Even voorstellen; Eelke

Gestart door Eelke, 23-02-2015 15:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eelke

Hoi allemaal,

Ik ben Eelke, 26 jaar en bierliefhebster. Als het goed is komt morgen mijn bierbrouwkit binnen en kan het brouwen beginnen :-) Ik zal hierbij jullie hulp vast nodig hebben, vandaar dat ik mij vast maar heb aangemeld.
De eerste bieren die ik wil gaan brouwen zijn de tripel en de ipa van Brewferm. Komende tijd maar goed ons best doen om genoeg flesjes leeg te drinken.

Gr Eelke

Zooms

Succes Eelke! Je zal zien dat het een leuke hobby is die je snel te pakken neemt. Laat weten hoe het gaat!

Ronald

broeder

Hoi,
Welkom bij het brouwvolk.
Het doet mij goed dat er weer een brouwster bijgekomen is, want die zijn nog lang niet voldoende aanwezig op de site. Het gehalte "ouwe knakkers" (waaronder ik) was vrij groot, gelukkig komt de verjonging op gang. Als dan ook nog het aantal niet-mannetjes groeit; gaat het allemaal goedkomen.
Het aantal verfrissende ideeën op brouwgebied zal naar mijn verwachting daardoor toenemen.


Oh ja, na al dat gewauwel... Succes met je nieuwe hobby.
Groet,
broeder Willem

meindert.m

Welkom en veel brouwplezier

gr meindert

EvdBroek

Welkom Eelke en heel veel succes met brouwen!

Tjardo

Er zijn inderdaad weinig brouwsters actief op het forum dus welkom en heel veel brouw en lees plezier!  :brouwen:

Eelke

Bedankt voor het welkom!

Ben benieuwd wat het gaat worden. Ik vind het brouwproces erg interessant, en hoe kun je nu beter leren dan het zelf te gaan ervaren!
Vanmiddag zat ik al het lambiek topic door te lezen...we bezoeken al een aantal jaar toer de geuze. Maar goed, da's nog even een stap te ver denk ik. Eerst maar eens een blik proberen.  ;D



njitsver


Adbrouwt

Welkom Eelke. Ik ben altijd erg benieuwd in welke gemeente de brouwketels staan te dampen. Leuk dat je interesse in lambiek brouwen hebt. Dat is wel een hele beproeving hoor. Na twee jaar koesteren van je brouwsel hoop je dat het lekker geworden is. Maar zeker de moeite om te doen. Succes.

Eelke

Oh ja, goede vraag. Die komt in Bergen op Zoom te staan. Als post NL een beetje mee wil werken, want die geven nu aan dat mijn pakket vandaag tussen 8.30 en 21.30 komt.  ::)


Bennemans

Dan kan het zomaar zijn, dat het nu nog niet binnen is.... 8)

Biermagneet

Welkom en veel brouw / leer plezier hier.

KJ!

Citaat van: Eelke op 24-02-2015  08:33 u....Die komt in Bergen op Zoom te staan.

Leuk, BoZ!  Gaat nog druk worden in de regio :-)

Eelke

Citaat van: Bennemans op 24-02-2015  20:15 uDan kan het zomaar zijn, dat het nu nog niet binnen is.... 8)

En nu nog niet  ::) 'het is niet gelukt om het pakket bij u te bezorgen'. Na ja, bierbrouwen is geduld hebben dus dan kunnen we vast maar oefenen he. Morgen poging 2, en dan wel tussen 15.30 en 17.30.

Citaat van: KJ! op 24-02-2015  20:53 uLeuk, BoZ!  Gaat nog druk worden in de regio :-)

Prima regio om te wonen, ook wat bier betreft :) kom je ook uit de buurt?

KJ!


Eelke

Citaat van: KJ! op 24-02-2015  22:30 uYep... Welberg.

Ik zag het net in je profiel  ;D

Puck


brouwmus

Welkom en veel plezier in/met de brouwerij!

John

KevinBroek


Oxhead


Eelke

Citaat van: Oxhead op 25-02-2015  18:21 uWelkom Krabbeke  :)
Zijde al bekend mee http://www.bierbrouwersgilde.nl/ ?

Zeker! Hoewel niet in het gilde verdiept, wel via het bierfestival / provoosthuis (mijn vriend staat ieder jaar samen met een vriend met een kraam op het festival).


Jeuj, de spullen zijn binnen, daar gaan we!  :D

wilbertd


Eelke

Nou, het wachten is begonnen. Het moeilijkste was nog het openen van het blik ( :nut: de blikopener werkt niet meer goed) en het SG meten want ik had de maatbeker te vol gedaan.  ;D

Nu staat het boeltje in het bad. In de badkamer hebben we elektrische vloerverwarming waarmee de ruimte nu perfect op 19.5 graad gehouden wordt.

Eelke

Zo, inmiddels is de tripel gebotteld en staat de ipa te gisten.

Waarschijnlijk een hele domme vraag, maar ik heb verschrikkelijk staan prutsen met de hevelslang en het afvulpijpje en en, uiteindelijk dat aan de kant gemieterd en met een soeplepel de flessen afgevuld  :-X

Dusseh, hoe werkt zo'n hevelslang? Heb hier al wat gezocht maar kreeg het niet gevonden, in de wiki pagina van blikbrouwen staat er ook niets over, en er zit ook geen handleiding bij. Ben ik dan echt zo blond?  :weetniet:





De flessen hadden voller gemoeten denk ik maar dat lukte niet echt door mijn alternatieve bottel methode...  :-\

Ach, tis wel leuk. En mijn doel is het brouwproces te leren begrijpen, dus daar ben ik hard aan aan het werk. Wil me nu gaan inlezen in een stapje verder dan blikbrouwen maar als ik de hevelslang nog niet eens begrijp...stap voor stap dan maar!

Jeltuh


Eelke


William

Je start de hevelwerking door aan het uiteinde van de slang te zuigen waardoor de slang vult met bier. Knijp de slang dicht en plaats daarna het bottelpijpje.

Als je het bottelpijpje op de bodem van de fles drukt wordt er een pennetje ingedrukt waardoor het bier gaat stromen. Doe je het pijpje omhoog dan stopt het direct te stromen.

Eén belangrijk punt is dat de hevelwerking alleen werkt als het uiteinde van de slang of de bottelpijp onder het vloeistofniveau in het vat staat. Zet daarom het vat hoog of zet de flesjes op de grond. Als de flesjes en het vat op dezelfde hoogte staan gaat het niet werken.

ErikdeBrouwer

Als alternatief kan je ook de slang vooraf vullen met water. Scheelt weer zuigen aan spullen die allemaal schoon gemaakt zijn. En bovendien lukte dat zuigen bij mij niet altijd, en met een met water gevulde hevelslang gaat het bij mij altijd goed.

Eelke

Bedankt voor de tips en uitleg! Morgen eens oefenen.

Marcel_k

Citaat van: Eelke op 14-03-2015  17:26 uBedankt voor de tips en uitleg! Morgen eens oefenen.
Zoals william het zegt ja. Helemaal op het laatst kun je het beste dat pijpje nog op de binnenkant vd rand vh flesje houden, voor de laatste paar centimeter. 1-2 cm onder de dop blijven.

Ik heb van Brewferm dit jaar ook de tripel en ipa gemaakt. Ik vind de tripel heerlijk, de ipa... bij mij smaakt ie helemaal niet naar ipa. Een raar ding. Ben benieuwd wat jij ervan gaat maken.
Laat het nog maar weten :-))

Eelke

Ik ben benieuwd. Vond de geur van de ipa wel beter dan die van de tripel. Uiteraard verslag, over nog heel veel weken wachten.

Zooms

Ik zie dat je bier in transparante flessen hebt afgevuld. Zorg dat deze altijd donker staan. Lichtoxidatie gaat heel snel en levert een zeer smerige smaak op!

Oscar

Citaat van: Eelke op 14-03-2015  10:10 uWaarschijnlijk een hele domme vraag, maar ik heb verschrikkelijk staan prutsen

Kom nu eens een keer kijken bij een ervaren brouwer. Zeer waarschijnlijk ga ik komende zondag zowel brouwen als afvullen. Dus laat maar ff weten... ;)

Eelke

Citaat van: Zooms op 18-03-2015  21:24 uIk zie dat je bier in transparante flessen hebt afgevuld. Zorg dat deze altijd donker staan. Lichtoxidatie gaat heel snel en levert een zeer smerige smaak op!

Ze staan in een krat, onder een theedoek, in een donkere hoek :) vond de transparante flessen wel erg tof voor de eerste keer, kun je zien wat er in het flesje gebeurd!  :D

Citaat van: Oscar op 18-03-2015  21:44 uKom nu eens een keer kijken bij een ervaren brouwer....zeer waarschijnlijk ga ik komende zondag zowel brouwen als afvullen.....dus laat maar ff weten.... ;)

Oei, Enschede is niet echt naast de deur! Maar wel bedankt voor het aanbod.

Oscar

Citaat van: Eelke op 18-03-2015  22:48 uOei, Enschede is niet echt naast de deur! Maar wel bedankt voor het aanbod.

Excuses. Ik verwar je met een ander... ;)

Eelke

Citaat van: Oscar op 18-03-2015  22:55 uExcuses. Ik verwar je met een ander... ;)

Haha, oké, dan niet bedankt voor het aanbod  ;D

tdp

Citaat van: Oscar op 18-03-2015  22:55 uExcuses. Ik verwar je met een ander... ;)

Ik had anders wel een keer mee willen kijken, maar helaas kan ik niet ;)

Eelke

Ha het hevelen is gelukt! (Na wat beginnersfouten en het laatste restje bier over mij heen...)
Alles zit op de fles nu, en al het spul is weer schoon. Flesjes vullen ging top zo!
Gisteren de tripel geproefd na 10 dagen op de fles. Goed schuim, ik vind de smaak nog niet goed, mijn medeproevers wel.



Nu mezelf dan maar eens inlezen, zodat ik een stap verder kan dan blikbrouwen, want het is toch wel erg leuk!

dutch food geek

Tipje: koop een automatische hevel... Nooit meer aanzuigen en het vulpijpje past er zo op. Gewoon hevel in het vat zetten. Bottelpijpje in de eerste fles... 1 à 2 keer pompen en klaar is Eelke!
Echt, een automatische hevel maakt het leven zo veel makkelijker!

:brouwen: DFG

Jacques

Citaat van: Eelke op 23-03-2015  23:41 uGisteren de tripel geproefd na 10 dagen op de fles. Goed schuim, ik vind de smaak nog niet goed, mijn medeproevers wel.



Nu mezelf dan maar eens inlezen, zodat ik een stap verder kan dan blikbrouwen, want het is toch wel erg leuk!

Ziet er goed uit.
Mooi dat je aan het moutbrouwen wilt wagen. Dat is echt veel leuker dan blikbrouwen.

Eelke

Ja da's toch echter he! Dit is als een soort koken met pakjes van knor ;)

Het hevelen ging best goed hoor, al is het idee best raar dat je alles de hele tijd schoon aan het maken bent maar dan vervolgens met je mond die slang aan moet zuigen...
Had ook geen hevel clip, dus dat ding hing los in de emmer.
Maar meebestellen bij mijn volgende bestelling, maar dan moet ik eerst uitgezocht hebben wat ik nog meer nodig heb.

Jepke

Hallo Eelke,

Maar dat plaatje wat je gepost hebt is toch een 'automatische hevel met droesemkop'? Ik heb ook zo'n ding aangeschaft maar vooralsnog krijg ik hem niet aan de gang. ik krijg de vloeistof gewoonweg niet hoog genoeg omhoog gepompt met het binnenste buisje om de hevelwerking in gang te zetten. Heb Brouwmarkt hier al om uitleg gevraagd, omdat ik al aan mezelf ging twijfelen.

Zelf aanzuigen vind ik ook een beetje tegennatuurlijk i.v.m. hygiëne. Maar van te voren vullen met water zou misschien nèt dat beetje kunnen helpen. Zal ik vanavond eens even proberen.

Eric v B

Werkt net als een fietspomp. Een paar keer pompen totdat de vloeistof in de slang zit en dan gaat ie vanzelf. Als je een kraan of vulpijpje aan het einde van de slang hebt, moet je wel de kraan open zetten of in geval van het vulpijpje, zorgen dat de lucht uit de slang weg kan. Uiteraard moet het uiteinde van de slang onder het vloeistof niveau van het bottelvat liggen. Dus zet je bottelvat op een tafel of de aanrecht.

dutch food geek

Citaat van: Jepke op 26-03-2015  11:57 uHallo Eelke,

Maar dat plaatje wat je gepost hebt is toch een 'automatische hevel met droesemkop'? Ik heb ook zo'n ding aangeschaft maar vooralsnog krijg ik hem niet aan de gang. ik krijg de vloeistof gewoonweg niet hoog genoeg omhoog gepompt met het binnenste buisje om de hevelwerking in gang te zetten. Heb Brouwmarkt hier al om uitleg gevraagd, omdat ik al aan mezelf ging twijfelen.

Zelf aanzuigen vind ik ook een beetje tegennatuurlijk i.v.m. hygiëne. Maar van te voren vullen met water zou misschien nèt dat beetje kunnen helpen. Zal ik vanavond eens even proberen.

Dat is geen automatische hevel. Het is een normale die aangezogen moet worden.
Een automatische hevel ziet er zo uit:

Eelke

De ipa na 6 dagen op de fles;


Schuim was wel snel weg, dus die mag nog wel even lekker warm in de kamer staan. Toch is dat proeven steeds wel erg leuk, de smaak was nu al weer anders dan vorige week.

Drents Hopbier

Citaat van: Eelke op 26-03-2015  00:18 uHet hevelen ging best goed hoor, al is het idee best raar dat je alles de hele tijd schoon aan het maken bent maar dan vervolgens met je mond die slang aan moet zuigen...

Ik ken iemand die zijn mond met mondwater desinfecteerde voordat de slang aangezogen werd. Zelf heb ik een los stukje steriele slang (hogedrukpan) waarmee ik aanzuig en dan even in de slang knijpen en het losse stukje verwijderen.

Hopbier

Eelke

Tot nu toe heeft niemand mijn bier weggekapt, dus we gaan door naar het extract brouwen  :D een wit bier volgens recept van hier, en een arsegan white house honey ale.
Ben benieuwd, stapje verder weer.

brouwmus

Leuk dat het bevalt!

Overigens: zelf hevel ik (en met mij veel anderen) voor het bottelen over naar een tweede emmer waarin het af te vullen bier wordt gemengd met de afgekoelde suikeroplossing.

Deze emmer zet ik dan op een stellage boven de spoelbak.

Aan het kraantje komt een kort stukje siliconenslang met het afvulpijpje.

Werkt perfect :)

Succes met de volgende stap!

tdp

Citaat van: brouwmus op 01-06-2015  09:34 uLeuk dat het bevalt!

Overigens: zelf hevel ik (en met mij veel anderen) voor het bottelen over naar een tweede emmer waarin het af te vullen bier wordt gemengd met de afgekoelde suikeroplossing.

Deze emmer zet ik dan op een stellage boven de spoelbak.

Aan het kraantje komt een kort stukje siliconenslang met het afvulpijpje.

Werkt perfect :)

Succes met de volgende stap!

Op die manier vul ik ook af, werkt perfect!

Groet,
de TDP

Eelke

Ik had bij het tweede blik inderdaad ook overgeheveld naar een normale grote emmer met in water opgeloste suiker. Ben ik nu weer van plan :)

Ging best goed, behalve dat ik de laatste kluts bier over me heen kreeg, maar dat lag meer aan mijn helpende hand.  ;D Bedenk me nu wel dat ik die hevelclip vergeten ben mee te bestellen. Zelf maar even wat knutselen dan, want dat is een stuk handiger.

Deze zomer voor mijn verjaardag vraag ik een brouwpan (en schrootmolen, en een koeler, en... en... en...  >:D)

Eelke

Leuk leuk leuk :)

ingrediënten:


Recept en een bersalis kadet on the side


Koken


Koelen (ging best goed, 7 liter wort wat 10 liter moest worden, afgekoeld tot 35 graden in 20 min, daarna 3 liter koud water erbij en toen was het 25 graden)


En de beestjes die hun werk mogen gaan doen

EvdBroek

Alle ingedredienten voor een witbiertje  ;)

Koelen zou ik op deze manier wel met een deksel op de pan doen, dan kunnen er ook geen vliegjes in vallen  :)

Eelke

Ha dat is een goede tip! Noteer ik de voor de volgende keer.

Nu wel jammer dat onze amerikaanse koelkast met ijsblokjesmachine de geest gegeven heeft vorig jaar, anders kon ik steeds makkelijk koelen in een bak met ijs.

Inmiddels blubt het waterslot weer prima.

Eelke

Hee kun je hier je eigen topics sluiten?  :police:

JanEric

Die koriander zou ik met een vijzel even pletten. Dan komt er meer smaak vrij.

Jacques

Citaat van: Eelke op 05-06-2015  10:07 uHee kun je hier je eigen topics sluiten?  :police:

Berichten die zelf start kun je sluiten. Dat is op meer plaatsen op het forum.
Overigens is het op dit forum niet gebruikelijk dat topics gesloten worden. Alleen in het Prikbord is dat gebruikelijk.

Eelke

Bedankt voor de tip, en voor de uitleg!

Waar kan ik nu mijn bier het beste zetten als de hergisting op de fles klaar is straks? Bij de vorige zette ik het dan boven, want daar was het toen koeler, maar voor de zomer telt dat niet natuurlijk. En een heel krat kan ik ook niet steeds in de koelkast kwijt...

Jacques

Citaat van: Eelke op 05-06-2015  21:33 uWaar kan ik nu mijn bier het beste zetten als de hergisting op de fles klaar is straks? Bij de vorige zette ik het dan boven, want daar was het toen koeler, maar voor de zomer telt dat niet natuurlijk. En een heel krat kan ik ook niet steeds in de koelkast kwijt...

Misschien heb je een koele berging of een andere koele plek in huis? Dek het bier af om te te zorgen dat er zo min mogelijk UV-licht bij het bier komt.

Eelke

Ik bedenk me dat ik nog een oude vriezer heb die uit staat. Daar kan ik vast wel wat mee :)

broeder

Hoi,
Ik heb bij het Luik van mijn kruipruimte,kurkdroog overigens, ruimte gemaakt waar ik mijn voorraad bier heb staan. Voordeel is een konstante temperatuur, geen daglicht en bijkomend extraatje geen energiekosten.
Groet,
broeder Willem

Eelke

Hier hebben we een tijdje het bier in de meterkast bewaard, daar kan ook een plank uit, de 'kruipruimte' in zeg maar. Maar een echte kruipruimte hebben we helaas niet. En dat was ik beu nadat in een jaar tijd er een keer of 5 'iemand van een meter' aan de deur kwam en ik iedere keer de hele voorraad erin en eruit kon tassen.
De rest van het bier ligt altijd in de uiterste hoek van de trapkast, ook donker en een redelijk constante temperatuur. Maar na de hergisting moet het toch op zo'n 10 - 15 graden en dat is het daar niet... maar in de vriezer met elke dag koelelementen (of gewoon bevroren flesjes water) omruilen vast wel!

Eelke

Oké, mijn waterslot stond al ff plat (ik heb zo'n 'klepperende') dus vanmorgen het SG en temp gemeten, ik was al bang dat het gestokt was, zo snel!
Maar de temp was 21 graden en mijn SG 1012. Overhevelen doe ik niet want geen mandfles of zo. Over 2 dagen nog maar eens meten, maar ik denk dat ik er sowieso van uit kan gaan dat ik voor het weekend kan bottelen, is een week op het vat dan niet te kort? Of schiet het nu gewoon lekker op?

De lucht/guur was overigens heerlijk! Ook op maandagmorgen. Het viel me alleen wel op dat er veel bruine gistvlokjes in zitten, meer dan bij de blikken het geval was. Deze lagen bovenop het schuim. Ben benieuwd of ik deze kwijt raak als ik overhevel om te bottelen (dat doe ik dan weer wel).

Jacques

Een week op vat laten nagisten bij 21 ºC is voldoende. Als je in het weekend wilt gaan bottelen dan kun dat bij voorkeur op zondag doen. 

Eelke

Prima, laat ik m lekker staan. Zondag met een kater, zaterdag een bruiloft, bottelen, leuke uitdaging. :)

Gelukkig had ik mijn SG getest, dus wat te proeven over. Lekker al!
Het waterslot staat weer op standje blub, doordat er zuurstof bij gekomen is? Heb er vertrouwen in.

Jacques

Citaat van: Eelke op 08-06-2015  23:09 uHet waterslot staat weer op standje blub, doordat er zuurstof bij gekomen is? Heb er vertrouwen in.

Kan door opwarming komen.

Eelke

Dat lijkt me sterk, want het is koeler in de badkamer dan afgelopen weekend?
Of door de warmte die bij de vergisting vrij komt?

Jacques

Citaat van: Eelke op 08-06-2015  23:15 uDat lijkt me sterk, want het is koeler in de badkamer dan afgelopen weekend?
Of door de warmte die bij de vergisting vrij komt?

Het is waarschijnlijk warmer dan deze ochtend...

Eelke

Ah zo bedoel je. Nou hij stond na een uurtje of twee al weer op druk vanmorgen. Terwijl hij al zeker een dag plat stond.

Of mijn vat zat de eerste keer niet goed dicht, maar was dat eerst niet te merken door de snellere vergisting?

Anfin, voorlopig is de boel onder controle denk ik.

Eelke

Inmiddels staan de flessen al 2 dagen in mijn vriezer. 's Ochtends en 's avonds wissel ik de (dan ontdooide) fles met water om en daarmee blijft het op een temperatuur van 13 graden. Niet slecht denk ik toch?

Bier al twee keer geproefd, na een week en na 2 weken op de  fles, maar ik vond het nog wat zoet.

Jacques

Citaat van: Eelke op 30-06-2015  11:39 uInmiddels staan de flessen al 2 dagen in mijn vriezer. 's Ochtends en 's avonds wissel ik de (dan ontdooide) fles met water om en daarmee blijft het op een temperatuur van 13 graden. Niet slecht denk ik toch?

Bier al twee keer geproefd, na een week en na 2 weken op de  fles, maar ik vond het nog wat zoet.

Ik snap het bericht niet helemaal. Heb je het bier nog niet gebotteld?

Eelke

Jawel, al twee weken geleden. Dan moet het na de hergisting op de fles toch koeler gezet worden?

Jacques

Citaat van: Eelke op 30-06-2015  21:42 uJawel, al twee weken geleden. Dan moet het na de hergisting op de fles toch koeler gezet worden?

Alleen als je zeker weet dat de hergisting helemaal is afgerond.
Heb je het bier geproefd? En had het genoeg koolzuur?

Eelke

Citaat van: Jacques op 30-06-2015  22:16 uAlleen als je zeker weet dat de hergisting helemaal is afgerond.
Heb je het bier geproefd? En had het genoeg koolzuur?

Ja :) vandaar dat ik het al twee keer geproefd heb. Na een week was er nog niet genoeg.

Jacques

Ok, nu snap ik wat je precies bedoelde met je bericht van 11:39 uur.  :-[

Eelke

 :duimop: we komen er wel!

Het heeft toch wel echt nut om het nu koeler weg te zetten toch? En voor hoe lang? En hoe zit dat dan met mijn eerdere brouwsels, en aangekocht bier eigenlijk? Want dat staat er nu natuurlijk niet in. Hmm.

Jacques

Citaat van: Eelke op 30-06-2015  22:42 u:duimop: we komen er wel!

Het heeft toch wel echt nut om het nu koeler weg te zetten toch? En voor hoe lang? En hoe zit dat dan met mijn eerdere brouwsels, en aangekocht bier eigenlijk? Want dat staat er nu natuurlijk niet in. Hmm.

Het idee van koeler bewaren nadat de hergisting is afgerond is dat de koolzuur opgenomen wordt in het bier en dat het bier fris van smaak blijft omdat bij een lagere temperatuur je minder last hebt van veroudering. Als je je bier niet te lang bewaard valt het met de veroudering mee.

Eelke

Ooohhhwww... Ik verwacht eigenlijk dat het op ons feestje eind deze maand wel op gaat... dus dan zou het geen nut hebben?

Jacques

Citaat van: Eelke op 30-06-2015  22:55 uOoohhhwww... Ik verwacht eigenlijk dat het op ons feestje eind deze maand wel op gaat... dus dan zou het geen nut hebben?

Laat het bier maar even rijpen bij de huidige kamertemperatuur.  :) (Niet te warm in de zon...) Een dag van te voren koel zetten zodat je lekker koel bier hebt lijkt mij een goed plan.

Eelke

Dan gaan we dat plan doen! Scheelt een hoop gesjouw met bevroren flessen water, en meer plek in de vriezer voor ijsjes!  ;D

Maar het was een leuk experiment.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.