Direct bottelen uit gistingsvat / niet overhevelen

Gestart door evelk, 19-08-2005 19:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

evelk

Mijn 'bier' uit het Brewferm blik staat inmiddels 6 dagen te gisten, en het gistingsproces is zo goed als gestopt.

Er zal dus gebotteld moeten gaan worden, en ik wil dat rechtstreeks vanuit het gistingsvat doen (met een hevelslang). In elk flesje zal ik dan eerst de gewenste hoeveelheid suiker (voor 30cl: 2,4 gram) doen.

Is dat slim, of moet ik het bier eerst overhevelen naar een ander vat en daar de complete hoeveelheid suiker (120 gram voor 15 liter) aan toevoegen? Volgens de handelaar kon ik rechtstreeks vanuit het gistingsvat overhevelen naar flesjes.

En als ik rechtstreeks hevel vanuit het gistingsvat, moet ik het brouwsel dan eerst nog een paar dagen laten staan (om het helder te laten worden??), of moet er direct gebotteld worden zodra de gisting gestopt is?

Groetjes,
Edwin


Jokke

Mijn eerste brouwsel was ook zo'n Brewferm blik en dit heb ik eerst overgeheveld naar een ander vat (emmer eigenlijk) waarbij je dan ineens de suikeroplossing bij kan doen, dit vergemakkelijkt het bottelen omdat je dan niet voor elk flesje de hoeveelheid suiker moet afwegen en wanneer je aan je laatste liters komt, moet je niet oplettten of er geen gistkoek mee in je flesjes terechtkomt. Vanuit mijn (zeer magere) ervaring gesproken e ;)

Jokke

:degroeten:

MO

Eigenlijk moet je nog een week lageren, maar dat kan ook in de fles onder kroonkurk gebeuren. Er zijn veel redenen te noemen waarom het veel veiliger is te bottelen vanuit een bottelvat. Je kunt veel beter je gistkoek kwijtraken, als je direct uit gistvat bottelt dan zullen de laatste flesjes erg veel sediment bevatten. Tevens is het inderdaad beter om de hele hoeveelheid suiker even te koken en toe te voegen (goed mengen: eerst suikeropl dan jongbier erop). Dat geknoei met suiker per flesje zou ik nooit doen.
Overigens: wat is je eind SG, oftewel ben je 100% zeker dat je bier is uitvergist? Met korrelgist is de kans klein dat het niet zo is, maar om ontploffende flessen te voorkomen (bommen!) moet je altijd het eind SG weten.

Pieter.

Ik ga zo te werk, nadat de hoofdgisting voorbij is (in deze tijd van het jaar 3-4 dagen) hevel ik over naar een grote fles (meeste sediment ben je dan gelijk kwijt), daarin laat ik het een week staan om daarna terug te hevelen naar een grote emmer (is dan mooi helder geworden) dan voeg ik de totale hoeveelheid suiker toe (opgelost in gekookt water) dan hevel ik het over in flesjes.

Pieter

Herman

Hevelen naar een andere fles is altijd beter. Niet alleen omdat je dan teveel gist bij de laatste flesjes voorkomt, je zult zien dat alle flesjes minder gistdepot bevatten. Als je niet hebt gehevelt, kan het bier niet alle gist laten bezinken. Als je hevelt, kun je ook de laatste opgeloste gist doen bezinken. Frisser bier is het resultaat! Kortom, lageren!

Jacques

Het is inderdaad altijd beter om het bier een tijdje te laten lageren. Het bier kan dan na de hoofdgisting nog wat rijpen en afgewerkte gistcellen en eiwitten kunnen bezinken.

Hevel altijd over voordat je gaat lageren of verwijder de gist als je in de luxe omstandhigheid verkeert dat je de beschikking hebt over een cilnderkonische gisttank.
De afgewerkte dode gistcellen kunnen namelijk na een tijdje uit elkaar vallen. Het gevolg is dat ongewenste zwavelachtige geurtjes (rotte eieren) en enzymen vrij kunnen komen. Deze laatste zijn in staat eiwitten af te breken hetgeen een ongunstig effect heeft op de schuimhoudbaarheid.

evelk

Allemaal bedankt voor jullie reactie's. Eind SG zat net onder de 1010, dus werd het tijd om te bottelen.

Ik heb alles toch eerst maar over geheveld naar een schone emmer, en daar de opgeloste hoeveelheid suiker aan toegevoegd. Daarna vanuit de schone emmer overgeheveld naar de flesjes. Op die manier had ik zo goed als geen last van bezinksels etc.

Hoewel ik 15 liter bier had verwacht, is er uiteindelijk 13,2 liter in de flesjes gekomen. De rest is vast met alle bezinksels achtergebleven in het gistvat..

Nu nog een weekje lageren (onder kroonkurk) en dan wachten, wachten, wachten..

Of moet ik voor de 6-8 weken wachttijd nog een flesje openen om wat te testen? En wat zou ik dan moeten bekijken/proeven/proberen?

Groetjes,
Edwin

MO

Koolzuurdruk is normaliter na een week wel gevormd. Dan kun je beginnen met proeven, waarnemen etc. Het is heel leuk om te proeven dat bier vooral de eerste 6 weken verandert van smaak. Net een baby'tje.

Herman



Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.