Zuurstok luchtje/smaak

Gestart door Batavier, 25-02-2009 00:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Batavier

Ik heb 5 weken geleden een Urtype pils gebotteld.
Als ik nu een glas inschenk dan komt er duidelijk waarneembaar zuurstokluchtje naar voren.
Ik heb dit niet eerder in het proces geroken. Wat kan hier de oorzaak van zijn?


Jacques

Dit komt door de vorming van esters gedurende de bewaring/rijping.
Onlangs heb ik geleerd dat sommige esters afbreken in de tijd. Andere esters echter nemen toe.
De zuurstoksmaak komt waarschijnlijk door ethylacetaat, het ester dat het meeste voorkomt in bier.

Batavier

Wat kan hier de oorzaak van zijn? Tijdens het hergisten op fles is de temperatuur wel 18°C geweest.
Kan dit voor een ondergister te hoog zijn? 

Jacques

Citaat van: Batavier op 25-02-2009  12:42 uWat kan hier de oorzaak van zijn? Tijdens het hergisten op fles is de temperatuur wel 18°C geweest.
Kan dit voor een ondergister te hoog zijn? 

Dat kan, ligt ook aan de hoeveelheid gevormde esters tijdens de hoofdgisting. Het kan zijn dat door de hergisting op fles de totale hoeveelheid esters boven de smaakdrempel is gekomen.
Estervorming is een hele complexe materie. Bekend is dat een hogere gistingstemperatuur leidt tot meer esters. Ook de gebruikte giststam maakt veel uit. Zuurstofinslag tijdens het bottelen zorgt ook voor een toename aan ethylacetaat. Het is daarom lastig om een eenduidig antwoord te geven.

bob

Ik heb dit ook wel eens en mij valt op dat het voorkomt in bieren  waar veel Saaz in is gebruikt.
Is dat bij jou ook zo? (Urtyp kan haast niet zonder Saaz)

Zou het komen door de combinatie van Saaz hop en hard (kalkrijk) water? :weetniet:

MO

Nee, dat lijkt me stug. Esters komen niet uit hop, welke hop dan ook. Ik zou het toch echt in de gist zoeken.

Batavier

Ik heb Czech Pils gist van Wyeast (2278) gebruikt met Saaz hop en zacht water.
Een jaar geleden een zelfde brouwsel gemaakt onder dezelfde condities, denk ik :weetniet:.
Toe niets van een zuurstokje vernomen. 

Wat ik graag wil weten of het een samenloop van factoren kan zijn of een brouwfout. :shelp:

MO

Te weinig gist, te veel gist, bier nog te jong; het kan alles zijn. Is het heel dominant of is het in de verte aanwezig. M.a.w. neemt alleen de biernerd het waar, of proeft elke boerenl*l het?

Batavier

Elke boer ruikt het. Ik zelf proef het matig maar de reuk is dominant.
Voldoende gist gebruikt (11 miljoen/ml) en 5 weken gelagerd.
 

Oscar

Citaat van: Batavier op 25-02-2009  23:26 uVoldoende gist gebruikt (11 miljoen/ml)

Geteld ?  ;D ;D

Hopmans

Wilde gist.
Je hebt waarschijnlijk niet proper gewerkt, waardoor er een Rodenbach gistje in je bier terecht is gekomen.
 :degroeten:

Adrie

Citaat van: Batavier op 25-02-2009  12:42 uWat kan hier de oorzaak van zijn? Tijdens het hergisten op fles is de temperatuur wel 18°C geweest.
Kan dit voor een ondergister te hoog zijn? 

Zoals uit de reacties hierboven blijkt, blijft het speculeren. Maar ik heb bij ondergisters toch betere resultaten bij het hergisten bij lage temperaturen (10-12 graden), zeker bij een zo delicaat bier als pils.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.