Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen?  (gelezen 7137 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen?
« Gepost op: 26-03-2015 11:01 u »
Ik heb op 22-1 55 liter IPA gebrouwen met de volgende hopstort :

Amount   Variety   Type   AA   Use   Time   IBU
55 g   Chinook   Leaf/Whole   13.4   Boil   12 min   13.7
23 g   Simcoe   Leaf/Whole   12.9   Boil   12 min   5.51
62 g   Amarillo   Leaf/Whole   9.7   Boil   5 min   5.31
41 g   Cascade   Leaf/Whole   7.2   Boil   5 min   2.61
50 g   Simcoe   Leaf/Whole   12.9   Boil   5 min   5.7
28 g   Amarillo   Leaf/Whole   9.7   Whirlpool at 80 ░C   0 min   4.94
20 g   Simcoe   Leaf/Whole   12.9   Whirlpool at 80 ░C   0 min   4.69
22 g   Cascade   Leaf/Whole   7.2   Whirlpool at 80 ░C   0 min   2.88

Op 30-1 heb ik hier een koudhop aan toegevoegd:
18 g simcoe 12.9%
22 g chinook 13.4%
44 g Cascade 7.2%
50 g milennium 17.1%

Op 13-2 is dit bier gebotteld (met 4 gram suiker per liter). Na circa 2 weken was het bier prima op dronk. Het valt mij op dat de frisse citrus hopsmaak al na een maand behoorlijk afgevlakt is. De frisse verse citrussmaak van het eerste flesje is er niet meer. Komt dit door de hop keuze? Wat kan ik doen om dit langer vast te houden?
De hoppen waren allemaal uit een vaccuum verpakking, vers gekocht en in de vriezer bewaard.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #1 Gepost op: 26-03-2015 13:42 u »
Niks aan te doen. Een IPA moet vers worden gedronken.

Offline MaartenP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #2 Gepost op: 26-03-2015 14:58 u »
Je bier koel en donker bewaren kan de levensduur wel verlengen, maar uiteindelijk gaat het vanzelf achteruit.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #3 Gepost op: 26-03-2015 21:40 u »
Dit heb ik ook pas ervaren. De hopfrisheid en smaak ging achteruit. Uiteindelijk na wat maanden hield ik een bitter blond bier over ;-)... ik heb er dit van geleerd: niet te lang willen bewaren om dat het zo lekker is en ik over vier maanden ook nog wil die IPA wil drinken ;-). Gewoon weer een nieuwe brouwen en opdrinken  :brouwen:

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #4 Gepost op: 26-03-2015 21:49 u »
Maar zˇ snel is bij een hobbybrouw IPA dus normaal? Hoe krijgen de grotere jongens dit dan voor elkaar ? Hopolie?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #5 Gepost op: 26-03-2015 21:54 u »
Maar zˇ snel is bij een hobbybrouw IPA dus normaal? Hoe krijgen de grotere jongens dit dan voor elkaar ? Hopolie?

Ik denk:
-geen gist in de fles die hop kan afbreken
-minder zuurstof direct na afvullen waardoor je minder oxidatie krijgt
-gefiltreerd bier waardoor hopcomponenten niet adsorberen aan andere componenten die vervolgens uitzakken.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #6 Gepost op: 26-03-2015 22:01 u »
Zou je dan kunnen stellen dat je beter kunt overhevelen voordat je de koudhop erbij doet ?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #7 Gepost op: 26-03-2015 22:04 u »
Zou je dan kunnen stellen dat je beter kunt overhevelen voordat je de koudhop erbij doet ?

Dat bedoelde ik nog niet eens te zeggen maar denk wel dat het waar is. Dat doe ik normaal wel.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #8 Gepost op: 26-03-2015 23:37 u »
Dat denk ik ook. Bijkomend voordeel is minder sediment in je flesjes.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #9 Gepost op: 26-03-2015 23:56 u »
Bij de grote jongens gaat het ook snel achteruit. We hebben het hier wel over Úchte IPAs he, niet het halfzachte spul dat hier vaak voor IPA wordt versleten.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #10 Gepost op: 27-03-2015 03:25 u »
Bij de grote jongens gaat het ook snel achteruit. We hebben het hier wel over Úchte IPAs he, niet het halfzachte spul dat hier vaak voor IPA wordt versleten.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben nu weer eens in de US waar je een 'beer crowler' kunt laten vullen met vers door de brouwer aangeleverd bier. Het hoparoma rechtstreeks uit het vat slaat je echt om de oren.
Ik heb een verse Smuttynose rhye ipa gedronken die ik al kende van de fles. Het verschil was behoorlijk.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #11 Gepost op: 27-03-2015 06:49 u »
Van Cascade is bekend dat het aroma snel (binnen 3 maanden) vervliegt. Centennial (Ook wel "super Cascade" genoemd) en Citra geven een (citrus) aroma wat iets langer aan blijft.

Offline NiekBBQ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • BBQ & Beer
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #12 Gepost op: 27-03-2015 07:53 u »
IPA's van The Kernel (London) hebben niet voor niets maar een THT van 4 maanden.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #13 Gepost op: 27-03-2015 10:41 u »
Mijn IPA en Platte Thijs, geproduceerd bij Lochristi - wel centrifugatie maar ook hergisting dus met depot - zijn verbazingwekkend bitter-/en hop stabiel. Ze hebben beide rond de 45 IBU aan hopping en worden met 1 g/L gedryhopt. Zijn na zes maanden echt nog top en na 12 maanden ook nog heel erg goed met maar matig afgenomen bitterheid.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #14 Gepost op: 27-03-2015 10:58 u »
Mijn IPA en Platte Thijs, geproduceerd bij Lochristi - wel centrifugatie maar ook hergisting dus met depot - zijn verbazingwekkend bitter-/en hop stabiel. Ze hebben beide rond de 45 IBU aan hopping en worden met 1 g/L gedryhopt. Zijn na zes maanden echt nog top en na 12 maanden ook nog heel erg goed met maar matig afgenomen bitterheid.
Er is een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid aromahop en de versheid: hoe meer hop, hoe sneller de versheid verdwijnt. In Amerika zou jouw bier met 45 IBU en 1g/liter drooghop te lage waardes hebben om als IPA worden bestempeld, het zou eerder een American Pale Ale zijn.  Wat niet betekent dat het niet erg lekker kan zijn, natuurlijk

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #15 Gepost op: 27-03-2015 11:10 u »
Er is een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid aroma-hop en de versheid: hoe meer hop, hoe sneller de versheid verdwijnt. In Amerika zou jouw bier met 45 IBU en 1g/liter drooghop te lage waardes hebben om als IPA worden bestempeld, het zou eerder een American Pale Ale zijn.  Wat niet betekent dat het niet erg lekker kan zijn, natuurlijk
Qua bitterheid klopt dat niet hoor, al is 45 ibu voor een Amerikaanse IPA aan de lage kant, voor een APA is dat wel weer de bovengrens. De BJCP style guidelines noemt ibu vanaf 40 voor IPA en tot 45 voor APA. Qua drooghop denk ik dat je wel gelijk hebt.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #16 Gepost op: 27-03-2015 11:48 u »
Zjust is zjust, gelak as ze zegge in Aantwaarpe!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #17 Gepost op: 27-03-2015 12:26 u »
Ik denk:
-geen gist in de fles die hop kan afbreken
-minder zuurstof direct na afvullen waardoor je minder oxidatie krijgt
-gefiltreerd bier waardoor hopcomponenten niet adsorberen aan andere componenten die vervolgens uitzakken.

Vooral dat tweede punt is erg belangrijk. Ik merk dat een IPA op fust langer vers blijft dan hetzelfde bier op fles. Je moet dan wel je fust eerst vullen met CO2 en dan pas met bier, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij komt. Dan de koeling in en gekoeld laten staan. Goede profs vullen hun flessen in een zuurstofloze omgeving of spannen de flessen voor met CO2 of stikstofgas, zodat er geen zuurstof in de flessen komt. Daardoor blijven de hoparoma's langer in het bier.

Offline NiekBBQ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • BBQ & Beer
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #18 Gepost op: 27-03-2015 12:41 u »
Brett-gist schijnt de hop langer 'vers' te houden volgens Wild Beer Co: http://www.wildbeerco.com/beers/evolver-ipa/

Klopt dit? Of is dit gewoon een leuk verkooppraatje?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen ?
« Reactie #19 Gepost op: 27-03-2015 18:56 u »
Brett-gist schijnt de hop langer 'vers' te houden volgens Wild Beer Co: http://www.wildbeerco.com/beers/evolver-ipa/

Klopt dit? Of is dit gewoon een leuk verkooppraatje?

Ik geloof dat het idee hiervan is dat de Brett nog lang door gaat met de zuurstof op te eten. Daardoor voorkom je oxidatie.

Offline Theo van Eijden

  • LABO lid
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Make beer not war
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen?
« Reactie #20 Gepost op: 31-03-2015 15:27 u »
Zuurstof is de vijand van hoparoma. Bij Jopen rondleiding gehad. Michel Ordeman gaf aan dat hij hierop zijn bottelapparatuur selecteerde.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen?
« Reactie #21 Gepost op: 31-03-2015 19:02 u »
Ik voeg altijd 1 g vitamine C poeder aan 20 l bier toe alvorens bottelen (anti-oxidant). Wellicht draagt dit (onbewust) ook bij aan behoud van hoparoma.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe snel verval van hop in IPA voorkomen?
« Reactie #22 Gepost op: 31-03-2015 22:44 u »
Zuurstof is de vijand van hoparoma. Bij Jopen rondleiding gehad. Michel Ordeman gaf aan dat hij hierop zijn bottelapparatuur selecteerde.

Zuurstof is niet alleen de vijand van het hoparoma. Ook bij bieren zonder een uitgesproken hoparoma hoor je zuurstofopname te beperken voor een betere smaak van je bier.