Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zuurstok luchtje/smaak  (gelezen 4774 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Zuurstok luchtje/smaak
« Gepost op: 25-02-2009 00:28 u »
Ik heb 5 weken geleden een Urtype pils gebotteld.
Als ik nu een glas inschenk dan komt er duidelijk waarneembaar zuurstokluchtje naar voren.
Ik heb dit niet eerder in het proces geroken. Wat kan hier de oorzaak van zijn?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.972
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #1 Gepost op: 25-02-2009 08:23 u »
Dit komt door de vorming van esters gedurende de bewaring/rijping.
Onlangs heb ik geleerd dat sommige esters afbreken in de tijd. Andere esters echter nemen toe.
De zuurstoksmaak komt waarschijnlijk door ethylacetaat, het ester dat het meeste voorkomt in bier.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #2 Gepost op: 25-02-2009 12:42 u »
Wat kan hier de oorzaak van zijn? Tijdens het hergisten op fles is de temperatuur wel 18C geweest.
Kan dit voor een ondergister te hoog zijn? 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.972
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #3 Gepost op: 25-02-2009 13:46 u »
Wat kan hier de oorzaak van zijn? Tijdens het hergisten op fles is de temperatuur wel 18C geweest.
Kan dit voor een ondergister te hoog zijn? 

Dat kan, ligt ook aan de hoeveelheid gevormde esters tijdens de hoofdgisting. Het kan zijn dat door de hergisting op fles de totale hoeveelheid esters boven de smaakdrempel is gekomen.
Estervorming is een hele complexe materie. Bekend is dat een hogere gistingstemperatuur leidt tot meer esters. Ook de gebruikte giststam maakt veel uit. Zuurstofinslag tijdens het bottelen zorgt ook voor een toename aan ethylacetaat. Het is daarom lastig om een eenduidig antwoord te geven.

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #4 Gepost op: 25-02-2009 21:52 u »
Ik heb dit ook wel eens en mij valt op dat het voorkomt in bieren  waar veel Saaz in is gebruikt.
Is dat bij jou ook zo? (Urtyp kan haast niet zonder Saaz)

Zou het komen door de combinatie van Saaz hop en hard (kalkrijk) water? :weetniet:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.466
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #5 Gepost op: 25-02-2009 22:40 u »
Nee, dat lijkt me stug. Esters komen niet uit hop, welke hop dan ook. Ik zou het toch echt in de gist zoeken.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #6 Gepost op: 25-02-2009 22:49 u »
Ik heb Czech Pils gist van Wyeast (2278) gebruikt met Saaz hop en zacht water.
Een jaar geleden een zelfde brouwsel gemaakt onder dezelfde condities, denk ik :weetniet:.
Toe niets van een zuurstokje vernomen. 

Wat ik graag wil weten of het een samenloop van factoren kan zijn of een brouwfout. :shelp:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.466
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #7 Gepost op: 25-02-2009 22:53 u »
Te weinig gist, te veel gist, bier nog te jong; het kan alles zijn. Is het heel dominant of is het in de verte aanwezig. M.a.w. neemt alleen de biernerd het waar, of proeft elke boerenl*l het?

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #8 Gepost op: 25-02-2009 23:26 u »
Elke boer ruikt het. Ik zelf proef het matig maar de reuk is dominant.
Voldoende gist gebruikt (11 miljoen/ml) en 5 weken gelagerd.
 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #9 Gepost op: 26-02-2009 01:04 u »
Voldoende gist gebruikt (11 miljoen/ml)

Geteld ?  ;D ;D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #10 Gepost op: 26-02-2009 06:43 u »
Wilde gist.
Je hebt waarschijnlijk niet proper gewerkt, waardoor er een Rodenbach gistje in je bier terecht is gekomen.
 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zuurstok luchtje/smaak
« Reactie #11 Gepost op: 26-02-2009 09:36 u »
Wat kan hier de oorzaak van zijn? Tijdens het hergisten op fles is de temperatuur wel 18C geweest.
Kan dit voor een ondergister te hoog zijn? 

Zoals uit de reacties hierboven blijkt, blijft het speculeren. Maar ik heb bij ondergisters toch betere resultaten bij het hergisten bij lage temperaturen (10-12 graden), zeker bij een zo delicaat bier als pils.

Tags: