Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brewdog Tokyo*  (gelezen 2974 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
Brewdog Tokyo*
« Gepost op: 15-05-2020 16:08 u »
Nu mijn eerste paar brouwsels op de fles zitten begin ik al wat verkennend te kijken naar wat ik eens zou willen brouwen als ik alles wat beter onder de knie heb. Nu is Brewdog Tokyo een van mijn favoriete bieren en Brewdog heeft hiervoor via DIY Dog het recept vrijgegeven:

JEJige.jpg" border="0

Toch kom ik er nog niet helemaal uit.

Zo kan ik de genoemde mouten niet allemaal vinden en kom ik ze ook in de Swaen substitution chart niet tegen. Ik neem aan dat bijvoorbeeld Extra Pale niet zo maar een ander benaming voor Pale mout is. Ook Dark Crystal kom ik niet tegen. Omdat de EBC waardes ontbreken is het ook lastig vergelijken met andere mouten.

De oak chips staan als "FV" wat zou staan voor Fermentation Vessel. Helaas vermelden ze niet of dit tijdens de hoofdvergisting, of in de navergisting moet. Wat zou daarin het handigste zijn?

Verder wordt gesproken dat bij twijfel een dubbele maisch gedaan moet worden; stort in tweeën delen en in 2x maischen. Maar waarom zou dat niet in een keer lukken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #1 Gepost op: 15-05-2020 20:04 u »
Citaat
Verder wordt gesproken dat bij twijfel een dubbele maisch gedaan moet worden; stort in tweeën delen en in 2x maischen. Maar waarom zou dat niet in een keer lukken?
Heb je gekeken hoeveel kilo dat bij elkaar is? Dat krijg ik niet in mijn 30 L maischvat.

Online Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #2 Gepost op: 15-05-2020 21:49 u »
Heb je gekeken hoeveel kilo dat bij elkaar is? Dat krijg ik niet in mijn 30 L maischvat.

Ik wil eigenlijk de helft van de hoeveelheid gaan brouwen, dat zou in een 27 liter pan moeten passen volgens mij.

Online Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #3 Gepost op: 09-11-2021 13:11 u »
Even een kick van een oud topic. Al na mijn eerste brouwsels had ik de intentie een keer een kloon te brouwen van Brewdog Tokyo*. Inmiddels flink wat brouwsels verder en ook de brouw- en vergistinstallatie is in die tijd flink aangepakt. Wederom viel mijn oog op het Tokyo* recept uit DIY Dog. Deze heb ik inmiddels in Brewfather gezet en aangepast naar mijn installatie. Nu aan het kijken welke voorbereidingen ik nog moet gaan treffen om een poging te wagen.



Gezien de moutstort zal een dubbele maisch nodig zijn. Ik zal beginnen met een eerste stort pale ale en in de tweede stort de donkere mouten maischen. Hopelijk ga ik daarmee het beoogde start SG behalen. Mocht ik het op een aantal punten niet halen laat ik het zo, anders zou ik nog kunnen overwegen de suiker stort te verhogen. De grootste uitdaging wordt de vergisting. Op 12 liter wort zou ik een getrapte 3L starter WLP099 willen toevoegen. Brewdog geeft zelf aan flink te beluchten voor het pitchen, en gedurende de eerste dagen. Beluchten kan ik al deels in de ketel doen door na het koelen te laten rond pompen met de korte pijp in de Easybrew waardoor het terug in de ketel klettert, en daarna in het gistvat laten kletteren. Eenmaal in het vat heb ik op dit moment geen andere mogelijkheden dan het vat te schudden.

Over de vergisting zit ik met de volgende vragen:

- Is deze wijze van beluchten voldoende voor een donker bier met een start SG van ruim boven de 1.100, of is een pomp noodzakelijk?
- Is een tweede gist toevoeging na een aantal dagen noodzakelijk?

Edit: ik zie dat ik de pale ale stort nog iets naar beneden bij moet stellen. Beoogde start SG is 1.138, alc. % 16.5%

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.277
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #4 Gepost op: 09-11-2021 22:02 u »
Je eind SG van 1.012 lijkt mij erg laag! Zie dat het recept van BD zelf een eind SG van 1.028 heeft. Zelfs dat lijkt me nog wel laag met zo'n stort :-)

Online Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #5 Gepost op: 09-11-2021 22:41 u »
Je eind SG van 1.012 lijkt mij erg laag! Zie dat het recept van BD zelf een eind SG van 1.028 heeft. Zelfs dat lijkt me nog wel laag met zo'n stort :-)

Dat zou dan eigenlijk betekenen dat mijn start SG nog hoger zou moeten worden dan de beoogde 1.138? Is dat überhaupt wel haalbaar met een huis-tuin-en-keuken brouwautomaat?

Brewfather heeft het eind SG uitgerekend maar ik weet niet of die ook rekening houdt met de hoeveelheid donkere mouten e.d.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 315
  • Land: nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #6 Gepost op: 10-11-2021 00:06 u »
Dat zou dan eigenlijk betekenen dat mijn start SG nog hoger zou moeten worden dan de beoogde 1.138? Is dat überhaupt wel haalbaar met een huis-tuin-en-keuken brouwautomaat?

Ja hoor, 3 uur koken bijvoorbeeld.

Je eind SG van 1.012 lijkt mij erg laag! Zie dat het recept van BD zelf een eind SG van 1.028 heeft. Zelfs dat lijkt me nog wel laag met zo'n stort :-)
Deze gist kan vergisten tot 25%.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 938
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #7 Gepost op: 10-11-2021 09:05 u »
Dat zou dan eigenlijk betekenen dat mijn start SG nog hoger zou moeten worden dan de beoogde 1.138? Is dat überhaupt wel haalbaar met een huis-tuin-en-keuken brouwautomaat?

Brewfather heeft het eind SG uitgerekend maar ik weet niet of die ook rekening houdt met de hoeveelheid donkere mouten e.d.
SG~1138? Wordt heel moelijk. Dikke prut in de ketel, NIET spoelen, en laag rendement.. Met dubbelmaischen maak je nog een beetje kans https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41565.msg627109.html#msg627109

- Donkere mouten geven iets minder extractie, software houdt daar rekening mee. Voor je brouw-rendement maakt het weinig uit.
Probleem zit hem in vergisting.  Donkere mouten kunnen deels onvergistbaar zijn, weinig software die dat verrekent.
Daar bovenop lijken donkere mouten de vergisting in algemeen af te remmen, dus probleem op probleem.
Succes, Snelbier

Online Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #8 Gepost op: 10-11-2021 13:44 u »
SG~1138? Wordt heel moelijk. Dikke prut in de ketel, NIET spoelen, en laag rendement.. Met dubbelmaischen maak je nog een beetje kans https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41565.msg627109.html#msg627109

- Donkere mouten geven iets minder extractie, software houdt daar rekening mee. Voor je brouw-rendement maakt het weinig uit.
Probleem zit hem in vergisting.  Donkere mouten kunnen deels onvergistbaar zijn, weinig software die dat verrekent.
Daar bovenop lijken donkere mouten de vergisting in algemeen af te remmen, dus probleem op probleem.
Succes, Snelbier

Dubbele maisch zal ik sowieso moeten doen. De ketel kan de stort niet aan en zo blijft de mout/water verhouding ook goed.

Ik vraag me inderdaad af of Brewfather met de de vergistingsgraad van donkere mouten rekening houdt. Zou ik eens met de hand na moeten rekenen. Ik ga er vanuit dat de vergisting het grootste probleem gaat worden dus wil juist daar ook een goede voorbereiding. Wat kan ik doen om de vergisting, ondanks de donkere mouten, te pushen?

- Suiker niet in de kook maar na een aantal dagen vergisting toevoegen?
- Actieve beluchting d.m.v. pomp i.p.v. passief door het vat te schudden?
- Tweede gift van gist? Zo ja, wanneer is optimaal?

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 938
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #9 Gepost op: 10-11-2021 16:02 u »
- Dubbele maisch zal ik sowieso moeten doen.. De ketel kan de stort niet aan en zo blijft de mout/water verhouding ook goed.
- Ik vraag me inderdaad af of Brewfather met de de vergistingsgraad van donkere mouten rekening houdt....
- Ik ga er vanuit dat de vergisting het grootste probleem gaat worden dus wil juist daar ook een goede voorbereiding. Wat kan ik doen om de vergisting, ondanks de donkere mouten, te pushen?
-     Suiker niet in de kook maar na een aantal dagen vergisting toevoegen?
-     Actieve beluchting d.m.v. pomp i.p.v. passief door het vat te schudden?
-     Tweede gift van gist? Zo ja, wanneer is optimaal?
- Dubbelemaisch is de juiste weg.  Mout/water-verhouding in automaten wordt vaak onderschat, bij zwaarder wort mis je echt wat liters die buiten de korf zitten  :groots:.
- Brewfather-app net bekeken.. Kan rekenen met vergistbaarheid.  Vergistbaarheid instelbaar per ingredient.. Settings voor eind-SG op geavanceerd zetten.
- Late suikergift kan iets beter doorgisting geven, maar effect minimaal.  Getest op dit forum, oa door beheerder Jaques.
- Extra beluchting van wort en/of tweede gist toevoegen? Mag eigenlijk niet nodig zijn.  Eerste gist-dosering moet voldoende zijn.
Bij verwachte moeizame vergisting calculeer je dat in, dus ruim gist doseren.
===========
Brewfather kan dus wél vergistbaarheid verwerken, voor mij ook verrassend.
Proost, Snelbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.500
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #10 Gepost op: 10-11-2021 22:43 u »
- Extra beluchting van wort en/of tweede gist toevoegen? Mag eigenlijk niet nodig zijn.  Eerste gist-dosering moet voldoende zijn.
Bij verwachte moeizame vergisting calculeer je dat in, dus ruim gist doseren.

Inderdaad voldoende gist geven. Maar een extra beluchting een dag na de start van de vergisting kan bij een extreem zwaar bier geen kwaad. Niet alle benodigde zuurstof kan in 1 keer worden gegeven.

Offline jnoord

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #11 Gepost op: 14-11-2021 21:36 u »
Bij dubbele maisch niet de pale en de donkere mout splitsen. Je hebt bij beide stappen de enzymen uit de pale nodig. Donkere mouten hebben minder enzymen en hebben daarom een maximaal percentage waarin deze mouten kunnen worden gebruikt. Zorg dus dat je bij beide stortingen pale mout toevoegt. Anders wordt de zetmeel in de donkere mout niet omgezet in suikers en is het rendement laag.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 960
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #12 Gepost op: 15-11-2021 20:54 u »
Voor een batch van 12 liter moet het wel een heel lekker bier worden voor de moeite.
Ik zou de batch altijd verhogen naar bv 2x 6 kg stort dat wordt altijd extra bier met dezelfde moeite een je zou zelfs een driestaps maisch kunnen overwegen (3x 6 kg) als je toch alleen maar op 65 graden blijft, uitmaischen als je het al doet, doe je dat toch alleen bij de laatste stap.

Alle mouten gelijkelijk verdelen over de verschillende stort inderdaad.
Je kan ook overwegen de roasted barley en chocolademout te cold-steepen om je moutstort te ontlasten.
Met een beetje goochelen heb je zo een batch van 27 liter, ofwel voor slechts een uurtje extra tijd (met een stort van 6 kg / keer is een 60 min op 65 graden waarschijnlijk voldoende) heb je 15 liter meer bier :biersmile:

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 938
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #13 Gepost op: 19-11-2021 15:26 u »
... Brewfather kan dus wél vergistbaarheid verwerken, voor mij ook verrassend.
Proost, Snelbier
Berekening vergistbaarheid van Brewfather VALT VIES TEGEN, onbruikbaar.. Net getest tegen eigenbrouwsels in BrouwVisie en BrouwHulp..
Extreme afwijking in bijv zelfgebrouwen Münich Dark-lager.. Simpel recept, met (Swaen) Münich-Dark en Light en wat carafaSpecial..
- Uitvergist tot SG~1011, en smaakt best :biersmile:  1pt hoger dan BrouwVisie en -hulp aangaven, peanuts.
Brewfather berekent voor zelfde recept een SG-end van 1022 !!
De vergistbaarheid van gebruikte Münich-mouten blijkt in BF laag te staan, lijkt NIET te stroken met werkelijkheid.
Jammer.  Onbetrouwbare gegevens in data-base?  Welke data kan je dan wél vertrouwen?
Proost, Snelbier.

Toevoeging: na verder spitten in de data-base geven sommige suikers (corn etc) een vergistbaarheid van ruim 122%..
Sorry, hier haak ik af.  Leuke app, maar voor mij NIET geschikt voor serieus brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.500
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #14 Gepost op: 21-11-2021 16:48 u »
Berekening vergistbaarheid van Brewfather VALT VIES TEGEN, onbruikbaar.. Net getest tegen eigenbrouwsels in BrouwVisie en BrouwHulp..
Extreme afwijking in bijv zelfgebrouwen Münich Dark-lager.. Simpel recept, met (Swaen) Münich-Dark en Light en wat carafaSpecial..
- Uitvergist tot SG~1011, en smaakt best :biersmile:  1pt hoger dan BrouwVisie en -hulp aangaven, peanuts.
Brewfather berekent voor zelfde recept een SG-end van 1022 !!
De vergistbaarheid van gebruikte Münich-mouten blijkt in BF laag te staan, lijkt NIET te stroken met werkelijkheid.
Jammer.  Onbetrouwbare gegevens in data-base?  Welke data kan je dan wél vertrouwen?
Proost, Snelbier.

Toevoeging: na verder spitten in de data-base geven sommige suikers (corn etc) een vergistbaarheid van ruim 122%..
Sorry, hier haak ik af.  Leuke app, maar voor mij NIET geschikt voor serieus brouwen.

Ik ben wel tevreden over Brewfather. Deze app afkraken op 1 punt vind ik niet terecht. Elk programma heeft zijn goede en slechte kanten. Het mooie van Brewfather is dat de app steeds onderhouden wordt. Dat kan omdat er betalende gebruikers zijn. De ontwikkelaar van Brewfather staat open voor verbeteringen en heel wat verbeteringen zijn doorgevoerd.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 938
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #15 Gepost op: 21-11-2021 18:00 u »
Ik ben wel tevreden over Brewfather. Deze app afkraken op 1 punt vind ik niet terecht. Elk programma heeft zijn goede en slechte kanten. Het mooie van Brewfather is dat de app steeds onderhouden wordt. Dat kan omdat er betalende gebruikers zijn. De ontwikkelaar van Brewfather staat open voor verbeteringen en heel wat verbeteringen zijn doorgevoerd.
Jaques, misschien/deels terechte terechtwijzing..
Laten we het er op houden dat je NIET de vergistbaarheid moet inschakelen.
Vind ik toch jammer van zo'n mooi stuk software.  Onverwachte BUMMER voor mij..
Proost,  Snelbier.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 315
  • Land: nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #16 Gepost op: 21-11-2021 19:33 u »
Jaques, misschien/deels terechte terechtwijzing..
Laten we het er op houden dat je NIET de vergistbaarheid moet inschakelen.
Vind ik toch jammer van zo'n mooi stuk software.  Onverwachte BUMMER voor mij..
Proost,  Snelbier.

Als je checkt of de vergistbaarheid van de gist overeen komt met die van de fabrikant, en zoniet even aanpast, dan klopt het gewoon.

En natuurlijk even melden aan de ontwikkelaar als je denkt een fout gevonden te hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.500
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #17 Gepost op: 21-11-2021 22:36 u »
Jaques, misschien/deels terechte terechtwijzing..
Laten we het er op houden dat je NIET de vergistbaarheid moet inschakelen.
Vind ik toch jammer van zo'n mooi stuk software.  Onverwachte BUMMER voor mij..
Proost,  Snelbier.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit kijkt naar de berekende eind SG van brouwprogramma's. Te vaak heb ik gezien dat de werkelijke waarde ver van de verwachting kan liggen.

Offline Andre van Dissel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Krijg er geen genoeg van
Re: Brewdog Tokyo*
« Reactie #18 Gepost op: 21-11-2021 23:29 u »
Brewfather werk hier heel goed. Je moet natuurlijk wel ff bij de ingrediënten kijken of ze goed zijn ingesteld bv de SVG van het gist en de opbrengst van mout of suiker. Je kan dat zelf aanpassen maar de meeste standaard ingrediënten staan aardig goed naar mijn ervaringen na 2 jaar Brewfather en 80 brouwsels.

Tags: