Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel Karmeliet kloon  (gelezen 76808 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.788
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #200 Gepost op: 01-01-2021 22:41 u »
Grootste verschil is de zwavelige geur, waarschijnlijk veroorzaakt door de combi AntiOxin SBT en CaSO4 aan het maischwater. Volgende keer een (nog) iets lagere bitterheid en zoeter maischschema hanteren. Enkel CaCl2 toevoegen. Dan zal die nog dichter bij het origineel komen.

Wees zuinig met Antioxin SBT. Je hebt er weinig van nodig. 0,05 g per liter is al voldoende. Boven de 0,1 g per liter hoor je niet te doseren.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.004
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #201 Gepost op: 01-01-2021 22:48 u »
Als je 2 gram Antioxin betrekt op 32 l totaal water zit ik dik onder 0.1 g/l. Ik denk dat de 3 g CaSO4 een groter effect heeft.
Daarnaast, de ene gist produceert nu eenmaal meer zwavel dan de andere.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #202 Gepost op: 01-01-2021 23:00 u »
Hoe is het met de kruidigheid? Ik heb een grand cru gebrouwen met de M21. Geeft een mooie fruitige en kruidige smaak. Hoe verhoudt het bier zich tot een originele Karmeliet?
Het bier op de foto ziet er erg goed uit. Ik krijg er trek van... :proost:

Hier ook maar even op terug komen. Gisteren mijn tweede kloonpoging - die ook meer een Grand Cru is - met zus en zwager vergeleken met Leffe Tripel (zelfde als Hoegaarden Grand Cru) en Tripel Karmeliet. Mijn bier was veruit het zoetst, kruidig en heerlijk vol en zacht van smaak en werd beter beoordeeld dan de Leffe Tripel, die droger, kruidiger en ‘harder’ van smaak is.

Het verschil met Tripel Karmeliet was echter groter dan bij m’n eerste poging vergist met Belgian Ardennes die meer op een crèmige La Chouffe lijkt. En toen werd het me duidelijk; Tripel Karmeliet is een kruidige strong blond. Binnenkort zal ik hier m’n kloonrecept nummer 3 plaatsen met M41. En speciaal voor Orangeloo doe ik er weer haver bij  :biersmile:

De grap is natuurlijk dat die “drie granen” niks te maken hebben met de droge kruidigheid die het bier typeren

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.004
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #203 Gepost op: 01-01-2021 23:59 u »
Ga je gang, maar ik zweer nu bij de WLP720 gist. Mijn volgende poging tot klonen moet 100% slagen. Ik zal het resultaat weer posten.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #204 Gepost op: 02-01-2021 09:01 u »
Ga je gang, maar ik zweer nu bij de WLP720 gist. Mijn volgende poging tot klonen moet 100% slagen. Ik zal het resultaat weer posten.

Ben benieuwd! Het is ook maar de vraag in hoeverre M41 het origineel gaat benaderen. Leuk project in ieder geval  :brouwen:

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #205 Gepost op: 02-01-2021 10:01 u »
Bij WLP720 zie ik dat het Sweet Mead/Wine gist is.

Bedoel je die Robert 1968?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.004
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #206 Gepost op: 02-01-2021 10:53 u »
Ja die is het en geeft het zoetige en fruitige aroma dat een Karmeliet ook heeft. Ook de vergistingsgraad is relatief laag wat een zoetje in het bier overlaat.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #207 Gepost op: 02-01-2021 17:20 u »
Binnenkort zal ik hier m’n kloonrecept nummer 3 plaatsen met M41.

Ondanks het goedbedoelde advies en de tips van EBC om toch een witbiergist te gebruiken maar hem droger te maken (wellicht bij poging 4) ben ik toch benieuwd wat M41 er van bakt. Dit is het idee:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKarmelietkloon 3.0
Brouwdatum02-01-2021
BierstijlSterke Blonde
Volume10,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lWater uit Katwijk
1,20 mlFosforzuur
3,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l167 mg/l53 mg/l48 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %
0,50 kgTarwemout. lichtWeyermann5 EBC18,5 %
0,15 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,6 %
0,15 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC5,6 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase65,0 °C1 min.45 min.5,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C7 min.15 min.5,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,3 gHallertau Mittelfrühbellen4,6%60 min.22,8 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Ale (M41)bovengist



Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.048
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #208 Gepost op: 02-01-2021 18:07 u »
Ondanks het goedbedoelde advies en de tips van EBC om toch een witbiergist te gebruiken maar hem droger te maken (wellicht bij poging 4) ben ik toch benieuwd wat M41 er van bakt. Dit is het idee:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKarmelietkloon 3.0
Brouwdatum02-01-2021
BierstijlSterke Blonde
Volume10,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lWater uit Katwijk
1,20 mlFosforzuur
3,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l167 mg/l53 mg/l48 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %
0,50 kgTarwemout. lichtWeyermann5 EBC18,5 %
0,15 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,6 %
0,15 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC5,6 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase65,0 °C1 min.45 min.5,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C7 min.15 min.5,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,3 gHallertau Mittelfrühbellen4,6%60 min.22,8 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Ale (M41)bovengist



De m-41 met 15% suiker in de stort zal erg ver doorgisten, iets wat in tegenstelling is met de Karmeliet.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #209 Gepost op: 02-01-2021 18:11 u »
De m-41 met 15% suiker in de stort zal erg ver doorgisten, iets wat in tegenstelling is met de Karmeliet.

Hmm..

Misschien eens het SG meten van een flesje  :denken:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.788
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #210 Gepost op: 02-01-2021 21:50 u »
Als je 2 gram Antioxin betrekt op 32 l totaal water zit ik dik onder 0.1 g/l. Ik denk dat de 3 g CaSO4 een groter effect heeft.
Daarnaast, de ene gist produceert nu eenmaal meer zwavel dan de andere.

In Tripel Karmeliet hoor je volgens mij soweiso geen calciumsulfaat te gebruiken. Dit bier heeft een zacht moutig karakter. Daar past geen calciumsulfaat bij dat een hard bittere indruk geeft. In plaats daarvan kun je beter alleen calciumchloride toevoegen zoals je zelf al geconcludeerd hebt.


Een interessant artikel over de vorming van diverse zwavelachtige aroma's kun je lezen via de link
https://www.morebeer.com/articles/sulfur_compounds_in_beer

orangeloo

  • Gast
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #211 Gepost op: 02-01-2021 22:15 u »
Ga je gang, maar ik zweer nu bij de WLP720 gist. Mijn volgende poging tot klonen moet 100% slagen. Ik zal het resultaat weer posten.

Ik heb ook goede resultaten behaald met deze gist. Maar dan met de 3463 Forbidden Fruit Yeast. Helaas uit het assortiment gehaald. En daarna door naar een Deus kloon. (volgens mij) hetzelfde recept, maar met extra suiker en champagnegist na de hoofdgisting. En natuurlijk daarna degorgeren :)

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #212 Gepost op: 03-01-2021 12:04 u »
Heel interessant om te weten hoe her resultaat is met de WLP720. Ik blijf dit topic maar eens volgen.
Lekker bier die tripel Karmeliet al zit er mijns inziens altijd teveel koolzuur in.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.004
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #213 Gepost op: 03-01-2021 12:44 u »
Lekker bier die tripel Karmeliet al zit er mijns inziens altijd teveel koolzuur in.

Gelukkig is dat nog het gemakkelijkste om naar je eigen hand te zetten. Ik heb 8,5 g/l suiker gebruikt, dit geeft inderdaad meer koolzuur en een volle fijne schuimkraag.

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #214 Gepost op: 03-01-2021 15:41 u »
Erg interessant die wijngist! Karmeliet is wel een van mijn favorieten. Zou erg leuk zijn als we tot een goede kloon receptuur kunnen komen!

Ik volg ook :)

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #215 Gepost op: 03-01-2021 15:55 u »
Hmm..

Misschien eens het SG meten van een flesje  :denken:
Ik zal deze vanavond eens meten.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.451
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #216 Gepost op: 03-01-2021 16:00 u »
Ik heb ook goede resultaten behaald met deze gist. Maar dan met de 3463 Forbidden Fruit Yeast. Helaas uit het assortiment gehaald.
Maar nog niet verdwenen gelukkig. Ik heb hem nog op schuine buis en anderen misschien ook.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #217 Gepost op: 03-01-2021 23:52 u »
Ik zal deze vanavond eens meten.

En? Die van mij zijn helaas op en heb nog geen tijd gehad om nieuwe te halen.

Die WLP720 heb ik vaker voorbij zien komen maar kan me herinneren dat die ook een tijd niet leverbaar is geweest, vandaar de zoektocht naar alternatieven. Is die gist toevallig ook van naam veranderd?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.004
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #218 Gepost op: 04-01-2021 09:16 u »
Citaat
Die WLP720 heb ik vaker voorbij zien komen maar kan me herinneren dat die ook een tijd niet leverbaar is geweest, vandaar de zoektocht naar alternatieven. Is die gist toevallig ook van naam veranderd?


Niet dat ik weet, maar nog steeds te verkrijgen bij diverse NL webshops, alleen nu even bij Braumarkt niet, zie ik.

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #219 Gepost op: 04-01-2021 13:15 u »
En? Die van mij zijn helaas op en heb nog geen tijd gehad om nieuwe te halen.

Die WLP720 heb ik vaker voorbij zien komen maar kan me herinneren dat die ook een tijd niet leverbaar is geweest, vandaar de zoektocht naar alternatieven. Is die gist toevallig ook van naam veranderd?
Gister helaas niet meer aan bier drinken toegekomen. Staat nog in de koelkast op me te wachten

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #220 Gepost op: 04-01-2021 19:30 u »
Gister helaas niet meer aan bier drinken toegekomen. Staat nog in de koelkast op me te wachten

Je hoeft hem ook niet te drinken, alleen even meten  :P

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #221 Gepost op: 04-01-2021 19:32 u »
Je hoeft hem ook niet te drinken, alleen even meten  :P
On its way

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #222 Gepost op: 04-01-2021 19:55 u »

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #223 Gepost op: 04-01-2021 20:01 u »
10,2 Brix (ontgast monster gemeten met refractometer).

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #224 Gepost op: 04-01-2021 20:02 u »
10,2 Brix (ontgast monster gemeten met refractometer).
Even door filteren om 100 ml te meten met hydrometer.

Tags: