Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 100 Miljard gistcellen  (gelezen 9489 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
100 Miljard gistcellen
« Gepost op: 16-05-2015 14:12 u »
Hallo Brouwers,

Ik heb zo'n Wyeast smackpack gekocht. Ik wil vanavond 20 liter Weizen met een begin sg van 1.050 brouwen. 

Volgens de verpakking kan ik 20 liter tot 1.060 vergisten met dit smack pack met daar in maar liefst 100 miljard gist cellen.  Echter, nu zie ik dat BrouwHulp aangeeft dat ik er 140 miljard nodig heb. Mr. Malty geeft ongeveer het zelfde aan.

Wat nu?  Zal ik:
A) Gewoon gaan voor 20  liter en vertrouwen op de gebruiksaanwijzing
B) Gewoon een beetje minder brouwen zodat BrouwHulp ook aangeeft dat het goed is.

Liefst wil ik natuurlijk voor die 20 liter gaan ;-)

Jullie advies wordt zeer gewaardeerd,

Groeten Edward.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #1 Gepost op: 16-05-2015 14:15 u »
Toch maar minder brouwen. Of een starter maken  :(

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.086
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #2 Gepost op: 16-05-2015 14:15 u »
Ent 100 miljard, na 1 uurtje heb je er 200 miljard, na 2 uur 400 miljard... Zal wel voldoende zijn. :nut:

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.812
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #3 Gepost op: 16-05-2015 14:20 u »
Ik heb zo'n Wyeast smackpack gekocht. Ik wil vanavond 20 liter Weizen met een begin sg van 1.050 brouwen. 

Heb je het smackpack al gesmackt?

Ik zou het wel aandurven met één pak... moet die wel geactiveerd zijn  ;)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.112
  • Land: nl
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #4 Gepost op: 16-05-2015 16:03 u »
Ent 100 miljard, na 1 uurtje heb je er 200 miljard, na 2 uur 400 miljard... Zal wel voldoende zijn. :nut:.

Onder gunstige omstandigheden deelt de cel zich ca. elke 90 minuten.

Hopbier

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #5 Gepost op: 16-05-2015 16:13 u »
Ent 100 miljard, na 1 uurtje heb je er 200 miljard, na 2 uur 400 miljard... Zal wel voldoende zijn. :nut:
Deze theorie maakt starters ineen klap overbodig. Ik kan dus 20 liter wort laten vergisten met een bodempje uit een flesje Westmalle bijvoorbeeld. Not.

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #6 Gepost op: 16-05-2015 16:53 u »
Ik heb in ieder geval het pack maar vast gesmackt. Ik denk dat we hem rond 23.00 nodig hebben. 

Mijn angst om voor 20 liter te gaan is niet toegenomen.  Mocht de vergisting stokken,  dan kan ik toch altijd korrelgist voor Weizen later toevoegen?  Die heb ik in de koelkast als reserve.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #7 Gepost op: 16-05-2015 17:02 u »
Ik heb in ieder geval het pack maar vast gesmackt. Ik denk dat we hem rond 23.00 nodig hebben.

Als ie vers en vitaal is dan kan een smack binnen een paar uur opgezwollen zijn. Als ie wat ouder is kan er ook een dag of langer overheen gaan (zeg 1 dag langer per maand vanaf de manufacturing datum (zie verpakking)). Het nadeel als een gist niet direct kan starten is dat een bacterie de kans krijgt om te groeien in het wort.

Als je schoon werkt valt het meestal wel mee maar het is beter om een paar dagen voor de brouwdatum te smacken. Mocht de smack pack te snel zwellen kun je hem altijd in de koellast zetten.


Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #8 Gepost op: 16-05-2015 17:22 u »
Er is al heel veel geschreven over een gestokte vergisting. Er zomaar gist bij gooien is vaak niet de oplossing.
In de wiki staan wat tips.

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:gestokte_vergisting

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 642
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #9 Gepost op: 16-05-2015 17:30 u »
Ik denk dat Oscar gelijk heeft.
100 of 140 miljard, hoe ga je dat tellen?

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #10 Gepost op: 16-05-2015 17:57 u »
Kwartiertje wort beluchten met een luchtpompje, gaat de gist nog langer door met vermenigvuldigen, heb je ook voldoende.
 :brouwen:

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #11 Gepost op: 16-05-2015 17:58 u »
Thanks iedereen voor de goede adviezen.   Ik ga er vanavond voor en lees mij morgen even on de materie van de verstokte vergisting. Voor het geval dat...

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #12 Gepost op: 16-05-2015 17:59 u »
En overmorgen ga ik dan tellen of ik die 140 miljard in de emmer heb.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #13 Gepost op: 16-05-2015 18:00 u »
Deze theorie maakt starters ineen klap overbodig. Ik kan dus 20 liter wort laten vergisten met een bodempje uit een flesje Westmalle bijvoorbeeld. Not.

Theoretisch klopt het als je voldoende lucht (zuurstof) en gistvoeding toevoegt.
Wordt alleen niet lekker.
 ;)

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #14 Gepost op: 16-05-2015 21:18 u »
Theoretisch klopt het als je voldoende lucht (zuurstof) en gistvoeding toevoegt.
Wordt alleen niet lekker.
 ;)
Nog geen Eanske geproefd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #15 Gepost op: 16-05-2015 23:59 u »
Theoretisch klopt het als je voldoende lucht (zuurstof) en gistvoeding toevoegt.

Dan moet je inderdaad het wort intensief beluchten.
Daarmee kun je zorgen voor aanmaak van meer cellen. Het duurt dan wel wat langer voordat de vergisting merkbaar op gang komt.

Nog geen Eanske geproefd.

Afgelopen week eentje gedronken die ik een week of twee geleden gekocht had. Het bier was over de datum (1 jaar na het bottelen) en dat was jammer genoeg te proeven...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.086
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #16 Gepost op: 17-05-2015 00:07 u »
Afgelopen week eentje gedronken die ik een week of twee geleden gekocht had. Het bier was over de datum (1 jaar na het bottelen) en dat was jammer genoeg te proeven...

Welke had je gekocht/geproefd? Met welke botteldatum?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #17 Gepost op: 17-05-2015 00:14 u »
Welke had je gekocht/geproefd? Met welke botteldatum?

Het was de Eanske "1325".
Het bier was "gemaakt" met...   ::)

Botteldatum februari 2014. Het bier had dus uit het schap gehaald moeten worden...


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.086
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #18 Gepost op: 17-05-2015 00:33 u »
Botteldatum februari 2014. Het bier had dus uit het schap gehaald moeten worden...

Bij deze partij is er, als ik mij niet vergis, helaas iets fout gegaan bij het filtreren... :-[ Waardoor de smaak al vrij snel niet meer ok was... Terug halen is voor mij dan erg lastig. Jammer dat je dit flesje in je bezit hebt gekregen. Maar ondertussen is dit "probleem" beter onder controle. Het filteren van een bier is een gevoelig proces...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #19 Gepost op: 17-05-2015 00:40 u »
Bij deze partij is er, als ik mij niet vergis, helaas iets fout gegaan bij het filtreren... :-[ Waardoor de smaak al vrij snel niet meer ok was... Terug halen is voor mij dan erg lastig. Jammer dat je dit flesje in je bezit hebt gekregen. Maar ondertussen is dit "probleem" beter onder controle. Het filteren van een bier is een gevoelig proces...

Ok. Over een tijdje zal ik het nog een keer proberen. Hopelijk is dan het bier gebrouwen in plaats van gemaakt...  :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.086
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #20 Gepost op: 17-05-2015 00:43 u »
Hopelijk is dan het bier gebrouwen in plaats van gemaakt...  :)

Moet de etiketten op dat punt nog even aanpassen. Duurt nog ff. Maar ik brouw het bier hoor, wees niet bang. ;)

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 642
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #21 Gepost op: 17-05-2015 12:27 u »
Afgelopen week eentje gedronken die ik een week of twee geleden gekocht had. Het bier was over de datum (1 jaar na het bottelen) en dat was jammer genoeg te proeven...

Wat proef je dan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #22 Gepost op: 17-05-2015 13:43 u »
Citaat
Afgelopen week eentje gedronken die ik een week of twee geleden gekocht had. Het bier was over de datum (1 jaar na het bottelen) en dat was jammer genoeg te proeven...
Wat proef je dan?

Het bier had een sterke oxidatiesmaak (papierachtig, niet fris).
Eerlijk gezegd had ik de dag daarvoor ook al een geoxideerd bier gedronken van een andere kleine commerciële brouwer. Kwam ook uit dezelfde winkel. Voorlopig ga ik daar niet zo snel meer naar toe...

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #23 Gepost op: 17-05-2015 20:30 u »
Productiedatum was Maart 2015, het Smackpack stond dan ook binnen twee uur helemaal strak. Ondertussen staat het waterslot lekker te pruttelen. Ik heb het vat nog een paar keer gedraaid/geschud om de gistcellen een beetje te verspreiden. Vooralsnog geen zorgen.

Maaarrrrr... Tjonge wat een zure lucht komt er van die vergisting!  Ik neem aan dat  dit een Weizen dingetje is?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 100 Miljard gistcellen
« Reactie #24 Gepost op: 17-05-2015 20:36 u »
Productiedatum was Maart 2015, het Smackpack stond dan ook binnen twee uur helemaal strak. Ondertussen staat het waterslot lekker te pruttelen. Ik heb het vat nog een paar keer gedraaid/geschud om de gistcellen een beetje te verspreiden. Vooralsnog geen zorgen.

Dat gaat dan waarschijnlijk wel goedkomen. Maar hou er rekening mee dat het ook wel eens veel langer kan duren ;)

Tags: