Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Voorstellen Chilobrachys  (gelezen 4437 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
Voorstellen Chilobrachys
« Gepost op: 19-03-2015 17:07 u »
Hallo allen,

Na al wat uurtjes rondgelezen te hebben ook een voorstelbericht vanuit mijn kant. Ik heb voor mijn verjaardag een startset bierbrouwen gekregen met een Brewferm blik tripel erbij. Deze zit inmiddels te hergisten op fles en ik ben wat aan het rondkijken om een poging te gaan wagen in de richting van het moutbrouwen.
Ik ben woonachtig in Wierden en nog net aan de goede kant van de 30.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #1 Gepost op: 19-03-2015 17:14 u »
31 ? :)
welkom en succes met je brouwsel.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #2 Gepost op: 19-03-2015 23:54 u »
29  :P

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.875
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #3 Gepost op: 20-03-2015 08:54 u »
Welkom op het forum, weer een tukker erbij ;)
Genoeg informatie op dit forum om te bepalen wat je allemaal nodig hebt om te starten met volmout, en vragen staat natuurlijk altijd vrij. Een keer meebrouwen met een (ervaren) brouwer kan ook goed inzicht geven in het proces.

Groet,
de TDP

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #4 Gepost op: 24-03-2015 01:04 u »
Het idee is om een simpel recept (voorkeur weizen of een blond biertje) te brouwen in een zak. Dit om het hele proces van het filteren en spoelen nog even achterwege te laten. Ik heb een weckpan 27 liter gekocht en hoop rond de paasdagen mout ipv eieren op het vuur te zetten.
Met de spreadsheet van biabrewer.info kwam ik op een maximum van ongeveer 13-14 liter in deze ketel met de biab methode, is dat ook jullie ervaring met een pan rond dit volume?

Tips voor een goed (lees: eenvoudig) recept zijn van harte welkom. Een schrootmolen heb ik nog niet en ben ik ook nog niet direct van plan om aan te schaffen. Iemand nog een adresje om geschroot mout af te halen ergens tussen Enschede en Zwolle? Ik had al een aantal adressen gevonden via de zoekfunctie maar de meesten geven aan dat ze alleen ongeschroot leveren.

Offline De Rentmeester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #5 Gepost op: 24-03-2015 08:15 u »
Vraag aan een ervaren bierbrouwer uit jouw buurt of hij (of zij) je mout wil schroten. Misschien nog een tip: bespreek je brouwproces met hem of haar zodat je het proces wat vlugger door krijgt. Vaak hebben de ervaren brouwers nog wel spullen te leen of te koop uit hun beginnerstijd en helpen zij je wel op gang. Succes ermee.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.193
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #6 Gepost op: 24-03-2015 09:50 u »
Iemand nog een adresje om geschroot mout af te halen ergens tussen Enschede en Zwolle? Ik had al een aantal adressen gevonden via de zoekfunctie maar de meesten geven aan dat ze alleen ongeschroot leveren.

Kijk eens bij brouwmout.nl dat heb ik de eerste keren ook gedaan. Een paar dagen voor je wilt brouwen besteld je jouw afgewogen recept en laat het schroten.

Chiel

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.875
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #7 Gepost op: 24-03-2015 12:20 u »
Het idee is om een simpel recept (voorkeur weizen of een blond biertje) te brouwen in een zak. Dit om het hele proces van het filteren en spoelen nog even achterwege te laten. Ik heb een weckpan 27 liter gekocht en hoop rond de paasdagen mout ipv eieren op het vuur te zetten.
Met de spreadsheet van biabrewer.info kwam ik op een maximum van ongeveer 13-14 liter in deze ketel met de biab methode, is dat ook jullie ervaring met een pan rond dit volume?

Tips voor een goed (lees: eenvoudig) recept zijn van harte welkom. Een schrootmolen heb ik nog niet en ben ik ook nog niet direct van plan om aan te schaffen. Iemand nog een adresje om geschroot mout af te halen ergens tussen Enschede en Zwolle? Ik had al een aantal adressen gevonden via de zoekfunctie maar de meesten geven aan dat ze alleen ongeschroot leveren.

Mocht je Wierden - Rossum niet te ver vinden, dan mag je altijd bij mij komen schroten, geen probleem. Als ik jou was zou ik voor een blond bier gaan, 1 soort mout (pils / pale ale), 1 of 2 soorten hop en een korrelgistje. Ik heb nog wel een recept thuisliggen, wat ik laatst gebrouwen heb, en m.i. een prima biertje is geworden :)

Stuur anders maar een PM

Groet,
de TDP

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #8 Gepost op: 25-03-2015 23:26 u »
Ik trek zojuist mijn eerste blikbrouwsel open na 2 weken, hij ruikt erg lekker! De schuimkraag verdwijnt redelijk snel maar de smaak is zeker niet onaardig. De hoeveelheid koolzuur is voldoende dus hij mag nu richting kelder om verder op smaak te komen. Het enige serieuze nadeel is dat ik er nu maar 1 koud had staan  :biersmile:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.875
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #9 Gepost op: 25-03-2015 23:29 u »
Ik trek zojuist mijn eerste blikbrouwsel open na 2 weken, hij ruikt erg lekker! De schuimkraag verdwijnt redelijk snel maar de smaak is zeker niet onaardig. De hoeveelheid koolzuur is voldoende dus hij mag nu richting kelder om verder op smaak te komen. Het enige serieuze nadeel is dat ik er nu maar 1 koud had staan  :biersmile:

Klinkt goed (en smaakt hopelijk naar meer :))!


Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #10 Gepost op: 06-04-2015 23:04 u »
Eerste poging tot echt brouwen vandaag zonder echte bijzonderheden verlopen. Het SG leek voor het koken erg laag uit te vallen (1.030, doel 1.055) maar mogelijk is deze meting niet helemaal goed gedaan met de hydrometer. Op het eind van het koken op advies van BrouwVisie ongeveer 800 gram suiker toegevoegd. Voor de toevoeging nog een monster genomen die even moest blijven staan omdat er erg veel eiwitten in rond dreven. Deze kwam op 1060... maar de suiker zat er al in. Afkoeling in de speciekuip ging best aardig, paar blokjes ijs er bij en de tuinslang er op, na 30 minuten zaten we onder de 30 graden. Achteraf een nieuwe meting gedaan en deze kwam op een sg van 1072, ik verwacht dat hij iets droger en zwaarder zal worden dan gepland maar voor een blond bier denk ik geen ramp.

@Tdp enorm bedankt voor het schroten en het mogen lenen van de binnenpan, woensdag komt de bestelling in Bentelo toch nog binnen :)


En een paar foto's.










Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.141
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #11 Gepost op: 06-04-2015 23:22 u »
Meteen goed aangepakt! Flinke plens bier in wording. Succes!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.875
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #12 Gepost op: 07-04-2015 11:04 u »
Graag gedaan!

En het gaat vast goedkomen, het wordt sowieso bier;)

Groet,
de TDP

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.062
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Voorstellen Chilobrachys
« Reactie #13 Gepost op: 07-04-2015 15:56 u »
...
maar mogelijk is deze meting niet helemaal goed gedaan met de hydrometer.
...

SG meten bij 20 graden Celsius. Heldere vloeistof even koelen tijdens koken.

Tags: