Recepten > Kloonbrouwsels

Tripel Karmeliet kloon

(1/54) > >>

orangeloo:
Na aanleiding van een Tripel karmeliet kloon recept gepost op de site www.candisyrup.com:
Er is reeds een discussie over de gist. Zie hier

Verder heb ik mijn bedenkingen over het maischschema.
45 min. op 122 F (50  șC) (Is deze nog nodig?)
60 min. op 147 F (63,88  șC)
20 min. op 162 F (72.2  șC)
15 min. op 170 F (76.6  șC) (Deze lijkt mij wat lang?)

Nu moet ik zeggen dat het wel een bonte kermis is aan moutsoorten en vlokken,
Pils, haver en tarwe mout, gerste, tarwe en havervlokken.

Toch wil ik de vraag hier even neer leggen: Is die 50  șC nog nodig voor 1 van de mout of vloksoorten of voor een ander doel?

Gerstvlokken, tarwevlokken, moeten volgens Brouwmarktsite eerst 30 min. koken. Is dat zo?

Jacques:
Karmeliet wordt gebrouwen met gerst, tarwe en haver in zowel mout als vlok vorm heb ik wel eens begrepen.

Het is een intensief maischschema. Zal wel te maken hebben met een redelijk aandeel aan ongemoute granen.
Voor een goede afbraak aan de eiwitten uit de ongemoute granen is het aanhouden van een maischtemperatuur bij 50-52 șC gewenst. Het is wel een lange pauze. Inkorten tot 30 minuten zal denk ik geen probleem zijn.

Vooraf verstijfselen van gerste- en havervlokken door te koken is niet noodzakelijk. De verstijfselingstemperaturen van deze granen liggen binnen het verloop van het maischschema.

orangeloo:
Ik zit inderdaad net te lezen dat (alle) vlokken gestoomd en geplet zijn en dat deze voorbewerking zorgt voor het vrijkomen van het zetmeel zodat deze direct beschikbaar is voor enzymen uit de mout. En inderdaad ook het verhaal over de eiwitrust.

Moet toch eens wat vaker het boek van Adrie er bij pakken alvorens ik het hier post.  :-[

orangeloo:
Ik denk dan dat het er zo uit gaat zien:

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptOrange KarmaKenmerknr 095 15/05Brouwdatum30-4-2015BiertypeTripelAantal liters15Gewenst begin SG1081 (8,7 Vol% alc.)Brouwzaalrendement71,7%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal benodigd brouwwater30,2 literMaischdikte3,2 l/kgMaischwater17,9 literSpoelwater12,3 literKooktijd90 minutenBerekende kleur11 EBC (Dan A. Morey)Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPilsmout 3 EBC53,3 %3,314 kg3 EBCTarwemout13,3 %0,827 kg3 EBCHavermout10,0 %0,622 kg3 EBCGerstevlokken6,6 %0,410 kg4 EBCTarwevlokken3,4 %0,211 kg4 EBCHavervlokken3,4 %0,211 kg4 EBCKristalsuiker10,0 %0,622 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelSaaz (USA)(Kopie)3,1 %34 gr60 minuten13 EBUSaaz (USA)(Kopie)3,1 %17 gr20 minuten4 EBUStyrian Golding3,1 %50 gr10 minuten7 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoort3463 Forbidden Fruit YeastGist toegevoegd alsGiststarterVolume starter2000 mlBeluchtingstijd24 uurTemperatuur giststarter24°CGistvoedingGistvoedingscomplex WyeastHoeveelheid3 gram

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte150°C30 minuten3,2 l/kg264°C60 minuten3,2 l/kg373°C20 minuten3,2 l/kg478°C5 minuten3,2 l/kg

seed7:

--- Citaat van: Orangeloo op 11-03-2015  22:47 u ---[...](alle) vlokken gestoomd en geplet zijn[...]

--- Einde van citaat ---

Als je dat op de verpakking van de vlokken leest is het OK. Er zijn echter een paar molens/pletterijen die ook koud pletten, daar wordt niet gestoomd. Het staat dan gelukkig wel op de verpakking.

Ingo

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie