Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen met heide  (gelezen 8170 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
Brouwen met heide
« Gepost op: 15-05-2015 20:28 u »
In een discussie over grondstoffen met wat vrienden vandaag kwam heide als mogelijke grondstof voor een bier ter sprake.
We kwamen er echter niet uit wat nou de smaak van heide in bier zou doen. Hoe smaakt heide eigenlijk?

Vandaar de vraag, heeft er iemand al eens heide gebruikt in zijn bier? Wat was het effect, en welk biertje past daar het beste bij?

Ik ben erg benieuwd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen met heide
« Reactie #1 Gepost op: 15-05-2015 21:23 u »
Misschien kun je contact opnemen met Gerrit Hammink van de De Heidebrouwerij.
Zie http://www.deheidebrouwerij.nl/

Hij brouwt al jaren met heidehoning en heeft misschien ook wel ervaring met struikheide.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Brouwen met heide
« Reactie #2 Gepost op: 15-05-2015 21:26 u »
Dit staat er over op gruitale.com

Heather (Calluna vulgaris)
BREWING DETAILS
Parts used: The flowering tops and stalk.
Aroma & taste: A rather bitter taste with a mild aroma.
Brewing method: For it's bittering effect, heather should
be boiled for about an hour and a half. For aroma, hot wort should
be runned through a sieve filled with heather tops.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouwen met heide
« Reactie #3 Gepost op: 15-05-2015 21:33 u »
en heeft misschien ook wel ervaring met struikheide.

Waarom denk je dat   ;)



Wellicht zou het kunnen. Ik zou zeggen plukken en in de brouwketel ermee! Wat kan er fout gaan bij die paar litertjes die je thuis brouwt... ;)

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Brouwen met heide
« Reactie #4 Gepost op: 15-05-2015 21:51 u »
Wat kan er fout gaan bij die paar litertjes die je thuis brouwt... ;)

Niet alles wat in de natuur groeit en bloeit kun je zomaar consumeren. Je zou wel eens heel ziek kunnen worden (lavendelhei).

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brouwen met heide
« Reactie #5 Gepost op: 16-05-2015 10:10 u »
In 2009 heb ik eens een prijs gewonnen met een Schots Heide bier zoals ik dat toen noemde. Vroeger zou heide gebruikt zijn in Schotse bieren.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13521.msg177997.html#msg177997

Toen heb ik wat van de heide geproefd en er zat niet zoveel smaak aan, wat houtachtig, iets bitter.

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen met heide
« Reactie #6 Gepost op: 16-05-2015 12:13 u »
Heb nog een fles Heather Ale staan van de Cambridge Brewing Company. Zij veronderstellen dat heidebloemen een ingrediënt bij oude bierbereidingswijzen was. Moet hem nog proeven…

http://cambridgebrewingcompany.com/beer/archive/heather-ale/

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Brouwen met heide
« Reactie #7 Gepost op: 16-05-2015 12:35 u »
Niet alles wat in de natuur groeit en bloeit kun je zomaar consumeren. Je zou wel eens heel ziek kunnen worden (lavendelhei).

Ik denk ook niet dat je alles zomaar in je bier moet stoppen :weetniet: Ik weet dat de Wildervanker brouwerij een lavendelbier brouwt voor lavendelboerderij Ruitenborgh in Stadskanaal https://www.facebook.com/lavendelboerderijruitenborgh?fref=nf

Vr gr :degroeten:

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Brouwen met heide
« Reactie #8 Gepost op: 16-05-2015 20:42 u »
Ik denk ook niet dat je alles zomaar in je bier moet stoppen :weetniet:

Ik had het ook niet tegen jou wijsneus, maar tegen Oscar die vraagt 'wat kan er mis gaan?'
Ik keek even in de lijst van giftige planten en kwam daar tegen: 'Lavendelheide - (Andromeda) - zeer giftig.
Dus op de vraag wat kan er mis gaan als je Lavendelheide in je bier gebruikt, nou het volgende:

Lavendelheide stimuleert eerst en remt dan de spieren af, speekselvloed, tranenvloed, neusslijmvliesontsteking, braken, stuipen, hevige transpiratie, vertraagde hartwerking, verlaagde bloeddruk, slaperigheid en verslapping van de ademhaling, coma en dood als gevolg.

Het leek me verstandig dit toch even op te merken voor het geval een toevallige lezer denk: 'Ja goed idee, heide in mijn bier, ik heb toevallig een flinke struik Lavendelheide in de tuin staan. Immers 'wat kan er misgaan?'.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 753
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Brouwen met heide
« Reactie #9 Gepost op: 16-05-2015 20:48 u »
Ik had het ook niet tegen jou wijsneus, maar tegen Oscar die vraagt 'wat kan er mis gaan?'
Ik keek even in de lijst van giftige planten en kwam daar tegen: 'Lavendelheide - (Andromeda) - zeer giftig.
Dus op de vraag wat kan er mis gaan als je Lavendelheide in je bier gebruikt, nou het volgende:

Lavendelheide stimuleert eerst en remt dan de spieren af, speekselvloed, tranenvloed, neusslijmvliesontsteking, braken, stuipen, hevige transpiratie, vertraagde hartwerking, verlaagde bloeddruk, slaperigheid en verslapping van de ademhaling, coma en dood als gevolg.

Het leek me verstandig dit toch even op te merken voor het geval een toevallige lezer denk: 'Ja goed idee, heide in mijn bier, ik heb toevallig een flinke struik Lavendelheide in de tuin staan. Immers 'wat kan er misgaan?'.

Kuch, Alcohol heeft dezelfde symptomen minus de neusslijmvliesonsteking ;)

reactie die voluit op weg is om naar het kletsen topic verplaatst te  worden

db

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Brouwen met heide
« Reactie #10 Gepost op: 16-05-2015 21:16 u »
Kuch, Alcohol heeft dezelfde symptomen minus de neusslijmvliesonsteking ;)

reactie die voluit op weg is om naar het kletsen topic verplaatst te  worden

db

Ah, maar dat is al wel bij de meeste forumlezers bekend denk ik  :biersmile:

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
Re: Brouwen met heide
« Reactie #11 Gepost op: 16-05-2015 21:48 u »
Oké, opties te over dus.
Ik weet dat je niet zomaar alle planten in je bier kunt verwerken. Ik heb al een paar keer met Gagel gewerkt en dat is ook een plant die bij grotere hoeveelheden giftig kan zijn. Het is dus ook een kwestie van niet te veel gebruiken denk ik.

Ik heb een hoop info waar ik mee kan gaan experimenteren. Dank daarvoor.
Misschien is het een idee om mijn ervaringen in een topic te beschrijven?

Offline Pirremenir

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Tanuki Regeert! Let's rock....! :-)
    • TaNuKi - New noiz on ze horizon.....
Re: Brouwen met heide
« Reactie #12 Gepost op: 16-05-2015 22:09 u »
Kuch, Alcohol heeft dezelfde symptomen minus de neusslijmvliesonsteking ;)

reactie die voluit op weg is om naar het kletsen topic verplaatst te  worden

db

Ik zou inderdaad dit zeker niet doen: de symptomen lijken op een zwaar anticholinerge werking van de heide op je lichaam die basaal functies gewoon buiten werking stelt: erg gevaarlijk...

Pirremenir (en farmacoloog...)

Offline Pirremenir

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Tanuki Regeert! Let's rock....! :-)
    • TaNuKi - New noiz on ze horizon.....
Re: Brouwen met heide
« Reactie #13 Gepost op: 16-05-2015 22:39 u »
Ik zou inderdaad dit zeker niet doen: de symptomen lijken op een zwaar anticholinerge werking van de heide op je lichaam die basaal functies gewoon buiten werking stelt: erg gevaarlijk...

Pirremenir (en farmacoloog...)

Grappig, bij nader inzien is het blokkade van het natriumkanaal, wat allerlei secretie en geleidingsstoornissen kan geven, maar ook voorkomt bij honing met toxines uit rhoondendrons e.d.

Wel link...

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Brouwen met heide
« Reactie #14 Gepost op: 16-05-2015 23:08 u »
@

Dit: http://www.ratebeer.com/beer/heather-ales-fraoch-bottle/1083/

is een Schots Heidebier. Vroeger, in 2003, was ik daar zot van. Ben zelfs helemaal naar London gegaan om dat bier te proeven.

Nu zou ik dat niet meer doen. Ben nu veel meer into hops.

Jan.

Offline Piet_v

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
Re: Brouwen met heide
« Reactie #15 Gepost op: 16-05-2015 23:37 u »
Ik heb dat ooit ook eens gekocht.  Twee slokjes en de pompbak in, echt niet mijn kopje thee.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.034
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brouwen met heide
« Reactie #16 Gepost op: 16-05-2015 23:53 u »
Ik had het ook niet tegen jou wijsneus, maar tegen Oscar die vraagt 'wat kan er mis gaan?'
Ik keek even in de lijst van giftige planten en kwam daar tegen: 'Lavendelheide - (Andromeda) - zeer giftig.
Dus op de vraag wat kan er mis gaan als je Lavendelheide in je bier gebruikt, nou het volgende:

Lavendelheide stimuleert eerst en remt dan de spieren af, speekselvloed, tranenvloed, neusslijmvliesontsteking, braken, stuipen, hevige transpiratie, vertraagde hartwerking, verlaagde bloeddruk, slaperigheid en verslapping van de ademhaling, coma en dood als gevolg.

Het leek me verstandig dit toch even op te merken voor het geval een toevallige lezer denk: 'Ja goed idee, heide in mijn bier, ik heb toevallig een flinke struik Lavendelheide in de tuin staan. Immers 'wat kan er misgaan?'.

Lavendelheide lijkt echter niet veel op de heide die wij van de hei kennen.  ;) Dus als je de hei op gaat en her en der wat takjes van de ons bekende heide (Erica) mee neemt voor een brouwsel zal het waarschijnlijk niet zo'n vaart lopen.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen met heide
« Reactie #17 Gepost op: 17-05-2015 01:07 u »
Bij heide praten we over
dopheide (Erica) of struikheide (Calluna), voor wat ik gelezen heb werden ze beide vroeger gebruikt hoor...

Offline JoeriH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • De Twee Katers
Re: Brouwen met heide
« Reactie #18 Gepost op: 09-06-2015 10:59 u »
Vorig jaar heb ik een jonge brouwerij in Ierland bezocht. http://thewhitehag.com/

Zij maken een hele mooie Heather ale, puur van de bloemetjes. Volgens de brouwer werd heide 1000 jaar geleden gebruikt op het eiland, bij gebrek aan hop.
Het bier was erg smakelijk en was goed bitter (vergelijkbaar met het harsige, denne-bitter in veel Amerikaanse hop), daarnaast had het een heel mooi bloemig aroma.
Ik was overigens sowieso erg onder de indruk van hun bieren.

Het brouwen van een Heather Ale staat sindsdien op mijn lijstje. Ik zal hier één en ander posten als ik aan de slag ga.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brouwen met heide
« Reactie #19 Gepost op: 25-08-2015 14:21 u »
Twee weken geleden heb ik een heidebier gebrouwen met vers geplukte struikheide van de Gorsselse Hei. Ik wam erop toen ik op vakantie door de duinen van Terschelling fietste en er een heerlijke geur hing van de bloeiende struikheide. Ik heb alleen de bloeiende topjes van de planten geplukt en in totaal had ik 116 gram. Ook heb ik een half potje heidehoning toegevoegd. Dit alles op 25 liter wort.

Na 6 dagen was het bier uitgegist en heb ik het op fust gezet. Snelle jongen, die Scottish Ale, maar het was dan ook een verse slurry van Albertus die ik heb gebruikt. De smaak was nog niet je dat. Een beetje medicinaal, maar ik las op een Amerikaans forum dat de bloemen pas goed doorkomen na twee maanden rijpen, dus dat ga ik doen. Over twee maanden komt dus pas een smaakevaluatie. Hieronder het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP119
Naam receptHeather Ale
Brouwdatum14-08-2015
BiertypeOverige bieren
Volume25,0
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,6%
Alcoholgehalte4,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)25 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Zutphen
2,00 gCaSO4
8,40 mlMelkzuur
10,10 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
85 mg/l12 mg/l69 mg/l208 mg/l97 mg/l89 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,947 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC72,7 %
0,592 kgCara-pilsWeyermann4 EBC10,9 %
0,296 kgPale Crystal moutThomas Fawcett and Sons60 EBC5,4 %
0,296 kgCara-redWeyermann40 EBC5,4 %
0,071 kgGeroosterde tarweDingemans900 EBC1,3 %
0,230 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC4,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,0 gFugglebellen4,3%60 min.7,0 IBU
16,0 gChallengerpellets8,3%60 min.14,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
40,00 gHeidekruidkoken: 30 minuten
76,00 gHeidekruidvlamuit


Gist
HoeveelheidNaamType
130,0 mlScottish Ale (1728)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,5%
Start nagisting17-08-2015
Temp. nagisting17,5 °C


Offline Jurg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Er is moeilijk tegen de dorst op te brouwen.
Re: Brouwen met heide
« Reactie #20 Gepost op: 12-08-2016 13:49 u »
Ha Adrie, wat bedoel je met twee maanden rijpen?
Vers plukken (komende weken) en dan vacuum? Laten rijpen in de koelkast?

Het lijkt me leuk om heidebier te brouwen, gezien ik er bijna naast woon.

Ik ben benieuwd naar ervaringen en tips.

Offline Jurg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Er is moeilijk tegen de dorst op te brouwen.
Re: Brouwen met heide
« Reactie #21 Gepost op: 12-08-2016 20:35 u »
De heide staat er al erg mooi bij en ik verwacht dat met het weer van de komende week alles gaat bloeien


Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
Re: Brouwen met heide
« Reactie #22 Gepost op: 16-08-2017 11:28 u »
Ik zag en rook afgelopen weekend de heide tijdens een wandeling hier in de buurt. Na wat zoekwerk las ik dat men voor de opkomst van hop de bloemen/toppen toevoegde voor de bitterheid. Ik speel nu met het idee om een biertje te brouwen met heide ipv. hop. Nu ben ik erg benieuwd hoe het bier van Adrie is geworden en of er meer mensen in de tussentijd ervaring hiermee hebben opgedaan?

Tags: