Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Duvel kloonrecept - Graag jullie mening  (gelezen 3535 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline -Japster-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Duvel kloonrecept - Graag jullie mening
« Gepost op: 09-05-2015 13:21 u »
Beste,

Ik ben van plan om volgende week een Duvel kloon te brouwen. Ik heb wat Duvel-kloon recepten bekeken en tot het volgende gekomen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSterke Blonde
Brouwdatum08-05-2015
BiertypeSterke Blonde
Volume42,5 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
37,40 lWater uit Water
24,38 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,965 kgPilsmoutDingemans3 EBC69,0 %
1,559 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,0 %
0,650 kgRijstvlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %
1,819 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.2 min.3,3 l/kg
Beta-amylase63,0 °C10 min.55 min.3,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C5 min.15 min.3,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
97,3 gStyrian Goldingsbellen3,0%60 min.20,6 IBU
118,6 gSaazpellets3,8%9 min.7,0 IBU
39,7 gStyrian Goldingsbellen3,0%1 min.1,4 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist


Er is een hoeveelheid tarwe mout toegevoegd om de schuimstabiliteit te verbeteren en een gedeelte van het suiker is vervangen door rijst vlokken. Is er voldoende kristalsuiker zo in combinatie met de rijstvlokken, of zou ik dit nog een beetje verhogen? Als er nog andere opmerkingen zijn dan hoor ik dat graag.

Ik dacht iers mos toe te voegen om een helderder bier te krijgen, wat is doorgaans de toe te voegen hoeveelheid?

mvg,
Jasper

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
Re: DUVEL-KlOON RECEPT - Graag jullie mening
« Reactie #1 Gepost op: 09-05-2015 14:26 u »
Ik heb goede ervaringen met het Duvel kloon recept op de website van Candy sirup. De kandijsiroop kun je eventueel vervangen door witte kandijksuiker of kristalsuiker. De 1388 geeft een mooie forse romige schuimkraag, daar heb je geen tarwe voor nodig. Ik gebruik een klein deel (10%) haver in de stort, geeft een zacht mondgevoel.

Mijn doel IBU is wat hoger, circa 35 IBU.
Ik voeg circa 3 g Iers mos aan 20 l wort toe.
Ik zou wel een giststarter maken, 1 pak is veel te krap voor ruim 40 liter.

Succes!

Offline -Japster-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Duvel kloonrecept - Graag jullie mening
« Reactie #2 Gepost op: 06-06-2015 13:41 u »
Beste,

Hij staat nu drie weken te gisten en is van SG 1.074 gezakt naar SG 1.022, vorige week stond hij nog op 1.033. Hij is gestart bij 20.5 graden, na 5 dagen naar 21.5 graden gebracht. Ik was van plan om de temperatuur te verlagen na 10 dagen of zo tot 18 graden. Maar ik schrok ervan dat hij zo traag daalde en staat nu nog bij 20 graden. Ik verwacht dat hij toch nog 2 weken nodig heeft om naar 1010 te gaan, liefst daar nog onder. Ik weet alleen niet zo goed of dat ik de temperatuur nu moet verlagen?

mvg,
Jasper

Tags: