Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat  (gelezen 11434 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Gepost op: 09-05-2015 07:54 u »
Ik wil (vandaag) een W-IPA gaan brouwen, met een M20 mangrove jack's Bavarian Wheat korrelgist.
Op de website van de fabrikant staat dat dit zakje 10 g genoeg is voor 23 liter (6 gallon) maar op de sites van Brouwland en Van der Kooy, waar ik het gekocht heb, staat goed voor 12,5 liter...

Wie helpt me! Het is namelijk de vraag of ik 10 of 15 liter ga brouwen...

http://mangrovejacks.com/products/bavarian-wheat-10g-coming-soon
vs
http://www.vanderkooyjubbega.nl/mangrove-jack-s-bavarian-wheat-m20-10-gram.html


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Proost!
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #1 Gepost op: 09-05-2015 08:03 u »
Komt wel goed voor 15 liter is mede afhankelijk van het percentage alcohol dat je wilt bereiken, voor een tripel zou ik wat meer gist toevoegen?)

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.172
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #2 Gepost op: 09-05-2015 09:15 u »
Ik heb nu 1 keer met deze gist vergist en n zakje is genoeg voor in ieder geval 12 liter. Mijn tweede brouwsel van 12 liter met deze gist staat nu te vergisten. Het vergistingsproces verloopt voor beide keren best wel apart:  4 dagen activiteit in het waterslot, daarna 3 dagen niets. SVG van 55-60%. In beide gevallen heb ik na de hoofdvergisting van een week, koudhop toegevoegd en vervolgens vergist het brouwsel langzaam verder. De eerste keer tot een SVG van 88%. Ik moet de SVG van mijn huidige brouwsel nog even afwachten maar het lijkt dezelfde kant op te gaan. Beide brouwsels zijn overigens ook W-IPA's: Citra Weizen en een kloon van White Whale van Oersoep.

Succes met je W-IPA!

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #3 Gepost op: 09-05-2015 11:02 u »
Als je start SG rond de 1.050 zit, dan heb je voor 15 liter net genoeg. Bij een hoger SG of minder liters maken, of een half zakje extra gebruiken.

Chiel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #4 Gepost op: 09-05-2015 22:57 u »
Ik wil (vandaag) een W-IPA gaan brouwen, met een M20 mangrove jack's Bavarian Wheat korrelgist.
Op de website van de fabrikant staat dat dit zakje 10 g genoeg is voor 23 liter (6 gallon) maar op de sites van Brouwland en Van der Kooy, waar ik het gekocht heb, staat goed voor 12,5 liter...

Wie helpt me! Het is namelijk de vraag of ik 10 of 15 liter ga brouwen...

http://mangrovejacks.com/products/bavarian-wheat-10g-coming-soon
vs
http://www.vanderkooyjubbega.nl/mangrove-jack-s-bavarian-wheat-m20-10-gram.html

Mr Malty is je vriend!

Even er van uitgaande dat je 15 liter gaat brouwen met een begin SG van 1050 heb je volgens deze calculator 15 gram gist nodig.
Als het begin SG 1070 is heb je 21 gram gist nodig.

Regel is: beter wat meer gist dan te weinig!

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #5 Gepost op: 09-05-2015 23:12 u »
SG is  1060 geworden, van 13 liter wort. Op het zakje en hun site staat: goed voor 23 liter.
Ik heb nog een zakje M20, maar vind het ook gek die er direct bij te gooien...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #6 Gepost op: 09-05-2015 23:20 u »
SG is  1060 geworden, van 13 liter wort. Op het zakje en hun site staat: goed voor 23 liter.
Ik heb nog een zakje M20, maar vind het ook gek die er direct bij te gooien...

Trek je niets aan van wat op de verpakking staat. De fabrikant weet niet hoe zwaar je bier is.
Voor een vlotte vergisting en een betere vergistingsgraad kun je beter meer enten dan de aanbeveling van de fabrikant. Daarmee voorkom je ook stokkende vergistingen.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #7 Gepost op: 10-05-2015 07:24 u »
Als ik het invul op Mr Malty zegt hij 8 gram. Dan is 10 gram prima.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #8 Gepost op: 10-05-2015 15:46 u »
Ik vond de getallen van Jacques al een beetje vreemd, maar die uitkomst krijg je wel als je "lager" instelt in mrmalty. Jij gebruikt gewoon bovengist, dat scheelt de helft in de uitkomst.

Chiel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #9 Gepost op: 10-05-2015 20:25 u »
Ik vond de getallen van Jacques al een beetje vreemd, maar die uitkomst krijg je wel als je "lager" instelt in mrmalty. Jij gebruikt gewoon bovengist, dat scheelt de helft in de uitkomst.

Chiel.

Klopt. Ik had inderdaad niet in de gaten dat Mr Malty op "lager" stond. In het verleden stond Mr. Malty altijd op "ale' als ik hem opende.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #10 Gepost op: 10-05-2015 21:17 u »
Jacques de hele tijd met dubbele gist vergist?

Mijn bier staat flink te gisten, dus dat zal wel goed komen!


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #11 Gepost op: 10-05-2015 22:06 u »
Jacques de hele tijd met dubbele gist vergist?

Nee hoor. Hij stond bij mij altijd standaard op "ale". Dat was ik zo gewend dat ik niet in de gaten had dat dit niet het geval was. In al de jaren dat ik Mr Malty gebruik vertrouw ik blindelings op de uitkomst. Eerlijk gezegd had er wel een belletje moeten rinkelen.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #12 Gepost op: 10-05-2015 22:07 u »
Haha gelukkig!

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #13 Gepost op: 10-05-2015 22:15 u »
Eind goed al goed zullen we maar zeggen.


Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #14 Gepost op: 16-05-2015 20:56 u »
De vergisting starte erg snel en ging hard naar beneden: van 1060 naar 1021 in 5 dagen. Daarom overgeheveld en met koudhop in vergistingsfles gezet.
Misschien ben ik ongeduldig, het waterslot werkt nauwelijks meer, dus zonet weer gemeten omdat ik las dat een weizen met deze gist snel gebotteld kan worden (ook al is dit een Weizen-IPA)
Het SG is nu gezakt naar 1020... Dat gaat dus niet zo hard meer.
Verwachte eind SG was 1015.

De vergistingstemperatuur heb ik nu verhoogd van 20 naar 22 graden.

Hoe lang denken jullie dat ik nog moet wachten?
En wat is het gevolg als ik een wat zoeter bier bottel?

Groet en proost!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #15 Gepost op: 16-05-2015 22:40 u »
Geduld, geduld en geduld. Meet het SG nog eens over een dag of 4.
Als het bier er echt geen vergistbare suikers meer zijn zal het SG niet meer dalen.

Overigens wil een hoger eind SG dan verwacht niet meteen zeggen dat het bier ook zoetig zal smaken. Onvergistbare suikers hebben een lage zoetkracht en als je veel hop hebt toegevoegd wordt het zoete door de hopbitterheid verdrongen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.172
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #16 Gepost op: 17-05-2015 21:19 u »
Voor de tweede keer met deze gist vergist. Eerste keer SVG van 86% (van 1.056 naar 1.008) Nu de tweede keer SVG van 82% (van 1.063 naar 1011). Voor de tweede keer een (voor mij) vreemd verschijnsel:
Na een dag of 7 een SVG van 55 - 60%. Dan een week nagisting en koudhop. Op de dag van bottelen de SG gemeten en nu blijkt voor de tweede keer de SVG > 80% te zijn.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #17 Gepost op: 21-05-2015 19:01 u »
Net weer gemeten. Nog steeds SG van 1020 :(
Waarschijnlijk te snel van hoofdgisting naar nagisting overgeheveld denk ik.

Wat zeggen jullie? Bottelen?
En moet ik het hoge gehalte compenseren met minder bottelsuiker?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #18 Gepost op: 21-05-2015 22:15 u »
Net weer gemeten. Nog steeds SG van 1020 :(
Waarschijnlijk te snel van hoofdgisting naar nagisting overgeheveld denk ik.

Wat zeggen jullie? Bottelen?
En moet ik het hoge gehalte compenseren met minder bottelsuiker?

Als alle vergistbare suikers vergist zijn krijg je geen lager eind SG door het bier langer op de gist te laten staan.
Volgens de website van Mangove Jack's heeft deze gist lage flocculerende eigenschappen. Dat wil zeggen dat de gist niet snel op de bodem van het gistvat ligt. Ook als je vroeg overhevelt zweven er normaal gesproken in het bier voldoende gistcellen om de klus te klaren.

Daarom denk ik dat je weinig vergistbare suikers hebt. Hoe zag de stort er uit en wat voor maischschema heb je gehanteerd?

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #19 Gepost op: 21-05-2015 22:21 u »
42 C  15 min
53 C  15 min
63 C  40 min
72 C  30 min
78 C  5 min

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #20 Gepost op: 21-05-2015 22:24 u »
Stort was 1.897 kg tarwe (50%)
1.138 pils
0,569 premium pale
0,190 Cara hell
Begin SG van wort was 1070 op 11.5 liter aangelengd met 1.5 liter naar 1060

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #21 Gepost op: 21-05-2015 22:35 u »
Ziet allemaal normaal uit. Daarin kan ik geen verklaring vinden voor je lage vergistingsgraad.

De tarwe was dat tarwemout of tarwevlokken? Ik neem aan tarwemout.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #22 Gepost op: 21-05-2015 22:41 u »
Ja tarwemout.
Heeft dryhop invloed op nagisting?
Na het verplaatsen van de vergistingsfles kwam er weer veel activiteit op het waterslot.
Elke minuut een bubbeltje (of vaker), gedurende de hele avond.
Daarom het bottelen even uitgesteld en wachten tot het waterslot stil staat.
Hoe lang kan ik de dryhop er in laten voordat het niet meer lekker/goed is?
Het zit er nu een week in.

In principe wil ik morgen of zaterdag gaan bottelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #23 Gepost op: 21-05-2015 22:45 u »
Koudhoppen heeft weinig effect op de nagisting.

Nog even wachten met bottelen kan niet zo veel kwaad. Een grasachtige smaak door koudhoppen heb je niet zo heel snel.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 740
  • Land: nl
  • pauze
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #24 Gepost op: 27-08-2015 15:18 u »
Heeft nog iemand dezelfde ervaring als Eric van B?
Vergistingsgraad is nu 60% en nul activiteit gedurende een week.
Ga zeker niet koudhoppen.
De gist slaat zeker niet snel neer.
De smaak bevalt me vooralsnog niet.

Zo ik er nu over denk is dit de laatste keer met de M20.
De Wyeast variant bevalt me stukken beter.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #25 Gepost op: 27-08-2015 23:03 u »
Heeft nog iemand dezelfde ervaring als Eric van B?
Vergistingsgraad is nu 60% en nul activiteit gedurende een week.
Ga zeker niet koudhoppen.
De gist slaat zeker niet snel neer.
De smaak bevalt me vooralsnog niet.

Zo ik er nu over denk is dit de laatste keer met de M20.
De Wyeast variant bevalt me stukken beter.

Ik heb afgelopen zondag voor de tweede maal gebrouwen met de M20. De eerste maal was ik er dik tevreden over. Zowel qua vergistingsgraad alsook het smaakprofiel. Echter... de tweede batch van zondag, daar heb ik zo mijn bedenkingen bij. Na enkele uren stond mijn biertje vrolijk te bubbelen. Na 2 dagen is er in het waterslot echter geen activiteit meer waarneembaar.

Mijn recept bestaat uit 50% tarwemout (licht), 30% pils en 20% munchener. Ik heb de gist, zonder te hydrateren, gestrooid op 16 l wort met een begin SG van 1045. Ik ben begonnen met vergisten op 24 C en na 2 dagen heb ik de temperatuur opgehoogd naar 26 C. Gisteren heb ik e.e.a. gemeten; het SG is gedaald naar 1030. Daar schrok ik wel een beetje van, o.b.v. mijn eerdere ervaring had ik toch wat anders verwacht. De smaak was overigens wel lekker - duidelijk een Weizen smaak met mooie banaan en kruidnagel erin.

Ik hoop nu maar dat de gisting doorzet; mocht ik blijven steken op 1030 dan gaat er nog een zakje (gehydrateerd) in. Gelukkig had ik er 2 gekocht. En anders heb ik nog wel een andere gist liggen...

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 740
  • Land: nl
  • pauze
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #26 Gepost op: 29-08-2015 11:03 u »
Nog nooit eerder gezien.
Na dagen stilstand gaat hij weer.
In 1 dag gezakt van 1,027 naar 1,021.

Hoofdgisting was vrij snel gedaan.
Het lijkt er op dat deze gist daarna nog een zetje nodig heeft om volledig uit te vergisten.
Wat ik heb gedaan is wat suiker toegevoegd en van de neergeslagen gist gehaald.

Vreemde jongens die gistcellen.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #27 Gepost op: 29-08-2015 21:54 u »
Nog nooit eerder gezien.
Na dagen stilstand gaat hij weer.
In 1 dag gezakt van 1,027 naar 1,021.

Hoofdgisting was vrij snel gedaan.
Het lijkt er op dat deze gist daarna nog een zetje nodig heeft om volledig uit te vergisten.
Wat ik heb gedaan is wat suiker toegevoegd en van de neergeslagen gist gehaald.

Vreemde jongens die gistcellen.

Dit verschijnsel komt wel vaker voor, zeker na overhevelen. Hier op het forum is er vaker melding van gemaakt. Beweging en wat zuurstof zijn de meest voor de hand liggende oorzaken.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 740
  • Land: nl
  • pauze
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #28 Gepost op: 30-08-2015 11:36 u »
Wat ik vreemd blijf vinden is dat in eerste instantie een SVG van 55-60% gehaald wordt.
Even aannemend dat we genoeg en in goede conditie verkerende gist hebben gebruikt.

Normaal gezien gaat bij mij de hoofdgisting veel verder.
Bij het nagisten zakt het SG dan nog slechts enkele puntjes.

Wat zou er gebeuren als je niet overhevelt of beweegt?
Gist het bier dan niet goed uit?

Ik ken zo gauw geen gist die een zelfde beeld geeft.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.893
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #29 Gepost op: 30-08-2015 12:37 u »
Wat ik vreemd blijf vinden is dat in eerste instantie een SVG van 55-60% gehaald wordt.
Even aannemend dat we genoeg en in goede conditie verkerende gist hebben gebruikt.

Normaal gezien gaat bij mij de hoofdgisting veel verder.
Bij het nagisten zakt het SG dan nog slechts enkele puntjes.

Wat zou er gebeuren als je niet overhevelt of beweegt?
Gist het bier dan niet goed uit?

Ik ken zo gauw geen gist die een zelfde beeld geeft.

Het komt heel regelmatig voor. Het alleen lastig om topics te vinden die hierover gaan omdat gezocht moet worden met algemene zoektermen.

Op het moment dat je gaat bottelen hevel je het bier over. In ieder geval is er beweging. Het gevolg is dat de niet vergiste suikers alsnog vergisten en dat je veel te veel koolzuur hebt in je bier.

Een vraagje van mijn kant. Hoe is de verhouding van je gistvat? Is het vat smal en hoog of breed en laag? In een hoog smal gistvat heb je meer beweging door opstijgend koolzuur. Vaak zie ik breede gistvaten niet maar een deel gevuld zijn. Daarin is veel minder beweging.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 740
  • Land: nl
  • pauze
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #30 Gepost op: 30-08-2015 12:50 u »
Een vraagje van mijn kant. Hoe is de verhouding van je gistvat? Is het vat smal en hoog of breed en laag? In een hoog smal gistvat heb je meer beweging door opstijgend koolzuur. Vaak zie ik breede gistvaten niet maar een deel gevuld zijn. Daarin is veel minder beweging.

Mandfles 25 liter met brede opening.

Is dus breder gevuld.
Zie daar geen probleem in.
Over het bewegen door koolzuur nog even geen mening.
Eerlijk gezegd dacht ik dat breed vergisten beter was dan hoog.
Wil je dat wat nader uitleggen?


Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #31 Gepost op: 22-05-2017 13:09 u »
Ik zie dat dit een oude topic is, maar wilde desalniettemin melden dat ik een vergelijkbare situatie ondervind met de MJ M20 Bavarian Wheat.
Ik heb een DunkelWeizen gebrouwen die na anderhalve week op 61% SVG blijft hangen. Er zat voldoende gist in en ook had ik gistvoeding toegevoegd.
Ik ben benieuwd of dit nog verder gaat gisten.

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #32 Gepost op: 24-05-2017 16:00 u »
Ik heb afgelopen zondag voor de tweede maal gebrouwen met de M20. De eerste maal was ik er dik tevreden over. Zowel qua vergistingsgraad alsook het smaakprofiel. Echter... de tweede batch van zondag, daar heb ik zo mijn bedenkingen bij. Na enkele uren stond mijn biertje vrolijk te bubbelen. Na 2 dagen is er in het waterslot echter geen activiteit meer waarneembaar.

Mijn recept bestaat uit 50% tarwemout (licht), 30% pils en 20% munchener. Ik heb de gist, zonder te hydrateren, gestrooid op 16 l wort met een begin SG van 1045. Ik ben begonnen met vergisten op 24 C en na 2 dagen heb ik de temperatuur opgehoogd naar 26 C. Gisteren heb ik e.e.a. gemeten; het SG is gedaald naar 1030. Daar schrok ik wel een beetje van, o.b.v. mijn eerdere ervaring had ik toch wat anders verwacht. De smaak was overigens wel lekker - duidelijk een Weizen smaak met mooie banaan en kruidnagel erin.

Ik hoop nu maar dat de gisting doorzet; mocht ik blijven steken op 1030 dan gaat er nog een zakje (gehydrateerd) in. Gelukkig had ik er 2 gekocht. En anders heb ik nog wel een andere gist liggen...

Ik had iets soortgelijks. SG 1052, vlugge start en na 2 dagen klaar... SG 1012. Zondag gebotteld (na 1 week hoofd- en 2 weken nagisting)

Offline Jeltuh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: nl
  • Hop hop!
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #33 Gepost op: 06-02-2020 11:50 u »
Ik zie dat dit een oude topic is, maar wilde desalniettemin melden dat ik een vergelijkbare situatie ondervind met de MJ M20 Bavarian Wheat.
Ik heb een DunkelWeizen gebrouwen die na anderhalve week op 61% SVG blijft hangen. Er zat voldoende gist in en ook had ik gistvoeding toegevoegd.
Ik ben benieuwd of dit nog verder gaat gisten.
Kleine kans op een antwoord maar ik probeer het toch.

Hoe is dit afgelopen?

Ik heb 4 dagen geleden gebrouwen, kwam na een dag erg hard op gang. Nu lijkt hij wel heel erg af te vlakken (SG 1024)... We houden het in de gaten. :)

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 446
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: M20 mangrove jack's Bavarian Wheat
« Reactie #34 Gepost op: 03-05-2020 14:10 u »
Ik heb vrijdag een gespitste batch Weizen doppelbock gebotteld, begin SG 1070. Die met de M20 een eind SG van 1024, die met de W3068 een eind SG van 1017. Ik heb nog nooit zon slechte vergistingsgraad gehad als met de M20. Ben benieuwd welke ik het lekkerst ga vinden.

Tags: