Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs  (gelezen 163800 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #775 Gepost op: 10-09-2018 16:23 u »
Nee, ik heb geen problemen met oxidatie. Jij wel?
Neen, ik ook niet.
Daarom de vraag omdat er velen het wel een probleem vinden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: 00
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #776 Gepost op: 10-09-2018 16:25 u »
Gewoon een hype, gelukkig gaan deze wel snel voorbij...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #777 Gepost op: 10-09-2018 21:29 u »
Ik heb mijn hele leven in de zuivelindustrie gewerkt. We maakten gesuikerde geconcentreerde melk. Onder vacuŁm werd de melk ingedikt. Je moest de temperatuur en het vacuŁm onder controle houden door stoomkranen en vacuŁmkranen meer of minder open te zetten. De ťťn kon dat beter dan de ander en we waren de hele tijd druk om het proces onder controle te houden.
Later nam de computer dit over en konden we ons beter concentreren op de kwaliteit van het product. De kwaliteit was constanter en beter reproduceerbaar.
Ik zie dit nu ook gebeuren met het bierbrouwen. De computer neemt het domme werk over en wij kunnen ons veel beter concentreren op de kwaliteit van onze bieren.
Natuurlijk zeiden de oudere zuivelaars dat ze vroeger veel beter inspeelden op de omstandigheden en dat de computer dat niet kon.

De oude bierbrouwers beweren hetzelfde. Ik ben er van overtuigd dat de Grainfaters van deze tijd de oude installaties binnen de kortste keren zullen verdringen en dat de oude installaties binnen 10 jaar in het museum te bewonderen zullen zijn.

Het is vooral handig dat niet druk hoeft te maken over maischtijden en -temperaturen. Daar ben ik volledig mee eens. Maar omdat maischen niet de bepalende factor is voor de kwaliteit van je bier moet je er niet te veel waarde hechten aan het feit dat feit dat je dit onderdeel van het brouwproces kunt reproduceren.

Of iedereen over 10 jaar met een brouwautomaat brouwt is voor mij de vraag. Bij het brouwen van zware bieren zijn deze apparaten duidelijk in hun nadeel. Dubbel maischen kan maar kost ook meer tijd. We zullen het zien.

Dat met het verlagen van de prijs van deze apparaten steeds meer gebruik van wordt gemaakt ligt voor de hand. Zeker omdat het een deel van het domme werk overneemt. Daar ben ik volkomen met je eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #778 Gepost op: 10-09-2018 21:37 u »
Gewoon een hype, gelukkig gaan deze wel snel voorbij...

Voorkomen van oxidatie is geen hype. Dat oxidatie slecht is als je van frisse bieren houdt is al een inzicht dat al lang enige tijd bestaat.

Overigens is het probleem van het kletteren van het wort simpel op te lossen met een takel. Mijn inziens is het een fout bij de ontwikkeling van deze apparaten dat daarin niet standaard voorzien is. Met een stevige beugel aan de buitenkant van de ketel is dit in combinatie met een takel op te lossen. Ik noot begrepen waarom je de moutkorf zo veel omhoog moet halen voor het spoelen. Dat is gewoon vragen om oxidatie.

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: 00
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #779 Gepost op: 10-09-2018 22:11 u »
Voorkomen van oxidatie is geen hype. Dat oxidatie slecht is als je van frisse bieren houdt is al een inzicht dat al lang enige tijd bestaat.

Klopt, maar spijkers op laag water zoeken wel. Ik heb nergens ervaren (of gelezen) dat de Grainfather problematisch is qua oxidatie tijdens het spoelen. Trouwens hoort (geringe) oxidatie niet bij de smaakvorming? Zo gebruiken ze in Duitsland nog vaak oude koelschepen en fallingfilm koelers (Schumacher?)

Ik denk dat oxidatie in de moderne commerciŽle brouwhuizen van grotere invloed is dan in de thuisbrouwerij. Als je ziet waar al het wort en bier door moet stromen (tientallen kilometers leidingwerk, koelers, kleppen, MF- en stabilisatie installaties etc.) en zodoende verpest wordt waardoor oxidatie sneller opvalt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #780 Gepost op: 10-09-2018 22:26 u »
Klopt, maar spijkers op laag water zoeken wel. Ik heb nergens ervaren (of gelezen) dat de Grainfather problematisch is qua oxidatie tijdens het spoelen. Trouwens hoort (geringe) oxidatie niet bij de smaakvorming? Zo gebruiken ze in Duitsland nog vaak oude koelschepen en fallingfilm koelers (Schumacher?)

Ik denk dat oxidatie in de moderne commerciŽle brouwhuizen van grotere invloed is dan in de thuisbrouwerij. Als je ziet waar al het wort en bier door moet stromen (tientallen kilometers leidingwerk, koelers, kleppen, MF- en stabilisatie installaties etc.) en zodoende verpest wordt waardoor oxidatie sneller opvalt.

Tot voor kort was er niet zo veel aandacht voor het feit dat het wort in de ketel klettert. Dit betekent niet dat er geen oxidatie plaatsvindt.

Oxidatie tijdens de warme kant van het brouwen is minder dramatisch dan oxidatie aan de koude kant van het brouwproces. Maar het heeft toch een effect op de smaak van je bier.

Schumacher is een lekkere alt. Bij een alt past een zekere mate van oxidatie, maar dat is zeker niet het geval bij heel veel andere bierstijlen. Schumacher brouwt maar ťťn bier... Brouw jij altijd een alt?

Offline Gossi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #781 Gepost op: 11-09-2018 21:17 u »
Ik begrijp echt niet dat een gerenommeerde fabrikant van een Grainfather, dit artikel op de markt brengt terwijl hij weet dat het wort verpest wordt door zuurstofinslag tijdens het spoelen.

Het valt dus best mee en heeft weinig invloed op de smaak, anders had hij hem nooit zo uitgevoerd.

Menig hobbybrouwer en keurmeesters proeven er niets van, weet ik uit ervaring.

Alleen als je perfecte bieren wil brouwen en je hebt alles in de hand wat de rest van het brouwproces aangaat, dan zou je kunnen overwegen het kletteren wat in te dammen.

De gemiddelde amateurbrouwer heeft wel wat anders aan zijn hoofd om een goed biertje te brouwen. Het hele forum staat er vol mee.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #782 Gepost op: 11-09-2018 22:25 u »
Ik begrijp echt niet dat een gerenommeerde fabrikant van een Grainfather, dit artikel op de markt brengt terwijl hij weet dat het wort verpest wordt door zuurstofinslag tijdens het spoelen.

Het valt dus best mee en heeft weinig invloed op de smaak, anders had hij hem nooit zo uitgevoerd.

Menig hobbybrouwer en keurmeesters proeven er niets van, weet ik uit ervaring.

Alleen als je perfecte bieren wil brouwen en je hebt alles in de hand wat de rest van het brouwproces aangaat, dan zou je kunnen overwegen het kletteren wat in te dammen.

De gemiddelde amateurbrouwer heeft wel wat anders aan zijn hoofd om een goed biertje te brouwen. Het hele forum staat er vol mee.

Dat er toe nu toe weinig aandacht is geweest hiervoor is geweest wil niet zeggen dat het niet beter kan. Heel wat verbeteringen zijn geleidelijk doorgevoerd in commerciŽle brouwerijen. Waarom zou dat niet gebeuren bij installaties voor hobbybrouwers. De aanpassing waarover ik het heb is beperkt. Twee bussen aan de buitenkant van de ketel waarin een beugel past en een eenvoudige takel. Dat laatste kan een ratelspanband zijn. Veel hoeft een dergelijke verbetering niet te kosten. Bijkomend voordeel is dat de effectiviteit van het spoelen aanzienlijk wordt verbeterd.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #783 Gepost op: 11-09-2018 23:05 u »
Bijkomend voordeel is dat de effectiviteit van het spoelen aanzienlijk wordt verbeterd.


Zou je die iets verder willen specificeren, Jacques?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #784 Gepost op: 11-09-2018 23:15 u »

Zou je die iets verder willen specificeren, Jacques?

Dat is niet zo heel moeilijk. Doordat je de moutkorf heel geleidelijk omhoog haalt verloopt het spoelen veel langzamer. Hierdoor krijgen de suikers uit de bostel meer de tijd om op te lossen in het spoelwater. Het rendement gaat hierdoor zo'n 7 tot 15% omhoog. Bij mijn laatste brouwsel heb ik een rendement gehaald van 92% van het maximaal haalbare rendement.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #785 Gepost op: 11-09-2018 23:23 u »
Dat is niet zo heel moeilijk. Doordat je de moutkorf heel geleidelijk omhoog haalt verloopt het spoelen veel langzamer. Hierdoor krijgen de suikers uit de bostel meer de tijd om op te lossen in het spoelwater. Het rendement gaat hierdoor zo'n 7 tot 15% omhoog. Bij mijn laatste brouwsel heb ik een rendement gehaald van 92% van het maximaal haalbare rendement.


En hoe snel/langzaam doe je dat dan? Elke 10 minuten 10 cm en dan bijvoorbeeld 20% van je spoelwater?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #786 Gepost op: 12-09-2018 20:08 u »

En hoe snel/langzaam doe je dat dan? Elke 10 minuten 10 cm en dan bijvoorbeeld 20% van je spoelwater?

Steeds een heel klein stukje. Dat is het mooie van het gebruik van een ratelspanband.
Het spoelen kun je langzaam uitvoeren. De laatste keer heb ik er zo'n 30 minuten over gedaan. Tijdens het filteren werkt het verwarmingselement. Het gevolg is dat einde spoelen ook begin koken is. Al het spoelwater voeg ik op deze manier toe.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #787 Gepost op: 13-09-2018 08:17 u »
Zo'n takel zou ik wel willen overwegen, maar meer om niet meer te hoeven tillen. Het is niet verschrikkelijk maar het is prettig om niet te hoeven doen als het een paar tientjes kost.

Hoe doe je het vervolgens als je FWH wilt toevoegen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Reactie #788 Gepost op: 13-09-2018 14:25 u »
Hoe doe je het vervolgens als je FWH wilt toevoegen?

Je zou hop op de moutkorf kunnen leggen.