Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat is de beste manier om suiker toe te voegen voor bottelen?  (gelezen 1747 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline erikwinkler

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik heb twee kleine conische gistvaten met twee tri-clamp fittingen.
Nu heb ik de gist een paar dagen geleden gedumpt en wil ik morgen beginnen met bottelen vanuit de conische gistvaten door middel van een Blichmann flessenvuller vanuit het bovenste tri-clamp.

Mijn idee om dit aan te pakken is als volgt, echter heb ik zo mijn twijfels omtrent dit proces in verband met het oproeren van de laatste gistvlokken:
1. Laatste gistdump via onderste tri-clamp (zal minimaal zijn).
2. Suiker oplossen en 4 min laten koken.
3. Trechter ontsmetten en de suiker in het kleine gat (3,5cm diameter) van de bovenkant van het vat toevoegen aan het bier.
4. Voorzichtig roeren.... om de suikeroplossing gelijkmatig door het hele bier te laten verdelen.
5. 30 minuten wachten om de overgebleven gistvlokken die door het roeren losgekomen zijn te laten bezinken.
6. beginnen met bottelen vanuit de bovenste tri-clamp.

Is dit een goede procedure of heeft iemand een beter idee, om zo minder gistvlokken in mijn flessen te krijgen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wat is de beste manier om suiker toe te voegen voor bottelen?
« Reactie #1 Gepost op: 08-05-2015 16:50 u »
Vlak voor het bottelen niet roeren in het gistvat. De gist die langs de wanden en op de bodem zit zal zich weer mengen met het jongbier. Beter eerst een schepje suiker (iets van 2 gram) in de flesjes doen en dan bottelen.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Wat is de beste manier om suiker toe te voegen voor bottelen?
« Reactie #2 Gepost op: 08-05-2015 16:51 u »
Op dit forum staat ergens een mooi spreadsheet. Hierin staat hoeveel suiker en hoeveel water je moet mengen per flesje om de juiste hoeveelheid koolzuur te krijgen. Dit zuig je in een 5 ml spuitje van bij de apotheek en voila, altijd precies genoeg suiker in je fles.

Offline udo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat is de beste manier om suiker toe te voegen voor bottelen?
« Reactie #3 Gepost op: 17-05-2015 11:53 u »
Al het bier overhevelen uit het vergistingsvat in de bottelemmer. (Gist blijft grotendeels achter in vat)
Daar uitrekenen hoeveel suiker er bij moet. (Zoveel gram per liter maal zoveel liter)
Suiker toevoegen aan bottelemmer en goed roeren.
Daarna flesjes vullen en kroonkurken er op.

Tags: