Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoog eind sg  (gelezen 5572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline M-bier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • mmmmmmm, Beer
Hoog eind sg
« Gepost op: 18-05-2015 12:50 u »
Als beginnende brouwer kom je de raarste dingen tegen, denk je.
Ik heb voor het eerst een Kolsch gebrouwen.
Recept:
1.2 kg Pilsmout
0.2 kg Munchener
0.1 kg Tarwemout licht
10 gram hop voor bitterheid en 10 gram hop voor aroma
zakje Kolsch 2565 Wyeast
maischschema,
1e rust bij 52 c 10 min
2e rust bij 62 c 30 min
3e rust bij 72 c 15 min en laatste bij 78 c 5 min
SG was toen 1062.
Nu na 9 dagen gisten bij minimaal 19 graden en hoger SG is nog 1042
Wat is dit en wat te doen?
Uit het waterslot komt geen bubbel geen enkele en ik heb een dikke drab onder in het vergistingsvat.
Wat deze beginner vergeten?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoog eind sg
« Reactie #1 Gepost op: 18-05-2015 13:01 u »
Een beginnende brouwer moet om te beginnen niet met Wyeast beginnen maar de de eerste 10/15 brouwsels
simpel met droge gist beginnen!

Je noemt niet het brouwvolume, maar de stort zegt dat het niet zoveel liters zijn.
Bij 19º zou de Kölschgist klaar moeten zijn, want volgens mij had de hoofdvergisting zelfs op een lagere temperatuur gemoeten.

Wat was je exacte volume en heb je de gist nog opgekweekt? Heb je het pack wel goed gesmackt?
Waren je metingen nauwkeurig?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoog eind sg
« Reactie #2 Gepost op: 18-05-2015 13:04 u »
Wat deze beginner vergeten?

Dat je wel eens pech kan hebben.

Maar wellicht dat 30 minuten op 62 en 15 minuten op 72 net even te kort is geweest en je nu nog veel lange (niet vergistbare) suikerketens hebt. In ieder geval lijkt het erop dat je gist de brui eraan heeft gegeven.

Je zou eens kunnen zoeken op de term 'verstokte vergisting' en een antwoord kunnen kiezen die je het meest zint.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Hoog eind sg
« Reactie #3 Gepost op: 18-05-2015 13:07 u »
Uit je stort en SG blijkt dat je ongeveer 5 liter hebt gebrouwen.
Meet het SG nog maar eens goed, want die drab (ervanuitgaande dat het wort helder was en vrij van hopbellen)  zal toch echt gist zijn.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.873
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hoog eind sg
« Reactie #4 Gepost op: 18-05-2015 13:11 u »
En zekerheidshalve:
Hoe heb je het SG gemeten? Met een hydrometer of met een refractometer.
Indien je het met een refractometer afgelezen hebt, dien je dit nog om te rekenen naar SG. Tijdens de vergisting is dit niet een op een over te nemen. In BrouwVisie (en waarschijnlijk BrouwHulp) zit hiervoor wel een rekentooltje.

Offline Vazoem

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoog eind sg
« Reactie #5 Gepost op: 18-05-2015 13:28 u »
Een beginnende brouwer moet om te beginnen niet met Wyeast beginnen maar de de eerste 10/15 brouwsels
simpel met droge gist beginnen!

Hoezo? Zoveel moeilijker is dit niet...

Offline M-bier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • mmmmmmm, Beer
Re: Hoog eind sg
« Reactie #6 Gepost op: 18-05-2015 13:30 u »
Phoe,
Ja goed gemeten, zelfs de bril erbij opgedaan of ik het goed zag.
ik vond dat de start SG ook hoog was voor een Kolsch vandaar.
Inderdaad maar 5 liter gebrouwen ook de laatste keer zo weinig.
De meningen over gist zijn verschillend mijn zakje barstte bijna uit elkaar had hem de dag ervoor gesmackt.
Ik heb alles met een hydrometer gemeten.

Ik heb de hele brouwsel overgegoten in een glazen fles met waterslot om te zien of er nog iets gebeurt.
Bottelen kan altijd nog dacht is zo.

Ps het ruikt wel ergggggg lekker.

O,ja vergistingstemperatuur.
Ik las in een ander boek dat hij voor een Kolsch niet zo hoog hoeft te zijn.
Ik heb het recept uit een oud boek van Vogel.
Daar is veel uit achterhaald blijkt toch maar weer.

Bedankt voor de snelle en leuke reacties. Zelfs uit Scandinavië.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Hoog eind sg
« Reactie #7 Gepost op: 18-05-2015 13:31 u »
Als je met een refractometer gemeten hebt, zit de 1042 op ongeveer de 10,2 Brix-lijn. Omgerekend is dat ongeveer 1027, 4,4% alcohol, dus dat is nog niet zo heel raar.

Offline M-bier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • mmmmmmm, Beer
Re: Hoog eind sg
« Reactie #8 Gepost op: 18-05-2015 13:34 u »
Helder? ???
Nou nee vind ik niet.
Ok veel belletjes aan de rand van mijn maatcilinder, mooi koolzuurtje?
Hij is ook lekker, veel smaak.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Hoog eind sg
« Reactie #9 Gepost op: 18-05-2015 13:41 u »
Helder? ???
Nou nee vind ik niet.
Ok veel belletjes aan de rand van mijn maatcilinder, mooi koolzuurtje?
Hij is ook lekker, veel smaak.
Die belletjes moet je ook kwijt. Meten doe je zonder koolzuur. Gewoon even laten staan.

Offline M-bier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • mmmmmmm, Beer
Re: Hoog eind sg
« Reactie #10 Gepost op: 18-05-2015 13:43 u »
Bubbel de bubbel doet het waterslot.
 ;D
Daar word ik blij van.

Mensen bedankt en ik laat weten hoe het verder gaat.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.038
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Hoog eind sg
« Reactie #11 Gepost op: 18-05-2015 14:25 u »
Een beginnende brouwer moet om te beginnen niet met Wyeast beginnen maar de de eerste 10/15 brouwsels
simpel met droge gist beginnen!


Wat een onzin!

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Hoog eind sg
« Reactie #12 Gepost op: 18-05-2015 15:26 u »
Een beginnende brouwer moet om te beginnen niet met Wyeast beginnen maar de de eerste 10/15 brouwsels
simpel met droge gist beginnen!

 :weetniet:

Droge gist: schaar ontsmetten, zakje ontsmetten, deksel optillen, gist in het vat werpen.
Wyeast : schaar ontsmetten, zakje ontsmetten, deksel optillen, gist in het vat werpen.
Verschil is dat je Wyeast een dag of wat voor je brouwdag moet smekken, dat lukt denk ik ook wel als je voor het eerst brouwt.
 :-X

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoog eind sg
« Reactie #13 Gepost op: 18-05-2015 16:03 u »
:weetniet:

Droge gist: schaar ontsmetten, zakje ontsmetten, deksel optillen, gist in het vat werpen.
Wyeast : schaar ontsmetten, zakje ontsmetten, deksel optillen, gist in het vat werpen.
Verschil is dat je Wyeast een dag of wat voor je brouwdag moet smekken, dat lukt denk ik ook wel als je voor het eerst brouwt.
 :-X

Jij ontsmet serieus de schaar en het zakje?
Wow.

P.s. dat 'smacken' van een pak Wyeast is in mijn ogen eigenlijk meer een indicatie van de versheid, verder heeft het weinig toegevoegde waarde, zelfs als je het achterwegen laat is er nog geen man overboord.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoog eind sg
« Reactie #14 Gepost op: 18-05-2015 16:15 u »
Waarschijnlijk bedoelde esterenbrouw dat je met Wyeast een starter moet maken en dat maakt het inderdaad ingewikkelder.
En ik ben het wel met hem eens.
Om die reden gebruik ik geen vloeibare gist.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Hoog eind sg
« Reactie #15 Gepost op: 18-05-2015 16:20 u »
Jij ontsmet serieus de schaar en het zakje?
Wow.

P.s. dat 'smacken' van een pak Wyeast is in mijn ogen eigenlijk meer een indicatie van de versheid, verder heeft het weinig toegevoegde waarde, zelfs als je het achterwegen laat is er nog geen man overboord.

Als ik toch een bakje oxi heb staan voor de slangen, waterslot en ander klein grut gooi ik daar gewoon ook ff mijn schaar en het zakje gist in, kleine moeite groot plezier. Ooit heb ik een besmetting gehad die ergens terug te leiden was naar een lade met keukenhulpmiddelen die minder hygiënisch waren geworden.

Het smekken heeft ook toegevoegde waarde dat je je gist in optimale conditie brengt. Eigenlijk maak je er een ministarter mee. Smekken hoeft niet maar het geeft een gezondere gist bij enting.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoog eind sg
« Reactie #16 Gepost op: 18-05-2015 16:48 u »
Waarschijnlijk bedoelde esterenbrouw dat je met Wyeast een starter moet maken en dat maakt het inderdaad ingewikkelder .
En ik ben het wel met 'm eens .
Om die reden gebruik ik geen vloeibare gist.

Maar theoretisch zou een starter bij een juist enting niet nodig hoeven zijn, dus waarom dan alleen bij vloeibaar gist een stater maken?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoog eind sg
« Reactie #17 Gepost op: 18-05-2015 16:51 u »
Het smekken heeft ook toegevoegde waarde dat je je gist in optimale conditie brengt. Eigenlijk maak je er een ministarter mee. Smekken hoeft niet maar het geeft een gezondere gist bij enting.

Maar als smacken in jouw ogen het maken van een ministarter is, dan is een smackpack dus eigenlijk minder moeite dan het gebruik van gehydrateerd gist...

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Hoog eind sg
« Reactie #18 Gepost op: 18-05-2015 19:11 u »
Maar theoretisch zou een starter bij een juist enting niet nodig hoeven zijn, dus waarom dan alleen bij vloeibaar gist een stater maken?

De berekeningen met hoeveelheden gist van Wyeast zijn gebaseerd op een gesmekt pek. De hoeveelheid zal mogelijk niet zo veel uit maken maar de conditie van de gist wel.

Maar als smacken in jouw ogen het maken van een ministarter is, dan is een smackpack dus eigenlijk minder moeite dan het gebruik van gehydrateerd gist....

Waarom zou je gist hydrateren? Omdat de fabrikant dat gaarne blieft? Er is ook op het forum voldoende over geschreven om je gist niet meer te willen bewateren, gedoe voor rien du tout.
 :brouwen:

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoog eind sg
« Reactie #19 Gepost op: 18-05-2015 20:26 u »
De berekeningen met hoeveelheden gist van Wyeast zijn gebaseerd op een gesmekt pek. De hoeveelheid zal mogelijk niet zo veel uit maken maar de conditie van de gist wel.

Waarom zou je gist hydrateren? ... gedoe voor rien du tout.

Wat ik wil zeggen is: waarom 'smacken' als je ook niet hydrateert, wat versta jij onder 'de conditie van het gist'?
(laat wel zijn: zelf hydrateer ik ook niet).
En ene RobinB heeft mij eens voorgerekend hoeveel extra cellen dat zakje voeding oplevert, inderdaad te verwaarlozen.


Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Hoog eind sg
« Reactie #20 Gepost op: 18-05-2015 21:05 u »
Wat ik wil zeggen is: waarom 'smacken' als je ook niet hydrateerd, wat versta jij onder 'de conditie van het gist'?
(laat wel zijn: zelf hydrateer ik ook niet).
En ene RobinB heeft mij eens voorgerekend hoeveel extra cellen dat zakje voeding oplevert, inderdaad te verwaarlozen.
Gist in het zakje is in rust, in een niet voortplantende en niet verterende modus. Bij het smekken voeg je voeding toe waardoor de gist actief wordt en veel sneller en beter aan het werk kan.
 :gistsmile:

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoog eind sg
« Reactie #21 Gepost op: 18-05-2015 21:37 u »
Bij het smekken voeg je voeding toe waardoor de gist actief wordt en veel sneller en beter aan het werk kan.
 :gistsmile:

En denk je niet dat jouw 20 liter wort niet een veelvoud aan voeding heeft?

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Hoog eind sg
« Reactie #22 Gepost op: 18-05-2015 22:49 u »
En denk je niet dat jouw 20 liter wort niet een veelvoud aan voeding heeft?

Voeding te plentie maar een gistvoeding speciaal samengesteld door een gistleverancier is een betere start dan een bak met 20 liter wort. Beter eerst wakker worden voor je 20 liter bier mag opdrinken en uitscheiden.
 :)

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.038
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Hoog eind sg
« Reactie #23 Gepost op: 19-05-2015 09:42 u »
Misschien lees ik er over heen in alle reacties maar ik vraag me af of je wel hebt belucht na koelen voor je de gist hebt toegevoegd? Beluchten is bij vloeibare gist wel gewenst namelijk.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoog eind sg
« Reactie #24 Gepost op: 19-05-2015 13:02 u »
gistvoeding speciaal samengesteld door een gistleverancier is een betere start dan een bak met 20 liter wort.
 :)

Kun je die stelling onderbouwen?
Of ga je hievan uit 'Omdat de fabrikant dat gaarne blieft?'  ;)


Tags: