Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tripel Karmeliet kloon  (gelezen 23613 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.373
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Tripel Karmeliet kloon
« Gepost op: 11-03-2015 21:46 u »
Na aanleiding van een Tripel karmeliet kloon recept gepost op de site www.candisyrup.com:
Er is reeds een discussie over de gist. Zie hier

Verder heb ik mijn bedenkingen over het maischschema.
45 min. op 122 F (50  ºC) (Is deze nog nodig?)
60 min. op 147 F (63,88  ºC)
20 min. op 162 F (72.2  ºC)
15 min. op 170 F (76.6  ºC) (Deze lijkt mij wat lang?)

Nu moet ik zeggen dat het wel een bonte kermis is aan moutsoorten en vlokken,
Pils, haver en tarwe mout, gerste, tarwe en havervlokken.

Toch wil ik de vraag hier even neer leggen: Is die 50  ºC nog nodig voor 1 van de mout of vloksoorten of voor een ander doel?

Gerstvlokken, tarwevlokken, moeten volgens Brouwmarktsite eerst 30 min. koken. Is dat zo?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #1 Gepost op: 11-03-2015 22:39 u »
Karmeliet wordt gebrouwen met gerst, tarwe en haver in zowel mout als vlok vorm heb ik wel eens begrepen.

Het is een intensief maischschema. Zal wel te maken hebben met een redelijk aandeel aan ongemoute granen.
Voor een goede afbraak aan de eiwitten uit de ongemoute granen is het aanhouden van een maischtemperatuur bij 50-52 ºC gewenst. Het is wel een lange pauze. Inkorten tot 30 minuten zal denk ik geen probleem zijn.

Vooraf verstijfselen van gerste- en havervlokken door te koken is niet noodzakelijk. De verstijfselingstemperaturen van deze granen liggen binnen het verloop van het maischschema.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.373
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #2 Gepost op: 11-03-2015 22:47 u »
Ik zit inderdaad net te lezen dat (alle) vlokken gestoomd en geplet zijn en dat deze voorbewerking zorgt voor het vrijkomen van het zetmeel zodat deze direct beschikbaar is voor enzymen uit de mout. En inderdaad ook het verhaal over de eiwitrust.

Moet toch eens wat vaker het boek van Adrie er bij pakken alvorens ik het hier post.  :-[

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.373
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #3 Gepost op: 11-03-2015 22:52 u »
Ik denk dan dat het er zo uit gaat zien:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Karma
Kenmerknr 095 15/05
Brouwdatum30-4-2015
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1081 (8,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71,7%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,2 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater17,9 liter
Spoelwater12,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur11 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC53,3 %3,314 kg3 EBC
Tarwemout13,3 %0,827 kg3 EBC
Havermout10,0 %0,622 kg3 EBC
Gerstevlokken6,6 %0,410 kg4 EBC
Tarwevlokken3,4 %0,211 kg4 EBC
Havervlokken3,4 %0,211 kg4 EBC
Kristalsuiker10,0 %0,622 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (USA)(Kopie)3,1 %34 gr60 minuten13 EBU
Saaz (USA)(Kopie)3,1 %17 gr20 minuten4 EBU
Styrian Golding3,1 %50 gr10 minuten7 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3463 Forbidden Fruit Yeast
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter24°C
GistvoedingGistvoedingscomplex Wyeast
Hoeveelheid3 gram


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C30 minuten3,2 l/kg
264°C60 minuten3,2 l/kg
373°C20 minuten3,2 l/kg
478°C5 minuten3,2 l/kg



Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.954
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #4 Gepost op: 11-03-2015 23:16 u »
[...](alle) vlokken gestoomd en geplet zijn[...]

Als je dat op de verpakking van de vlokken leest is het OK. Er zijn echter een paar molens/pletterijen die ook koud pletten, daar wordt niet gestoomd. Het staat dan gelukkig wel op de verpakking.

Ingo

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.373
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2015 06:58 u »
Als je dat op de verpakking van de vlokken leest is het OK. Er zijn echter een paar molens/pletterijen die ook koud pletten, daar wordt niet gestoomd. Het staat dan gelukkig wel op de verpakking.

Ingo

Op de site van Brouwland vind ik deze info wel, op die van Brouwmarkt niet. Dat is dan weer jammer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #6 Gepost op: 12-03-2015 21:27 u »
Op de site van Brouwland vind ik deze info wel, op die van Brouwmarkt niet. Dat is dan weer jammer.

Maakt niet uit. Ook als de vlokken niet gestoomd zijn hoeven ze niet verstijfseld te worden omdat zoals ik al schreef de verstijfselingstemperaturen binnen het temperatuurbereik van het maischen ligt.

Hieronder de verschillende verstijfselingstemperaturen

Haver 53-73 °C
Tarwe 58-64 °C
Gerst 60-65 °C

Door mij uitgevoerde testjes hebben dit ook bevestigd.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.076
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #7 Gepost op: 12-03-2015 21:37 u »
Orangeloo,

Heb je dit kloon recept al gezien? http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

In 2010 was de Karmeliet het ONK kloon bier en dit recept is van de tweede plaats. Misschien kan je er nog wat inspiratie uit putten.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.373
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #8 Gepost op: 12-03-2015 23:31 u »
Orangeloo,

Heb je dit kloon recept al gezien? http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

In 2010 was de Karmeliet het ONK kloon bier en dit recept is van de tweede plaats. Misschien kan je er nog wat inspiratie uit putten.

Dat recept heb ik al eens gebrouwen, maar ik kan nu niet zeggen dat ik daar zo tevreden over was.
Het was in ieder geval een kloon die ver van het origineel lag.
Ik denk dat het aan de opgekweekte gist uit het depot van een flesje Karmeliet ligt.
Ik heb sterke twijfels of dit "de" gist is die gebruikt wordt bij de vergisting.
Maar toch bedankt voor de tip.  :duimop:

homoeccentricus

  • Gast
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #9 Gepost op: 13-03-2015 12:59 u »
Volgens Brew Like A Monk moeten er nog kruiden bij: "Spices: Not specified, but coriander and others"

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #10 Gepost op: 13-03-2015 13:11 u »

Offline Puck

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #11 Gepost op: 13-03-2015 13:46 u »
Hier nog een optie: http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/tripel_karmeliet_-_004a.pdf

WLP720? Ik heb ergens gelezen dat de Westmalle (WLP530) eerder een kanshebber is. Er zijn natuurlijk meerdere wegen... bijvoorbeeld ook de WLP570 (Duvel). Wat ik ook heb gelezen is dat er twee keer een vergisting plaatsvind maar de verdere inhoudelijke informatie ontbreekt bij mij.

Wyeast: 1388 (Duvel), 3787 (Westmalle).

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.373
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #12 Gepost op: 13-03-2015 19:22 u »

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.675
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #13 Gepost op: 14-03-2015 02:01 u »
Wat ik ook heb gelezen is dat er twee keer een vergisting plaatsvind maar de verdere inhoudelijke informatie ontbreekt bij mij.
Ik kan wel een gok doen; de hoofd- en nagisting? ;)

Offline Puck

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #14 Gepost op: 14-03-2015 03:14 u »
Ik kan wel een gok doen; de hoofd- en nagisting? ;)

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er na de hoofdgisting nog een tweede gist werd toegevoegd. Dat noem ik dan nog geen nagisting aangezien mijn definitie daarvan het uit laten pruttelen van de gist is zonder extra toevoeging. Maar ik weet niet meer waar ik dat gelezen heb, kan het in ieder geval niet meer terugvinden. Ik denk eerder dat de gistsoort een mix van twee soorten is. De vermelding van twee soorten staat geschreven in "Brew like a monk". Alleen staat er niet welke twee. En dan inderdaad gewoon een hoofdvergisting (met een mix van twee soorten), een nagisting en een hergisting op de fles  ;)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.675
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #15 Gepost op: 14-03-2015 03:19 u »
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er na de hoofdgisting nog een tweede gist werd toegevoegd. Dat noem ik dan nog geen nagisting aangezien mijn definitie daarvan het uit laten pruttelen van de gist is zonder extra toevoeging. Maar ik weet niet meer waar ik dat gelezen heb, kan het in ieder geval niet meer terugvinden. Ik denk eerder dat de gistsoort een mix van twee soorten is. De vermelding van twee soorten staat geschreven in "Brew like a monk". En dan inderdaad gewoon een hoofdvergisting (met een mix van twee soorten), een nagisting en hergisting op de fles  ;)
Ik denk eerder dat het een soort van marketing truc is. Een gisting vind namelijk plaats door gist toe te voegen die de aanwezige suikers gaat verwerken. Er zijn weinig gisten die stoppen op de helft en dan 'plaats maken' voor een nieuwe gist die het karwei afmaakt. Overigens zou het toevoegen van een tweede gist ergens halverwege de hoofdgisting nog steeds kwalificeren als hoofdgisting en is dus per definitie maar een gisting.

In Nederland zijn er ook commerciele brouwers die op het etiket van hun flessen vermelden dat een bier dubbel gerijpt of dubbel gegist is. Meer een leuk verkooppraatje dan een daadwerkelijk onderdeel van het brouwproces.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.954
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #16 Gepost op: 14-03-2015 09:12 u »
Overigens zou het toevoegen van een tweede gist ergens halverwege de hoofdgisting nog steeds kwalificeren als hoofdgisting en is dus per definitie maar een gisting.

De oorsprong van "secundairy" of tweede gisting ligt in de Engelse bieren* waar de Brettanomyces onvermijdelijk was en die weken na de hoofdgisting opnieuw in het vat zichtbaar begonnen te gisten  op het moment de Brett er in voldoende mate aanwezig was. Ik heb dat nu bij twee Brett bieren op het vat zelf kunnen zien. Bier met een klein beetje Brett op het vat en na een week of 6-8 begint het waterslot ineens weer te bluppen en houd dat bijna 2 maanden vol.

Edit * natuurlijk niet alleen Engelse bieren maar vast wel alle bieren op eikenvaten. Alleen hebben we van die Engelse bieren de beste beschrijvingen (IPA, Porter).

Edit 2: Je zou ook het eerst geven van een T58 en als die klaar is een Belle Saison een tweede gisting kunnen noemen omdat de laatste de suikers en dextrines "eet" die de eerste over laat.

Ingo

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #17 Gepost op: 29-04-2015 11:53 u »
Ik heb begin dit jaar een Karmeliet Tripel kloon gebrouwen met T58. Geen exacte Karmeliet maar ik was uiterst tevreden over het resultaat :)

Overigens wel laag vergist (16,5 C) en 2 maanden laten rijpen op de fles.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #18 Gepost op: 17-05-2015 21:12 u »
Ik heb bij het stadarchief Dendermonde 'een bierrecept uit 1679 uit het Karmelietenklooster' opgevraagd. Tot mijn verbazing kreeg ik zomaar een scan uit een boek dat dit recept beschrijft.
In het boek staat niet direct een recept maar een kostenoverzicht voor 1 brouwsel. De eenheden zijn allemaal uit die tijd en zeggen mij niet zo veel maar de graanverhouding is er wel uit te halen:

Voor 16 tonnen bier:

36 vaeten gerst (66,6%)
12 vaeten tarwe (22,2%)
6 vaeten spelte, dat is synoniem voor haver (11,2%)
40 pondt hoppen

De vraag is echter hoeveel van de granen gemout werden en hoeveel als ruwe graan werd gebruikt, dit is helaas niet te achterhalen. Wel staat op deze kostenopgave nog een hoeveelheid hout en kolen voor het mouten en stoken.
Opvallend vond ik dat er geen suiker in vermeld stond, ik vraag me af of Karmeliet tegenwoordig met of zonder suiker wordt gebrouwen.

Met bovenstaande graanverhouding heb ik een proefbrouwsel gemaakt waarbij alle granen als mout werden gebruikt. Mede door een verkeerde gistkeuze (Safbrew Abbaye) lijkt dit bier niet op Karmeliet.
Volgende keer ga ik een deel ruwe granen gebruiken en vergisten met T-58.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.193
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #19 Gepost op: 17-05-2015 21:22 u »
Als je een bier wilt brouwen die op de Karmeliet lijkt zul je toch wat kruiden toe moeten voegen en ook de gist uit de karmeliet op moeten kweken.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #20 Gepost op: 17-05-2015 21:30 u »
Als je een bier wilt maken die op de Karmeliet lijkt zul je toch wat kruiden toe moeten voegen en ook de gist uit de karmeliet op moeten kweken.


Klopt, ik gebruik sinaasappelschil en korianderzaad, maar de gist is nog een ding.
Opkweken is voor mij geen optie (geen spullen voor), bovendien geloof ik niet zo in opkweken omdat de bottelgist vaak een andere is dan de hoofdgist. Als je opkweekt ben je uiteindelijk toch aan het vergisten met bottelgist, of heb ik het mis? ???

In de meeste Karmeliet kloonrecepten kom ik T-58 tegen, daarna WLP-550 en Wyeast 3522. Ik wilde het dus maar eens met de T-58 gaan proberen.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #21 Gepost op: 17-05-2015 22:08 u »
Denk dat Westmalle gist ( Wyeast trappist high geavity of whitelabs 530) een goede keus is. Tenminste laatste keer dat ik hem dronk dacht ik die gist te proeven, kan ook aan mijn smaakpapillen liggen  :D.

Vergist je wel gecontroleerd? Denk dat zo der gecontroleerde vergisting namelijk met de juiste gist je alsnog een verkeerde smaak kan krijgen.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.076
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #22 Gepost op: 17-05-2015 22:18 u »
Naar mijn ervaring doet de Chouffe gist (Wyeast Belgium Ardennes) het goed in tripel Karmeliet.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.890
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #23 Gepost op: 17-05-2015 22:31 u »
Naar mijn ervaring doet de Chouffe gist (Wyeast Belgium Ardennes) het goed in tripel Karmeliet.

Vind ik ook.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 582
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #24 Gepost op: 18-05-2015 16:43 u »
6 vaeten spelte, dat is synoniem voor haver (11,2%)

Stond dit in het overzicht of heb je dat zelf toegevoegd?

Want spelte lijkt me het hedendaagse spelt. Een tarwevariant, en geen haver?

-edit- ik heb hetzelfde recept gevonden(stond gewoon online ergens).

Als commentaar staat er: "Spelt krijgt hier als synoniem «vorte avere» (rotte haver), een
benaming die we tot op heden nergens konden terugvinden."

Dus je moet wel degelijk spelt gebruiken :)

Voorts, in dezelfde tekst:

Citaat
De hoeveelheden «12 vaeten terwe», dat is 12 mud, ongeveer
12 Hl. Terwijl van oudsher de grootte van een schip gemeten werd
in «tonnen» (tonnemaat) werd in de Nederlanden in de 16de-17de
eeuw gemeten met vaten. Een ton of een vat was zowel inhoudsals
gewichtsmaat.
Een wag(h)e = 2 cupen = 180 pond (zie G. Impens, Het SintJanshospitaal
te Brugge (voor 1188-1350). Leuven, 1956, 201).
Een pond = 0.464 Kg.

Dus dan weet je gelijk wat over de maten :)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.193
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #25 Gepost op: 18-05-2015 18:32 u »
Klopt, ik gebruik sinaasappelschil en korianderzaad, maar de gist is nog een ding.
Opkweken is voor mij geen optie (geen spullen voor), bovendien geloof ik niet zo in opkweken omdat de bottelgist vaak een andere is dan de hoofdgist. Als je opkweekt ben je uiteindelijk toch aan het vergisten met bottelgist, of heb ik het mis? ???

Soms is het wel zo en soms niet.
Maar de karmeliet gebruikt geen bottelgist.
Alleen is het een vrij moeilijke gist om op te kweken is mijn ervaring.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #26 Gepost op: 18-05-2015 19:50 u »
Stond dit in het overzicht of heb je dat zelf toegevoegd?

Want spelte lijkt me het hedendaagse spelt. Een tarwevariant, en geen haver?

-edit- ik heb hetzelfde recept gevonden(stond gewoon online ergens).

Als commentaar staat er: "Spelt krijgt hier als synoniem «vorte avere» (rotte haver), een
benaming die we tot op heden nergens konden terugvinden."

Dus je moet wel degelijk spelt gebruiken :)

Voorts, in dezelfde tekst:

Dus dan weet je gelijk wat over de maten :)

Omdat Bosteels aan geeft dat hun graanverhouding overeen komt met dit recept en zij haver gebruiken ging ik er van uit dat spelt/rotte haver en haver redelijk overeen komen. Ik heb niet heel veel verstand van granen maar weet wel dat graan de afgelopen 50 jaar flink van samenstelling is veranderd. Of spelt uit 1700 en nu met elkaar overeen komen weet ik niet, maar betwijfel ik wel.

12 vaeten tarwe = 12 mud = 12 ongeveer Hl. Dat kan je d.m.v. soortelijk gewicht nog wel omrekenen.
Maar over tonnen staat niks concreets, het is niet eens bekend of het als inhoud- of gewichtsmaat is gebruikt.

Ik heb deze opgave al eens in brouwsoftware willen invoeren om de parameters te bekijken maar dat lukte me niet.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #27 Gepost op: 18-05-2015 20:00 u »
Omdat Bosteels aan geeft dat hun graanverhouding overeen komt met dit recept en zij haver gebruiken ging ik er van uit dat spelt/rotte haver en haver redelijk overeen komen. Ik heb niet heel veel verstand van granen maar weet wel dat graan de afgelopen 50 jaar flink van samenstelling is veranderd. Of spelt uit 1700 en nu met elkaar overeen komen weet ik niet, maar betwijfel ik wel.

12 vaeten tarwe = 12 mud = 12 ongeveer Hl. Dat kan je d.m.v. soortelijk gewicht nog wel omrekenen.
Maar over tonnen staat niks concreets, het is niet eens bekend of het als inhoud- of gewichtsmaat is gebruikt.

Ik heb deze opgave al eens in brouwsoftware willen invoeren om de parameters te bekijken maar dat lukte me niet.
Maten voor de handel waren vroeger per stad verschillend.
Daarom kun je alleen wat zeggen over de verhoudingen.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 582
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #28 Gepost op: 18-05-2015 20:22 u »
Omdat Bosteels aan geeft dat hun graanverhouding overeen komt met dit recept en zij haver gebruiken ging ik er van uit dat spelt/rotte haver en haver redelijk overeen komen. Ik heb niet heel veel verstand van granen maar weet wel dat graan de afgelopen 50 jaar flink van samenstelling is veranderd. Of spelt uit 1700 en nu met elkaar overeen komen weet ik niet, maar betwijfel ik wel.

Al deze soorten zijn anders dan destijds dus je moet met de huidige substituten werken. Daar ontkom je niet. Dat maakt het zeker niet minder leuk het na te bootsen! :D

Maar ik zou dus zeker spelt gebruiken bij een nieuwe poging. Dat is toch echt anders dan haver :)
Dan komt je dichter in de buurt.

Citaat
12 vaeten tarwe = 12 mud = 12 ongeveer Hl. Dat kan je d.m.v. soortelijk gewicht nog wel omrekenen.
Maar over tonnen staat niks concreets, het is niet eens bekend of het als inhoud- of gewichtsmaat is gebruikt.

Ik heb deze opgave al eens in brouwsoftware willen invoeren om de parameters te bekijken maar dat lukte me niet.


Citaat
Tot meerder seeckerheijt moet bemerckt worden ten eersten dat men verstaet door tonnen een vat van hondert potten

Citaat
Bij de tappers en taveniers (herbergiers) staan in deze periode verschillende soorten bier en sterke drank in de kelder. Zo werden er in de kelder van Niclaes Smolders tijdens een opneming in 1712 een aantal potten (1 pot = 1 liter)

Kun je hier mee uit? 12 tonnen bier zou dus 12x100potten = 1200 liter zijn. Dus 12HL.

En dan is deze zin minder ambigue:

Citaat
Een ton of een vat was zowel inhouds als gewichtsmaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #29 Gepost op: 18-05-2015 21:18 u »
Maar ik zou dus zeker spelt gebruiken bij een nieuwe poging. Dat is toch echt anders dan haver :)
Dan komt je dichter in de buurt.

Als je de Tripel Karmeliet wilt klonen zoals we die kennen zou ik geen spelt gebruiken. Op de site van de brouwerij http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_nl.html staat dat ze tarwe, haver en gerst gebruiken.
De spelt van het recept van de kloosterlingen is niet door brouwerij Bosteels overgenomen.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 582
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #30 Gepost op: 19-05-2015 00:20 u »
Als je de Tripel Karmeliet wilt klonen zoals we die kennen zou ik geen spelt gebruiken. Op de site van de brouwerij http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_nl.html staat dat ze tarwe, haver en gerst gebruiken.
De spelt van het recept van de kloosterlingen is niet door brouwerij Bosteels overgenomen.

De vraag is dus wat RuudB wil bereiken :)

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #31 Gepost op: 19-05-2015 18:29 u »
De vraag is dus wat RuudB wil bereiken :)

Een goede Karmeliet kloon. Het wordt dus haver(mout).

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #32 Gepost op: 21-05-2015 11:48 u »
Ik heb ook een keer een prima Karmeliet kloon gebrouwen, ik vind de T58 een uitstekende gistkeuze. Bier heeft wel een maandje of drie nodig om te rijpen om het extreme gistkarakter iets te laten afnemen. Daarna lijkt ie echt goed op de Karmeliet!

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #33 Gepost op: 14-06-2015 19:28 u »
Ik heb ook een keer een prima Karmeliet kloon gebrouwen, ik vind de T58 een uitstekende gistkeuze. Bier heeft wel een maandje of drie nodig om te rijpen om het extreme gistkarakter iets te laten afnemen. Daarna lijkt ie echt goed op de Karmeliet!

Dat is ook mijn ervaring. Ik heb een keer een lichte variant geprobeerd te brouwen met slechts 5.5% alcohol waar ik niet heel enthousiast van werd, het was wel een goed bier maar leek in het begin zeker niet op een Karmeliet. Pas na meerdere maanden toen het meeste bier op was begon het qua smaak op een Karmeliet te lijken. Dit bier heb ik destijds met T58 vergist. Ik zie zo juist dat ik nog een flesje over heb welke nu in de koelkast staat, vanavond eens proeven hoe deze na een jaar smaakt.

Het gist uit een Karmeliet heb ik ooit opgekweekt en zelf gebruikt. Het was mijn eerste keer dat ik gist opkweekte vanuit een fles, dit ging prima en heb mijn wort er goed mee kunnen vergisten. Ik heb het destijds gebruikt omdat ik er vanuit ging dat het geen bottelgist zou zijn, waar ik dit destijds op gebaseerd had weet ik niet meer...

Offline Veeckmans

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #34 Gepost op: 26-11-2015 12:11 u »
Beste brouwers,

Ik ga morgen het volgende recept brouwen.Een verkregen recept dat ik heb aangepast(mout + 30%) omdat ik beperkt wil spoelen.
Ik lees in de de andere recepten hier dat er meestal Saaz wordt gebruikt ipv Cascade. Ik heb nog een slurry over van een vorig brouwsel(origineel recept karmeliet) waarin ik een mengeling van S-33 en T-58 heb gebruikt.

Wat denken jullie er van?


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptkarmeliet kodjo 2
Kenmerkkarmeliet
Brouwdatum27/11/2015
BiertypeTripel
Aantal liters19
Gewenst begin SG1093 (9,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater27,2 liter
Spoelwater3,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur18 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (BM)74,2 %5,442 kg4 EBC
Tarwemout (BM)5,4 %0,396 kg5 EBC
Cara Belge4,0 %0,297 kg32 EBC
Havermout3,6 %0,266 kg4 EBC
Tarwe licht5,4 %0,396 kg6 EBC
Kristalsuuiker7,3 %0,533 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,0 %30 gr80 minuten24 EBU
Cascade7,0 %15 gr10 minuten4 EBU
Styrian Goldings6,0 %8 gr10 minuten2 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander4 gr15 Min.
Sinaasappelschillen30 gr15 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4,0 l/kg
263°C30 minuten4,0 l/kg
368°C30 minuten4,0 l/kg
473°C5 minuten4,0 l/kg


Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #35 Gepost op: 26-11-2015 19:30 u »
Afgelopen week een flesje Karmeliet in de handen gehad in de winkel en had eigenlijk de indruk dat er geen (bruikbaar) gist meer inzit.
Is dat meer mensen opgevallen?
De fles en bodem leken kraakhelder.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #36 Gepost op: 26-11-2015 20:05 u »
Beste brouwers,

Ik ga morgen het volgende recept brouwen.Een verkregen recept dat ik heb aangepast(mout + 30%) omdat ik beperkt wil spoelen.
Ik lees in de de andere recepten hier dat er meestal Saaz wordt gebruikt ipv Cascade. Ik heb nog een slurry over van een vorig brouwsel(origineel recept karmeliet) waarin ik een mengeling van S-33 en T-58 heb gebruikt.

Wat denken jullie er van?


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptkarmeliet kodjo 2
Kenmerkkarmeliet
Brouwdatum27/11/2015
BiertypeTripel
Aantal liters19
Gewenst begin SG1093 (9,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater27,2 liter
Spoelwater3,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur18 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (BM)74,2 %5,442 kg4 EBC
Tarwemout (BM)5,4 %0,396 kg5 EBC
Cara Belge4,0 %0,297 kg32 EBC
Havermout3,6 %0,266 kg4 EBC
Tarwe licht5,4 %0,396 kg6 EBC
Kristalsuuiker7,3 %0,533 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,0 %30 gr80 minuten24 EBU
Cascade7,0 %15 gr10 minuten4 EBU
Styrian Goldings6,0 %8 gr10 minuten2 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head][row][data]Koriander[/data][data][/data][data]4 gr[/data][data]15 Min.[/data][/row]
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen30 gr15 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4,0 l/kg
263°C30 minuten4,0 l/kg
368°C30 minuten4,0 l/kg
473°C5 minuten4,0 l/kg

Lijkt me leuk om dit recept ook eens uit te proberen. Aangezien ik geen slurry over heb, kan ik dan de s33 en t58 gewoon gebruiken?

Jos

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #37 Gepost op: 26-11-2015 22:55 u »
Afgelopen week een flesje Karmeliet in de handen gehad in de winkel en had eigenlijk de indruk dat er geen (bruikbaar) gist meer inzit.
Is dat meer mensen opgevallen?
De fles en bodem leken kraakhelder.

Steeds vaker stelt de 'hergisting op fles' bij commerciële bieren niet zo veel meer voor. Bieren worden onder tegendruk afgevuld en de hergisting is nog maar heel beperkt. Slechts een kleine hoeveelheid suiker wordt toegevoegd. Het voordeel is dat er minder gist in de fles zit. Hierdoor is de smaakstabiliteit groter.

Offline Janus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Gezellig eej
    • Paoter Gustaaf | Zaolig bier uit Breda
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #38 Gepost op: 29-09-2017 00:34 u »
Die afwezigheid van gist heb ik ook opgemerkt. De professionalisering slaat inderdaad toe.

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 79
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #39 Gepost op: 29-09-2017 08:31 u »
Brouw het oorspronkelijke recept (eerder in dit topic). Hoe je spelt kunt vertalen door haver ontgaat mij. Gemoute spelt was in ieder geval een normaal ingrediënt van bier en kom je tegen van de 10e tot in de 18e eeuw. De moderne karmeliet koop je dan in de supermarkt, het origineel brouw je zelf. Aardig hoppig spul met meer dan een kilo hop per vat  :groots:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #40 Gepost op: 29-09-2017 13:25 u »
Aardig hoppig spul met meer dan een kilo hop per vat  :groots:

Destijds hadden ze natuurlijk niet de hopsoorten die wij nu hebben. De hoeveelheid hoparoma en bitterstoffen zal een stuk lager hebben gelegen dan de hopsoorten die we nu gebruiken.

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 79
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #41 Gepost op: 29-09-2017 13:59 u »
Citaat
Destijds hadden ze natuurlijk niet de hopsoorten die wij nu hebben

Uiteraard, en dat geldt voor alle ingrediënten en ook voor de Karmelieten van vandaag. Je hebt ook te maken met oudere graansoorten met andere eigenschappen. Aan de brouwer de keus in hoeverre hij wil en kan gaan om alle parameters gelijk te krijgen. Zo zou je bijvoorbeeld al dan niet je mout- en hopsoorten kunnen kiezen met die gedachte.

Om aan te geven dat men best in staat was haver van spelt te onderscheiden hieronder een bron uit de 10e eeuw(!), waar overigens gewoon met hop (humilonem) werd gebrouwen:

Citaat
Revenues des terres de Solre-Saint-Géry et de Courtsolre.
Haber in villa Salra Sancta Gaugerici mansum dom(inicatum)

sunt ibi canbas ii, qui solvent de annona mixta modios
reddunt insimul omni anno spelta modios ccclxi, avena modios xiiii
solvunt unusquisque humilonem modios III

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.373
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #42 Gepost op: 13-12-2017 18:14 u »
Vorige week dit recept weer eens gebrouwen.
30 liter waarvan 20 liter standaard gebotteld en van 10 liter ga ik een "Brut" versie maken.
Na de hoofdgisting ga ik 400 gram suiker toevoegen, samen met champagnegist.
Deze laat ik (opnieuw) vergisten in een vat. Daarna nagisten in mandfles.
Vervolgens bottelen, via bottelemmer, met 10 gram bottelsuiker.
Bottelen in "geuzeflessen" van 37,5 cc en 75 cc.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Karma Brut
Kenmerknr 139 17/14
Brouwdatum3-12-2017
BiertypeTripel
Aantal liters10
Gewenst begin SG1081 (8,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,4%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater22,7 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater12,0 liter
Spoelwater10,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)53,3 %2,153 kg3 EBC
WhiteSwaen13,3 %0,537 kg4 EBC
Havermout10,0 %0,404 kg4 EBC
Gerstenvlokken6,6 %0,267 kg4 EBC
Tarwevlokken3,4 %0,137 kg4 EBC
Havervlokken3,4 %0,137 kg4 EBC
Kristalsuiker10,0 %0,404 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz3,3 %23 gr90 minuten20 EBU
Saaz3,3 %12 gr20 minuten6 EBU
Styrian Goldings 20173,7 %13 gr10 minuten4 EBU


Opmerkingen-


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen2 gr10 Min.


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
GistvoedingWyeast gistvoedingcomplex
Hoeveelheid5 gram
OpmerkingenGiststarter 3 liter. 3463 Forbidden Fruit Yeast 7x gebruikt


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C30 minuten3,3 l/kg
264°C60 minuten3,3 l/kg
372°C20 minuten3,3 l/kg
478°C5 minuten3,3 l/kg


Opmerkingen400 gram suiker en champagnegist na de hoofdgisting



Offline Pieter1954

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #43 Gepost op: 18-12-2017 17:22 u »
Hierbij de receptuur van gisteren, gebrouwen door Jeroen, Sean en Pieter in Flipper City (Harderwijk).

Zoals beloofd hier de receptuur van de KarmePieter 2.0
We hebben 2 batches gemaakt van 35 liter.

Mouten
Pilsmout 5200 gr
Tarwemout 800 gr
Munchener 800 gr
Tarwevlokken 500 gr
Havervlokken 1000 gr
Suiker 400 gr

Hopsoorten
Hallertau 33 gr
Galena 38 gr
Saaz 33 gr
Dry hopping
Cascade 21 gr
Curacao schillen 17gr
Korianderzaad 20 gr
Suiker 50 gr

Water uitgekookt toegevoegd 3000 gr om alcohol te verlagen (dit was de vorige keer)

Kruiden
Korianderzaad 25 gr (laatse 10 minuten)
Curacao schillen 35 gr (laatste 10 minuten)

Waterhardheid verhogen
Calciumchloride 9 gr
Calciumsulfaat 5 gr
Natriumchloride 10 gr

Gistvoedingszout 21 gr

Gist
Belgian triple beer M31 Mangrove Jack's

Brouwschema
Inmaischen 20 liter
Spoelwater 16 liter
Na koken nog toegevoegd 3 liter

45 graden 40 minuten
55 graden 45 minuten
64 graden 60 minuten
78 graden 15 minuten
100 graden 100 minuten

Densiteit na koken 1072

Notities na versie 1.0
Kleur mooi karmelietachtig; lichte troebelheid
Prachtig veel schuim en stabiel
Hoppiger (lekkerder) dan Karmeliet
Nauwelijks zoet
Lekker vol mondgevoel

Offline the grumpy brewer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #44 Gepost op: 20-01-2018 14:25 u »
Hoi Ik ben Jos en samen met een paar anderen zijn we bezig om ons te verdiepen in wat recepten.
Wat ik mij afvraag bij de Karmaliet Tripel of alle graansoorten tegelijk voor het maischproces worden toegevoegd of dat dit binnen het proces gebeurd.
Alvast bedankt.

Jos

Offline PDGRRR

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: Tripel Karmeliet kloon
« Reactie #45 Gepost op: 13-02-2018 20:25 u »
Hallo Jos, zoals ik de recepten lees gaat alles tegelijkertijd bij elkaar in de maischpan. Ik heb eigenlijk nog nooit een recept gezien waarbij bepaalde mouten separaat aan het maischproces werden toegevoegd, alleen dat bij grote(re) hoeveelheden havervlokken/-mout deze nog wel eens eerst verstijfseld wordt en bij het maischen eerst alleen op 40 graden "ontgomt" alvorens de rest van de geschrotte mout er bij gaat. Dit om het dichtlopen van filter(bodem)s te voorkomen. En geroosterde gerst wordt soms "ge-cold steept", 24 uur laten weken in water waarna het extract aan het wort wordt toegvoegd zodat het bier wel donker wordt, maar niet te bitter.

Tags: