(Hoe) whirlpoolen jullie?

Gestart door Gadiot, 27-02-2015 19:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Gadiot

Tot en met vandaag heb ik altijd na het koken mijn wort in het gistvat gekiepert. Een beetje afhankelijk van het recept heb ik altijd behoorlijk wat trub in mijn gistvat. Hierdoor verlies ik tijdens het overhevelen naar mijn tweede vat soms wel 1-2 liter.

Aangezien ik sinds vandaag in het bezit ben van een SSBrewTech ketel met trub dam ga ik mijn brouwsels anders uitvoeren. Van het brouwen in een zak in 1 pan ga ik met naar een 2 pan syteem. Het plan: Met een javal filter hevel ik na de maisch het wort naar de SS ketel. Na het koken, koelen met een dompelkoeler. Ipv overgieten kan ik nu gebruik maken van de kraan onderaan de ketel. Voor het optimale gebruik van de trubdam raden ze aan een goede whirlpool te creeren. Ik kan me voorstellen dat dit aardig wat scheelt in de hoeveelheid trub die meekomt in mijn gistvat

Maar na wat youtuben ben ik er nog niet over uit hoe dit te doen. Ook met het oog op infectierisico.

(Hoe) whirlpoolen jullie?

Oscar

Citaat van: Gadiot op 27-02-2015  19:23 u(Hoe) whirlpoolen jullie?

Gewoon roeren, hard roeren en uit laten draaien. Hoe moeilijk kan dat zijn?  :weetniet:

Gadiot

Citaat van: Oscar op 27-02-2015  20:32 uGewoon roeren, hard roeren en uit laten draaien. Hoe moeilijk kan dat zijn?  :weetniet:

Dat dacht ik dus ook. Maar Youtube maar eens op whirlpool brewing en je komt een hoop bijzondere methoden tegen.

Gewoon roeren dus :)

Oscar

Citaat van: Gadiot op 27-02-2015  20:38 uMaar Youtube maar eens op whirlpool brewing en je komt een hoop bijzondere methoden tegen..

Niet interessant... ;)

Superbeun

Citaat van: Oscar op 27-02-2015  20:32 uGewoon roeren, hard roeren en uit laten draaien. Hoe moeilijk kan dat zijn?  :weetniet:
Als je niet weet hoe je dit moet doen kan dat moeilijk zijn.

Superbeun

Citaat van: Oscar op 27-02-2015  20:47 uNiet interessant..... ;)
Voor anderen misschien wel  :biersmile:

Dirtbag

Lepel tijdens het koken in de pan laten staan.

Dan heb je het geen extra kans op infectie. :)

db

Gadiot

Citaat van: Oscar op 27-02-2015  20:47 uNiet interessant..... ;)
?

Jij klinkt als iemand die net een Grolsch pale ale heeft geproefd ;)


bierfan


Oscar

Citaat van: Superbeun op 27-02-2015  21:01 uAls je niet weet hoe je dit moet doen kan dat moeilijk zijn.

Wat begrijp je dan niet aan de term roeren ??? en het gevolg er van?  :weetniet: :weetniet:

Citaat van: Superbeun op 27-02-2015  21:02 uVoor anderen misschien wel  :biersmile:

Ongetwijfeld. Zoek en gij zult vinden... ;)

JBL

Hoelang moet je wachten na het roeren totdat in midden van het vergistingsvat een kegeltje ontstaat? Al vrij snel (omdat het bezinksel behoorlijk zwaar is), of duurt het toch nog wel een paar uur voordat het bezinksel allemaal neergeslagen is?

beermenke

Ik roer in de hete wort kort en hevig en na enkele minuten ga ik koelen door platenkoeler en direct in gistvat
Mijn hevel zuigt in een buitencirkel in de pan af en in het midden ligt dan de meeste trub. Werkt bij mij prima.

William

Bij whirlpoolen met hete wort laat ik het doorgaans zo'n 15 minuten staan en dat gaat het via de hevel naar de platenkoeler.

Als je eerst koelt en daarna whirlpoolt is mijn ervaring dat je er zo'n 45 minuten voor uit kunt trekken voordat het naar het gistvat gaat. Door de lage temperatuur gaat het vlokprocess minder snel en zakken de deeltjes minder snel uit.

JBL

Citaat van: William op 07-06-2015  11:17 uBij whirlpoolen met hete wort laat ik het doorgaans zo'n 15 minuten staan en dat gaat het via de hevel naar de platenkoeler.

Als je eerst koelt en daarna whirlpoolt is mijn ervaring dat je er zo'n 45 minuten voor uit kunt trekken voordat het naar het gistvat gaat. Door de lage temperatuur gaat het vlokprocess minder snel en zakken de deeltjes minder snel uit.


Ik zit in het einde van het vergistingsstadium. Het gaat dus om dode gistcellen e.d. Koelen is niet van toepassing. Ik wil overhevelen naar een ander vat om te kunnen bottelen.
Wat geldt hiervoor: snelle neerslag na roeren? Of duurt het even?

William

Niet meer roeren in dit stadium. Als je gist oproert duurt het lang voordat het weer uitzakt.

Gewoon het vat tijdig op de plek zetten waar je gaat hevelen (zodat opwerveling kunnen uitzakken) en voorzichtig aftappen met een hevel of via het kraantje. Om het zo helder mogelijk te krijgen zet ik het bier (vooral bij een niet flocculente gist) een tijdje koud zodat het sediment op de bodem stevig is.

Doorgaans krijg je op deze manier helder jongbier.

Oxhead

Niet roeren in je vergistingsvat!

JBL

Citaat van: Oxhead op 07-06-2015  11:27 uNiet roeren in je vergistingsvat!
Citaat van: William op 07-06-2015  11:25 uNiet meer roeren in dit stadium. Als je gist oproert duurt het lang voordat het weer uitzakt.

Gewoon het vat tijdig op de plek zetten waar je gaat hevelen (zodat opwerveling kunnen uitzakken) en voorzichtig aftappen met een hevel of via het kraantje. Om het zo helder mogelijk te krijgen zet ik het bier (vooral bij een niet flocculente gist) een tijdje koud zodat het sediment op de bodem stevig is.

Doorgaans krijg je op deze manier helder jongbier.

Helder! Goed dat ik het nog even vraag... :-)
Bedankt!

HopSwiers

*De knuppel in het hoenderhok*  >:D

Er zijn verschillende wetenschappelijke artikels die stellen dat je best je jong bier niet te helder in het vergistingsvat steekt.
De trub heeft een positieve invloed op de vergisting en vergistingsgraad. Een troebele wort vergist beter. Sterker nog: nadien zal je bier helderder zijn (coflocculatie van de gist).  :nut:

 :brouwen:

Ik zelf haal wel een groot deel van de trub weg met de roer/rust methode, maar zorg zeker dat er ook wat trub bij zit. De gist aftab is wat groter en lijkt zo op meer verlies maar na bezinken van da aftab leert de ervaring dat het aandeel bier klein is in deze aftap'en. Het grootste volume zit in trub en gist.

Neetje

Citaat van: HopSwiers op 09-06-2015  09:08 uIk zelf haal wel een groot deel van de trub weg met de roer/rust methode, maar zorg zeker dat er ook wat trub bij zit. De gist aftab is wat groter en lijkt zo op meer verlies maar na bezinken van da aftab leert de ervaring dat het aandeel bier klein is in deze aftap'en. Het grootste volume zit in trub en gist.

Stel dat je veel trub meeneemt in je gistvat en deze lang laten (gisting en lagering). Wat zou de invloed op de smaak kunnen zijn?

homoeccentricus

Citaat van: Neetje op 09-06-2015  20:44 uStel dat je veel trub meeneemt in je gistvat en deze lang laten (gisting en lagering). Wat zou de invloed op de smaak kunnen zijn?

Indien "lang" een aantal weken betekent: geen invloed.


Jacques

Citaat van: HopSwiers op 09-06-2015  09:08 u*De knuppel in het hoenderhok*  >:D

Er zijn verschillende wetenschappelijke artikels die stellen dat je best je jong bier niet te helder in het vergistingsvat steekt.
De trub heeft een positieve invloed op de vergisting en vergistingsgraad. Een troebele wort vergist beter. Sterker nog: nadien zal je bier helderder zijn (coflocculatie van de gist).  :nut:

 :brouwen:

Ik zelf haal wel een groot deel van de trub weg met de roer/rust methode, maar zorg zeker dat er ook wat trub bij zit. De gist aftab is wat groter en lijkt zo op meer verlies maar na bezinken van da aftab leert de ervaring dat het aandeel bier klein is in deze aftap'en. Het grootste volume zit in trub en gist.

Tegenwoordig is bij mij het wort troebeler dan in het verleden. Komt ook doordat ik koel in mijn Braumeister voordat het wort naar mijn CCT gaat. Na een dag tap ik een beetje af om de grootste uitgezakte eiwitten kwijt te raken (afgekeken van een grote brouwerij  :) ).
En inderdaad het bier wordt helder. Maar ik kan niet zeggen dat het bier helderder is door minder scherp te filteren na het koken.

Markiej87

Ik whirlpool sinds kort niet meer. Heb nu drie bieren in de vergisting waar ik niet heb gewhirlpooled, ik gebruik wel hopzakjes zodat ik geen hopresten mee heb. Ben benieuwd hoe deze bieren worden.. Ik ga wel voor het eerst lageren (dag of 4 op 6 graden) om te zorgen dat de bieren "extra" helder trekken en er minder depot in de flesjes zit.

bierhenkie

Citaat van: Markiej87 op 10-06-2015  12:26 uIk whirlpool sinds kort niet meer. Heb nu drie bieren in de vergisting waar ik niet heb gewhirlpooled, ik gebruik wel hopzakjes zodat ik geen hopresten mee heb. Ben benieuwd hoe deze bieren worden.. Ik ga wel voor het eerst lageren (dag of 4 op 6 graden) om te zorgen dat de bieren "extra" helder trekken en er minder depot in de flesjes zit.
Je hebt dan wel wat meer eiwitten. Die zakken ook uit. Mijn ervaring is dat dit de body ten goede komt.

Reinout

Heb met mijn laatste brouwsel ook niet gewhirlpooled. Eigenlijk gewoon vergeten en maakte me er een klein beetje zorgen over.

Na de hoofdgisting inderdaad heel veel bezinksel dus overgeheveld naar een mandfles voor de nagisting. Nu na 2 dagen nagisting weer erg veel bezinksel. (Eiwitten?  ???) laat hem voorlopig staan en laat hem daarna nog een week lageren voordat hij op fust gaat.

Blij om te horen dat het de body ten goede kan komen, vervelend dat ik van de 20 L bier maar 18 L overhoud.

Maarten

Ik heb me nog nooit zorgen gemaakt over bezinksel. Ik gebruik hopzakjes, dus uit de kookketel is het niet zoveel, en betreft het vooral eiwitvlokken. Ik koelde voorheen met spiraalkoeler, en liet het dus staan tijdens het koelen. Zonder whirlpool. Nu met de platenkoeler doe ik dat niet meer, maar ik vind de hoeveelheid vlokken niet zo indrukwekkend. Aan het einde van de vergisting slaat het toch neer samen met de gist. Ook bij bottelen doe ik niet zo moeilijk over het meenemen van bezinksel. Ik zet het vat een dag vantevoren schuin en voldoende hoog neer, en hevel met droesemkop naar de flesjes. Enerzijds wordt het in de flesjes altijd helder. Anderzijds ligt er altijd bezinksel onderin en moet je voorzichtig schenken. Dan maakt het ook niet uit of dat veel of weinig is, je moet altijd rustig doen. Hoewel je iets meer bier uit een flesje krijgt met een dunne laag bezinksel dan met een pakket.

Heeft basic brewing radio niet ooit een grootschalig experiment opgezet over wel of niet meenemen van eiwitvlokken? Dan moest je splitsen in een batch waarbij je wel en een batch zonder eiwitvlokken vergistte. En dan twee flesjes opsturen. Volgens mij was met eiwit meestal lekkerder.

Voor de schoonmaak geeft eiwit in je gistvat natuurlijk wel een vervelendere aanslag dan zonder eiwit.

De Rentmeester

Wat er overblijft in de kookketel giet ik meestal in twee plastic flessen van 1 a 1,5 liter.
Ik laat deze twee flessen met wort en trub even staan zodat de trub naar de bodem zinkt en giet deze dan over in een kleinere fles. Daarna in de vriezer. Plastic fles barst niet zoals glazen flessen wel.
Deze wort gebruik ik voor het maken van de giststarter voor mijn volgende brouwsel. De eerste fles laten ontdooien en 5 minuten koken met wat gistvoeding. Laten afkoelen en een zakje gist, beetje slurry, vloeibare gist of gistdepot uit een flesje erbij en roeren met de magneetroerder. Dit proces enkele keren herhalen zodat il een mooie hoeveelheid gist heb om mijn volgend brouwsel te laten vergisten. Voordeel bijna niets weggegooid, een goedkope en goede giststarter gemaakt en nog eens duurzaam bezig. Wat wil je nog meer

snowdog2006

Sorry voor het omhoog trappen, maar ik had een vraag over whirlpoolen en het gebruik van de vlamuit hop.

Ik koel zelf via een platenkoeler en gebruik hopzakjes. Wat ik meestal doe bij donkere bieren die bv geen vlamuit/whirlpool hopgift hebben is na het koken de stroom eraf en dan goed whirlpoolen 15 min laten staan en dan het wort het gistvat in laten lopen. Ik krijg dan altijd een mooie opeenhoping van de hete trub (eiwitten) beneden in de ketel.

Maar bij een vlamuit hop waar ik de hopzak in het wort laat zitten en vervolgens ga whirlpoolen merk ik dat de hopzak de werking van een whirlpool tegenwerkt.

Hoe doen jullie dit dan bij een vlam uit hopgift icm whirlpoolen en platenkoeler? Ik zit er over na te denken om de hopzak bij vlamuit dus niet tot het eind erin te laten zitten, maar bv 5 tot 10 minuten te laten trekken maximaal. Dan eruit halen en dan te whirlpoolen. Voordeel: beter scheiding hete trub + minder bitterheid want de pan blijft toch een lange tijd op 90+. Wat is jullie mening?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.