Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Honing Tripel  (gelezen 3075 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline focusCB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Honing Tripel
« Gepost op: 04-05-2015 17:21 u »
Hallo allemaal.

Ik wil graag een Brewferm Tripel brouwen met honing.
Nu moet ik de honing in plaats van suiker toevoegen en dat het niet. 1:1 kan weet ik ook.
Maar welke honing moet ik nou toevoegen voor het beste resultaat? Bloemenhoning of bijenhoning? Al weet ik zelf het verschil niet. ;)
Ik heb ook een Tripel met suiker in de brouwemmer aan het borrelen. Kan ik mooi vergelijken.

Groeten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.307
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Honing Triple
« Reactie #1 Gepost op: 04-05-2015 18:01 u »
Bloemenhoning en bijenhoning is hetzelfde. Dit is de honig die bijen maken van veel verschillende bloemen (en is dus het hele jaar door makkelijk te verkrijgen). In bepaalde gebieden en jaargetijden kan het zijn dat de bijen alleen toegang hebben tot een specifieke bloem. Dan krijg je Lindehoning, Heidehoning, Klaverhoning, etc, etc, etc. Deze honingsoorten zijn vaak ook meer uitgesproken van smaak/aroma, maar helaas ook veeeel duurder dan de "standaard" honing.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.005
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Honing Triple
« Reactie #2 Gepost op: 04-05-2015 18:43 u »
Hoe later je de honing in het brouwproces toevoegd deste meer smaak zal deze geven. Als je het meekookt proef je het nauwelijks tijdens het laatste deel van de vergisting geeft wel veel smaak.

Offline focusCB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing Triple
« Reactie #3 Gepost op: 04-05-2015 19:01 u »
Bedoel je dat ik volgens het recept moet maken en alleen bottelen met honing?
Ik heb een blik Brewferm hoef ik niet veel te koken.
En als ik nou bij beide honing toevoeg? Zowel de hoofdvergisting als bij het bottelen?
Of wordt dat teveel van het goede?

Bedankt voor de reacties.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.005
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Honing Triple
« Reactie #4 Gepost op: 04-05-2015 19:03 u »
Bedoel je dat ik volgens het recept moet maken en alleen bottelen met honing?
Ik heb een blik Brewferm hoef ik niet veel te koken.
En als ik nou bij beide honing toevoeg? Zowel de hoofdvergisting als bij het bottelen?
Of wordt dat teveel van het goede?

Bedankt voor de reacties.
Ik zou het na 3 dagen vergisting de honing erbij doen. Bij het bottelen zou ik niet doen daar zou ik lekker suiker voor gebruiken zodat je precies weet hoeveel koolzuur je op je flessen krijgt.

Offline focusCB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing Triple
« Reactie #5 Gepost op: 04-05-2015 19:06 u »
Ik zou het na 3 dagen vergisting de honing erbij doen. Bij het bottelen zou ik niet doen daar zou ik lekker suiker voor gebruiken zodat je precies weet hoeveel koolzuur je op je flessen krijgt.

Ok maar ik ben een nieuweling op dit gebied. Hoeveel suiker voor hoofdvergisting en hoeveel honing na 3 dagen moet ik dan toevoegen?
Ik wil mijn blik niet verpesten. Het is zo lekker ;)

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing Triple
« Reactie #6 Gepost op: 04-05-2015 19:28 u »
Ik zou bottelen met 6 a 7 gram suiker per liter. En voor de honing zou ik het niet durven zeggen. Als ik zou gokken zeg ik 25 gram per liter. 

Ik denk dat Oscar zegt,  gewoon doen!

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 579
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Honing Triple
« Reactie #7 Gepost op: 04-05-2015 22:04 u »
Ok maar ik ben een nieuweling op dit gebied. Hoeveel suiker voor hoofdvergisting en hoeveel honing na 3 dagen moet ik dan toevoegen?
Ik wil mijn blik niet verpesten. Het is zo lekker ;)

Honing bestaat voor ongeveer 95% uit vergistbare suikers.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 579
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Honing Triple
« Reactie #8 Gepost op: 04-05-2015 22:11 u »
En als je boven de 30% honing gaat in de totaal van vergistbare suikers, dan is het geen bier meer maar een braggot.

Online Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 250
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Honing Triple
« Reactie #9 Gepost op: 05-05-2015 10:23 u »
Honing bestaat voor ongeveer 95% uit vergistbare suikers.
Normaliter moet je bij Brewferm een kilo suiker toevoegen en dan de gist erover strooien. Als Foz gelijk heeft, dan zou ik met mijn boerenverstand dus iets meer dan een kilo honing toevoegen.

Kunnen de ervaren jongens hier, daar even iets over zeggen?

Online Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 250
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Honing Triple
« Reactie #10 Gepost op: 05-05-2015 10:25 u »
En als je boven de 30% honing gaat in de totaal van vergistbare suikers, dan is het geen bier meer maar een braggot.
Aha, okay. Ik zou dus maar een deel van die kilo suiker vervangen door honing, zeg 250 gram.
Als je dat 1:1 doet, is dat volgens mij prima.

Offline focusCB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing Triple
« Reactie #11 Gepost op: 05-05-2015 10:27 u »
Normaliter moet je bij Brewferm een kilo suiker toevoegen en dan de gist erover strooien. Als Foz gelijk heeft, dan zou ik met mijn boerenverstand dus iets meer dan een kilo honing toevoegen.

Kunnen de ervaren jongens hier, daar even iets over zeggen?

Voor de hoofvergisting moet ik 55 gram/l suiker toevoegen. Dus met honing moet er iets meer in.
Ik heb 495 gram suiker nodig dus iets meer honing.
Ik heb er ongeveer 600 gram honing in gedaan. Had niet meer. Ik zie wel wat eruit komt.
Er zijn verschillende meningen over toevoegen, dus ik heb het wl gedaan. Resultaat laat ik hier weten.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.793
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Honing Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 05-05-2015 10:28 u »
Honing bevat tussen de 70 en 88% suiker (totaal). Als je een Brixmeter hebt kun je het simpel bepalen door de honing een factor 5 te verdunnen met water (op gewichtsbasis - dus bv 20 gram honing aanvullen tot 100 gram met water), de Brix-waarden te meten en dat getal te vermenigvuldigen met 5.

Tags: honing