Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)  (gelezen 3751 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Gepost op: 17-05-2015 09:22 u »
Wie heeft er tips om een zo eenvoudig mogelijke Weizen te brouwen?

Daarmee bedoel ik met name geen ingewikkeld multi staps maischema, is eenstaps mogelijk?

Stort 50:50 licht tarwemout/pils
Gist Wyeast Bavarian
Hop nog geen idee

Op basis van dit bier kan ik een volgende keer gaan uitbouwen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.231
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #1 Gepost op: 17-05-2015 09:28 u »
Wat is er moeilijk aan een weizen? Je geeft al een recept... hup brouwen!

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #2 Gepost op: 17-05-2015 09:32 u »
Dat dacht ik ook, zometeen naar Brouwmarkt!

Temp uurtje 67 ok?

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #3 Gepost op: 17-05-2015 09:33 u »
Wel opletten bij het filtreren.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.231
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #4 Gepost op: 17-05-2015 09:35 u »
Temp uurtje 67 ok?

Yup. Go! Hop tot max 20 IBU  :)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #5 Gepost op: 17-05-2015 09:50 u »
Als het echt een weizen moet worden dan heb je minimaal een 2 staps maischschema nodig. Want een weizen zonder kruidnagel is niet echt een weizen. Dus 15 min op 40 graden dan 1 uur op 67.
Verder ksn je de vloeibare gist vervangen door gozdawa of mangrove jack bavarian wheat, die schijnen allebei een mooi alternatief te zijn voor de Wyeast.

Maar ben het met oscar eens, wat is er nu moeilijk aan pan opwarmen en roeren?

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #6 Gepost op: 17-05-2015 09:52 u »
Uurtje koken.
Zakje makkelijke gist (korrel)

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #7 Gepost op: 17-05-2015 17:20 u »
Bedankt voor uw adviezen! Ik heb ook nog een klein 78 graden stapje gedaan volgens het Weizen recept in "Verander water in bier". Eigenlijk had ik geen zin in al die maisch stappen, maar toch gedaan...

Tijdens het koken random water uit de waterkoker toegevoegd om de boil-off te compenseren.

GRAAN
50/50 lichte tarwemout/extra pale pilsner bohemian

8-9 l water

MAISCH
15 min @ ongeveer 40
60 min @ 67
paar minuten @ 78

HOP
6 gr Northern Brewer @ 60
5 gr Northern Brewer @ 10
11 gr Saaz @ 10

GIST
2 gr gistvoeding @ 10
6 gr Mangrove Jack's Bavarian Wheat M10

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #8 Gepost op: 17-05-2015 17:29 u »
2 gr gistvoeding @ 10

Waarom heb je gistvoeding toegevoegd?
De gist heeft al genoeg lekkers te verorberen.
Dit kan alleen maar smaakafwijkingen geven :weetniet:

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #9 Gepost op: 17-05-2015 17:37 u »
Waarom heb je gistvoeding toegevoegd?
De gist heeft al genoeg lekkers te verorberen.
Dit kan alleen maar smaakafwijkingen geven :weetniet:

Qua alcoholpercentage kwam ik uit <4 %, ik vind dat te weinig. Met gistvoeding kwam ik boven de 5% uit (volgens BrouwHulp). De Mangrove Jack's staat niet in BrouwHulp, maar heb Wyeast Bavarian genomen.

De gistvoeding heeft inderdaad een "luchtje", hoop dat het niet blijft hangen...

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #10 Gepost op: 17-05-2015 17:53 u »
Gistvoeding gebruik je eigenlijk alleen om giststarters mee te maken, of als je met moutextract brouwt.
Dat schrijft Adrie Otte overigens ook in 'Verander water in bier'.
Als ik giststarter bij een recept toevoeg, dan krijg ik geen verandering te zien van SG of alcoholpercentage.
Hoe krijg je dat voor elkaar?
Kun je misschien je recept kopiŽren uit BrouwHulp?

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #11 Gepost op: 17-05-2015 19:43 u »
In BrouwHulp ging ik van 4.9% naar 5.5% alcohol na toevoeging van gistvoeding. Maar het was slechts eenmalig want ik probeer het te herhalen en er verandert niets. Beetje vreemd... Ik ga ervan uit dat ik een foeut heb gemaakt.

De vergisting begon overigens na twintig minuten al. Er ligt nu een romige laag krausen op het wort en er komt een heerlijke bananengeur vanaf.



Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Weizen: zo simpel mogelijk (volmout)
« Reactie #12 Gepost op: 17-05-2015 19:51 u »
Qua alcoholpercentage kwam ik uit <4 %, ik vind dat te weinig. Met gistvoeding kwam ik boven de 5% uit (volgens BrouwHulp). De Mangrove Jack's staat niet in BrouwHulp, maar heb Wyeast Bavarian genomen.

De gistvoeding heeft inderdaad een "luchtje", hoop dat het niet blijft hangen...
Je kunt een aanvullend bestand downloaden voor de nieuwe gisten. Zie het topic over Mangrove Jack. (en Gozdawa)

Tags: