Even voorstellen; Eelke

Gestart door Eelke, 23-02-2015 15:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eelke

Leuk leuk leuk :)

ingrediënten:


Recept en een bersalis kadet on the side


Koken


Koelen (ging best goed, 7 liter wort wat 10 liter moest worden, afgekoeld tot 35 graden in 20 min, daarna 3 liter koud water erbij en toen was het 25 graden)


En de beestjes die hun werk mogen gaan doen

EvdBroek

Alle ingedredienten voor een witbiertje  ;)

Koelen zou ik op deze manier wel met een deksel op de pan doen, dan kunnen er ook geen vliegjes in vallen  :)

Eelke

Ha dat is een goede tip! Noteer ik de voor de volgende keer.

Nu wel jammer dat onze amerikaanse koelkast met ijsblokjesmachine de geest gegeven heeft vorig jaar, anders kon ik steeds makkelijk koelen in een bak met ijs.

Inmiddels blubt het waterslot weer prima.

Eelke

Hee kun je hier je eigen topics sluiten?  :police:

JanEric

Die koriander zou ik met een vijzel even pletten. Dan komt er meer smaak vrij.

Jacques

Citaat van: Eelke op 05-06-2015  10:07 uHee kun je hier je eigen topics sluiten?  :police:

Berichten die zelf start kun je sluiten. Dat is op meer plaatsen op het forum.
Overigens is het op dit forum niet gebruikelijk dat topics gesloten worden. Alleen in het Prikbord is dat gebruikelijk.

Eelke

Bedankt voor de tip, en voor de uitleg!

Waar kan ik nu mijn bier het beste zetten als de hergisting op de fles klaar is straks? Bij de vorige zette ik het dan boven, want daar was het toen koeler, maar voor de zomer telt dat niet natuurlijk. En een heel krat kan ik ook niet steeds in de koelkast kwijt...

Jacques

Citaat van: Eelke op 05-06-2015  21:33 uWaar kan ik nu mijn bier het beste zetten als de hergisting op de fles klaar is straks? Bij de vorige zette ik het dan boven, want daar was het toen koeler, maar voor de zomer telt dat niet natuurlijk. En een heel krat kan ik ook niet steeds in de koelkast kwijt...

Misschien heb je een koele berging of een andere koele plek in huis? Dek het bier af om te te zorgen dat er zo min mogelijk UV-licht bij het bier komt.

Eelke

Ik bedenk me dat ik nog een oude vriezer heb die uit staat. Daar kan ik vast wel wat mee :)

broeder

Hoi,
Ik heb bij het Luik van mijn kruipruimte,kurkdroog overigens, ruimte gemaakt waar ik mijn voorraad bier heb staan. Voordeel is een konstante temperatuur, geen daglicht en bijkomend extraatje geen energiekosten.
Groet,
broeder Willem

Eelke

Hier hebben we een tijdje het bier in de meterkast bewaard, daar kan ook een plank uit, de 'kruipruimte' in zeg maar. Maar een echte kruipruimte hebben we helaas niet. En dat was ik beu nadat in een jaar tijd er een keer of 5 'iemand van een meter' aan de deur kwam en ik iedere keer de hele voorraad erin en eruit kon tassen.
De rest van het bier ligt altijd in de uiterste hoek van de trapkast, ook donker en een redelijk constante temperatuur. Maar na de hergisting moet het toch op zo'n 10 - 15 graden en dat is het daar niet... maar in de vriezer met elke dag koelelementen (of gewoon bevroren flesjes water) omruilen vast wel!

Eelke

Oké, mijn waterslot stond al ff plat (ik heb zo'n 'klepperende') dus vanmorgen het SG en temp gemeten, ik was al bang dat het gestokt was, zo snel!
Maar de temp was 21 graden en mijn SG 1012. Overhevelen doe ik niet want geen mandfles of zo. Over 2 dagen nog maar eens meten, maar ik denk dat ik er sowieso van uit kan gaan dat ik voor het weekend kan bottelen, is een week op het vat dan niet te kort? Of schiet het nu gewoon lekker op?

De lucht/guur was overigens heerlijk! Ook op maandagmorgen. Het viel me alleen wel op dat er veel bruine gistvlokjes in zitten, meer dan bij de blikken het geval was. Deze lagen bovenop het schuim. Ben benieuwd of ik deze kwijt raak als ik overhevel om te bottelen (dat doe ik dan weer wel).

Jacques

Een week op vat laten nagisten bij 21 ºC is voldoende. Als je in het weekend wilt gaan bottelen dan kun dat bij voorkeur op zondag doen. 

Eelke

Prima, laat ik m lekker staan. Zondag met een kater, zaterdag een bruiloft, bottelen, leuke uitdaging. :)

Gelukkig had ik mijn SG getest, dus wat te proeven over. Lekker al!
Het waterslot staat weer op standje blub, doordat er zuurstof bij gekomen is? Heb er vertrouwen in.

Jacques

Citaat van: Eelke op 08-06-2015  23:09 uHet waterslot staat weer op standje blub, doordat er zuurstof bij gekomen is? Heb er vertrouwen in.

Kan door opwarming komen.

Eelke

Dat lijkt me sterk, want het is koeler in de badkamer dan afgelopen weekend?
Of door de warmte die bij de vergisting vrij komt?

Jacques

Citaat van: Eelke op 08-06-2015  23:15 uDat lijkt me sterk, want het is koeler in de badkamer dan afgelopen weekend?
Of door de warmte die bij de vergisting vrij komt?

Het is waarschijnlijk warmer dan deze ochtend...

Eelke

Ah zo bedoel je. Nou hij stond na een uurtje of twee al weer op druk vanmorgen. Terwijl hij al zeker een dag plat stond.

Of mijn vat zat de eerste keer niet goed dicht, maar was dat eerst niet te merken door de snellere vergisting?

Anfin, voorlopig is de boel onder controle denk ik.

Eelke

Inmiddels staan de flessen al 2 dagen in mijn vriezer. 's Ochtends en 's avonds wissel ik de (dan ontdooide) fles met water om en daarmee blijft het op een temperatuur van 13 graden. Niet slecht denk ik toch?

Bier al twee keer geproefd, na een week en na 2 weken op de  fles, maar ik vond het nog wat zoet.

Jacques

Citaat van: Eelke op 30-06-2015  11:39 uInmiddels staan de flessen al 2 dagen in mijn vriezer. 's Ochtends en 's avonds wissel ik de (dan ontdooide) fles met water om en daarmee blijft het op een temperatuur van 13 graden. Niet slecht denk ik toch?

Bier al twee keer geproefd, na een week en na 2 weken op de  fles, maar ik vond het nog wat zoet.

Ik snap het bericht niet helemaal. Heb je het bier nog niet gebotteld?

Eelke

Jawel, al twee weken geleden. Dan moet het na de hergisting op de fles toch koeler gezet worden?

Jacques

Citaat van: Eelke op 30-06-2015  21:42 uJawel, al twee weken geleden. Dan moet het na de hergisting op de fles toch koeler gezet worden?

Alleen als je zeker weet dat de hergisting helemaal is afgerond.
Heb je het bier geproefd? En had het genoeg koolzuur?

Eelke

Citaat van: Jacques op 30-06-2015  22:16 uAlleen als je zeker weet dat de hergisting helemaal is afgerond.
Heb je het bier geproefd? En had het genoeg koolzuur?

Ja :) vandaar dat ik het al twee keer geproefd heb. Na een week was er nog niet genoeg.

Jacques

Ok, nu snap ik wat je precies bedoelde met je bericht van 11:39 uur.  :-[

Eelke

 :duimop: we komen er wel!

Het heeft toch wel echt nut om het nu koeler weg te zetten toch? En voor hoe lang? En hoe zit dat dan met mijn eerdere brouwsels, en aangekocht bier eigenlijk? Want dat staat er nu natuurlijk niet in. Hmm.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.