Brewzilla Gen 4

Gestart door Hopfenfox, 17-05-2023 15:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Theo Mol

Citaat van: Stekel op 06-01-2024  08:00 uMaar wat doet PID nou precies want ik kom er niet achter.

Ja, dat wil ik ook wel eens weten. Even koekelen en ik vind een aardige uitleg. Dus dat weet ik ook weer.

https://pro6com.nl/regelneef/
https://pro6com.nl/een-regelaar-met-pid/

Ere wie ere toekomt,  Pro6com is een Vlaardings bedrijf in meet- en regeltechniek.

rbrt86

Citaat van: Hopfenfox op 05-01-2024  14:32 uMijn observaties na een jaar brouwen en de nodige aanpassingsproblemen omdat het allemaal net anders werkt dan mijn oude ketel:

- tijdens maischen element op 55%, temp diff op 1, tijdens verhogen element op 100%, temp diff op 6 (via Short Circuited Brewers op youtube, werkt goed voor mij)


Ik zie nu het filmpje wat je bedoelt, is van The Homebrew Network maar inderdaad duidelijk:



Hij laat daarin ook de PID uit staan en werkt met temp diff en element vermogen. Kwestie van uitproberen denk ik maar..

Tot hoe ver vullen jullie de machine voor het koken?
Is het veilig om te spoelen tot 30 liter of kookt de boel dan over?
En hoe zien jullie dat de 30 liter is bereikt aangezien het pijlglas ontbreekt?

:weetniet:


Hopfenfox

Citaat van: rbrt86 op 05-01-2024  15:25 uUit de meest recente reactie begrijp ik dat je terug bent gegaan naar 90% vermogen koken, leidt dit tot de 'standaard' 4,5L/u kookverlies waarde in Brewfather? Zou 80% vermogen passen bij 2,5L/u ?

Op 80% kwam ik maar tot 2 liter per uur en dus te veel wort met een laag SG. Op 90% lijk ik de 3 liter te halen die ik (na kijken Youtube video's) in mijn profiel had gezet. De 4,5 die er standaard staan zijn belachelijk hoog, geen idee hoe je dat ooit moet halen.

Hopfenfox

Citaat van: Jan de Graaff op 05-01-2024  15:25 uAls ik op 60 à 65% kook met de deksel erop (gat open) heb ik een levendige rollende kook en verdamp ik >3,5L/u. Ik heb het op 3,5L/u ingesteld in Brewfather en voeg nog wat top-up water toe indien nodig of ik accepteer een wat hoger SG/ABV.

Toch apart. Had jij ook de 35 liter ketel of de 65 liter met meer vermogen en dus meer verdamping?

Hopfenfox

Citaat van: rbrt86 op 08-01-2024  00:02 uTot hoe ver vullen jullie de machine voor het koken?
Is het veilig om te spoelen tot 30 liter of kookt de boel dan over?
En hoe zien jullie dat de 30 liter is bereikt aangezien het pijlglas ontbreekt?

Slim om een keer de PID te testen, maar inderdaad zegt het niet zo heel veel omdat bij homogeen water de temperatuur bovenin en onderin gelijk zal zijn. Als je doorstroming slecht is tijdens de maisch loop je tegen problemen aan. Geen idee ook of die PID er voor zorgt dat je langer doet over het bereiken van een hogere temperatuur. Ik werk nog maar even zonder.

Ik brouw zelf doorgaans 11 of 18 liter, dus nooit volle bak. Alleen de eerste keer met een brouwpakket was het voor 20 liter en dus de ketel goed vol. De markeringen in de ketel zijn vrij precies, dus ik til tijdens spoelen altijd even de maischkorf wat verder op en kan dan zien waar het wortpeil staat.

Hopfenfox

Hier ook nog een goede uitleg van de makers, Kegland:


Jan de Graaff

Citaat van: Hopfenfox op 08-01-2024  08:54 uToch apart. Had jij ook de 35 liter ketel of de 65 liter met meer vermogen en dus meer verdamping?
Yup, de 35L.
Twee weken geleden weer (net nagekeken): voor kook bijna 20 L, na kook zo'n 16,5 L. Dat is circa 3,5 L.
60 minuten gekookt, doeltemperatuur ingesteld op 102 ºC, vermogen 100%.

Ik licht het deksel alleen even op om hopgiften toe te voegen; dat heb ik welgeteld één keer geprobeerd door het ronde gat in het deksel te geven, maar toen heb ik mijn hand ongenadig verbrand aan de hete stoom. Maar goed dat ik een ezel ben en mijzelf geen twee keer aan dezelfde steen stoot...

Citaat van: Hopfenfox op 08-01-2024  08:59 uGeen idee ook of die PID er voor zorgt dat je langer doet over het bereiken van een hogere temperatuur. Ik werk nog maar even zonder.
De eerste keer dat ik met PID brouwde**, had ik het meteen geactiveerd. Om de inmaischtemperatuur te bereiken is de ketel bijna anderhalf uur bezig geweest en toen was hij er nog niet. De laatste 5 ºC 'met de hand' gedaan; dat was zo gepiept. Daarna weer met PID gebrouwen en toen duurde de verhoging van 65 ºC naar 72 ºC bijna drie kwartier. Daarna heb ik PID niet meer gebruikt.

Nu ik de laatste twee brouwsels veel last heb gehad van weinig eenvoudige suikers en veel complexe suikers, heb ik het vermoeden dat de maischtemperatuur te hoog is geweest. De brouwsels hadden een correct begin-SG (d.w.z. zoals voorspeld) maar stopten beiden met vergisten bij ±1,020. Bij het tweede brouwsel heb ik toen Belle Saison toegevoegd en die staat nu op 1,010 (voorspeld FG, zal vermoedelijk nog wel iets verder dalen).
Deze twee brouwsels gebrouwd met alleen de interne sensor en de HED. Ik heb de BLE sensor niet gebruikt.

Ik wil dat laatste brouwsel opnieuw gaan brouwen met Hopfenfox' instellingen voor maischen om te kijken of de beta-amylase niet voortijdig om zeep geholpen wordt:
HED, BLE sensor, Diff 2 ºC, vermogen 50% voor maischen en de stapverhoging op 100% vermogen.

**Het zou overigens kunnen zijn dat een firmware update nadat ik PID brouwen geprobeerd heb, dit verbeterd heeft. Dat weet ik niet, niet geprobeerd.

Hopfenfox

Benieuwd wat daar uitkomt dan, hopelijk werkt het voor je!

Die verdamping blijft toch apart dat er zulke verschillen in kunnen zitten.

rbrt86

Citaat van: Jan de Graaff op 08-01-2024  14:15 uDe eerste keer dat ik met PID brouwde**, had ik het meteen geactiveerd. Om de inmaischtemperatuur te bereiken is de ketel bijna anderhalf uur bezig geweest en toen was hij er nog niet. De laatste 5 ºC 'met de hand' gedaan; dat was zo gepiept. Daarna weer met PID gebrouwen en toen duurde de verhoging van 65 ºC naar 72 ºC bijna drie kwartier. Daarna heb ik PID niet meer gebruikt.

**Het zou overigens kunnen zijn dat een firmware update nadat ik PID brouwen geprobeerd heb, dit verbeterd heeft. Dat weet ik niet, niet geprobeerd.

Het zou inderdaad kunnen dat dit in de firmware is aangepakt, ik weet dat de Grainfather G40 hetzelfde probleem had in de review van David Heath en dat dit toen met een firmware update opgelost is.

Overigens stond mijn P waarde van de PID na de laatste firmware veel te laag (0.25 als ik het mij goed herinner) dus dan krijg je inderdaad de problemen die je hierboven beschrijft. De P waarde is afhankelijk van je batch size (en natuurlijk andere zaken zoals isolatiemantel, kamer temperatuur etc) maar 0.48-0.68 zijn betere waarden

Ik ga het de komende weken proberen en laat het dan weten, wel fijn om ook te weten wat de werkwijze is als de PID toch niet werkt zoals bedacht


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.