Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel Karmeliet kloon  (gelezen 34645 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Tripel Karmeliet kloon
« Gepost op: 11-03-2015 21:46 u »
Na aanleiding van een Tripel karmeliet kloon recept gepost op de site www.candisyrup.com:
Er is reeds een discussie over de gist. Zie hier

Verder heb ik mijn bedenkingen over het maischschema.
45 min. op 122 F (50  ºC) (Is deze nog nodig?)
60 min. op 147 F (63,88  ºC)
20 min. op 162 F (72.2  ºC)
15 min. op 170 F (76.6  ºC) (Deze lijkt mij wat lang?)

Nu moet ik zeggen dat het wel een bonte kermis is aan moutsoorten en vlokken,
Pils, haver en tarwe mout, gerste, tarwe en havervlokken.

Toch wil ik de vraag hier even neer leggen: Is die 50  ºC nog nodig voor 1 van de mout of vloksoorten of voor een ander doel?

Gerstvlokken, tarwevlokken, moeten volgens Brouwmarktsite eerst 30 min. koken. Is dat zo?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #1 Gepost op: 11-03-2015 22:39 u »
Karmeliet wordt gebrouwen met gerst, tarwe en haver in zowel mout als vlok vorm heb ik wel eens begrepen.

Het is een intensief maischschema. Zal wel te maken hebben met een redelijk aandeel aan ongemoute granen.
Voor een goede afbraak aan de eiwitten uit de ongemoute granen is het aanhouden van een maischtemperatuur bij 50-52 ºC gewenst. Het is wel een lange pauze. Inkorten tot 30 minuten zal denk ik geen probleem zijn.

Vooraf verstijfselen van gerste- en havervlokken door te koken is niet noodzakelijk. De verstijfselingstemperaturen van deze granen liggen binnen het verloop van het maischschema.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #2 Gepost op: 11-03-2015 22:47 u »
Ik zit inderdaad net te lezen dat (alle) vlokken gestoomd en geplet zijn en dat deze voorbewerking zorgt voor het vrijkomen van het zetmeel zodat deze direct beschikbaar is voor enzymen uit de mout. En inderdaad ook het verhaal over de eiwitrust.

Moet toch eens wat vaker het boek van Adrie er bij pakken alvorens ik het hier post.  :-[

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #3 Gepost op: 11-03-2015 22:52 u »
Ik denk dan dat het er zo uit gaat zien:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Karma
Kenmerknr 095 15/05
Brouwdatum30-4-2015
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1081 (8,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71,7%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,2 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater17,9 liter
Spoelwater12,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur11 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC53,3 %3,314 kg3 EBC
Tarwemout13,3 %0,827 kg3 EBC
Havermout10,0 %0,622 kg3 EBC
Gerstevlokken6,6 %0,410 kg4 EBC
Tarwevlokken3,4 %0,211 kg4 EBC
Havervlokken3,4 %0,211 kg4 EBC
Kristalsuiker10,0 %0,622 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (USA)(Kopie)3,1 %34 gr60 minuten13 EBU
Saaz (USA)(Kopie)3,1 %17 gr20 minuten4 EBU
Styrian Golding3,1 %50 gr10 minuten7 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3463 Forbidden Fruit Yeast
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter24°C
GistvoedingGistvoedingscomplex Wyeast
Hoeveelheid3 gram


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C30 minuten3,2 l/kg
264°C60 minuten3,2 l/kg
373°C20 minuten3,2 l/kg
478°C5 minuten3,2 l/kg



Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.337
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #4 Gepost op: 11-03-2015 23:16 u »
[...](alle) vlokken gestoomd en geplet zijn[...]

Als je dat op de verpakking van de vlokken leest is het OK. Er zijn echter een paar molens/pletterijen die ook koud pletten, daar wordt niet gestoomd. Het staat dan gelukkig wel op de verpakking.

Ingo

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2015 06:58 u »
Als je dat op de verpakking van de vlokken leest is het OK. Er zijn echter een paar molens/pletterijen die ook koud pletten, daar wordt niet gestoomd. Het staat dan gelukkig wel op de verpakking.

Ingo

Op de site van Brouwland vind ik deze info wel, op die van Brouwmarkt niet. Dat is dan weer jammer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #6 Gepost op: 12-03-2015 21:27 u »
Op de site van Brouwland vind ik deze info wel, op die van Brouwmarkt niet. Dat is dan weer jammer.

Maakt niet uit. Ook als de vlokken niet gestoomd zijn hoeven ze niet verstijfseld te worden omdat zoals ik al schreef de verstijfselingstemperaturen binnen het temperatuurbereik van het maischen ligt.

Hieronder de verschillende verstijfselingstemperaturen

Haver 53-73 °C
Tarwe 58-64 °C
Gerst 60-65 °C

Door mij uitgevoerde testjes hebben dit ook bevestigd.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #7 Gepost op: 12-03-2015 21:37 u »
Orangeloo,

Heb je dit kloon recept al gezien? http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

In 2010 was de Karmeliet het ONK kloon bier en dit recept is van de tweede plaats. Misschien kan je er nog wat inspiratie uit putten.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #8 Gepost op: 12-03-2015 23:31 u »
Orangeloo,

Heb je dit kloon recept al gezien? http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

In 2010 was de Karmeliet het ONK kloon bier en dit recept is van de tweede plaats. Misschien kan je er nog wat inspiratie uit putten.

Dat recept heb ik al eens gebrouwen, maar ik kan nu niet zeggen dat ik daar zo tevreden over was.
Het was in ieder geval een kloon die ver van het origineel lag.
Ik denk dat het aan de opgekweekte gist uit het depot van een flesje Karmeliet ligt.
Ik heb sterke twijfels of dit "de" gist is die gebruikt wordt bij de vergisting.
Maar toch bedankt voor de tip.  :duimop:

homoeccentricus

  • Gast
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #9 Gepost op: 13-03-2015 12:59 u »
Volgens Brew Like A Monk moeten er nog kruiden bij: "Spices: Not specified, but coriander and others"

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #10 Gepost op: 13-03-2015 13:11 u »

Offline Puck

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #11 Gepost op: 13-03-2015 13:46 u »
Hier nog een optie: http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/tripel_karmeliet_-_004a.pdf

WLP720? Ik heb ergens gelezen dat de Westmalle (WLP530) eerder een kanshebber is. Er zijn natuurlijk meerdere wegen... bijvoorbeeld ook de WLP570 (Duvel). Wat ik ook heb gelezen is dat er twee keer een vergisting plaatsvind maar de verdere inhoudelijke informatie ontbreekt bij mij.

Wyeast: 1388 (Duvel), 3787 (Westmalle).

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #12 Gepost op: 13-03-2015 19:22 u »

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #13 Gepost op: 14-03-2015 02:01 u »
Wat ik ook heb gelezen is dat er twee keer een vergisting plaatsvind maar de verdere inhoudelijke informatie ontbreekt bij mij.
Ik kan wel een gok doen; de hoofd- en nagisting? ;)

Offline Puck

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #14 Gepost op: 14-03-2015 03:14 u »
Ik kan wel een gok doen; de hoofd- en nagisting? ;)

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er na de hoofdgisting nog een tweede gist werd toegevoegd. Dat noem ik dan nog geen nagisting aangezien mijn definitie daarvan het uit laten pruttelen van de gist is zonder extra toevoeging. Maar ik weet niet meer waar ik dat gelezen heb, kan het in ieder geval niet meer terugvinden. Ik denk eerder dat de gistsoort een mix van twee soorten is. De vermelding van twee soorten staat geschreven in "Brew like a monk". Alleen staat er niet welke twee. En dan inderdaad gewoon een hoofdvergisting (met een mix van twee soorten), een nagisting en een hergisting op de fles  ;)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #15 Gepost op: 14-03-2015 03:19 u »
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er na de hoofdgisting nog een tweede gist werd toegevoegd. Dat noem ik dan nog geen nagisting aangezien mijn definitie daarvan het uit laten pruttelen van de gist is zonder extra toevoeging. Maar ik weet niet meer waar ik dat gelezen heb, kan het in ieder geval niet meer terugvinden. Ik denk eerder dat de gistsoort een mix van twee soorten is. De vermelding van twee soorten staat geschreven in "Brew like a monk". En dan inderdaad gewoon een hoofdvergisting (met een mix van twee soorten), een nagisting en hergisting op de fles  ;)
Ik denk eerder dat het een soort van marketing truc is. Een gisting vind namelijk plaats door gist toe te voegen die de aanwezige suikers gaat verwerken. Er zijn weinig gisten die stoppen op de helft en dan 'plaats maken' voor een nieuwe gist die het karwei afmaakt. Overigens zou het toevoegen van een tweede gist ergens halverwege de hoofdgisting nog steeds kwalificeren als hoofdgisting en is dus per definitie maar een gisting.

In Nederland zijn er ook commerciele brouwers die op het etiket van hun flessen vermelden dat een bier dubbel gerijpt of dubbel gegist is. Meer een leuk verkooppraatje dan een daadwerkelijk onderdeel van het brouwproces.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.337
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #16 Gepost op: 14-03-2015 09:12 u »
Overigens zou het toevoegen van een tweede gist ergens halverwege de hoofdgisting nog steeds kwalificeren als hoofdgisting en is dus per definitie maar een gisting.

De oorsprong van "secundairy" of tweede gisting ligt in de Engelse bieren* waar de Brettanomyces onvermijdelijk was en die weken na de hoofdgisting opnieuw in het vat zichtbaar begonnen te gisten  op het moment de Brett er in voldoende mate aanwezig was. Ik heb dat nu bij twee Brett bieren op het vat zelf kunnen zien. Bier met een klein beetje Brett op het vat en na een week of 6-8 begint het waterslot ineens weer te bluppen en houd dat bijna 2 maanden vol.

Edit * natuurlijk niet alleen Engelse bieren maar vast wel alle bieren op eikenvaten. Alleen hebben we van die Engelse bieren de beste beschrijvingen (IPA, Porter).

Edit 2: Je zou ook het eerst geven van een T58 en als die klaar is een Belle Saison een tweede gisting kunnen noemen omdat de laatste de suikers en dextrines "eet" die de eerste over laat.

Ingo

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.526
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #17 Gepost op: 29-04-2015 11:53 u »
Ik heb begin dit jaar een Karmeliet Tripel kloon gebrouwen met T58. Geen exacte Karmeliet maar ik was uiterst tevreden over het resultaat :)

Overigens wel laag vergist (16,5 C) en 2 maanden laten rijpen op de fles.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 171
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #18 Gepost op: 17-05-2015 21:12 u »
Ik heb bij het stadarchief Dendermonde 'een bierrecept uit 1679 uit het Karmelietenklooster' opgevraagd. Tot mijn verbazing kreeg ik zomaar een scan uit een boek dat dit recept beschrijft.
In het boek staat niet direct een recept maar een kostenoverzicht voor 1 brouwsel. De eenheden zijn allemaal uit die tijd en zeggen mij niet zo veel maar de graanverhouding is er wel uit te halen:

Voor 16 tonnen bier:

36 vaeten gerst (66,6%)
12 vaeten tarwe (22,2%)
6 vaeten spelte, dat is synoniem voor haver (11,2%)
40 pondt hoppen

De vraag is echter hoeveel van de granen gemout werden en hoeveel als ruwe graan werd gebruikt, dit is helaas niet te achterhalen. Wel staat op deze kostenopgave nog een hoeveelheid hout en kolen voor het mouten en stoken.
Opvallend vond ik dat er geen suiker in vermeld stond, ik vraag me af of Karmeliet tegenwoordig met of zonder suiker wordt gebrouwen.

Met bovenstaande graanverhouding heb ik een proefbrouwsel gemaakt waarbij alle granen als mout werden gebruikt. Mede door een verkeerde gistkeuze (Safbrew Abbaye) lijkt dit bier niet op Karmeliet.
Volgende keer ga ik een deel ruwe granen gebruiken en vergisten met T-58.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #19 Gepost op: 17-05-2015 21:22 u »
Als je een bier wilt brouwen die op de Karmeliet lijkt zul je toch wat kruiden toe moeten voegen en ook de gist uit de karmeliet op moeten kweken.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 171
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #20 Gepost op: 17-05-2015 21:30 u »
Als je een bier wilt maken die op de Karmeliet lijkt zul je toch wat kruiden toe moeten voegen en ook de gist uit de karmeliet op moeten kweken.


Klopt, ik gebruik sinaasappelschil en korianderzaad, maar de gist is nog een ding.
Opkweken is voor mij geen optie (geen spullen voor), bovendien geloof ik niet zo in opkweken omdat de bottelgist vaak een andere is dan de hoofdgist. Als je opkweekt ben je uiteindelijk toch aan het vergisten met bottelgist, of heb ik het mis? ???

In de meeste Karmeliet kloonrecepten kom ik T-58 tegen, daarna WLP-550 en Wyeast 3522. Ik wilde het dus maar eens met de T-58 gaan proberen.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #21 Gepost op: 17-05-2015 22:08 u »
Denk dat Westmalle gist ( Wyeast trappist high geavity of whitelabs 530) een goede keus is. Tenminste laatste keer dat ik hem dronk dacht ik die gist te proeven, kan ook aan mijn smaakpapillen liggen  :D.

Vergist je wel gecontroleerd? Denk dat zo der gecontroleerde vergisting namelijk met de juiste gist je alsnog een verkeerde smaak kan krijgen.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #22 Gepost op: 17-05-2015 22:18 u »
Naar mijn ervaring doet de Chouffe gist (Wyeast Belgium Ardennes) het goed in tripel Karmeliet.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #23 Gepost op: 17-05-2015 22:31 u »
Naar mijn ervaring doet de Chouffe gist (Wyeast Belgium Ardennes) het goed in tripel Karmeliet.

Vind ik ook.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #24 Gepost op: 18-05-2015 16:43 u »
6 vaeten spelte, dat is synoniem voor haver (11,2%)

Stond dit in het overzicht of heb je dat zelf toegevoegd?

Want spelte lijkt me het hedendaagse spelt. Een tarwevariant, en geen haver?

-edit- ik heb hetzelfde recept gevonden(stond gewoon online ergens).

Als commentaar staat er: "Spelt krijgt hier als synoniem «vorte avere» (rotte haver), een
benaming die we tot op heden nergens konden terugvinden."

Dus je moet wel degelijk spelt gebruiken :)

Voorts, in dezelfde tekst:

Citaat
De hoeveelheden «12 vaeten terwe», dat is 12 mud, ongeveer
12 Hl. Terwijl van oudsher de grootte van een schip gemeten werd
in «tonnen» (tonnemaat) werd in de Nederlanden in de 16de-17de
eeuw gemeten met vaten. Een ton of een vat was zowel inhoudsals
gewichtsmaat.
Een wag(h)e = 2 cupen = 180 pond (zie G. Impens, Het SintJanshospitaal
te Brugge (voor 1188-1350). Leuven, 1956, 201).
Een pond = 0.464 Kg.

Dus dan weet je gelijk wat over de maten :)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #25 Gepost op: 18-05-2015 18:32 u »
Klopt, ik gebruik sinaasappelschil en korianderzaad, maar de gist is nog een ding.
Opkweken is voor mij geen optie (geen spullen voor), bovendien geloof ik niet zo in opkweken omdat de bottelgist vaak een andere is dan de hoofdgist. Als je opkweekt ben je uiteindelijk toch aan het vergisten met bottelgist, of heb ik het mis? ???

Soms is het wel zo en soms niet.
Maar de karmeliet gebruikt geen bottelgist.
Alleen is het een vrij moeilijke gist om op te kweken is mijn ervaring.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 171
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #26 Gepost op: 18-05-2015 19:50 u »
Stond dit in het overzicht of heb je dat zelf toegevoegd?

Want spelte lijkt me het hedendaagse spelt. Een tarwevariant, en geen haver?

-edit- ik heb hetzelfde recept gevonden(stond gewoon online ergens).

Als commentaar staat er: "Spelt krijgt hier als synoniem «vorte avere» (rotte haver), een
benaming die we tot op heden nergens konden terugvinden."

Dus je moet wel degelijk spelt gebruiken :)

Voorts, in dezelfde tekst:

Dus dan weet je gelijk wat over de maten :)

Omdat Bosteels aan geeft dat hun graanverhouding overeen komt met dit recept en zij haver gebruiken ging ik er van uit dat spelt/rotte haver en haver redelijk overeen komen. Ik heb niet heel veel verstand van granen maar weet wel dat graan de afgelopen 50 jaar flink van samenstelling is veranderd. Of spelt uit 1700 en nu met elkaar overeen komen weet ik niet, maar betwijfel ik wel.

12 vaeten tarwe = 12 mud = 12 ongeveer Hl. Dat kan je d.m.v. soortelijk gewicht nog wel omrekenen.
Maar over tonnen staat niks concreets, het is niet eens bekend of het als inhoud- of gewichtsmaat is gebruikt.

Ik heb deze opgave al eens in brouwsoftware willen invoeren om de parameters te bekijken maar dat lukte me niet.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #27 Gepost op: 18-05-2015 20:00 u »
Omdat Bosteels aan geeft dat hun graanverhouding overeen komt met dit recept en zij haver gebruiken ging ik er van uit dat spelt/rotte haver en haver redelijk overeen komen. Ik heb niet heel veel verstand van granen maar weet wel dat graan de afgelopen 50 jaar flink van samenstelling is veranderd. Of spelt uit 1700 en nu met elkaar overeen komen weet ik niet, maar betwijfel ik wel.

12 vaeten tarwe = 12 mud = 12 ongeveer Hl. Dat kan je d.m.v. soortelijk gewicht nog wel omrekenen.
Maar over tonnen staat niks concreets, het is niet eens bekend of het als inhoud- of gewichtsmaat is gebruikt.

Ik heb deze opgave al eens in brouwsoftware willen invoeren om de parameters te bekijken maar dat lukte me niet.
Maten voor de handel waren vroeger per stad verschillend.
Daarom kun je alleen wat zeggen over de verhoudingen.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #28 Gepost op: 18-05-2015 20:22 u »
Omdat Bosteels aan geeft dat hun graanverhouding overeen komt met dit recept en zij haver gebruiken ging ik er van uit dat spelt/rotte haver en haver redelijk overeen komen. Ik heb niet heel veel verstand van granen maar weet wel dat graan de afgelopen 50 jaar flink van samenstelling is veranderd. Of spelt uit 1700 en nu met elkaar overeen komen weet ik niet, maar betwijfel ik wel.

Al deze soorten zijn anders dan destijds dus je moet met de huidige substituten werken. Daar ontkom je niet. Dat maakt het zeker niet minder leuk het na te bootsen! :D

Maar ik zou dus zeker spelt gebruiken bij een nieuwe poging. Dat is toch echt anders dan haver :)
Dan komt je dichter in de buurt.

Citaat
12 vaeten tarwe = 12 mud = 12 ongeveer Hl. Dat kan je d.m.v. soortelijk gewicht nog wel omrekenen.
Maar over tonnen staat niks concreets, het is niet eens bekend of het als inhoud- of gewichtsmaat is gebruikt.

Ik heb deze opgave al eens in brouwsoftware willen invoeren om de parameters te bekijken maar dat lukte me niet.


Citaat
Tot meerder seeckerheijt moet bemerckt worden ten eersten dat men verstaet door tonnen een vat van hondert potten

Citaat
Bij de tappers en taveniers (herbergiers) staan in deze periode verschillende soorten bier en sterke drank in de kelder. Zo werden er in de kelder van Niclaes Smolders tijdens een opneming in 1712 een aantal potten (1 pot = 1 liter)

Kun je hier mee uit? 12 tonnen bier zou dus 12x100potten = 1200 liter zijn. Dus 12HL.

En dan is deze zin minder ambigue:

Citaat
Een ton of een vat was zowel inhouds als gewichtsmaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #29 Gepost op: 18-05-2015 21:18 u »
Maar ik zou dus zeker spelt gebruiken bij een nieuwe poging. Dat is toch echt anders dan haver :)
Dan komt je dichter in de buurt.

Als je de Tripel Karmeliet wilt klonen zoals we die kennen zou ik geen spelt gebruiken. Op de site van de brouwerij http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_nl.html staat dat ze tarwe, haver en gerst gebruiken.
De spelt van het recept van de kloosterlingen is niet door brouwerij Bosteels overgenomen.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #30 Gepost op: 19-05-2015 00:20 u »
Als je de Tripel Karmeliet wilt klonen zoals we die kennen zou ik geen spelt gebruiken. Op de site van de brouwerij http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_nl.html staat dat ze tarwe, haver en gerst gebruiken.
De spelt van het recept van de kloosterlingen is niet door brouwerij Bosteels overgenomen.

De vraag is dus wat RuudB wil bereiken :)

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 171
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #31 Gepost op: 19-05-2015 18:29 u »
De vraag is dus wat RuudB wil bereiken :)

Een goede Karmeliet kloon. Het wordt dus haver(mout).

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.526
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #32 Gepost op: 21-05-2015 11:48 u »
Ik heb ook een keer een prima Karmeliet kloon gebrouwen, ik vind de T58 een uitstekende gistkeuze. Bier heeft wel een maandje of drie nodig om te rijpen om het extreme gistkarakter iets te laten afnemen. Daarna lijkt ie echt goed op de Karmeliet!

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #33 Gepost op: 14-06-2015 19:28 u »
Ik heb ook een keer een prima Karmeliet kloon gebrouwen, ik vind de T58 een uitstekende gistkeuze. Bier heeft wel een maandje of drie nodig om te rijpen om het extreme gistkarakter iets te laten afnemen. Daarna lijkt ie echt goed op de Karmeliet!

Dat is ook mijn ervaring. Ik heb een keer een lichte variant geprobeerd te brouwen met slechts 5.5% alcohol waar ik niet heel enthousiast van werd, het was wel een goed bier maar leek in het begin zeker niet op een Karmeliet. Pas na meerdere maanden toen het meeste bier op was begon het qua smaak op een Karmeliet te lijken. Dit bier heb ik destijds met T58 vergist. Ik zie zo juist dat ik nog een flesje over heb welke nu in de koelkast staat, vanavond eens proeven hoe deze na een jaar smaakt.

Het gist uit een Karmeliet heb ik ooit opgekweekt en zelf gebruikt. Het was mijn eerste keer dat ik gist opkweekte vanuit een fles, dit ging prima en heb mijn wort er goed mee kunnen vergisten. Ik heb het destijds gebruikt omdat ik er vanuit ging dat het geen bottelgist zou zijn, waar ik dit destijds op gebaseerd had weet ik niet meer...

Offline Veeckmans

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #34 Gepost op: 26-11-2015 12:11 u »
Beste brouwers,

Ik ga morgen het volgende recept brouwen.Een verkregen recept dat ik heb aangepast(mout + 30%) omdat ik beperkt wil spoelen.
Ik lees in de de andere recepten hier dat er meestal Saaz wordt gebruikt ipv Cascade. Ik heb nog een slurry over van een vorig brouwsel(origineel recept karmeliet) waarin ik een mengeling van S-33 en T-58 heb gebruikt.

Wat denken jullie er van?


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptkarmeliet kodjo 2
Kenmerkkarmeliet
Brouwdatum27/11/2015
BiertypeTripel
Aantal liters19
Gewenst begin SG1093 (9,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater27,2 liter
Spoelwater3,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur18 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (BM)74,2 %5,442 kg4 EBC
Tarwemout (BM)5,4 %0,396 kg5 EBC
Cara Belge4,0 %0,297 kg32 EBC
Havermout3,6 %0,266 kg4 EBC
Tarwe licht5,4 %0,396 kg6 EBC
Kristalsuuiker7,3 %0,533 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,0 %30 gr80 minuten24 EBU
Cascade7,0 %15 gr10 minuten4 EBU
Styrian Goldings6,0 %8 gr10 minuten2 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander4 gr15 Min.
Sinaasappelschillen30 gr15 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4,0 l/kg
263°C30 minuten4,0 l/kg
368°C30 minuten4,0 l/kg
473°C5 minuten4,0 l/kg


Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #35 Gepost op: 26-11-2015 19:30 u »
Afgelopen week een flesje Karmeliet in de handen gehad in de winkel en had eigenlijk de indruk dat er geen (bruikbaar) gist meer inzit.
Is dat meer mensen opgevallen?
De fles en bodem leken kraakhelder.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #36 Gepost op: 26-11-2015 20:05 u »
Beste brouwers,

Ik ga morgen het volgende recept brouwen.Een verkregen recept dat ik heb aangepast(mout + 30%) omdat ik beperkt wil spoelen.
Ik lees in de de andere recepten hier dat er meestal Saaz wordt gebruikt ipv Cascade. Ik heb nog een slurry over van een vorig brouwsel(origineel recept karmeliet) waarin ik een mengeling van S-33 en T-58 heb gebruikt.

Wat denken jullie er van?


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptkarmeliet kodjo 2
Kenmerkkarmeliet
Brouwdatum27/11/2015
BiertypeTripel
Aantal liters19
Gewenst begin SG1093 (9,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater27,2 liter
Spoelwater3,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur18 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (BM)74,2 %5,442 kg4 EBC
Tarwemout (BM)5,4 %0,396 kg5 EBC
Cara Belge4,0 %0,297 kg32 EBC
Havermout3,6 %0,266 kg4 EBC
Tarwe licht5,4 %0,396 kg6 EBC
Kristalsuuiker7,3 %0,533 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,0 %30 gr80 minuten24 EBU
Cascade7,0 %15 gr10 minuten4 EBU
Styrian Goldings6,0 %8 gr10 minuten2 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head][row][data]Koriander[/data][data][/data][data]4 gr[/data][data]15 Min.[/data][/row]
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen30 gr15 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4,0 l/kg
263°C30 minuten4,0 l/kg
368°C30 minuten4,0 l/kg
473°C5 minuten4,0 l/kg

Lijkt me leuk om dit recept ook eens uit te proberen. Aangezien ik geen slurry over heb, kan ik dan de s33 en t58 gewoon gebruiken?

Jos

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #37 Gepost op: 26-11-2015 22:55 u »
Afgelopen week een flesje Karmeliet in de handen gehad in de winkel en had eigenlijk de indruk dat er geen (bruikbaar) gist meer inzit.
Is dat meer mensen opgevallen?
De fles en bodem leken kraakhelder.

Steeds vaker stelt de 'hergisting op fles' bij commerciële bieren niet zo veel meer voor. Bieren worden onder tegendruk afgevuld en de hergisting is nog maar heel beperkt. Slechts een kleine hoeveelheid suiker wordt toegevoegd. Het voordeel is dat er minder gist in de fles zit. Hierdoor is de smaakstabiliteit groter.

Offline Janus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Gezellig eej
    • Paoter Gustaaf | Zaolig bier uit Breda
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #38 Gepost op: 29-09-2017 00:34 u »
Die afwezigheid van gist heb ik ook opgemerkt. De professionalisering slaat inderdaad toe.

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #39 Gepost op: 29-09-2017 08:31 u »
Brouw het oorspronkelijke recept (eerder in dit topic). Hoe je spelt kunt vertalen door haver ontgaat mij. Gemoute spelt was in ieder geval een normaal ingrediënt van bier en kom je tegen van de 10e tot in de 18e eeuw. De moderne karmeliet koop je dan in de supermarkt, het origineel brouw je zelf. Aardig hoppig spul met meer dan een kilo hop per vat  :groots:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #40 Gepost op: 29-09-2017 13:25 u »
Aardig hoppig spul met meer dan een kilo hop per vat  :groots:

Destijds hadden ze natuurlijk niet de hopsoorten die wij nu hebben. De hoeveelheid hoparoma en bitterstoffen zal een stuk lager hebben gelegen dan de hopsoorten die we nu gebruiken.

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #41 Gepost op: 29-09-2017 13:59 u »
Citaat
Destijds hadden ze natuurlijk niet de hopsoorten die wij nu hebben

Uiteraard, en dat geldt voor alle ingrediënten en ook voor de Karmelieten van vandaag. Je hebt ook te maken met oudere graansoorten met andere eigenschappen. Aan de brouwer de keus in hoeverre hij wil en kan gaan om alle parameters gelijk te krijgen. Zo zou je bijvoorbeeld al dan niet je mout- en hopsoorten kunnen kiezen met die gedachte.

Om aan te geven dat men best in staat was haver van spelt te onderscheiden hieronder een bron uit de 10e eeuw(!), waar overigens gewoon met hop (humilonem) werd gebrouwen:

Citaat
Revenues des terres de Solre-Saint-Géry et de Courtsolre.
Haber in villa Salra Sancta Gaugerici mansum dom(inicatum)

sunt ibi canbas ii, qui solvent de annona mixta modios
reddunt insimul omni anno spelta modios ccclxi, avena modios xiiii
solvunt unusquisque humilonem modios III

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #42 Gepost op: 13-12-2017 18:14 u »
Vorige week dit recept weer eens gebrouwen.
30 liter waarvan 20 liter standaard gebotteld en van 10 liter ga ik een "Brut" versie maken.
Na de hoofdgisting ga ik 400 gram suiker toevoegen, samen met champagnegist.
Deze laat ik (opnieuw) vergisten in een vat. Daarna nagisten in mandfles.
Vervolgens bottelen, via bottelemmer, met 10 gram bottelsuiker.
Bottelen in "geuzeflessen" van 37,5 cc en 75 cc.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Karma Brut
Kenmerknr 139 17/14
Brouwdatum3-12-2017
BiertypeTripel
Aantal liters10
Gewenst begin SG1081 (8,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,4%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater22,7 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater12,0 liter
Spoelwater10,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)53,3 %2,153 kg3 EBC
WhiteSwaen13,3 %0,537 kg4 EBC
Havermout10,0 %0,404 kg4 EBC
Gerstenvlokken6,6 %0,267 kg4 EBC
Tarwevlokken3,4 %0,137 kg4 EBC
Havervlokken3,4 %0,137 kg4 EBC
Kristalsuiker10,0 %0,404 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz3,3 %23 gr90 minuten20 EBU
Saaz3,3 %12 gr20 minuten6 EBU
Styrian Goldings 20173,7 %13 gr10 minuten4 EBU


Opmerkingen-


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen2 gr10 Min.


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
GistvoedingWyeast gistvoedingcomplex
Hoeveelheid5 gram
OpmerkingenGiststarter 3 liter. 3463 Forbidden Fruit Yeast 7x gebruikt


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C30 minuten3,3 l/kg
264°C60 minuten3,3 l/kg
372°C20 minuten3,3 l/kg
478°C5 minuten3,3 l/kg


Opmerkingen400 gram suiker en champagnegist na de hoofdgisting



Offline Pieter1954

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #43 Gepost op: 18-12-2017 17:22 u »
Hierbij de receptuur van gisteren, gebrouwen door Jeroen, Sean en Pieter in Flipper City (Harderwijk).

Zoals beloofd hier de receptuur van de KarmePieter 2.0
We hebben 2 batches gemaakt van 35 liter.

Mouten
Pilsmout 5200 gr
Tarwemout 800 gr
Munchener 800 gr
Tarwevlokken 500 gr
Havervlokken 1000 gr
Suiker 400 gr

Hopsoorten
Hallertau 33 gr
Galena 38 gr
Saaz 33 gr
Dry hopping
Cascade 21 gr
Curacao schillen 17gr
Korianderzaad 20 gr
Suiker 50 gr

Water uitgekookt toegevoegd 3000 gr om alcohol te verlagen (dit was de vorige keer)

Kruiden
Korianderzaad 25 gr (laatse 10 minuten)
Curacao schillen 35 gr (laatste 10 minuten)

Waterhardheid verhogen
Calciumchloride 9 gr
Calciumsulfaat 5 gr
Natriumchloride 10 gr

Gistvoedingszout 21 gr

Gist
Belgian triple beer M31 Mangrove Jack's

Brouwschema
Inmaischen 20 liter
Spoelwater 16 liter
Na koken nog toegevoegd 3 liter

45 graden 40 minuten
55 graden 45 minuten
64 graden 60 minuten
78 graden 15 minuten
100 graden 100 minuten

Densiteit na koken 1072

Notities na versie 1.0
Kleur mooi karmelietachtig; lichte troebelheid
Prachtig veel schuim en stabiel
Hoppiger (lekkerder) dan Karmeliet
Nauwelijks zoet
Lekker vol mondgevoel

Offline the grumpy brewer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #44 Gepost op: 20-01-2018 14:25 u »
Hoi Ik ben Jos en samen met een paar anderen zijn we bezig om ons te verdiepen in wat recepten.
Wat ik mij afvraag bij de Karmaliet Tripel of alle graansoorten tegelijk voor het maischproces worden toegevoegd of dat dit binnen het proces gebeurd.
Alvast bedankt.

Jos

Offline PDGRRR

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #45 Gepost op: 13-02-2018 20:25 u »
Hallo Jos, zoals ik de recepten lees gaat alles tegelijkertijd bij elkaar in de maischpan. Ik heb eigenlijk nog nooit een recept gezien waarbij bepaalde mouten separaat aan het maischproces werden toegevoegd, alleen dat bij grote(re) hoeveelheden havervlokken/-mout deze nog wel eens eerst verstijfseld wordt en bij het maischen eerst alleen op 40 graden "ontgomt" alvorens de rest van de geschrotte mout er bij gaat. Dit om het dichtlopen van filter(bodem)s te voorkomen. En geroosterde gerst wordt soms "ge-cold steept", 24 uur laten weken in water waarna het extract aan het wort wordt toegvoegd zodat het bier wel donker wordt, maar niet te bitter.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #46 Gepost op: 05-05-2018 19:49 u »
Maar de karmeliet gebruikt geen bottelgist.
Alleen is het een vrij moeilijke gist om op te kweken is mijn ervaring.

Mijn eerste poging om gist uit een flesje Karmeliet op te kweken was meteen succesvol.
Ik wil over een paar maanden een Karmeliet kloon brouwen en wilde testen hoe makkelijk/moeilijk het is om de gist uit een flesje te activeren.
Dus ik heb woensdag 2 mei een flesje Karmeliet leeg geschonken (en natuurlijk leeggedronken, lekker). Hoewel anderen dit anders hebben ervaren zat er bij mij een heel dun laagje gist in de fles.
Daar heb ik appelsap uit pak (goudappeltje van Appelsientje) op gegoten en tot 4 á 5 centimeter vanaf de bodem gevuld. Heel goed geschud en de fles afgesloten met een plastic boterhamzakje welke ik heb bevestigd met een elastiekje. Dit flesje heb ik geincubeerd bij 23 graden Celcius en om de 8 uur geschud. Vrijdag 4 mei (om precies te zijn 40 uur later) stond het te gisten, boterhamzakje werd een klein beetje opgeblazen en als ik het flesje schudde ontstond er flink schuim.
Ik heb dit weggegooid omdat het maar een test was voor later. Maar het is toch zeker mogelijk om het gist in de fles te activeren.
De vraag is nu alleen gebruikt de brouwerij bij het bottelen nu wel een andere gist of niet?
Goom beweert van niet, maar ergens anders las ik dat ze dat wel doen.
Is er iemand die daar meer over weet?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #47 Gepost op: 05-05-2018 22:56 u »
Ik heb dit weggegooid omdat het maar een test was voor later. Maar het is toch zeker mogelijk om het gist in de fles te activeren.
De vraag is nu alleen gebruikt de brouwerij bij het bottelen nu wel een andere gist of niet?
Goom beweert van niet, maar ergens anders las ik dat ze dat wel doen.
Is er iemand die daar meer over weet?

Heb je geproefd van de starter die je hebt weggegooid?
Smaak is een belangrijke indicator...

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #48 Gepost op: 06-05-2018 01:20 u »
Heb je geproefd van de starter die je hebt weggegooid?
Smaak is een belangrijke indicator...

Ja, ik heb inderdaad een slokje uit de fles genomen voordat ik hem doorspoelde omdat ik nieuwsgierig was naar de smaak, en of daaruit op te maken viel of het om een "gezonde" gisting ging.
Vergeet niet dat het appelsap was, dus het smaakte Cider achtig, en omdat de gisting net was gestart zoetig. In de geur duidelijk koolzuur. Misschien beter als ik hem had laten uitgisten alvorens te gootsteniseren en proeven. Maar toch, het blijft gefermenteerd appelsap met appel aroma's, en dat is een moeilijke indicator voor een geschikte Karmeliet gist.
Dus ik hoop nog steeds dat iemand antwoord die meer van de bottelgist van dit bier weet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #49 Gepost op: 06-05-2018 07:36 u »
Ja, ik heb inderdaad een slokje uit de fles genomen voordat ik hem doorspoelde omdat ik nieuwsgierig was naar de smaak, en of daaruit op te maken viel of het om een "gezonde" gisting ging.
Vergeet niet dat het appelsap was, dus het smaakte Cider achtig, en omdat de gisting net was gestart zoetig. In de geur duidelijk koolzuur. Misschien beter als ik hem had laten uitgisten alvorens te gootsteniseren en proeven. Maar toch, het blijft gefermenteerd appelsap met appel aroma's, en dat is een moeilijke indicator voor een geschikte Karmeliet gist.
Dus ik hoop nog steeds dat iemand antwoord die meer van de bottelgist van dit bier weet.

Je had met wat moutextract de gist verder kunnen kweken om zo te ontdekken of het gistprofiel overeenkomt met dat van Karmeliet.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #50 Gepost op: 06-05-2018 10:40 u »
Je had met wat moutextract de gist verder kunnen kweken om zo te ontdekken of het gistprofiel overeenkomt met dat van Karmeliet.

Dat is een goed idee.
Ik denk dat ik het experiment nog een keer herhaal en als het weer lukt de gist te activeren hem door kweek in moutextract.
Als het gistprofiel overeenkomt met dat van Karmeliet wil ik de gist ook verzamelen en invriezen met glycerol. Dat laatste heb ik zelf nog niet eerder gedaan, jij wel denk ik.
Kun je me een paar tips geven?
Welke verhouding slurry:glycerol moet ik aanhouden?
Kan ik na steriel overbrengen in een paar reageerbuizen alles goed mengen en zo invriezen?

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #51 Gepost op: 06-05-2018 15:15 u »
Ik heb nog even verder gezocht naar hoe gist in te vriezen en vond op dit forum dat de verhoudingen glycerol water nogal variëren. Heeft iemand iemand wel eens gewerkt met het volgende protocol en wat zijn de bevindingen?
http://www.ipass.net/mpdixon/Homebrew/Freezing%20Yeast.htm

Ik ga vanavond starten met twe flesjes Karmeliet en wil de gist volgens dit protocol invriezen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: be
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #52 Gepost op: 06-05-2018 19:45 u »
Ik heb nog even verder gezocht naar hoe gist in te vriezen en vond op dit forum dat de verhoudingen glycerol water nogal variëren. Heeft iemand iemand wel eens gewerkt met het volgende protocol en wat zijn de bevindingen?
http://www.ipass.net/mpdixon/Homebrew/Freezing%20Yeast.htm

Ik ga vanavond starten met twe flesjes Karmeliet en wil de gist volgens dit protocol invriezen.
Ik gebruik al jaren 50% slurry (of bezonken opkweek) en 50% glycerine, deze verhouding bevriest niet bij -20°C. zolang de bewaartemperatuur maar stabiel is en er geen ontdooiing en terug invriezen gebeurt maakt het allemaal niet zoveel uit.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #53 Gepost op: 06-05-2018 20:21 u »
Ik gebruik al jaren 50% slurry (of bezonken opkweek) en 50% glycerine, deze verhouding bevriest niet bij -20°C. zolang de bewaartemperatuur maar stabiel is en er geen ontdooiing en terug invriezen gebeurt maakt het allemaal niet zoveel uit.
Ik verdun de glycerine (standaard 80% glycerol) eerst 1x. Dan doe ik 50% slurry en 50% glycerol oplossing voor uiteindelijk 20% glycerol in de vriezer.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #54 Gepost op: 07-05-2018 00:25 u »
Afgelopen week een flesje Karmeliet in de handen gehad in de winkel en had eigenlijk de indruk dat er geen (bruikbaar) gist meer inzit.
Is dat meer mensen opgevallen?
De fles en bodem leken kraakhelder.

Ik heb zojuist 2 flesjes Karmeliet geopend om (en lekker op te drinken, is gelukt) en om de gist eruit op te kweken zoals ik eerder vermeld heb in deze topic op 5 mei.
Wat me nu opviel was dat het eerste flesje van nu duidelijk sediment had, en dat het tweede flesje een kraak heldere bodem had.
Als je de gist uit Karmelietflesjes wilt op kweken moet je dus een beetje geluk hebben.

Hoe dat kan? Lijkt me wel dat Dendermonde geen bottelgist gebruikt, anders zou iedere fles sediment hebben. Ik denk dat ze bottelen na koelen met CO2 onder druk of zoiets. Als je dan geluk hebt als je de gist wilt opkweken heb je net een flesje te pakken waar tijdens hun bottelproces een beetje hoofdgistings gist is meegekomen.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #55 Gepost op: 07-05-2018 12:26 u »
...
 Als je dan geluk hebt als je de gist wilt opkweken heb je net een flesje te pakken waar tijdens hun bottelproces een beetje hoofdgistings gist is meegekomen.

Goed excuus om er een paar meer op te drinken.  :)

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #56 Gepost op: 07-05-2018 18:16 u »
Ik heb zojuist 2 flesjes Karmeliet geopend om (en lekker op te drinken, is gelukt) en om de gist eruit op te kweken zoals ik eerder vermeld heb in deze topic op 5 mei.
Wat me nu opviel was dat het eerste flesje van nu duidelijk sediment had, en dat het tweede flesje een kraak heldere bodem had.
Als je de gist uit Karmelietflesjes wilt op kweken moet je dus een beetje geluk hebben.

Het eerste flesje (met sediment) gist al, na 18 uur incubatie bij 22,0 - 22,5 graden Celcius.
Zo te zien is Karmeliet gist dol op appelsap.🍏😀

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #57 Gepost op: 07-05-2018 21:41 u »
Ik heb zojuist 2 flesjes Karmeliet geopend om (en lekker op te drinken, is gelukt) en om de gist eruit op te kweken zoals ik eerder vermeld heb in deze topic op 5 mei.
Wat me nu opviel was dat het eerste flesje van nu duidelijk sediment had, en dat het tweede flesje een kraak heldere bodem had.
Als je de gist uit Karmelietflesjes wilt op kweken moet je dus een beetje geluk hebben.

Hoe dat kan? Lijkt me wel dat Dendermonde geen bottelgist gebruikt, anders zou iedere fles sediment hebben. Ik denk dat ze bottelen na koelen met CO2 onder druk of zoiets. Als je dan geluk hebt als je de gist wilt opkweken heb je net een flesje te pakken waar tijdens hun bottelproces een beetje hoofdgistings gist is meegekomen.

Bij veel commerciële bieren zit steeds minder gist in de fles. Waarschijnlijk een gevolg van het feit dat doorgedrongen is dat gist een negatieve invloed kan op de smaak van het bier. Daarnaast worden de flessen onder tegendruk gevuld. Er is niet zo heel veel extra koolzuur nodig. Een kleinere suikertoevoeging betekent ook een kleinere gistgroei.

Heel regelmatig zie ik bier met hergisting op de fles met amper of geen gistdepot.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #58 Gepost op: 07-05-2018 22:21 u »
Bij veel commerciële bieren zit steeds minder gist in de fles. Waarschijnlijk een gevolg van het feit dat doorgedrongen is dat gist een negatieve invloed kan op de smaak van het bier. Daarnaast worden de flessen onder tegendruk gevuld. Er is niet zo heel veel extra koolzuur nodig. Een kleinere suikertoevoeging betekent ook een kleinere gistgroei.

Heel regelmatig zie ik bier met hergisting op de fles met amper of geen gistdepot.

Bier dat niet gefilterd wordt of door een cycloon wordt gehaald en geforceerd gecarboneerd wordt mag nog altijd een hergisting op fles hebben en zal een kleiner depot hebben. Bier dat met suiker op fles gezet zal altijd een groter depot hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.411
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #59 Gepost op: 07-05-2018 22:24 u »
Bier dat niet gefilterd wordt of door een cycloon wordt gehaald en geforceerd gecarboneerd wordt mag nog altijd een hergisting op fles hebben en zal een kleiner depot hebben. Bier dat met suiker op fles gezet zal altijd een groter depot hebben.

De hoeveelheid benodigde suiker is kleiner als het bier onder druk vergist is.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #60 Gepost op: 08-05-2018 00:55 u »
Bij veel commerciële bieren zit steeds minder gist in de fles. Waarschijnlijk een gevolg van het feit dat doorgedrongen is dat gist een negatieve invloed kan op de smaak van het bier. Daarnaast worden de flessen onder tegendruk gevuld. Er is niet zo heel veel extra koolzuur nodig. Een kleinere suikertoevoeging betekent ook een kleinere gistgroei.

Heel regelmatig zie ik bier met hergisting op de fles met amper of geen gistdepot.

Bier dat niet gefilterd wordt of door een cycloon wordt gehaald en geforceerd gecarboneerd wordt mag nog altijd een hergisting op fles hebben en zal een kleiner depot hebben. Bier dat met suiker op fles gezet zal altijd een groter depot hebben.

Ik heb de twee flesjes Karmeliet bij een supermarkt bij mij in de buurt gekocht.
Ze zaten in zo'n kartonnen verpakking met 4 flesjes per verpakking, geen 6 pack maar 4 pack dus.
Hoe het bottel proces ook is het blijft een feit dat het eerste flesje duidelijk een depot had en de tweede niet.
Ik ben het eens met wat jullie schrijven, maar het verklaart niet de door mij geconstateerde verschillen in de twee flesjes.
Zojuist beide flesjes weer geschud. De eerste gist nu fel (veel schuim), de tweede heeft nu ook wat schuim, blijkbaar zat er toch wat gist in.
Morgen ga ik flesje 1 of beide flesjes doorkweken in moutextract.
Eerst naar een 500 ml starter (SG 1.040) met een druppeltje olijfolie en dan kijken hoeveel gist dat oplevert.

Offline Peter B.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #61 Gepost op: 08-05-2018 13:51 u »
Beste Kloners,

Jaren geleden heb ik Karmeliet gist opgekweekt uit het depot van verschillende flesjes Karmeliet. Deze gist laat zich makkelijk opkweken en groeit als een bezetene. Na enten van de giststarter aan het wort is de hoofdgisting binnen 4 uur begonnen (= voldoende gist toegevoegd). Tijdens de hoofdgisting op dag 2-3 kwam er een vreselijke put lucht uit het waterslot en deze geur was later waar te nemen in het bier en daardoor ook in de smaak. Mijn conclusie is dat de gist uit het depot van een flesje Karmeliet niet de juiste gist is voor een lekker bier. Exact hetzelfde is een brouw vriend van mij ook overkomen. Wat een Karmeliet proeverij had moeten worden is geëindigd in 2 x 35 liter bier in het riool.

Advies: ruikt een goed aan een niet te koud glas Karmeliet en neem in overweging om een karmeliet te brouwen met WB-06.

Groet, Peter B.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #62 Gepost op: 08-05-2018 18:45 u »
Beste Kloners,

Jaren geleden heb ik Karmeliet gist opgekweekt uit het depot van verschillende flesjes Karmeliet. Deze gist laat zich makkelijk opkweken en groeit als een bezetene. Na enten van de giststarter aan het wort is de hoofdgisting binnen 4 uur begonnen (= voldoende gist toegevoegd). Tijdens de hoofdgisting op dag 2-3 kwam er een vreselijke put lucht uit het waterslot en deze geur was later waar te nemen in het bier en daardoor ook in de smaak. Mijn conclusie is dat de gist uit het depot van een flesje Karmeliet niet de juiste gist is voor een lekker bier. Exact hetzelfde is een brouw vriend van mij ook overkomen. Wat een Karmeliet proeverij had moeten worden is geëindigd in 2 x 35 liter bier in het riool.


Groet, Peter B.

Hallo Peter,

Bedankt voor deze informatie, net op tijd want ik stond op het punt om de gist vanavond door te kweken in moutextract.
Maar nu ik dit lees zie ik daar toch vanaf.
Te veel risico op mislukken.

Ik ga voor zeker en tijdens mijn bezoek morgen aan Brouwmarkt neem ik korrelgist mee.

Jij adviseert WB-06 maar ik las dat T-58 ook veel is gebruikt in een Karmeliet kloon.
Weet jij of iemand anders die dit leest welke de beste optie is?

En Peter, je laatste zin begrijp ik niet helemaal:

Advies: ruikt een goed aan een niet te koud glas Karmeliet en neem in overweging om een karmeliet te brouwen met WB-06.??

Even een update om 19:15:
Toch heb ik nog twijvels over wel of geen opgekweekte Karmelietgist gebruiken:
Hieronder een verwijzing naar een Karmeliet kloon die is gebrouwen met opgekweekt Karmeliet gist en die goed scoorde bij een wedstrijd (ONK 2010):
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #63 Gepost op: 08-05-2018 19:46 u »
Beste Kloners,

Jaren geleden heb ik Karmeliet gist opgekweekt uit het depot van verschillende flesjes Karmeliet. Deze gist laat zich makkelijk opkweken en groeit als een bezetene. Na enten van de giststarter aan het wort is de hoofdgisting binnen 4 uur begonnen (= voldoende gist toegevoegd). Tijdens de hoofdgisting op dag 2-3 kwam er een vreselijke put lucht uit het waterslot en deze geur was later waar te nemen in het bier en daardoor ook in de smaak. Mijn conclusie is dat de gist uit het depot van een flesje Karmeliet niet de juiste gist is voor een lekker bier. Exact hetzelfde is een brouw vriend van mij ook overkomen. Wat een Karmeliet proeverij had moeten worden is geëindigd in 2 x 35 liter bier in het riool.

Advies: ruikt een goed aan een niet te koud glas Karmeliet en neem in overweging om een karmeliet te brouwen met WB-06.

Ik heb ook geen goede ervaring met de opkweek van gist uit een flesje karmeliet.
1 keer geprobeerd met slecht resultaat.

Ik gebruik tegenwoordig Verboden vrucht gist voor een Karmelietkloon. Helaas niet meer verkrijgbaar als Wyeast Forbidden Fruit 3463 ( XL) maar wel bij  White labs (WLP720 Sweet Mead /Wine Yeast )

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #64 Gepost op: 08-05-2018 20:38 u »
Deze gist laat zich makkelijk opkweken en groeit als een bezetene. Na enten van de giststarter aan het wort is de hoofdgisting binnen 4 uur begonnen (= voldoende gist toegevoegd). Tijdens de hoofdgisting op dag 2-3 kwam er een vreselijke put lucht uit het waterslot en deze geur was later waar te nemen in het bier en daardoor ook in de smaak. Mijn conclusie is dat de gist uit het depot van een flesje Karmeliet niet de juiste gist is voor een lekker bier.
Maar komt dat door de gist of door een besmetting?

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #65 Gepost op: 08-05-2018 20:44 u »
Maar komt dat door de gist of door een besmetting?

Dat vraag ik me inderdaad ook af.

Daarom ben ik de gist nu toch aan het doorkweken in een giststarter van moutextractpoeder van totaal 700 ml, SG 1.040.
Dat volume is inclusief de twee Karmeliet flesjes (appelsap dus).
Ik ga goed opletten hoe de giststarter ruikt.
De inhoud van de twee flesjes net aan mijn giststarter toegevoegd en daarna aan de flesjes geroken.
Dat rook normaal, naar gist dus.
Het restje appelsap smaakte nog wel vrij zoet.
Later meer over mijn bevindingen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #66 Gepost op: 08-05-2018 21:07 u »
Ik heb de Karmeliet gist op schuine buis. Zal hem vanavond eens opkweken naar 300 ml SG 1040 wort en dan kijken hoe het smaakt.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #67 Gepost op: 08-05-2018 21:12 u »
Ik heb de Karmeliet gist op schuine buis. Zal hem vanavond eens opkweken naar 300 ml SG 1040 wort en dan kijken hoe het smaakt.

Beste Hans,
Bedankt voor je moeite.
Ik ben erg benieuwd naar je resultaat.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #68 Gepost op: 08-05-2018 21:27 u »
Beste Hans,
Bedankt voor je moeite.
Ik ben erg benieuwd naar je resultaat.
Ja was toch al eens van plan om er een tripeltje mee te brouwen. Ben nu de (gestemoutstroop) wort aan het steriliseren 2 ml buisje, 20 ml buisje en dan naar 300 ml met roermagneetje. Ben nog even aan het twijfelen welke temperatuur ik zal doen. Begin maar gewoon bij 20 graden dan heb je de minste kans op allerlei bijsmaakjes. Of iemand moet een andere suggestie hebben. Morgenavond gaat de 20 ml als het goed is bij de 300 dus tot die tijd kan ik het plan nog wijzigen.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #69 Gepost op: 09-05-2018 10:18 u »
Mijn giststarter staat zeer fel te gisten en ruikt goed 🍻🙂.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #70 Gepost op: 09-05-2018 10:29 u »
Dat is mooi begin. Gisteravond 2 ml buisje aangeënt vanaf schuine buis. Gistte vanmorgen nog niet. Vanavond waarschijnlijk wel dan ent ik hem door naar 20 ml.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #71 Gepost op: 11-05-2018 17:09 u »
Inmiddels is ook de 300 ml 1/2 dag flink aan het gisten geweest. Staat nu in de koelkast om de gist te laten bezinken. Dan ga ik daarna kijken hoe het smaakt.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #72 Gepost op: 11-05-2018 18:19 u »
Bij mij is de starter na ruim twee dagen ook uitgegist.
Tijdens de tweede dag van de gisting (gisteren) rook ik er wel heel licht iets zwavelachtigs in maar dat heb ik bij andere gisten (bier en wijn) ook wel eens gehad, dus geen probleem denk ik.
Ik ga hem ook koelen, proeven, en als hij goed smaakt het depot met glycerol invriezen in reageerbuizen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #73 Gepost op: 11-05-2018 23:49 u »
Bij mij is de starter na ruim twee dagen ook uitgegist.
Tijdens de tweede dag van de gisting (gisteren) rook ik er wel heel licht iets zwavelachtigs in maar dat heb ik bij andere gisten (bier en wijn) ook wel eens gehad, dus geen probleem denk ik.
Ik ga hem ook koelen, proeven, en als hij goed smaakt het depot met glycerol invriezen in reageerbuizen.
Ik zal op zwavelachtige smaak letten als ik het proef. Maar zwavelig kan een normale gisteigenschap zijn. Bij welke temperatuur heeft hij bij jou gegist? Bij mij op 23 graden.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #74 Gepost op: 12-05-2018 01:02 u »
Ik zal op zwavelachtige smaak letten als ik het proef. Maar zwavelig kan een normale gisteigenschap zijn. Bij welke temperatuur heeft hij bij jou gegist? Bij mij op 23 graden

Bij mij stond de STC 1000 geprogrammeerd op 22 graden, tijdens de gisting gaf de display 22,0-22,5 graden aan.
In de koelkast zakt de gist nu langzaam naar beneden.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #75 Gepost op: 12-05-2018 19:19 u »
Vandaag heb ik de giststarter gedecanteerd en geproefd.
Ik kan er moeilijk iets van zeggen, hij was wel iets zurig maar dat kan door de appelsap komen die er verdund inzat. Ook was hij nog iets zwavelig. De geur kwam me wel bekend voor van sommige Wyeast verpakkingen na openen.
Het gistdepot had ik niet helemaal goed gedecanteerd en iets te veel vloeistof achtergelaten.
Na goed mengen heb ik van de circa 80 ml van deze emulsie 4x 4,5 ml over gebracht in 10 ml buizen waar 4,5 ml van een 40% glycerol oplossing in zat. Uiteindelijke glycerol concentratie is dus 20%.
Buizen gelabeld en in de vriezer bij -20 graden gezet.
Voordat ik er een karmeliet mee ga klonen ga ik over een paar weken een klein testbrouwseltje vergisten met een van de buizen. Zo kan ik zien of ik mijn microbiologische lessen van 35 jaar terug op de Laboratoriumschool nog in de vingers heb.
Later meer....

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #76 Gepost op: 12-05-2018 21:52 u »
Kan morgen toch helaas niet doorgaan met de bouwsessie. Zal kijken of het toch nog binnenkort lukt, anders kan ik altijd opieuw vanaf schuine bis opstarten. Dus ik ga de starter proeven zodra ik weet of ik nog ga brouwen (dan gaat hij opschalen naar 2.5 liter en kan ik het afgietsel proeven) of niet. (Dan giet ik hem af zonder verder op te starten en ga proeven.)

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 991
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #77 Gepost op: 12-05-2018 23:13 u »
Vandaag heb ik de giststarter gedecanteerd en geproefd.
Mooi woord, decanteren! Ik moest hem opzoeken...


Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #78 Gepost op: 12-05-2018 23:45 u »
Mooi woord, decanteren! Ik moest hem opzoeken...



Dag Mark,

Leuk dat je het woord decanteren in een Nederlandstalig woordenboek hebt opgezocht.
Ik dacht als chemicus dat het een voor iedereen begrijpbaar woord was, dat is niet zo dus bedankt voor je toelichting.
Pas op dat je Smartphone niet leegloopt, ik zie dat hij op 27% staat 😀🍻.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #79 Gepost op: 12-05-2018 23:50 u »
Ik merkte bij mezelf dat toen ik erover nadacht ik de betekenis via de context aan het interpreteren was, maar al met al wel duidelijk dus. Dus met bottelen zonder overhevelen ben je in feite dus ook aan het decanteren: overhevelen naar het bottelvat met achterlating van de gist.   

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 991
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #80 Gepost op: 13-05-2018 01:39 u »
Dag Mark,

Leuk dat je het woord decanteren in een Nederlandstalig woordenboek hebt opgezocht.
Ik dacht als chemicus dat het een voor iedereen begrijpbaar woord was, dat is niet zo dus bedankt voor je toelichting.
Pas op dat je Smartphone niet leegloopt, ik zie dat hij op 27% staat .
Hij vergistte zelfs door naar 1%!

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #81 Gepost op: 13-05-2018 21:00 u »
Ik merkte bij mezelf dat toen ik erover nadacht ik de betekenis via de context aan het interpreteren was, maar al met al wel duidelijk dus. Dus met bottelen zonder overhevelen ben je in feite dus ook aan het decanteren: overhevelen naar het bottelvat met achterlating van de gist.

Decanteren zou je eigelijk ook afgieten kunnen noemen.
Dus als je voor het bottelen afgiet?... Ik weet niet hoe ik me dat moet voorstellen  :).

Andere vraag over de gist die jij hebt opgekweekt. Blijft die bij jouw door de glycerol vloeibaar in je vriezer?
Ik heb gisteren voor het eerst gist ingevroren (in 20% glycerol) en die buizen zijn nu gestold.
Ik las van een aantal brouwers dat hun buizen genoeg glycerol bevatte om vloeibaar te blijven, vandaar mijn vraag.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #82 Gepost op: 13-05-2018 21:09 u »
Nog een leuk grafiekje over het vriespunt van glycerol-watermengsels:


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #83 Gepost op: 13-05-2018 21:11 u »
Ik gebruik geen glycerol normaal gesproken. Wel ooit gedaan met 20% glycerol. Dan bevriest het wel, maar de glycerol voorkomt scherpe kristalpunten die de cellen stukprikken om het maar even simpel te brengen. 50% glycerol zou helemaal niet meer bevriezen had ik begrepen, maar in de cellen zelf zit natuurlijk wel normaal celvocht wat wel bevriest lijkt mij, maar de 50% voorkomt dan blijkbaar wel stuk vriezen.

Overigens wat ik met bottelen doe is niet overgieten, maar afhevelen, dus bier afhevelen van de gist naar het bottelvat toe waarbij ik het hevelslangetje vlak onder het oppervlak hou zodat zo min mogelijk gist mee hevelt en op het einde zet ik het vat dan scheef en hevel tot de gist net niet mee begint te stromen.
 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #84 Gepost op: 13-05-2018 21:13 u »
Nog een leuk grafiekje over het vriespunt van glycerol-watermengsels:
http://energyprofessionalsymposium.com/img/1189/image807.jpg
Inderdaad water glycerol mengsel, maar wat gebeurt er in de cellen zelf bij invriezen en wat levert het niet bevriezen buiten de cel dan voor bijdragen om te voorkomen dat binnen de cel de zaak niet stuk vriest.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #85 Gepost op: 13-05-2018 21:47 u »
Ik gebruik geen glycerol normaal gesproken. Wel ooit gedaan met 20% glycerol.

Dag Hans, hoe vries jij je gistcellen dan in als je geen glycerol gebruikt?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #86 Gepost op: 13-05-2018 22:10 u »
Inderdaad water glycerol mengsel, maar wat gebeurt er in de cellen zelf bij invriezen en wat levert het niet bevriezen buiten de cel dan voor bijdragen om te voorkomen dat binnen de cel de zaak niet stuk vriest.
De cellen zitten zo vol met opgeloste eiwitten en andere dingen dat je dat eigenlijk geen water kan noemen, ze hebben eigenlijk van zichzelf antivries. De glycerol zorgt er voor dat ze niet alsnog door kristallen van buiten de cel lek geprikt worden.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #87 Gepost op: 13-05-2018 22:11 u »
Dag Hans, hoe vries jij je gistcellen dan in als je geen glycerol gebruikt?
Ik vries niets in maar heb een hele serie schuine buizen met agar waar ik al mijn gisten op bewaar. 1 x per jaar de hele zaak overenten in januari als het klimaat in mijn kelder optimaal is met de minste sporen in de lucht. moet eigenlijk 2 x per jaar, maar werkt al jaren prima zo.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #88 Gepost op: 19-05-2018 23:41 u »
Kan morgen toch helaas niet doorgaan met de bouwsessie. Zal kijken of het toch nog binnenkort lukt, anders kan ik altijd opieuw vanaf schuine bis opstarten. Dus ik ga de starter proeven zodra ik weet of ik nog ga brouwen (dan gaat hij opschalen naar 2.5 liter en kan ik het afgietsel proeven) of niet. (Dan giet ik hem af zonder verder op te starten en ga proeven.)
Morgen ga ik brouwen met de Karmeliet gist. vanavond doorgezet naar 2 liter starter. De smaak van de afgegoten wort was een beetje portachtig met een vleugje stout (chocolademout smaak) dus mogelijk geoxideerd maar verder geen besmetting.   

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #89 Gepost op: 20-05-2018 00:45 u »
Morgen ga ik brouwen met de Karmeliet gist. vanavond doorgezet naar 2 liter starter. De smaak van de afgegoten wort was een beetje portachtig met een vleugje stout (chocolademout smaak) dus mogelijk geoxideerd maar verder geen besmetting.

Succes met brouwen.

Ik ga maandag een bier brouwen die ik ga vergisten met Wyeast.
Een deel van het wort (1,5 liter) ga ik vergisten met een buisje Karmeliet gist die nu een week in de vriezer ligt. Doel: kijken of de gist het na invriezen op mijn manier het nog doet, en wat voor smaak en geur het oplevert.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: be
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #90 Gepost op: 20-05-2018 04:22 u »
Ik gebruik geen glycerol normaal gesproken. Wel ooit gedaan met 20% glycerol. Dan bevriest het wel, maar de glycerol voorkomt scherpe kristalpunten die de cellen stukprikken om het maar even simpel te brengen. 50% glycerol zou helemaal niet meer bevriezen had ik begrepen, maar in de cellen zelf zit natuurlijk wel normaal celvocht wat wel bevriest lijkt mij, maar de 50% voorkomt dan blijkbaar wel stuk vriezen.
De gist neemt de glycerine op, en inwendig wordt de gist dus ook verzadigd met glycerine. Dat is ook de reden waarom je de gist eenmaal die op glycerine zit eerst nog 24 uur zo in de frigo moet bewaren.
 

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #91 Gepost op: 20-05-2018 12:30 u »
De gist neemt de glycerine op, en inwendig wordt de gist dus ook verzadigd met glycerine. Dat is ook de reden waarom je de gist eenmaal die op glycerine zit eerst nog 24 uur zo in de frigo moet bewaren.

Heb je enig idee hoe lang het duurt voordat de gist de glycerine heeft opgenomen?
Ik heb de buizen na mengen redelijk snel (binnen 5 minuten) in de vriezer gezet. Zou de gist dan al verzadigd zijn met glycerine?

En waarom moet je voor gebruik van de gist deze minimaal 24 uur in de koelkast bewaren?
Ontdooid is toch ontdooid?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: be
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #92 Gepost op: 20-05-2018 17:25 u »

En waarom moet je voor gebruik van de gist deze minimaal 24 uur in de koelkast bewaren?
Ontdooid is toch ontdooid?
Dat heb je verkeerd begrepen (of ik niet duidelijk genoeg verwoordt) de gist moet 24 uur op glycerine staan alvorens je die gaat invriezen.
Bij gebruik kan die onmiddellijk na ontdooien opgekweekt worden.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #93 Gepost op: 20-05-2018 20:23 u »
De gist neemt de glycerine op, en inwendig wordt de gist dus ook verzadigd met glycerine. Dat is ook de reden waarom je de gist eenmaal die op glycerine zit eerst nog 24 uur zo in de frigo moet bewaren.
Dit wordt op het microbiologisch lab nooit zo gedaan. Kweekje afdraaien en wassen (om het medium kwijt te raken), dan glycerol er bij. Goed mengen en hup direct in de -80 vriezer.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #94 Gepost op: 20-05-2018 20:29 u »
Dit wordt op het microbiologisch lab nooit zo gedaan. Kweekje afdraaien en wassen (om het medium kwijt te raken), dan glycerol er bij. Goed mengen en hup direct in de -80 vriezer.

Dat lijkt te kloppen met het protocol dat ik heb gevolgd:
Ik heb nog even verder gezocht naar hoe gist in te vriezen en vond op dit forum dat de verhoudingen glycerol water nogal variëren. Heeft iemand iemand wel eens gewerkt met het volgende protocol en wat zijn de bevindingen?
http://www.ipass.net/mpdixon/Homebrew/Freezing%20Yeast.htm


In dit protocol wordt ook geen wachttijd beschreven na het mengen van de gist met glycerol.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #95 Gepost op: 20-05-2018 22:15 u »
Dit wordt op het microbiologisch lab nooit zo gedaan. Kweekje afdraaien en wassen (om het medium kwijt te raken), dan glycerol er bij. Goed mengen en hup direct in de -80 vriezer.
Dit is snel te testen. 2 buisjes op deze manier maken 1 buisje direct de vriezer in en het andere buisje 24 uur laten staan.
Dan na ontdooien allebei opkweken in een identieke hoeveelheid wort en kijken wat het verschil is in tijd tot de gisting start.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #96 Gepost op: 21-05-2018 20:23 u »
De Karmeliet gist doet het prima en kwam na ongeveer 20 uur op gang.
Dus met glycerine direct ingevroren en niet eerst 24 uur in de koelkast bewaren alvorens in te vriezen !!
Ik heb er helaas niet een deel van het vandaag gebrouwen wort mee geënt.

Toen mijn wort klaar was en het gistvat inging leek de starter nog zo dood als een pier.
Omdat ik de starter toch niet helemaal vertrouwde heb ik alle wort geënt met Wyeast 1028.
Toen ik die aan het beluchten was zag ik dat de Karmelietgist tot leven was gekomen, net te laat dus.
Ik laat de starter gewoon uitgisten om hem nog een keer op smaak en geur te testen.
Jammer was interessanter geweest in het vandaag gebrouwen wort.

Geen herkansing want het volgende bier wordt de Karmeliet kloon.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #97 Gepost op: 21-05-2018 20:36 u »
Bij mij staat de Karmeliet nu te gisten. Enige puntje was dat bij het koelen in het begin het wort iets te snel stroomde tov het koelwater waardoor de totale wort ca 26 graden was toen de gist erbij ging. Daarna afgekoeld naar ca 22 graden nu.
In een ander topic  https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=27621
volg ik de vergisting van dit bier met zowel de refractometermethode als een nieuwe methode met drijver en weegschaal.
Omdat ik met de refractometermeting steeds een beetje wort opzuig kan ik het steeds proeven. Op dit moment smaakt het in ieder geval goed, De kruiden en de smaakhop kun je in ieder geval goed proeven, verder (natuurlijk) nog heel zoet en geen bijsmaakjes.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #98 Gepost op: 22-05-2018 18:06 u »
Bij mij staat de Karmeliet nu te gisten. Enige puntje was dat bij het koelen in het begin het wort iets te snel stroomde tov het koelwater waardoor de totale wort ca 26 graden was toen de gist erbij ging. Daarna afgekoeld naar ca 22 graden nu.
In een ander topic  https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=27621
volg ik de vergisting van dit bier met zowel de refractometermethode als een nieuwe methode met drijver en weegschaal.
Omdat ik met de refractometermeting steeds een beetje wort opzuig kan ik het steeds proeven. Op dit moment smaakt het in ieder geval goed, De kruiden en de smaakhop kun je in ieder geval goed proeven, verder (natuurlijk) nog heel zoet en geen bijsmaakjes.

Dag Hans,
Klopt het dat jij de Karmeliet bij 22 graden C vergist?
Mijn giststarter staat nu bij 21 graden te vergisten en ruikt heerlijk.
Veel fruitachtige aroma's appel/peer.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #99 Gepost op: 22-05-2018 18:15 u »
Dag Hans,
Klopt het dat jij de Karmeliet bij 22 graden C vergist?
Mijn giststarter staat nu bij 21 graden te vergisten en ruikt heerlijk.
Veel fruitachtige aroma's appel/peer.

Ja klopt. Ik houd hem nu maar op 22 graden inhet begin was de temperatuur ongepland wat aan de hoge kant en soms krijg je vastlopers als de temperatuur te laag is en de gist houdt niet van temperatuurwisseling, dus in dit geval lijkt me 22 graden een mooi compromis. 

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #100 Gepost op: 22-05-2018 19:46 u »
is dat de temperatuur in de gistkast of van het te vergisten wort..

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #101 Gepost op: 22-05-2018 20:05 u »
is dat de temperatuur in de gistkast of van het te vergisten wort..
ik heb een temperatuursensor met foamsolatie daarom heen op de wand van het (RVS) gistingsvat. Daarmee meet je ca 90% de temperatuur van het wort en 10% die van de omgeving omgeving is 16 graden.

Offline Ernesto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #102 Gepost op: 27-09-2018 13:45 u »
Bij mij staat de Karmeliet nu te gisten. Enige puntje was dat bij het koelen in het begin het wort iets te snel stroomde tov het koelwater waardoor de totale wort ca 26 graden was toen de gist erbij ging. Daarna afgekoeld naar ca 22 graden nu.
In een ander topic  https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=27621
volg ik de vergisting van dit bier met zowel de refractometermethode als een nieuwe methode met drijver en weegschaal.
Omdat ik met de refractometermeting steeds een beetje wort opzuig kan ik het steeds proeven. Op dit moment smaakt het in ieder geval goed, De kruiden en de smaakhop kun je in ieder geval goed proeven, verder (natuurlijk) nog heel zoet en geen bijsmaakjes.

Hoe was het eindresultaat van dit bier?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.285
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #103 Gepost op: 27-09-2018 18:33 u »
Hoe was het eindresultaat van dit bier?
Mooi (zeer) helder, waarschijnlijk goed flocculerende gist die Karmeliet, smaak is goed, was eerst iets te overheersend kruiden, maar die trekken nu langzaam weg. wel iets weinig bitter, maar mijn doel op dat moment was ook om het niet bitter te maken. 

Tags: