Deze vergelijking gaat niet helemaal op. Bij moutextract zit je vast aan een halfproduct, dan wel halfproducten.
Als je zelf maischt heb je keus in heel veel verschillende mouten die je in allerlei verschillende verhoudingen kunt gebruiken. Het aantal beschikbare moutextracten is veel minder. Daarnaast kun je de kwaliteit van je brouwsel beïnvloeden door te variëren met je maischschema. Je hebt dus de kwaliteit van je bier veel meer in eigen hand.
Neemt niet weg dat je veel plezier kunt beleven aan het brouwen met moutextract en er ook goede bieren mee kunt brouwen.
Toch is brouwen met mout leuker... Kost inderdaad meer tijd en apparatuur.

Het ging natuurlijk om een kort-door-de-bochtje.
Ik vind dat het een goed idee is voor beginnende brouwers om stap voor stap op te bouwen. Niet alleen kwa kosten opbouw van een hobby die stiekem behoorlijk in de papieren loopt. Ook qua het onder de knie krijgen van de technieken.
Eerst hygiëne, vergisting en bottelen dmv blikbrouwen. Je kunt je met kleine investering kijken of de hobby bevalt. Je kunt hier experimenteren met diverse gisten.
Vervolgens ga je naar extract-brouwen en een beetje meer investeringen doen. Extra technieken als koken, koelen en filteren leren. Tevens kan je gaan experimenteren met hoppen en moutensoorten.
Als laatste stap doe je een diepte investering en ga je naar moutbrouwen en krijg je al het gedoe op je bord.
Wat mij betreft helemaal niks mis met blik of extract brouwen. Ieder z'n budget, ieder zijn kunde, ieder z'n hobby.
