Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel-bok  (gelezen 10558 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Dubbel-bok
« Gepost op: 16-08-2005 08:30 u »
De afgelopen week heb ik twee brouwsels gemaakt met gelijkt stort, maar verschillende brouwwijze en gisten. De stort is:

Voor 35 liter:

Münchener 15:        4,5 kilo   43,5%
Vienna 7:                4,5 kilo   43,5%
Caramunich 100:     0,6 kilo     5,8%
Melanoïdine 80:       0,2 kilo    1,9%
Special B 350:         0,15 kilo   1,4%
Carared 60:            0,4 kilo     3,9%

Hopstorting:

Northern Brewer en Hallertau Hersbrücker als FWH, 80 min en 25 min kooktijd. Totale kooktijd 90 min.

SG 1064 bij 70% rendement (weinig en geen spoeling).
EBC 31
IBU 32

Gisten: Wyeast 3522 slurry van vorig brouwsel en Wyeast 2000 Budvar starter.

Eerste brouwsel met directe verhitting, tweede brouwsel met infusie van heet water verhit.

Maischschema (ongeveer):

53°:     15 min
63°:     25 min
73°:     30 min
78°:      5 min


Relatief lange eiwitrust om helderheid te testen.

Eerste brouwsel vergist in rvs cylindrokonisch vat, tweede in plastic.
Eerste met kraanwater, tweede met osmosewater, misschien beter passend bij de ondergist.

Het eerste brouwsel nadert de lagerfase met een SG van nu 1020. Van het tweede moet de gisting nog op gang komen, is pas gisteravond gepitcht bij nogal lage temperatuur.


Ik verwacht twee totaal verschillende bieren. Ook al omdat de pap in het tweede bier veel dunner is door de infusiemethode. Hopelijk blijft er nog wat body over na de vrij lange eiwitrust. We zullen zien.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel-bok
« Reactie #1 Gepost op: 16-08-2005 08:48 u »
Stijpolitie zegt: dubbelbock begint bij 1068. Mijn favoriete dubbelbocken kennen SG's van 1077-1025. Zou jij dat ook lusten?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #2 Gepost op: 16-08-2005 08:51 u »
Het zijn geen dubbelboks maar een (flauw) woordspeling: dubbel-bok. Twee bokjes dus.

Je kent me al een beetje zeker: zo zwaar is inderdaad niet direct voor mij. Zeker niet als ze dan ook nog branderig en zoet zijn. En een ondergister van die zwaarte zou denk ik beter bevallen dan een bovengister.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel-bok
« Reactie #3 Gepost op: 16-08-2005 08:57 u »
De genoemde favoriete bocken zijn allen Duitsers en in die Heimat zijn alleen weizens bovengistend. Lekker dus. En nogmaals: twee maanden lageren en nog 2 maanden op fles of zo en de branderigheid zou wel weggetrokken moeten zijn.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #4 Gepost op: 16-08-2005 08:59 u »
Namen van die bieren?

Ik wil wel eens een dubbelbok proberen te brouwen, maar dan inderdaad een ondergister.

En wat denk je van die stort hierboven?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel-bok
« Reactie #5 Gepost op: 16-08-2005 09:29 u »
Met de stort lijkt me niet zoveel mis. Het lijkt wat op de stort die wij hebben gebruikt voor onze bok, maar wij hebben nog wat meer Special B gebruikt. Interessant experiment trouwens. Met al die bokken moeten we toch maar weer eens een proeverij organiseren. Ga je ze ook insturen voor het BONK?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel-bok
« Reactie #6 Gepost op: 16-08-2005 09:36 u »
Hier een herhaling van een bericht van juli 2005 van mij.

St. Stephansbock
Herkomst:   Zötler Bräuerei
Internet   http://www.zoetler.de
Internet info   Doppelbock. Hoort bij de sterkste bieren van Bayern
      18.6 °P: 1077-1025
Alcohol:                   7.1%

Ritterbock
Herkomst:   Kaltberg Schlossbräuerei
Internet   http://www.koenig-ludwig.de/koenig_ludwig.asp?lang=de
Internet info   brouwt ook König Ludwig bieren Totaal 5 bieren
      Im Herzen von Bayern, 40 Kilometer westlich von München, liegt Schloss Kaltenberg, Residenz Seiner Königlichen Hoheit, Luitpold Prinz von Bayern und eine der letzten echten Schlossbrauereien.
Alcohol:   9.0%, 21,5 °P, 1090-1024

Doppel-Hirsch
Herkomst:   Der Hirschbräu, Privatbräurei Hoss, Sonthofen, Allgäu
Internet   http://www.hirschbraeu.de/index_frame.htm
Info internet   7 bieren
Alcohol:   7,2%
Etiket info   18,5 °P: 1076-1021


De 2e is niet zo heel lekker (wat te gebrand) maar de eerste en de derde zijn geniaal!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #7 Gepost op: 16-08-2005 13:12 u »
Waar staat het recept van jullie bok, Adrie? Ik heb de Special B wat verminderd t.o.v. mijn dubbel en eerste bok vanwege een toch wat rauw randje aan de smaak ervan. Ik merk wel dat het sterk vermindert met de tijd, zoals MO zegt. Maar eigenlijk ben ik niet zo blij met zo'n sterke en lange smaakontwikkeling. Afijn.

Of ik ze instuur zal afhangen van hoe tevreden ik erover ben en of ze op een bok gaan lijken. Ik betwijfel dat eigenlijk een beetje, maar we zullen zien.

Jammer dat België niets heeft met Duits bier. Ten onrechte! De bieren die je noemt zijn hier moeilijk te vinden, vrees ik. Als ik nog eens bij de bierkoning ben, zal ik ze zoeken.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #8 Gepost op: 18-08-2005 12:47 u »
De ondergister is goed vertrokken op 11°. Het gistend wort heeft een uitgesproken frisse moutsmaak, kafsmaak zelfs. Ontzettend lekker!

Het is een beetje tricky om de temperatuur constant te houden, vooral door de eigen warmteproductie van het brouwsel. Maar met nauwlettend in de gaten houden lukt dat wel. Momenteel ongeveer 4° verschil tussen koelruimte en bier (wort, jongbier, whatever). Als de activiteit afneemt, zal dat verschil kleiner moeten worden.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #9 Gepost op: 16-10-2005 11:23 u »
Voor de (paar) mensen die gisteren mijn Onderbokje geproefd hebben: Dat was het bier van deze thread; de Budvar-versie. Het osmosewater met de ondergist verklaren samen misschien Hoppie's reactie: "Pils!"

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel-bok
« Reactie #10 Gepost op: 16-10-2005 11:28 u »
Ik vond het een mooi bier, Edgar. Mooi clean, moutig en karamellig. Zacht en zoetig. Beter dan onze bok. Klasse.  Mooie gist ook voor een bok, dat blijkt maar weer.

Het verbaast me trouwens dat onze bokken bijna even donker waren, terwijl jij een stuk minder caramouten en ook nog eens een groot deel viennamout hebt gebruikt.  Je hebt een kwartier langer gekookt dan wij, maar zou het daar aan kunnen liggen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.055
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel-bok
« Reactie #11 Gepost op: 16-10-2005 11:34 u »
Hoi Adrie,

Dat zou wel eens heel goed kunnen, zeker als er een grote brander gebruikt wordt onder de kookketel!

Persoonlijk vind ik het heel jammer dat ProMash bij de kleurberekening geen rekening houdt met de invloed van de kooktijd terwijl dit toch een belangrijke factor is.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel-bok
« Reactie #12 Gepost op: 16-10-2005 11:36 u »
Ik denk dat dat heel verstandig is van ProMash, omdat dat niet te modelleren valt. Er spelen denk ik teveel installatieafhankelijke aspecten mee om een betrouwbare schatting te kunnen maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.055
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel-bok
« Reactie #13 Gepost op: 16-10-2005 11:40 u »
Dat geldt eigenlijk ook voor de mouten. Niet elke mout van 50 EBC is ook exact 50 EBC. Kleurberekeningen blijven weinig betrouwbare schattingen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #14 Gepost op: 16-10-2005 11:50 u »
De donkere kandijsuiker voor de hergisting zal een paar puntjes kleur hebben bijgedragen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #15 Gepost op: 16-10-2005 12:17 u »
Ik vond jullie bok Adrie zeker genietbaar, maar echt wel teveel Special-B in de smaak. En flink bitter voor een bok. 'Bokbier' is een wel heel breed gebruikte term, maar eigenlijk vond ik het geen bokbier ('moutig, niet zeer bitter, niet hoppig' dacht ik, volgens Walsh). Heb je het recept hier nu ergens op het forum staan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.055
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel-bok
« Reactie #16 Gepost op: 16-10-2005 13:55 u »
Poeh Edgar,

Wat is nu een echte bok? Ik heb afgelopen vrijdag tijdens de PINT jubileumbijeenkomst in Amsterdam begrepen dat er maar liefst 50 bokbieren op dit moment te vinden zijn op de Nederlandse markt. Die bieren variëren enorm in smaak. Van mierenzoet, waterig, zurig tot stevig moutig.

Wel vind ik dat je een beetje gelijk hebt voor wat het bokbier dat gisteren verkrijgbaar was bij Maasland. Het bier had geen zoet/moutig karakter maar eerder een droog en hoppig karakter. In zoverre is het een echte uitzondering.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dubbel-bok
« Reactie #17 Gepost op: 16-10-2005 14:14 u »
Citaat
Voor de (paar) mensen die gisteren mijn Onderbokje geproefd hebben: Dat was het bier van deze thread; de Budvar-versie. Het osmosewater met de ondergist verklaren samen misschien Hoppie's reactie: "Pils!"

Lekker bier Edgar top!
Ik zei het gisteren al: meedoen voor de eerste prijs man.
Een juist gebruik van ondergist.
Dit bier is nog lekkerder als die van mij.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #18 Gepost op: 16-10-2005 14:47 u »
Poeh Edgar,

Wat is nu een echte bok?

Dat is helemaal waar, bok is een vergaarbak van allerlei min of meer donkere bieren met vaaglijk als gemeenschappelijk kenmerk dat ze, meestal, íets zoetigs hebben. Ik houd me ook alleen maar 'voor het gemak' aan Walsh' richtlijn.

Ben blij dat je het lekker vindt Hop! Maar een eerste prijs lijkt me uitgesloten: Niet gebrand/bitter/donker genoeg voor wat ik denk dat de meeste keurmeesters 'bok' zullen vinden.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Dubbel-bok
« Reactie #19 Gepost op: 16-10-2005 18:54 u »
We hebben het er verder niet meer over gehad gisteren maar ik vond het ook een zeer mooi bier, alleen was ik niet helemaal meer in staat om objektief te proeven  ::)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: Dubbel-bok
« Reactie #20 Gepost op: 16-10-2005 19:35 u »
Het zijn geen dubbelboks maar een (flauw) woordspeling: dubbel-bok. Twee bokjes dus.
Als je dan toch aan het spelen met woorden bent, dus geen twee bokjes maar een Dubbel en een Bok??

Je schrijft "Relatief lange eiwitrust om helderheid te testen".
Maar je varieert de gistsoort, de manier van verhitten tijdens maischen, het materiaal vh gistingsvat en het gebruikte water.
Hoe weet je nu, als er helderheidsverschillen zijn, wat de oorzaak was?

Nog een vraag: in het recept staat dat beide hoppen als FWH toegevoegd zijn. Hoe klopt dat met de twee verschillende kooktijden?

Hans Hans

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #21 Gepost op: 16-10-2005 20:09 u »
Hoi Hans, leuk om een paar vragen over mijn bier te krijgen. Daar gaan we:

Als je dan toch aan het spelen met woorden bent, dus geen twee bokjes maar een Dubbel en een Bok??

Welja, die bovengister mag je best een dubbel noemen. Maar er zit geen suiker in.

Citaat
Je schrijft "Relatief lange eiwitrust om helderheid te testen".
Maar je varieert de gistsoort, de manier van verhitten tijdens maischen, het materiaal vh gistingsvat en het gebruikte water.
Hoe weet je nu, als er helderheidsverschillen zijn, wat de oorzaak was?

Het was niet de bedoeling om een verschil in helderheid te testen. Wel om te zien of een kwartier eiwitrust in twee verschillende bieren een helder bier oplevert. Niet zo ingewikkeld toch?

Citaat
Nog een vraag: in het recept staat dat beide hoppen als FWH toegevoegd zijn. Hoe klopt dat met de twee verschillende kooktijden?

Da's ook al simpeler dan het lijkt: Beide hoppen zijn op 3 momenten toegevoegd. De receptweergave hierboven is nogal beknopt, ik weet het.

Maar als je nog eventjes wacht, zal ik zodadelijk het .brw file posten. Dat zou toch wel alles moeten ophelderen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel-bok
« Reactie #22 Gepost op: 16-10-2005 20:36 u »
mmh, ik was dus de enige die jouw bok niet zo top vond. maar dat lag kennelijk aan mij, want ik was de enige die hem licht zepig vond. maar dat heb ik wel vaker met ondergisters; het is dus meer een afwijking in mijn manier van proeven. A3 zijn bock staat bij de driespan tripel. lekker, een moderator, zelfs administrator die zijn eigen onderwerp volledig vervuilt...

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #23 Gepost op: 16-10-2005 21:01 u »
Had je nog een flesje meegenomen om thuis te proeven? Nee geloof ik. Moet wel gezegd worden dat het bier pas 2 weken op fles zit en wat mij betreft dus niet volledig klaar is. Maar ik ben wel heel benieuwd naar wat de oorzaak van zo'n zepige smaak volgens jou zou kunnen zijn.

Ik heb die Driespan thread nog eens doorgefietst en inderdaad, daar wordt de BroederBok genoemd, maar geen recept! Ik denk dat het geheim moet blijven :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel-bok
« Reactie #24 Gepost op: 16-10-2005 21:06 u »
Ach jongens, ik post hierbij wel even het Promash bestand.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #25 Gepost op: 16-10-2005 21:10 u »
Welja vervuil 'mijn' thread dan ook nog maar! ::)

WOW! Berekend op 20 IBU! Wat is daar misgegaan met afwegen? Het smaakte meer als 35 tot 40 IBU.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel-bok
« Reactie #26 Gepost op: 16-10-2005 21:23 u »
In mijn instelling is het 26 IBU, maar dan nog. Voor zover ik weet is er niets misgegaan met afwegen. Wellicht dat mijn info over de hop verkeerd is (meer dan 5% alfazuren), of is het misgegaan in de brouwwinkel?

Maar goed, inderdaad, genoeg vervuiling. Ik zal me voortaan voorbeeldiger gedragen.  :clownsmile:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #27 Gepost op: 16-10-2005 21:55 u »
Bij deze dan het recept en het brouwverhaal.


Batch Size (L):          35.00    Wort Size (L):     35.00
Total Grain (kg):        10.35
Anticipated OG:          1.064    Plato:             15.76
Anticipated EBC:          30.6
Anticipated IBU:          31.8
Brewhouse Efficiency:  70 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Stort

   %     Amount     Name                                     Origin        Potential  EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 43.5     4.50 kg.  Munichmout 15 - Weyermann   Duitsland      1.037     15
 43.5     4.50 kg.  Viennamout - Weyermann        Duitsland      1.038      7
  5.8     0.60 kg.  Caramunich I - Weyermann      Duitsland      1.036    100
  1.9     0.20 kg.  Melanoidin Mout                      Duitsland      1.037     80
  1.4     0.15 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem België         1.032    350
  3.9     0.40 kg.  Carared - Weyermann           Duitsland      1.036     60

Hop

   Amount     Name                                   Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 35.00 g.     Hallertau Hersbrucker              Whole    2.00   4.1  80 min.
 35.00 g.     Northern Brewer 2                 Whole    9.30  19.1  80 min.
 10.00 g.     Northern Brewer 2                 Whole    9.30   2.0  25 min.
 10.00 g.     Hallertau Hersbrucker              Whole    2.00   0.4  25 min.
 10.00 g.     Hallertau Hersbrucker              Whole    2.00   1.1  First WH
 10.00 g.     Northern Brewer 2                 Whole    9.30   5.1  First WH


Gist

Wyeast 2000 Budvar Lager


Maischschema

 

Total Grain kg:    10.35
Total Water L:   16.54

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        23.28 C


                         Step  Rest  Start  Stop    Heat     Infusie    Infusie  Infusie
Step Name         Time Time Temp Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
inmaischen           0     15     53      53     Infusie     61       16.54   1.60
Infusie 1              1     25     63      61     Infusie     99        5.78   2.16
Infusie 2              1     30     73      71     Infusie     99       12.47   3.36
Uitmaischen         1      5     78      78     Infusie     99       13.38   4.65


Total Water L:                  48.17
Total Mash Volume L:       55.07


Mash Notes
----------

Infusiemaisch uitgevoerd in 60 ltr gistingsvat, geïsoleerd met celschuim.
NIET gespoeld.

Fermentation Notes
------------------

Enkele dagen voor het brouwen een starter gemaakt (continu geroerd en belucht)
mbv moutextract en gistvoeding, zinkgist, ongeveer 3 liter. Deze na uitgisting
koud weggezet, laten bezinken, afgegoten en op brouwdag 's ochtends
weer opgestart met wederom 2 liter moutextractoplossing. Deze oplossing
weer continu geroerd en belucht etc. en actief gistend aan het ONBELUCHT wort
toegevoegd.

Problem Notes
-------------

Bottelberekening van dit programma klopt niet. Lagertemp was 6°C, echter
heb op gevoel ongeveer 6 g/l donkere kandijsuiker toegevoegd omdat veel kool
zuur door hevelen was uitgegast. Last met het snel genoeg naar kooktempera-
tuur krijgen van het infusiewater. Uiteindelijk toch wel gelukt.




Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #28 Gepost op: 10-01-2006 20:46 u »
Zojuist Onderbok 2 in het vat. Andere gist (Gambrinus ondergist), andere stort, ander bier. Véél te lage pH van de maisch (4,8/4,7), vermoedelijk door het vooraf koken/afhevelen van het water en de donkere mouten. Toch een uitstekende omzetting en zo te proeven flinke bittering. Mede dankzij niet lekker ruikende maar kennelijk goed bittere terrashop.

De gezipte HTML bijlage zou voor iedereen leesbaar moeten zijn.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel-bok
« Reactie #29 Gepost op: 11-01-2006 08:48 u »
was dat nou nodig, negen moutsoorten? moesten alle restjes op? Ik neem aan dat de suiker meer voor de kleur dan voor de suiker bedoeld is?
Heel verstandig om geen gebrande mout >500 EBC te gebruiken, ik ben benieuwd of je de gebrandheid nu helemaal kwijt bent.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #30 Gepost op: 11-01-2006 09:05 u »
Inderdaad heb ik wat restjes opgemaakt. De suiker (kandijsiroop) is voor kleur en smaak, niet voor de alcohol. Mag 'ie nog als volmout gelden dan, MO?

Ik had liever wat minder Pilsmout en meer Münchener gebruikt, maar mijn lokale dealer lijkt helemaal nergens op. Is meer dicht dan open. In de stad met de meeste bierkennis van België leeft het hobbybrouwen niet.

Hieronder een plaatje van wat ik heel mooi schrootsel vind. Vochtig geschroot met de Maltmill.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel-bok
« Reactie #31 Gepost op: 12-01-2006 13:43 u »
nee, helaas zit je maar al te ver af van je gewenste volmoutigheid. Naast de 1.9% suiker in de stort gebruik je ook nog eens bottelsuiker. Ik ken overigens geen enkele hobbybrouwer die volmout brouwt (vanwege de bottelsuiker)

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #32 Gepost op: 12-01-2006 23:05 u »
Dit bier begint al goed te stinken. Gambrinusgist blijkt een zwavelaar te zijn.

Vergisting goed op gang bij 10° precies. SG nu zo'n 1046. Smaak is al heel interessant. Opvallend toch hoe de enorme bitterheid van het verse wort snel afneemt als de vergisting begint.

Voor wie nog geen ondergisters brouwt: Doe het nu! Vat buiten zetten en je ziet wel waar 't schip strandt! Er is niets lekkerder dan een zelfgebrouwen ondergister.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #33 Gepost op: 15-01-2006 18:31 u »
Deze gist k(n)abbelt rustig door op 9,3°. Nu op 1035 na 5 dagen. Stank is weer wat minder en het jongbier smaakt naar Macadamia pecannoten. Lekker. Dit lijkt me (en is bewezen te zijn) een goede gist voor een frisse pils.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #34 Gepost op: 20-01-2006 13:51 u »
Schiet niet echt op, deze vergisting. Nu net onder de 1030. Gaat gestaag door maar naar mijn normen zou het allang klaar moeten zijn.

Vermoedelijk komt de Gambrinus-gist in aanmerking voor de typisch Tsjechische super-pitch (héél veel gist pitchen). Ik heb deze keer geen slurry gepitcht maar 4 liter starter. Op 46 liter bier houdt dat inderdaad niet over voor een ondergister.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #35 Gepost op: 25-01-2006 08:47 u »
Gisteren geheveld op 1028. Het zou wel eens kunnen dat dit mijn korreldebuut gaat worden, want dit schiet niet op. Heb een kleine hoeveelheid als test geënt met wat (nogal oude) Saflager, om te zien of het SG nog flink zal dalen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel-bok
« Reactie #36 Gepost op: 27-03-2006 00:03 u »
Dit bier heeft er inmiddels 2 maanden koude lagering op zitten. Het SG is héél langzaam gedaald naar 1019. Een vergistingsgraad van 70%, wat aan de lage kant is voor deze gist. Dat zullen de cara-mouten zijn. Het is te proeven. Beoogd was 1016. Misschien waren we er nog geraakt als ik nog 2 maanden had gewacht.

De terrashop was berekend op 12 IBU, en dat klopt aardig. Een bitterheid van 35 is het wel ongeveer. Dit bier is niet slecht. Het is moutig, niet hoppig, en dat was de bedoeling. Het smaakt fris, bitter, complex (mag ook wel met 9 mouten), en aangenaam.

10 liter is gefusteld met 3g suiker per liter (er zat al aardig wat gas in en na de Alt-openbaring proberen we het eens met wat minder), de rest morgen in flesjes. Dit omdat mijn Cornelius keg incompleet blijkt. Misschien toch morgen bij de bierboer een 30l-vat proberen op de kop te tikken.

Korrelgist heb ik niet toegevoegd, ondanks dat de test goed verliep (gaf verlaging SG tot 1016). Liever geen korrel als het niet hoeft.

Tags: bockbier