Bijna Kaj. Je storting (water + mout) doe je in de koelbox. Van te voren moet je eens gemeten hebben welk thermisch verlies je koelbox heeft. Vul hem eens met heet water van 70C, laat dit ca 10 minuten staan en meet dan eens de warmte van het water. Daarnaast zorgt de storting van mout voor een verlaging van de temperatuur. Een gelukje: promash kan dit voor je berekenen.
Afijn, terug naar de eenstapsmaisch. Je storting doe je dus in de koelbox, waarna je na 60-90 minuten kunt gaan spoelen.
De methode van batchgewijs spoelen komt er op neer dat je eerst het wort er uit filtert, zonder spoelwater. Eerst even recirculeren tot het helder is, daarna de rest laten aflopen. Hierna voeg je het spoelwater toe, roer je door. Laat even rusten en begint van voren af aan.
Standaardmethode is steeds wat water toevoegen, echter hier begin je pas mee als de bostel bijna vrij komt. Dit kun je doen met een douchekop, een gieterkop, of door over een rvs schuimspaan waarover je het water giet met een maatbeker. Je kunt ook een plastic deksel laten drijven en hier je water over gieten.
De maischmethode is inderdaad niet beperkt tot Engelse bieren. Echter je kunt in een koelbox ook best met meerdere temperatuurstappen maischen. Dan maisch je eerst dik in voor de 1e stap en ga je via het toevoegen van kokend water naar de volgende stap. Je begint bv met 2,5l per kg mout en eindigd dan met ca 4-4,5l per kg mout. Ook dit is met promash te berekenen.
Suc6,
Herman