch blonde zou moeten worden  :weetniet:

Drie vraagjes:
- Hoe erg is het dat het filteren mislukt is?
- Is het normaal dat het bier er zo troebel uitziet na anderhalve week gisten?
- Hoe zou ik de volgende keer het filteren kunnen verbeteren?

Ik hoop dat jullie met de gigantische gezamenlijke brouwkennis die hier aanwezig is wat tips kunnen geven :)

ceasar

Klinkt allemaal zeer herkenbaar.
Mijn tweede keer ging vele malen makkelijker omdat je lering trekt uit wat er de eerste keer fout ging.
Bij mij was het precies hetzelfde qua filteren, maar het resultaat was uiteindelijk top! En daar gaat het om.

Het gist is volgens mij gewoon nog zijn werk aan het doen, over een weekje bottelen en nog twee, drie weekjes geduld, een schone zaak zegt men  ;)

Adbrouwt

Citaat van: Fractus op 09-05-2016  14:16 u- Hoe zou ik de volgende keer het filteren kunnen verbeteren?
Leuk dat je gewoon begonnen bent. Hier leer je het meest en het snelst van. Voor filteren zou je eens kunnen denken aan BIAB. Dus in een zak maischen. Dan hoef je alleen de zak op te tillen om te filteren. Is ook een relatief goedkope oplossing.

Jacques

Citaat van: Fractus op 09-05-2016  14:16 uDrie vraagjes:
- Hoe erg is het dat het filteren mislukt is?
- Is het normaal dat het bier er zo troebel uitziet na anderhalve week gisten?
- Hoe zou ik de volgende keer het filteren kunnen verbeteren?

Alleereest: geniet van je eerst gebrouwen bier. Het zal smaken (ook omdat je geen vergelijkingsmateriaal hebt...)

Een tijd geleden heb ook ik gebrouwen met zo'n pakket. Het filteren werd gedaan in een grote huishoudzeef en dat ging goed. Het paste er net in. Op de zeef stond een flinke berg.

Je kunt filteren met een zak zoals Adbrouwt voorstelt. Maar er zijn meer mogelijkheden, zeker als wat groter gaat brouwen is het de moeite waard om een hevelfilter te overwegen.

Het zal een tijdje duren maar na verloop van tijd zal je bier helder worden. Geduld dus.

Fractus

Bedankt voor de reacties en de suggesties. Misschien toch maar een hevelfilter gaan klussen voor de volgende keer...

Jacques, toen jij met de grove huishoudzeef filterde, hoe snel liep het wort er toen doorheen?

Adbrouwt

Citaat van: Fractus op 10-05-2016  20:34 uMisschien toch maar een hevelfilter gaan klussen voor de volgende keer...
Goede keus, ik maak nog steeds met veel plezier gebruik van mijn zelf geknutselde hevelfilter. Met een middag knutselen was ik klaar.

Jacques

Citaat van: Fractus op 10-05-2016  20:34 uJacques, toen jij met de grove huishoudzeef filterde, hoe snel liep het wort er toen doorheen?

Heel snel.


Afgelopen zaterdag heb ik deze methode ook gebruikt bij een mini brouwsel. Ook toen een heel snelle filtering. Wel komen er veel grove deeltjes en eiwitten mee.

KarmeFrank

Hier hetzelfde probleem,

3 dagen geleden gebrouwen en er ligt een flinke laag "gruis" van zeker 3 cm op de bodem. Klinkt dit nog verder in? Want als ik het ga filteren met het bottelen filter ik ook de gist eruit dus dat lijkt me niet de bedoeling,maar het lijkt me ook niet dat je dit mee hevelt naar de flesjes.
Ik heb een foto toegevoegd ter illustratie

Knobby

Citaat van: KarmeFrank op 27-09-2017  17:00 uHier hetzelfde probleem,

3 dagen geleden gebrouwen en er ligt een flinke laag "gruis" van zeker 3 cm op de bodem. Klinkt dit nog verder in? Want als ik het ga filteren met het bottelen filter ik ook de gist eruit dus dat lijkt me niet de bedoeling,maar het lijkt me ook niet dat je dit mee hevelt naar de flesjes.
Ik heb een foto toegevoegd ter illustratie

Voor het bottelen overhevelen (naar een bottelemmer bv) en dan de trub en gist op bodem van je gistfles laten liggen.
Overigens ziet dit er vooral uit als neergeslagen eiwit. Na het koken en koelen voorzichtiger hevelen zodat je dat niet meeneemt naar het gistvat.

KarmeFrank

Citaat van: Knobby op 27-09-2017  17:23 uVoor het bottelen overhevelen (naar een bottelemmer bv) en dan de trub en gist op bodem van je gistfles laten liggen.
Overigens ziet dit er vooral uit als neergeslagen eiwit. Na het koken en koelen voorzichtiger hevelen zodat je dat niet meeneemt naar het gistvat.

Bedankt en lijkt me inderdaad meer dan alleen maar het gist. En ik moet het volgens de instructies toch al via een extra vat overhevelen (met 3 lepels honing) dus dan sla ik de neerslag voorzichtig over.. Afijn mooi leermomentje dus dat ik vanuit de pan nog voorzichtiger in de fles schenk .

Jacques

Citaat van: KarmeFrank op 27-09-2017  17:00 uHier hetzelfde probleem,

3 dagen geleden gebrouwen en er ligt een flinke laag "gruis" van zeker 3 cm op de bodem. Klinkt dit nog verder in? Want als ik het ga filteren met het bottelen filter ik ook de gist eruit dus dat lijkt me niet de bedoeling,maar het lijkt me ook niet dat je dit mee hevelt naar de flesjes.
Ik heb een foto toegevoegd ter illustratie

Wacht rustig af tot de vergisting is afgerond. Het ziet uit als eiwitten. Veel van deze eiwitten worden door de gist gebruikt of zakken uit na de vergisting door de daling van de pH-waarde.

KarmeFrank

Citaat van: Jacques op 27-09-2017  21:16 uWacht rustig af tot de vergisting is afgerond. Het ziet uit als eiwitten. Veel van deze eiwitten worden door de gist gebruikt of zakken uit na de vergisting door de daling van de pH-waarde.

Gaan we doen ;D we zitten per slot van rekening pas op dag 3 van de 2 weken.

Xendelaar

Citaat van: KarmeFrank op 27-09-2017  21:53 uGaan we doen ;D we zitten per slot van rekening pas op dag 3 van de 2 weken.
ik heb vorige maand met dezelfde kit gebrouwen en liep tegen dezelfde problemen aan als jij. 
Het bier smaakte uiteindelijk prima!
Ik ben nu bezig met het opschalen naar een grotere installatie van 20 liter omdat 4 liter toch echt te snel op gaat. [emoji5] 

KarmeFrank

Citaat van: Xendelaar op 29-09-2017  19:36 uik heb vorige maand met dezelfde kit gebrouwen en liep tegen dezelfde problemen aan als jij. 
Het bier smaakte uiteindelijk prima!
Ik ben nu bezig met het opschalen naar een grotere installatie van 20 liter omdat 4 liter toch echt te snel op gaat. [emoji5]
Haha inderdaad ik wilde eigenlijk al voordat ik het pakket ging gebruiken naar groter. Maar ja het pakket had ik nu eenmaal. Ik ga eens kijken op de brouwvereniging in Rotterdam en daar mijn licht opsteken. Zit wel te denken om gelijk semiautomatisch te gaan met zo'n brew monk of vergelijkbaar scheelt veel gerommel met pannen en vergieten en daarmee voorkom ik dat bij inmaischen de temp naar 82 graden schoot zoals nu op mijn gasfornuis.

Dugraph

Citaat van: KarmeFrank op 30-09-2017  14:33 uIk ga eens kijken op de brouwvereniging in Rotterdam en daar mijn licht opsteken.

Ik weet niet of je al contact hebt gehad maar komende maandag hebben we weer een bijeenkomst. Je bent van harte welkom! Informatie via de website.

KarmeFrank

Citaat van: KarmeFrank op 27-09-2017  21:53 uGaan we doen ;D we zitten per slot van rekening pas op dag 3 van de 2 weken.
Gisteren na 2 weken en 1 dag gebotteld met 3 eetlepels honing  in 1x75cl 1x65cl en 4 Grolsch beugels. Het ruikt in ieder geval geweldig. Nu weer 2 weken wachten [emoji58]

Xendelaar

Citaat van: KarmeFrank op 10-10-2017  09:17 uGisteren na 2 weken en 1 dag gebotteld met 3 eetlepels honing  in 1x75cl 1x65cl en 4 Grolsch beugels. Het ruikt in ieder geval geweldig. Nu weer 2 weken wachten [emoji58]
Laat je ons weten hoe het uiteindelijk smaakt?

Berend Postema

Ik heb hetzelfde probleem gehad met filteren toen ik voor het eerst brouwde. Ben ook begonnen het een Hema pakket. Direct daarna ben ik opgeschaald naar 20 liter en heb ik een hevelfilter gemaakt. Ook heb ik de kunst van een ervaren brouwer afgekeken, daar leer je enorm veel van!

KarmeFrank


KarmeFrank

Citaat van: Berend Postema op 10-10-2017  11:29 uIk heb hetzelfde probleem gehad met filteren toen ik voor het eerst brouwde. Ben ook begonnen het een Hema pakket. Direct daarna ben ik opgeschaald naar 20 liter en heb ik een hevelfilter gemaakt. Ook heb ik de kunst van een ervaren brouwer afgekeken, daar leer je enorm veel van!

Mooi om zo'n verhaal te horen Ik ben bezig te kijken naar een Brew Monk/Arsegan easybrew/Klarstein scheelt de nodige ketels en dus rommel in mijn kleine keuken. Ik ga ook lid worden van een brouwvereniging dus ik denk/hoop de nodige kennis en tips daar wel te verkrijgen. Mijn kennismakingsavond was in ieder geval geslaagd.  :proost:

KarmeFrank

Citaat van: Xendelaar op 10-10-2017  09:51 uLaat je ons weten hoe het uiteindelijk smaakt?

Het is bijna zover  ;D
Ik zie wel vrij veel bezinksel in mijn fles en ook nog vlokken ronddrijven. Nu ben ik niet echt super voorzichtig geweest met bottelen dus het merendeel is eiwit vermoed ik. Kan dat kwaad en zo ja hoe krijg je dat eruit

En misschien wel de hamvraag: valt dit in de toekomst eruit te filteren voor het bottelen?

Xendelaar

Citaat van: KarmeFrank op 23-10-2017  21:56 uHet is bijna zover  ;D
Ik zie wel vrij veel bezinksel in mijn fles en ook nog vlokken ronddrijven. Nu ben ik niet echt super voorzichtig geweest met bottelen dus het merendeel is eiwit vermoed ik. Kan dat kwaad en zo ja hoe krijg je dat eruit

En misschien wel de hamvraag : valt dit in de toekomst eruit te filteren voor het bottelen?
Dat had ik ook bij mijn eerste brouwsel. Het zag er niet uit maar het smaakte behoorlijk goed.
Ik ben benieuwd hoe die van jou smaakt! Keep us posted

Jacques

Citaat van: KarmeFrank op 23-10-2017  21:56 uHet is bijna zover  ;D
Ik zie wel vrij veel bezinksel in mijn fles en ook nog vlokken ronddrijven. Nu ben ik niet echt super voorzichtig geweest met bottelen dus het merendeel is eiwit vermoed ik. Kan dat kwaad en zo ja hoe krijg je dat eruit

En misschien wel de hamvraag: valt dit in de toekomst eruit te filteren voor het bottelen?

ik heb het al eerder in dit topic geschreven. Heb geduld. Laat het bier wat langer staan zodat de gist en eiwitten kunnen uitzakken. Daarna het bier voorzichtig overhevelen in een bottelemmer. Pas daarbij op dat het uiteinde van je hevelslang zich steeds boven de afzetting op de bodem van je gistvat bevindt.

KarmeFrank

Citaat van: Jacques op 23-10-2017  22:04 uik heb het al eerder in dit topic geschreven. Heb geduld. Laat het bier wat langer staan zodat de gist en eiwitten kunnen uitzakken. Daarna het bier voorzichtig overhevelen in een bottelemmer. Pas daarbij op dat het uiteinde van je hevelslang zich steeds boven de afzetting op de bodem van je gistvat bevindt.
Klopt en daar is het ook fout gegaan. Het uiteinde is een keertje in de bodemafzetting gezakt en toen is een flinke hoeveelheid smurrie in de bottelemmer gekomen en van daaruit in mijn flesjes. Ik ga morgenavond de eerste proeven.  :proost:

Adbrouwt

Geen probleem die gist in je flesjes. Gewoon flesjes goed laten uitgisten en dan koud wegzetten totdat het helder wordt. Bij het drinken gist depot in de fles laten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.