Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Roy's Herms  (gelezen 442 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Broeky

 • Boven 10 berichten
 • *
 • Berichten: 43
 • Land: nl
 • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Roy's Herms
« Gepost op: 09-10-2018 16:33 u »
Eindelijk na veel informeren, lezen, leren en verzamelen nu een goede slag geslagen met het voorbereiden en maken van een herms installatie. Tenminste, ik denk goed. De verbouwing en de geboorte van mijn zoon hebben dit project ongeveer twee jaar vertraagd, maar ik ben nu bezig. Deze draad maak ik om twee redenen aan. Als eerst om mijn plannen te laten zien d.m.v. foto's en als tweede om wat meer ervaren brouwers even mee te laten kijken of ik niet wat ernstigs over het hoofd zie aangezien ik dit project alleen ben aangegaan.

Mijn plan is dus een herms bouwen met een capaciteit die genoeg is om uiteindelijk ongeveer 25 liter in het gistvat te kunnen krijgen. Hiervoor gebruik ik hoofdzakelijk de welbekende gamellen. Ik gebruik er drie (geïnspireerd op de Herms van Adrie via BrouwTV). Eén warmwaterketel, één maischketel en één kookketel. Het wort wil ik via siliconen slangen met messing 'gardena' koppelingen via een pomp en filters van de maischketel naar de warmtewisselaar in de warmwaterketel en retour naar de maischketel laten lopen. Vervolgens wil ik die slangen verzetten om vervolgens ook naar de kookketel te kunnen laten lopen. Ik twijfel nog of dit d.m.v. zwaartekracht gaat gebeuren of via de pomp aangezien er ook nog warm water voor het spoelen verpompt moet worden.

Op de foto's staat maar één brander maar ik heb twee branders van 8 kw. Onder de warmwaterketel en kookketel komt zo'n brander. Na het koken komt het wort in een Fermentasaurus waarin het vergist gaat worden. De koelkast die ik ga ombouwen tot klimaatkast moet ik nog ophalen. In de koelkast wil ik een verwarmingskabel monteren. Deze en de koelkast zelf ga ik aansturen met de STC-1000. Hier ook gelijk mijn eerste concrete vraag. Ik heb het niet kunnen vinden via de zoekfunctie, maar moet ik hiervoor de thermostaat nog verwijderen/aanpassen aangezien ik in de toekomst wil gaan cold crashen? Of is het simpelweg stekkers in de aangestuurde contactdozen doen en klaar? (het betreft dus een koelkast, geen diepvries)

Vandaag of morgen krijg ik steigerbuizen thuis aangeleverd waarmee ik de stellage wil gaan maken waarop ik alles monteer. Dit lijkt mij sterk genoeg voor die kilogrammen.


Maischketel met filters van koper. Alles los in elkaar geschoven om het schoonmaken wat praktischer te maken.


Warmwaterketel met 10m flexibel roodkoper 12x10. Ik kon geen lengte van 10 meter krijgen, dus ik heb twee keer 5 meter aan elkaar gemonteerd met een knelkoppeling.


Kookketel. Hierin een halve ronding aan filter om na het koken te kunnen filteren bij het hevelen naar de fermentasaurus. Ik twijfel nog of hier zo'n RVS vlechtleiding omheen moet.


De pomp die al die liters wort mag gaan verpompen. Het is een magneetpomp die vloeistoffen tot 120 graden voedselveilig kan pompen.


De siliconenslangen waardoor het wort zou moeten gaan vloeien. Na verschillende draden te hebben doorgelezen ben ik gegaan voor de 9x12 variant. Hopelijk gaat dit goed. Het lijkt mij erg zwak materiaal, met name i.c.m. de pomp. Aan de slangen heb ik de 'andere helften' van de gardena koppelingen gemonteerd. Ging verrassend goed dankzij de flexibiliteit van deze slang.


De platenkoeler waarmee ik in de kookketel na het koken ga recirculeren tot de temperatuur acceptabel is om het wort de fermentasaurus in te sturen. Het is een 12 platenkoeler van 30cm lang. Ik ga nog twee gardena koppelingen erbij monteren.


De fermentasaurus. Dit is er één inclusief drukset om onder druk te kunnen vergisten. Lijkt me leerzaam om eens te doen en te zien wat dit doet met de kwaliteit van het bier.


De digitale thermometer die op afstand te lezen is. Ik heb er nu nog maar één die ik ga gebruiken in de maischketel. Maar ik zou er nog twee bij willen aanschaffen. In de warmwaterketel zou ik er nog één willen en in de klimaatkast ook nog één om de STC-1000 te 'controleren'.


De brander en de gasflessen waarmee ik de warmwaterketel en kookketel verwarm.


De 'dopdrukker', een Corona. Na veel ingelezen te hebben en een ander typ uitgeprobeerd te hebben was bij mij de drempel van de hogere aanschafprijs een stuk lager. Ook de refractometer die ik nog moet leren gebruiken is te zien. Hiervoor heb ik nog nooit een refractometer gebruikt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het betrouwbaar aflezen goed te doen is.


Eigenlijk in de verkeerde volgorde, maar ik heb mijn net nieuw aangekomen molen in elkaar gezet. Dit is een Maltmill met verstelbare walsen.


Ik had erg goede hulp bij het maken en monteren van de onderdelen.  :D

Wanneer er mensen zijn die nu al iets opmerkelijks vinden, laat het weten. Ik hoor het graag! Ik heb al veel geleerd van dit forum (Veel dank daarvoor!!!  :biersmile: ), maar ben op het gebied van een HERMS absoluut geen ervaringsdeskundige en alle tips zijn welkom. Iedereen alvast bedankt voor het meekijken!  ;D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fermon

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 680
 • Land: nl
Re: Roy's Herms
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2018 17:29 u »
Kijk dat ziet er al goed uit, je hebt mooi spul aangeschaft!
Wanneer het klaar is wil ik het wel een keer zien als het mag. Succes met de bouw van je herms!

Offline Broeky

 • Boven 10 berichten
 • *
 • Berichten: 43
 • Land: nl
 • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Roy's Herms
« Reactie #2 Gepost op: 09-10-2018 18:20 u »
Bedankt. Lijkt mij ook leuk spul. Natuurlijk mag je komen kijken als het klaar is.  :brouwen: Ik hoop dat ik deze week kan gaan testen met alleen water. Mocht het een beetje werken, dan alles goed schoonmaken en de installatie voor het eerst gebruiken. :biersmile:

Offline tdp

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 2.459
 • Land: nl
 • de kroezeboom bierbrouwerij
  • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Roy's Herms
« Reactie #3 Gepost op: 09-10-2018 22:04 u »
Ziet er goed uit kerel!

Online haicoterbeek

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 510
 • Land: nl
 • Brouwerij “Ram”
Roy's Herms
« Reactie #4 Gepost op: 10-10-2018 10:23 u »
Het begin is er!

Als antwoord op de vragen:

De thermostaat van de koelkast kun je gewoon laten zitten. Deze zet je maximaal (is altijd aan)

Dat is de eenvoudigste oplossing.

Je kunt ook de thermostaat (inclusief verlichting) verwijderen. De kabeldoorvoor die dan vrij komt kun je gebruiken voor je temperatuur sensor.

Mocht je de thermostaat willen verwijderen dan moet je de stroomdraad doorverbinden.

Het startrelais altijd laten zitten. Dit is een beveiliging voor je compressor.

Ik denk dat je een chuggerpomp gebruikt. Dit is een prima pomp. 1 pomp is te weinig als je wilt overpompen van de maischton naar de kookketel en gelijktijdig spoelwater wilt toevoegen.
Natuurlijk kun je ook met de hand spoelwater toevoegen of de kookketel lager opstellen.
Ik zou een afsluiter monteren aan de perszijde  van de beide pompen om de flow te kunnen regelen.
Als je een extra pomp gaat aanschaffen kijk dan eens naar de blichmann riptide! Deze heeft standaard een regelbare afsluiter in de persleiding, is snel en eenvoudig te demonteren en schoon te maken en deze pomp maakt nauwelijks geluid.

Je staat nu voor de keuze welke slang koppelingen ga ik gebruiken. Ik zou nu nog voor RvS cam-lock gaan, en al mijn apparatuur daar van voorzien. Is even een aanschaf maar daarna grijp je nooit meer mis. Makkelijke montage en simpel te reinigen.

Offline Broeky

 • Boven 10 berichten
 • *
 • Berichten: 43
 • Land: nl
 • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Roy's Herms
« Reactie #5 Gepost op: 13-10-2018 20:18 u »
Bedankt voor de reacties  :proost: . Van mijn kant uit laat reactie omdat ik weer even weg was voor het werk. Maar ik heb niet stil gezeten. Inmiddels is er een koelkast gearriveerd. Dit is een vrij nieuwe tweedehandse met een ingebouwd origineel ventilator. Scheelt weer zelf zoeken naar een ventilator leek mij.  :)

Bedankt voor de antwoorden Haicoterbeek! Erg nuttig en zinvol en ik heb jouw tips meegenomen. Ik heb besloten eerst de originele thermostaat te laten zitten en te kijken tot hoe koel ik nu kan koelen en hoe efficiënt dit verloopt. De pomp die ik heb is inderdaad een chugger. (ik kon op het moment van aanmaken van deze draad niet op de naam komen). Mijn bedoeling is nu om de warmwaterketel naast de kookketel te zetten en de maischketel bovenop de warmwaterketel te zetten. Op deze manier hoop ik effectief het wort naar de kookketel te laten stromen d.m.v. zwaartekracht (hevelen).

Ook wilde ik een ringleiding om de pomp heen maken zodat deze te 'dimmen' is. Hier zie ik van af aangezien ik gelezen heb dat deze pomp knijpen goed kan hebben aan de perszijde. Dus ik ga inderdaad voor een enkele afsluiter aan de perszijde. Dit wordt een kogelkraan aangezien hiermee makkelijk te knijpen valt.

Ik kende de cam-lock nog niet. Ik heb me er enigszins in verdiept en ze staan op mijn lijst. Vanwege de toch erg hoge aanschafkosten houd ik het nu op mijn huidige koppelingen. Deze heb ik immers net nieuw binnen. Maar ik geef het een grote kans dat ik in de loop van de tijd wel overstap naar de cam-locks.

Voor nu: Bezig met het bouwen van de vergistingskast en de stellage waar alles op komt te staan. Van de vergistingkast maak ik nog een foto. Van de stellage heb ik er één.


Tags: