Hobbybrouwen > Brouwproces

"hars" op jerrycan

(1/2) > >>

Gast:
ik dacht slim te zijn om mijn jerrycan met bier (het is nu aan het klaren in de jerrycan...) alvast om te draaien met het kraantje naar beneden zodat ik straks makkelijker kan bottelen.
dat werkte niet echt ivm de waterstop, maar goed ik kwam op de buiten kant van de jerrycan een soort "hars" tegen :rundum:. het is net zo kleverig spul. het spul zit precies bij de lasnaden.. en nu ben ik bang dat dit mogelijk een infectie kan zijn? weten jullie hier misschien meer van?

jordi

TVERSCH:
Hallo Jordi,

Als je het met koud/handwarm water weg kan spoelen is het misschien gewoon gedroogde wort, die door de lasnaden naar buiten is geperst. Maar dat betekend dat je jerrycan niet goed dicht zou zijn, iets wat ik in ieder geval nooit heb meegemaakt.
Een logische verklaring heb ik voor dit verschijnsel niet.
Theo

Gast:
dat hoop ik dan maar.. zijn er misschien simptonen waar ik aan kan zien dat het een infectie is ? aangezien ik mijn vrienden dit niet wil voorzetten..

ik heb het er inderdaad met een nat wc papiertje weggeveegd.
Stel: de jerrycan is dus niet echt waterdicht, kan ik deze dan zonder gevaar gebruiken?

MO:
proeven, als het zuur smaakt dan is het bv een melkzuur infectie. maar wat aan de buitenkant zit, zit nog niet aan de binnenkant.
Overigens krijg je een mooier helder bier als je eerst hevelt naar een ander vat en dan pas bottelt. Scheelt weer dode gistcellen in de fles. Dode gistcellen kunnen autolytisch worden afgebroken met vieze bijsmaakjes als gevolg.
als ik het zo lees heb je gewoon gemorst toen je het in deze jerrycan schonk, en wort is natuurlijk voornamelijk plakkerige suikerwater. Ik heb gisteren nog 15 min staan boenen enpoetsen om keuken en bijkeuken van plakzooi te ontdoen na een avond brouwen en (een oude partij) bottelen
gr
MO

Gast:
oke dan! ben heeeel erg blij om te horen dat ik een knoeipot ben:>

tis namelijk de eerste keer dat ik brouw, en zou wel lullig zijn als meteen de helft mislukt.

als ik het overhevel in een ander vat.. moet ik het daar nog een uurtje inlaten staan zodat de troep kan bezinken?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie