Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Poll

Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.

Eens
Oneens

Auteur Topic: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op  (gelezen 15734 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #50 Gepost op: 21-02-2018 12:51 u »
Met mijn maischzak (BIAB) heb ik volgens mij jaren niet anders gedaan. Maischzak met bostel na maischen uit de brouwketel verplaatsen in een emmer met 7-9 liter aangezuurd spoelwater. Voorzichtig roeren en dompelen als een theezakje en klaar is de spoeling.

Ik doe het de laatste tijd iets anders: dunner maischen, maischzak met bostel na maischen in een grote lege emmer hangen en hierover circa 3-4 l aangezuurd heet (95-100C) spoelwater gieten.



Hoeveel liter maischwater begin je mee?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ray71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • bier, bier bier, weij wille Bier!
    • Microbrouwerij 't Gruuske
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #51 Gepost op: 04-03-2018 09:12 u »
Het spoelen doe ik als hobbybrouwer tot nu toe altijd. Id omdat ik dat zo geleerd heb. Ik zie in veel reacties de reden van tijdwinst om niet te spoelen. Dat zie ik dus niet. Wanneer ik namelijk klaar ben met spoelen komt ook mijn wort aan de kook. Ik geloof niet dat het significant sneller aan de kook komt zonder spoelen. (Ik spoel altijd met 93° spoelwater).

Daarnaast zal ik eens proberen zonder spoelen een van mijn recepten te brouwen. Zal tzt mijn bevinding of het een beterbier geworden is posten

Gr,

Raymond



leuk recept? gewoon brouwen.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #52 Gepost op: 04-03-2018 09:22 u »
Het spoelen doe ik als hobbybrouwer tot nu toe altijd. Id omdat ik dat zo geleerd heb. Ik zie in veel reacties de reden van tijdwinst om niet te spoelen. Dat zie ik dus niet. Wanneer ik namelijk klaar ben met spoelen komt ook mijn wort aan de kook. Ik geloof niet dat het significant sneller aan de kook komt zonder spoelen. (Ik spoel altijd met 93° spoelwater).

Daarnaast zal ik eens proberen zonder spoelen een van mijn recepten te brouwen. Zal tzt mijn bevinding of het een beterbier geworden is posten

Gr,

Raymond

Of niet spoelen tijdwinst is of niet ligt aan je manier van filteren. Als je maar één pan hebt en een hevelfilter gebruikt maakt wel of niet spoelen in de tijd wel uit. Wanneer je beschikt over twee ketels met branders maakt het inderdaad niet zo veel uit.
Bij de BIAB methode kun je ook spoelen wanneer je de zak in een emmer laat zakken met een hevelfilter onderin de emmer. De grootte van de emmer moet afgestemd zijn op de grootte van de zak. Ondertussen dat je aan het spoelen bent kun je het wort opwarmen in de pan.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #53 Gepost op: 04-03-2018 12:03 u »
Bij low oxygen brewing wordt niet gespoeld om introductie van zuurstof te vermijden. De optie zit zelfs niet in de brouwsoftware. Ik doe het dus ook niet. Maar vermits jullie niet in HSA geloven, mogen jullie het van mij doen.  :degroeten:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #54 Gepost op: 04-03-2018 22:01 u »
Welke software gebruik jij daarvoor?

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #55 Gepost op: 05-03-2018 00:37 u »
Spreadsheet van lowoxygenbrewing.com.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.119
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #56 Gepost op: 07-03-2018 01:07 u »
Met een brew bag zitten ook de kafjes nog in de zak en die maisch je dan ook nog mee. En dat geeft smaak mee.

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #57 Gepost op: 07-03-2018 10:44 u »
Met een brew bag zitten ook de kafjes nog in de zak en die maisch je dan ook nog mee. En dat geeft smaak mee.

De kafjes zitten er bij elke maischmethode toch bij?

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 209
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #58 Gepost op: 12-03-2018 19:26 u »
Hoeveel rendement kost niet spoelen je tov wel spoelen? 5%,10%?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #59 Gepost op: 12-03-2018 20:08 u »
Laatst weer is BIAB zonder spoelen gedaan. 65% rendement met een doel SG van 1,066.
Mijn andere opstelling gaf gisteren 76% met spoelen...

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #60 Gepost op: 13-03-2018 10:50 u »
Ik spoel ook niet, maisch met volledig volume. Ligt een beetje aan de hoeveelheid en soorten mout maar ik kom meestal tussen do 65% en de 75% uit qua brouwzaalrendement. Als ik er een decoctie tegenaan gooi meestal aan de hoge kant, anders aan de lage kant. Rendement gaat wel wat omhoog als je tijdens de maisch regelmatig roert.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 209
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #61 Gepost op: 13-03-2018 18:04 u »
Ik heb inmiddels in een ander topic gelezen dat het bij de meesten zo’n 10% verschil maakt

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #62 Gepost op: 13-03-2018 18:55 u »
Scheelt 10% brouwzaalrendement... en 20% smaak-complexiteit ;)

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #63 Gepost op: 14-03-2018 13:46 u »
... en 20% smaak-complexiteit ;)

Plus of min  :-X

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #64 Gepost op: 14-03-2018 14:55 u »
Plus of min  :-X
Dat is de eeuwige discussie ja... Laat ik het anders zeggen, bij óns heeft het heel veel gescheeld (het rendement om minder ingrediënten te kunnen gebruiken interesseert me niet zo).

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #65 Gepost op: 14-03-2018 15:27 u »
Uit de vaststelling van enkelingen valt weinig te extrapoleren. Misschien zijn zij qua complexiteit wel van -40 naar -20 gegaan. Of verwarren zij complexiteit met oxidatie. Enz. enz.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #66 Gepost op: 14-03-2018 16:20 u »
Uit de vaststelling van enkelingen valt weinig te extrapoleren. Misschien zijn zij qua complexiteit wel van -40 naar -20 gegaan. Of verwarren zij complexiteit met oxidatie. Enz. enz.
Hè wat negatief... laat mij nou lekker denken dat die uren extra werk nut heeft (want zo ervaar ik het wel)  :weetniet:

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #67 Gepost op: 14-03-2018 17:09 u »
Ik ben niet negatief. Compenseer het verminderde rendement om tot dezelfde densiteit te komen, en van waar moet de verhoogde complexiteit dan komen?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #68 Gepost op: 14-03-2018 17:11 u »
Ik ben niet negatief. Compenseer het verminderde rendement om tot dezelfde densiteit te komen, en van waar moet de verhoogde complexiteit dan komen?

Het brouwproces wordt complexer  ^-^.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #69 Gepost op: 14-03-2018 17:47 u »
Ik ben niet negatief. Compenseer het verminderde rendement om tot dezelfde densiteit te komen, en van waar moet de verhoogde complexiteit dan komen?
Ik meen dat sinds we langzaam spoelen met heet water ons rendement van 80% naar boven de 90% is gelopen... en daarnaast menen we dat ons bier er ‘voller’ van smaak mee is geworden.

Tags: