Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Havervlokken gomrust  (gelezen 4344 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Havervlokken gomrust
« Gepost op: 15-04-2015 20:06 u »
Komende vrijdag staat er een bier met havervlokken op de agenda, ik twijfel alleen nog over het maischschema.
Is het raadzaam om bij het gebruik van een flinke dosis havervlokken een gomrust van 40 ºC toe te passen van ongeveer 30 minuten?

Groet Bert.
 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #1 Gepost op: 15-04-2015 20:10 u »
Komende vrijdag staat er een bier met havervlokken op de agenda, ik twijfel alleen nog over het maischschema.
Is het raadzaam om bij het gebruik van een flinke dosis havervlokken een gomrust van 40 ºC toe te passen van ongeveer 30 minuten?

Groet Bert.

Hoeveel in de stort?

Online Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.681
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #2 Gepost op: 15-04-2015 20:12 u »
Moet je die niet eerst koken?

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #3 Gepost op: 15-04-2015 20:22 u »
Moet je die niet eerst koken?

Volgens Jacques hoeft er niet eerst verstijfseld te worden. (Althans, dat lijkt zo te zijn volgens een hoop geposte items)

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #4 Gepost op: 15-04-2015 20:23 u »
Hoeveel in de stort??

Tussen 25% en 30%.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #5 Gepost op: 15-04-2015 21:10 u »
Zondag heb ik een Oatmeal stout gebrouwd met slechts 12% havervlokken. Ik ben begonnen met 20 minuten bij 40ºC. Geen centje pijn bij het filteren. Ik had wel 5 liter water per kilo mout/vlokken omdat ik nauwelijks heb gespoeld.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.944
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #6 Gepost op: 15-04-2015 21:14 u »
Ik heb zondag gebrouwen met 20% havervlokken. Speciaal daarvoor granen inclusief vlokken gestort op 40 graden. Aangezien ik een herms heb met filterbodem,  10 min rust gehouden daarna pomp aan  en naar 68 gr. opgestookt. Als ik zonder filterbodem en herms zou werken zou ik na inmaischtemperatuur van 40 ºC. Direct verwarmen naar doeltemp. Geen problemen met spoelen gehad.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #7 Gepost op: 15-04-2015 22:50 u »
Zelf RIMS met filterbodem. Ga 15 minuten proberen. Bedankt.

grb.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #8 Gepost op: 16-04-2015 09:00 u »
Zelf RIMS met filterbodem. Ga 15 minuten proberen. Bedankt.

grb.
Ik heb ook RIMS met een filtetbodem.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #9 Gepost op: 16-04-2015 23:33 u »
Volgens Jacques hoeft er niet eerst verstijfseld te worden. (Althans, dat lijkt zo te zijn volgens een hoop geposte items)

Dit blijkt uit diverse tests die ik heb uitgevoerd met verstijfelde ongemoute haver, ongehandelde ongemoute haver, havervlokken en havermout. Uit die tests bleek dat het verstijfselen niet leidt tot een hoger rendement.

Online Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.681
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #10 Gepost op: 16-04-2015 23:39 u »
Dit blijkt uit diverse tests die ik heb uitgevoerd met verstijfelde ongemoute haver, ongehandelde ongemoute haver, havervlokken en havermout. Uit die tests bleek dat het verstijfselen niet leidt tot een hoger rendement.
Dus ook de havermout uit de supermarkt gewoon meemaischen zonder speciale behandeling vooraf?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #11 Gepost op: 16-04-2015 23:43 u »
Dus ook de havermout uit de supermarkt gewoon meemaischen zonder speciale behandeling vooraf?

Bij een groot aandeel aan haver kan het verstandig zijn om wel een 40 ºC pauze aan te houden om geen filterproblemen te krijgen. Een pauze van 15 minuten volstaat.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #12 Gepost op: 17-04-2015 20:14 u »
Het filteren ging uitstekend, ook de tarwemout die in de stort zat heeft geen roet in het eten gegooid.
Helaas was de havermout uit de supermarkt meer een soort havermeel, gevolg hiervan is dat het wort redelijk troebel is gebleven.  :(

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Havervlokken gomrust
« Reactie #13 Gepost op: 17-04-2015 21:32 u »
Helaas was de havermout uit de supermarkt meer een soort havermeel, gevolg hiervan is dat het wort redelijk troebel is gebleven.  :(

Haver zorgt vaak voor een mindere helderheid. Ik sluit niet uit dat met het gebruik van doorzichtige glazen in plaats van aardewerken pullen bijgedragen heeft aan de achteruitgang van het gebruik van haver voor het brouwen van bier.

Tags: haver