Duvel kloonrecept - Graag jullie mening

Gestart door -Japster-, 09-05-2015 13:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Japster-

Beste,

Ik ben van plan om volgende week een Duvel kloon te brouwen. Ik heb wat Duvel-kloon recepten bekeken en tot het volgende gekomen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSterke Blonde
Brouwdatum08-05-2015
BiertypeSterke Blonde
Volume42,5 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
37,40 lWater uit Water24,38 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,965 kgPilsmoutDingemans3 EBC69,0 %
1,559 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,0 %
0,650 kgRijstvlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %
1,819 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.2 min.3,3 l/kg
Beta-amylase63,0 °C10 min.55 min.3,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C5 min.15 min.3,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
97,3 gStyrian Goldingsbellen3,0%60 min.20,6 IBU
118,6 gSaazpellets3,8%9 min.7,0 IBU
39,7 gStyrian Goldingsbellen3,0%1 min.1,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist

Er is een hoeveelheid tarwe mout toegevoegd om de schuimstabiliteit te verbeteren en een gedeelte van het suiker is vervangen door rijst vlokken. Is er voldoende kristalsuiker zo in combinatie met de rijstvlokken, of zou ik dit nog een beetje verhogen? Als er nog andere opmerkingen zijn dan hoor ik dat graag.

Ik dacht iers mos toe te voegen om een helderder bier te krijgen, wat is doorgaans de toe te voegen hoeveelheid?

mvg,
Jasper

Robert1968

Ik heb goede ervaringen met het Duvel kloon recept op de website van Candy sirup. De kandijsiroop kun je eventueel vervangen door witte kandijksuiker of kristalsuiker. De 1388 geeft een mooie forse romige schuimkraag, daar heb je geen tarwe voor nodig. Ik gebruik een klein deel (10%) haver in de stort, geeft een zacht mondgevoel.

Mijn doel IBU is wat hoger, circa 35 IBU.
Ik voeg circa 3 g Iers mos aan 20 l wort toe.
Ik zou wel een giststarter maken, 1 pak is veel te krap voor ruim 40 liter.

Succes!

-Japster-

Beste,

Hij staat nu drie weken te gisten en is van SG 1.074 gezakt naar SG 1.022, vorige week stond hij nog op 1.033. Hij is gestart bij 20.5 graden, na 5 dagen naar 21.5 graden gebracht. Ik was van plan om de temperatuur te verlagen na 10 dagen of zo tot 18 graden. Maar ik schrok ervan dat hij zo traag daalde en staat nu nog bij 20 graden. Ik verwacht dat hij toch nog 2 weken nodig heeft om naar 1010 te gaan, liefst daar nog onder. Ik weet alleen niet zo goed of dat ik de temperatuur nu moet verlagen?

mvg,
Jasper

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.