Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen; Eelke  (gelezen 22300 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #50 Gepost op: 04-06-2015 23:10 u »
Leuk leuk leuk :)

ingrediŰnten:


Recept en een bersalis kadet on the side


Koken


Koelen (ging best goed, 7 liter wort wat 10 liter moest worden, afgekoeld tot 35 graden in 20 min, daarna 3 liter koud water erbij en toen was het 25 graden)


En de beestjes die hun werk mogen gaan doen


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #51 Gepost op: 05-06-2015 07:03 u »
Alle ingedredienten voor een witbiertje  ;)

Koelen zou ik op deze manier wel met een deksel op de pan doen, dan kunnen er ook geen vliegjes in vallen  :)

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #52 Gepost op: 05-06-2015 10:06 u »
Ha dat is een goede tip! Noteer ik de voor de volgende keer.

Nu wel jammer dat onze amerikaanse koelkast met ijsblokjesmachine de geest gegeven heeft vorig jaar, anders kon ik steeds makkelijk koelen in een bak met ijs.

Inmiddels blubt het waterslot weer prima.

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #53 Gepost op: 05-06-2015 10:07 u »
Hee kun je hier je eigen topics sluiten?  :police:

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #54 Gepost op: 05-06-2015 14:16 u »
Die koriander zou ik met een vijzel even pletten. Dan komt er meer smaak vrij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #55 Gepost op: 05-06-2015 15:57 u »
Hee kun je hier je eigen topics sluiten?  :police:

Berichten die zelf start kun je sluiten. Dat is op meer plaatsen op het forum.
Overigens is het op dit forum niet gebruikelijk dat topics gesloten worden. Alleen in het Prikbord is dat gebruikelijk.

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #56 Gepost op: 05-06-2015 21:33 u »
Bedankt voor de tip, en voor de uitleg!

Waar kan ik nu mijn bier het beste zetten als de hergisting op de fles klaar is straks? Bij de vorige zette ik het dan boven, want daar was het toen koeler, maar voor de zomer telt dat niet natuurlijk. En een heel krat kan ik ook niet steeds in de koelkast kwijt...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #57 Gepost op: 06-06-2015 10:43 u »
Waar kan ik nu mijn bier het beste zetten als de hergisting op de fles klaar is straks? Bij de vorige zette ik het dan boven, want daar was het toen koeler, maar voor de zomer telt dat niet natuurlijk. En een heel krat kan ik ook niet steeds in de koelkast kwijt...

Misschien heb je een koele berging of een andere koele plek in huis? Dek het bier af om te te zorgen dat er zo min mogelijk UV-licht bij het bier komt.

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #58 Gepost op: 07-06-2015 10:05 u »
Ik bedenk me dat ik nog een oude vriezer heb die uit staat. Daar kan ik vast wel wat mee :)

Offline broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #59 Gepost op: 07-06-2015 10:55 u »
Hoi,
Ik heb bij het Luik van mijn kruipruimte,kurkdroog overigens, ruimte gemaakt waar ik mijn voorraad bier heb staan. Voordeel is een konstante temperatuur, geen daglicht en bijkomend extraatje geen energiekosten.
Groet,
broeder Willem

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #60 Gepost op: 07-06-2015 22:44 u »
Hier hebben we een tijdje het bier in de meterkast bewaard, daar kan ook een plank uit, de 'kruipruimte' in zeg maar. Maar een echte kruipruimte hebben we helaas niet. En dat was ik beu nadat in een jaar tijd er een keer of 5 'iemand van een meter' aan de deur kwam en ik iedere keer de hele voorraad erin en eruit kon tassen.
De rest van het bier ligt altijd in de uiterste hoek van de trapkast, ook donker en een redelijk constante temperatuur. Maar na de hergisting moet het toch op zo'n 10 - 15 graden en dat is het daar niet... maar in de vriezer met elke dag koelelementen (of gewoon bevroren flesjes water) omruilen vast wel!

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #61 Gepost op: 08-06-2015 08:49 u »
OkÚ, mijn waterslot stond al ff plat (ik heb zo'n 'klepperende') dus vanmorgen het SG en temp gemeten, ik was al bang dat het gestokt was, zo snel!
Maar de temp was 21 graden en mijn SG 1012. Overhevelen doe ik niet want geen mandfles of zo. Over 2 dagen nog maar eens meten, maar ik denk dat ik er sowieso van uit kan gaan dat ik voor het weekend kan bottelen, is een week op het vat dan niet te kort? Of schiet het nu gewoon lekker op?

De lucht/guur was overigens heerlijk! Ook op maandagmorgen. Het viel me alleen wel op dat er veel bruine gistvlokjes in zitten, meer dan bij de blikken het geval was. Deze lagen bovenop het schuim. Ben benieuwd of ik deze kwijt raak als ik overhevel om te bottelen (dat doe ik dan weer wel).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #62 Gepost op: 08-06-2015 20:47 u »
Een week op vat laten nagisten bij 21 ║C is voldoende. Als je in het weekend wilt gaan bottelen dan kun dat bij voorkeur op zondag doen. 

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #63 Gepost op: 08-06-2015 23:09 u »
Prima, laat ik m lekker staan. Zondag met een kater, zaterdag een bruiloft, bottelen, leuke uitdaging. :)

Gelukkig had ik mijn SG getest, dus wat te proeven over. Lekker al!
Het waterslot staat weer op standje blub, doordat er zuurstof bij gekomen is? Heb er vertrouwen in.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #64 Gepost op: 08-06-2015 23:14 u »
Het waterslot staat weer op standje blub, doordat er zuurstof bij gekomen is? Heb er vertrouwen in.

Kan door opwarming komen.

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #65 Gepost op: 08-06-2015 23:15 u »
Dat lijkt me sterk, want het is koeler in de badkamer dan afgelopen weekend?
Of door de warmte die bij de vergisting vrij komt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #66 Gepost op: 08-06-2015 23:17 u »
Dat lijkt me sterk, want het is koeler in de badkamer dan afgelopen weekend?
Of door de warmte die bij de vergisting vrij komt?

Het is waarschijnlijk warmer dan deze ochtend...

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #67 Gepost op: 08-06-2015 23:19 u »
Ah zo bedoel je. Nou hij stond na een uurtje of twee al weer op druk vanmorgen. Terwijl hij al zeker een dag plat stond.

Of mijn vat zat de eerste keer niet goed dicht, maar was dat eerst niet te merken door de snellere vergisting?

Anfin, voorlopig is de boel onder controle denk ik.

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #68 Gepost op: 30-06-2015 11:39 u »
Inmiddels staan de flessen al 2 dagen in mijn vriezer. 's Ochtends en 's avonds wissel ik de (dan ontdooide) fles met water om en daarmee blijft het op een temperatuur van 13 graden. Niet slecht denk ik toch?

Bier al twee keer geproefd, na een week en na 2 weken op de  fles, maar ik vond het nog wat zoet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #69 Gepost op: 30-06-2015 21:41 u »
Inmiddels staan de flessen al 2 dagen in mijn vriezer. 's Ochtends en 's avonds wissel ik de (dan ontdooide) fles met water om en daarmee blijft het op een temperatuur van 13 graden. Niet slecht denk ik toch?

Bier al twee keer geproefd, na een week en na 2 weken op de  fles, maar ik vond het nog wat zoet.

Ik snap het bericht niet helemaal. Heb je het bier nog niet gebotteld?

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #70 Gepost op: 30-06-2015 21:42 u »
Jawel, al twee weken geleden. Dan moet het na de hergisting op de fles toch koeler gezet worden?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #71 Gepost op: 30-06-2015 22:16 u »
Jawel, al twee weken geleden. Dan moet het na de hergisting op de fles toch koeler gezet worden?

Alleen als je zeker weet dat de hergisting helemaal is afgerond.
Heb je het bier geproefd? En had het genoeg koolzuur?

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #72 Gepost op: 30-06-2015 22:23 u »
Alleen als je zeker weet dat de hergisting helemaal is afgerond.
Heb je het bier geproefd? En had het genoeg koolzuur?

Ja :) vandaar dat ik het al twee keer geproefd heb. Na een week was er nog niet genoeg.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #73 Gepost op: 30-06-2015 22:36 u »
Ok, nu snap ik wat je precies bedoelde met je bericht van 11:39 uur.  :-[

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen; Eelke
« Reactie #74 Gepost op: 30-06-2015 22:42 u »
 :duimop: we komen er wel!

Het heeft toch wel echt nut om het nu koeler weg te zetten toch? En voor hoe lang? En hoe zit dat dan met mijn eerdere brouwsels, en aangekocht bier eigenlijk? Want dat staat er nu natuurlijk niet in. Hmm.

Tags: