Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.

Eens
Oneens

Auteur Topic: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op  (gelezen 14937 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Gepost op: 22-02-2015 20:02 u »
Ik lees het regelmatig terug in verschillende topics. Het niet spoelen van je bostel levert een voller en smakelijker bier op. Er schijnt alleen niet echt een consensus over bereikt te zijn. Daarom wilde ik er bij dezen een stelling aan wagen. Wat is jullie mening en ervaring?
Graag ook onderbouwen waarom je het wel of niet eens bent met deze stelling.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.915
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #1 Gepost op: 22-02-2015 20:53 u »
Wat vind je zelf en waarom?

Ik ben het niet standaard mee de stelling eens omdat je bij sommige bieren ook de moeilijk uitspoelbare suikers wilt hebben of wil je misschien zelfs wel een beetje een bite hebben uit looistoffen, hoe weinig ook. Nooit spoelen heb ik nog nooit gedaan dus die ervaring kan ik er niet bij betrekken.

Teveel spoelen kan wel wat afwijkende bieren geven (wrang), althans met mijn vroegere waterkwaliteit. Maar dat was niet de stelling :).


Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 822
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #2 Gepost op: 22-02-2015 20:59 u »
Ik spoel niet meer, en mij lijkt het betere bieren op te leveren.
Kan ook tussen mijn 2 oren zitten. Ik vind het ook makkelijker en relaxter brouwen.

Het mindere rendement maakt me niet uit.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #3 Gepost op: 22-02-2015 21:06 u »
Wat vind je zelf en waarom?

Ik ben het niet standaard mee de stelling eens omdat je bij sommige bieren ook de moeilijk uitspoelbare suikers wilt hebben of wil je misschien zelfs wel een beetje een bite hebben uit looistoffen, hoe weinig ook. Nooit spoelen heb ik nog nooit gedaan dus die ervaring kan ik er niet bij betrekken.

Teveel spoelen kan wel wat afwijkende bieren geven (wrang), althans met mijn vroegere waterkwaliteit. Maar dat was niet de stelling :).
Ik vind dat ik daar zelf te weinig ervaring in heb om daar een gefundeerde uitspraak over te doen. Ik heb vooralsnog twee klasse A bieren gebrouwen zonder spoelen, die smaakte prima. Maar de rest smaakt er ook niet minder om. Vandaar dat ik me afvraag wat er van klopt. Doorgaans spoel ik altijd. De ene keer alleen wat meer dan de andere.

Er zijn alleen enkele duidelijk overtuigde aanhangers van de niet spoelen methode. Ik vraag me dan af hoe dat komt.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #4 Gepost op: 22-02-2015 22:13 u »
Ik heb 'eens' gestemd, omdat aanlengen, wat spoelen eigenlijk is, m.i. eigenlijk nooit verbetering kan brengen. Ik wil hier wel de kanttekening bij plaatsen, dat het altijd ten koste gaat van het volume en dat je altijd je recept anders zal moeten opstellen om op het juiste SG te komen.
Maar niet spoelen = puurder bier lijkt me.

Ik heb overigens nog nooit zonder spoelen gebrouwen.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #5 Gepost op: 22-02-2015 22:28 u »
Eens.
Spoelen is een handeling om rendement te verhogen.
Verkeerd of te lang spoelen maakt je bier minder.
Niet spoelen sluit dat uit.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.915
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #6 Gepost op: 22-02-2015 22:29 u »
Ik heb 'eens' gestemd, omdat aanlengen, wat spoelen eigenlijk is, m.i. eigenlijk nooit verbetering kan brengen. Ik wil hier wel de kanttekening bij plaatsen, dat het altijd ten koste gaat van het volume en dat je altijd je recept anders zal moeten opstellen om op het juiste SG te komen.
Maar niet spoelen = puurder bier lijkt me.

Als je netjes uitmaischt (geen ensymactiviteit meer) en daarna spoelt zul je m.i. meer langere suikers uitspoelen omdat deze door diffusie langzamer uit de moutresten komen.

Als je niet uitmaischt is het complexer: niet spoelen betekent dan m.i. een kortere maischtijd. Gemiddeld zullen suikers daarmee ook langer zijn maar de groottverdeling zal anders zijn dan bij wel spoelen.

Op zich maakt het verdun aspect niet zoveel uit. Dat kun je weer wegkoken. Daarnaast zullen de spoelers doorgaan ook dikker maischen wat ook effect heeft op de suikergroottverdeling.

Al dit soort zaken overwegend lijkt met het effect van niet-spoelen niet zo groot tenzij er heel veel gespoeld wordt (negatief).

Offline Auke0611

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • De Koperen Tsjettel
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #7 Gepost op: 23-02-2015 22:35 u »
Het wel of niet spoelen hangt ook van je brouwmethode af. Als je met een dik beslag werkt zul je wel moeten spoelen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.037
  • Land: nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #8 Gepost op: 24-02-2015 11:23 u »
Ik lees het regelmatig terug in verschillende topics. Het niet spoelen van je bostel levert een voller en smakelijker bier op. Er schijnt alleen niet echt een consensus over bereikt te zijn. Daarom wilde ik er bij dezen een stelling aan wagen. Wat is jullie mening en ervaring?
Graag ook onderbouwen waarom je het wel of niet eens bent met deze stelling.

Lees ook het stukje op http://www.promash.com/TipsNTricks/CommonTasks/MechOfNoSparge.html
De Amerikaanse hobbybrouwer Louis Bonham schreef destijds een artikel hier over in Zymurgy (dacht ik). Ook hij kwam tot de conclusie dat ten koste van het rendement, niet spoelen een smakelijker bier opleverde.

Hopbier

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #9 Gepost op: 24-02-2015 11:42 u »
Zit tussen de oren. Het gaat er veel meer om hoe je spoelt en tot hoever je spoelt. Daar zit dus een deel van de ambacht van het bierbrouwen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.062
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #10 Gepost op: 24-02-2015 14:07 u »
Per definitie niet waar!

Het enigste wat je ervan kan zeggen is dat niet spoelen een lager rendement oplevert

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #11 Gepost op: 24-02-2015 14:31 u »
Het gaat natuurlijk niet alleen om het spoelen, maar ook om hoe dik/dun je maischt...

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #12 Gepost op: 24-02-2015 14:40 u »
Zelf spoel ik al enige tijd (jaren) niet meer, gewoon al het benodigde (maisch en spoelwater) bij het maischen in de ketel. Waarom?
Het is makkelijker en ik proef geen verschil. Niet voller, niet minder vol, ik heb er twee bieren mee gebrouwen op dezelfde dag met met zelfde recept, zelfde vergisting etc en proefde dus geen verschil.
Ook het dunner of dikker maischen geeft geen verschillen is mijn mening, dunner beslaan is gewoon makkelijker met roeren en eventueel rondpompen van je wort.
Bij de peiling zou dus mogen staan "geen verschil" om het helemaal zuiver te krijgen :)


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.778
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #13 Gepost op: 24-02-2015 14:55 u »
Ik heb geen ervaring met niet spoelen, tot op heden heb ik altijd wel wat gespoeld. Wel ben ik steeds minder gaan spoelen en dunner gaan maischen.
Dit komt vooral omdat dit wat tijdwinst oplevert tijdens het brouwen. En zoals Gebaxke aangeeft; het roert wat makkelijker.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 951
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #14 Gepost op: 24-02-2015 15:01 u »
Kan niet echt een zinnige mening geven over wel of niet eens. Heb tot nu toe altijd gespoeld en hier geen slechte resultaten door behaald denk ik. (ene bier is wel smakelijker dan de andere maar niet aantoonbaar door invloed van wel spoelen.)

Ik vraag me alleen wel af of het echt heel belangrijk is om te spoelen met warm water. Zou het ook niet zo kunnen zijn dat het terugbrengen van een aantal liters wort die ik standaard altijd doe om het helder te krijgen ook al niet bijdragen aan het effect dat wij willen bewerkstelligen met het spoelen. Zou deze werkwijze het rendement ook kunnen verhogen als je dit wat langer zou doen?

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #15 Gepost op: 24-02-2015 18:00 u »
Eens.
Omdat het niet spoelen geen kwaad kan en het met spoelen wel fout KAN gaan.
En dan komen we bij: Temperatuur, volume, gestelde pH, overige waterkwaliteit, zuurstofinslag (oxidatiespookje), snelheid en evt. duur.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.433
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #16 Gepost op: 24-02-2015 22:05 u »
Als je kan qua volume van je pan is het prima om niet te spoelen. En zeker als je te lui bent om dat te doen. Echter bij een zwaarder bier houd je met deze methode minder bier over. En dat lijkt mij niet gewenst (zeker bij mij niet). Dus gewoon lekker ff spoelen. Desnoods je spoelwater aanzuren. Alle brouwerijen doen het. Ook die (commerciŽle) bieren die jij lekker vindt zijn tijdens het brouwen gespoeld. Zeg nu maar eens dat die niet of minder smakelijk zijn. ;)

 :degroeten:

Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #17 Gepost op: 25-02-2015 09:25 u »
Als je kan qua volume van je pan is het prima om niet te spoelen. En zeker als je te lui bent om dat te doen. Echter bij een zwaarder bier houd je met deze methode minder bier over. En dat lijkt mij niet gewenst (zeker bij mij niet). Dus gewoon lekker ff spoelen. Desnoods je spoelwater aanzuren. Alle brouwerijen doen het. Ook die (commerciŽle) bieren die jij lekker vindt zijn tijdens het brouwen gespoeld. Zeg nu maar eens dat die niet of minder smakelijk zijn. ;)

 :degroeten:
OK:

Veel commerciŽle bieren vind ik minder smakelijk dan een zelf gebrouwen biertje.
Vaak ervaar ik de hobby-bieren als verser/frisser/rijker van smaak. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld meerdere keren van vrienden gehoord dat een kloon beter smaakte dan het origineel.

Ik vind het feit dat commerciŽle brouwerijen ook aan spoelen doen geen enkele reden om daar een kwaliteits-oordeel aan te koppelen, zij doen dit uitsluitend om de kosten voor grondstoffen te minimaliseren en zo meer geld te verdienen.

Ik denk dat niet spoelen zeker geen nadelige invloed op de smaak van je bier heeft, de kans op een beter bier wordt er alleen maar groter op als je niet spoelt, de fouten die je kunt maken bij het spoelen vervallen. Eigenlijk gek dat de meesten standaard wel spoelen, over andere vaak minimale factoren van het brouwproces wordt vaak eindeloos gediscussieerd en getuned terwijl te lang spoelen bijvoorbeeld een in de basis prima biertje behoorlijk kan verpesten.

Rendement is in mijn ogen de minst belangrijke factor voor een hobbybrouwer, die paar euro dat het scheelt per brouwsel valt in het niet bij andere aankopen die velen doen voor deze hobby. Ik ga voorlopig maar eens brouwen zonder te spoelen, praktisch gezien vind ik het ook het minst leuke deel van het proces.

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #18 Gepost op: 25-02-2015 11:50 u »
Rendement is in mijn ogen de minst belangrijke factor voor een hobbybrouwer, die paar euro dat het scheelt per brouwsel valt in het niet bij andere aankopen die velen doen voor deze hobby. Ik ga voorlopig maar eens brouwen zonder te spoelen, praktisch gezien vind ik het ook het minst leuke deel van het proces.

Mee eens, er wordt wel eens geopperd om bij de methode met het niet spoelen van je bostel 5-10% meer mout te gebruiken. Ik heb dat wel gedaan, maar haal meestal het SG wat ik hebben wil zonder dat ik dit doe. En wat is nou 10% extra kosten op je mout als je het wel doet. Een paar euro?? per brouwsel voor de gemiddelde amateur brouwer.

Offline dutch food geek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • Startend brouwer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #19 Gepost op: 25-02-2015 12:29 u »
Ik denk dat niet spoelen niet heel veel uitmaakt.
Ik spoel altijd een klein beetje, maar niet al te extreem.

Als je in de geschiedenis kijkt werd er ook niet gespoeld.
Er werd wel gespoeld, maar om een lichter bier uit dezelfde granen te krijgen (party-gyle)
maar niet voor het hoofdbier. dus gewoon lekker niet spoelen.
Misschien zal je in het begin wat moeten prutsen om op je SG uit te komen, je spoelt immers minder suikers uit.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.037
  • Land: nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #20 Gepost op: 25-02-2015 12:37 u »
Alle brouwerijen doen het. Ook die (commerciŽle) bieren die jij lekker vindt zijn tijdens het brouwen gespoeld. Zeg nu maar eens dat die niet of minder smakelijk zijn.

De vraag is/was of niet spoelen een smakelijker bier oplevert. CommerciŽle brouwerijen zullen altijd spoelen vanwege het rendement. Misschien kan jij als commerciŽle brouwer een paar bieren op de markt brengen die na maischen niet gespoeld zijn en een paar bieren met hetzelfde recept die wel gespoeld zijn?

Hopbier

homoeccentricus

  • Gast
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #21 Gepost op: 25-02-2015 13:50 u »
- Bij brew-in-a-bag wordt ook niet gespoeld. Al het benodigde water gaat van het begin in de pan. Levert zeker geen slechter bier op.
- Je kan ook batch-sparging proberen. Opnieuw, levert zeker geen slechter bier op.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.433
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #22 Gepost op: 25-02-2015 22:48 u »
Ik denk dat niet spoelen zeker geen nadelige invloed op de smaak van je bier heeft,

Klopt dat heeft het ook niet.

de kans op een beter bier word er alleen maar groter op als je niet spoelt,

Dat is slechts een stelling die nog niet onderbouwt is in dit topic. Het het positieve en/of negatieve effect van niet spoelen is nog niet aangetoond. Dus er valt mijn inziens niets over te zeggen. Behalve dat het geen negatief effect heeft... ;)

de fouten die je kunt maken bij het spoelen vervallen.

Welke fouten?  :weetniet:

Eigenlijk gek dat de meesten standaard wel spoelen,

Helemaal niet gek. Want zo staat het in de boeken. Dus iedereen "leert" het zo. En gezien het feit dat er met spoelen onwijs lekker bieren worden gemaakt (winnaars bij wedstrijden, en zelfs commerciŽle wedstrijden) geeft al aan dat er bij goed brouwen geen negatief effect is van spoelen.


terwijl te lang spoelen bijvoorbeeld een in de basis prima biertje behoorlijk kan verpesten.

Iederen roept dit. Maar als je te lang spoelt ben je geen goede brouwer. En wat als je nu je spoelwater aanzuurt is het effect dan nog hetzelfde bij dikker inmaischen (want daar praat je over als je het hebt over "te" lang spoelen).

Rendement is in mijn ogen de minst belangrijke factor voor een hobbybrouwer, die paar euro dat het scheelt per brouwsel valt in het niet bij andere aankopen die velen doen voor deze hobby.

Niet belangrijk... maar toch prettig als je efficiŽnt aan het brouwen bent en een f@cking lekker bier er uit krijgt. ;)

Ik ga voorlopig maar eens brouwen zonder te spoelen, praktisch gezien vind ik het ook het minst leuke deel van het proces.

Tijd is in mijn ogen een zeer onbelangrijke factor bij het brouwen. ;) En ik vind het gehele proces van het brouwen leuk, maar dat is ook niet gek voor een beek-brew-geek. ;D

Offline NiekBBQ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • BBQ & Beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #23 Gepost op: 26-02-2015 08:53 u »
Door dit topic ben ik vooral geÔnteresseerd geraakt voor batch-sparging.

Zijn er hier brouwers die dit al eens geprobeerd hebben? Positieve of negatieve ervaringen?


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 858
  • Land: nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #24 Gepost op: 26-02-2015 09:52 u »
Citaat
Door dit topic ben ik vooral geÔnteresseerd geraakt voor batch-sparging

Met mijn maischzak (BIAB) heb ik volgens mij jaren niet anders gedaan. Maischzak met bostel na maischen uit de brouwketel verplaatsen in een emmer met 7-9 liter aangezuurd spoelwater. Voorzichtig roeren en dompelen als een theezakje en klaar is de spoeling.

Ik doe het de laatste tijd iets anders: dunner maischen, maischzak met bostel na maischen in een grote lege emmer hangen en hierover circa 3-4 l aangezuurd heet (95-100C) spoelwater gieten.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.357
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #25 Gepost op: 26-02-2015 11:35 u »
Door dit topic ben ik vooral geÔnteresseerd geraakt voor batch-sparging.

Zijn er hier brouwers die dit al eens geprobeerd hebben? Positieve of negatieve ervaringen?
Ik maak altijd gebruik van batch-sparging (altijd wil zeggen een half jaar, want zolang ben ik aan het brouwen). Voor "standaard" bieren zit ik op een efficiŽntie van circa 70-75%. Bij zware bieren wordt dit zo`n 5-10% lager.
Tot op heden alleen maar positieve ervaringen.

Offline NiekBBQ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • BBQ & Beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #26 Gepost op: 26-02-2015 11:46 u »
Dan ga ik dat maar eens uitproberen bij mijn volgende brouwsel (Imperial Oatmeal Stout). EfficiŽntie dus even op 65 - 70 % zetten in BrouwHulp.

Roer je nadat je je spoelwater hebt toegevoegd?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.357
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #27 Gepost op: 26-02-2015 12:14 u »
Dan ga ik dat maar eens uitproberen bij mijn volgende brouwsel (Imperial Oatmeal Stout). EfficiŽntie dus even op 65 - 70 % zetten in BrouwHulp.

Roer je nadat je je spoelwater hebt toegevoegd?
Ja. Ik voeg het spoelwater toe, even goed roeren en dan laat ik het circa 10 minuten staan om een nieuw filterbed te vormen.
Je hoeft voor het spoelen dan ook niet je filterbed nat te houden. Ik laat het maischwater zo goed als allemaal aflopen voordat het spoelwater erbij gaat.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #28 Gepost op: 26-02-2015 17:53 u »
Citaat
OK:

Veel commerciŽle bieren vind ik minder smakelijk dan een zelf gebrouwen biertje.
Vaak ervaar ik de hobby-bieren als verser/frisser/rijker van smaak. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld meerdere keren van vrienden gehoord dat een kloon beter smaakte dan het origineel.

Offline De Rentmeester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #29 Gepost op: 26-02-2015 19:15 u »
Van een erkende bierbrouwer uit Oirschot: spoelen tot het soortelijk gewicht 2 a 2,5 plato is.
Rendement ten opzichte van beter en smaakvoller bier zou dit de beste balans zijn.
Iedereen mag daar anders over oordelen: zorg dat je de smaakstoffen en suikers die er gemakkelijk uit te halen zijn er ook uithaalt, maar probeer niet tot het randje te gaan.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.016
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #30 Gepost op: 26-02-2015 19:25 u »
2 Š 2,5 plato (SG 1008-1010)? Zo laag kom ik nooit. Tot nu toe spoel ik totdat ik het door BrouwHulp aangegeven aantal "liters vůůr koken" heb. SG van laatste afloop ligt dan boven 1020 (Brix 5,1/ Plato 5).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #31 Gepost op: 27-02-2015 22:33 u »
De laatste tijd heb ik het razend druk met mijn werk terwijl de activiteit hier op het forum ook heel hoog is. Vandaar dat ik nu pas reageer.

Ik heb een ruime ervaring met zowel het spoelen als met het niet spoelen van de bostel.

Mijn ervaring is dat je bij de meeste lichtgekleurde brouwsels er goed aan doet (beperkt) te spoelen. De looistoffen die vrijkomen door het spoelen dragen bij aan de volmondigheid van het bier. Wanneer heel intensief gespoeld wordt krijg je een onaangename samentrekkende smaak aan je bier. Dat heb je vooral bij niet zware bieren onder de 1055.

Bij donkere bieren kan uitbreid spoelen sneller zorgen voor wat hardere smaakjes dan bij lichtgekleurde bieren.

Het een en ander is ook afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Omdat ik tegenwoordig een Braumeister heb spoel ik niet veel. Bij een Braumeister maisch je in verhouding vrij dun. Als je een wat zwaarder bier wilt brouwen is het niet handig om spoelen. Je moet dan wel heel lang koken om op een hoog SG uit te komen als je geen suiker of moutextract wilt toevoegen.

Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #32 Gepost op: 28-02-2015 10:32 u »

Mijn ervaring is dat je bij de meeste lichtgekleurde brouwsels er goed aan doet (beperkt) te spoelen. De looistoffen die vrijkomen door het spoelen dragen bij aan de volmondigheid van het bier. Wanneer heel intensief gespoeld wordt krijg je een onaangename samentrekkende smaak aan je bier.

De laatste zin begrijp ik, die ervaring heb ik ook, dat looistoffen ook kunnen bijdragen aan de volmondigheid van je bier begrijp ik niet, dit lijkt tegenstrijdig met de samentrekkende eigenschappen die looistoffen hebben. Kun je dit toelichten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #33 Gepost op: 28-02-2015 12:18 u »
De laatste zin begrijp ik, die ervaring heb ik ook, dat looistoffen ook kunnen bijdragen aan de volmondigheid van je bier begrijp ik niet, dit lijkt tegenstrijdig met de samentrekkende eigenschappen die looistoffen hebben. Kun je dit toelichten?

Bijna elke 'smaakafwijking' is geen smaakafwijking wanneer de concentratie laag is. Het draagt in lage concentraties bij aan het smaakpalet. Pas wanneer een smaakstof een bepaalde concentratie te boven gaat ga je die stof ervaren als een smaakafwijking. Die drempelwaarde is afhankelijk van de proever maar ook van de aanwezigheid van andere stoffen. Vandaar dat het biertype uitmaakt.

Zie dit artikel over smaakeenheden.

Overigens kwam ik net een interessante pdf tegen waarin te zien is dat de drempelwaarden (thershold) van verschillende smaakstoffen sterk afhankelijk is van het bier. Een beetje jammer is het dat het overzicht niet een omschrijving geeft van de bieren waarin de drempelwaarden zijn bepaald. Om dat te achterhalen zul je waarschijnlijk de referenties moeten lezen.

Tenslotte geef ik een link naar een artikel over de invloed van mouten en de smaak van bier.

Uit dit laatste artikel de volgende passage:
"Husky. These husky, grainy flavors may be regarded as either desirable or undesirable, depending on the style of the beer, the intensity of the flavor, and the personal preference of the taster. They are appropriate as a background flavor in most pale lagers, particularly the American standard and Dortmunder export styles, but they should be more subdued in the American premium, Pilsener, and Munich Helles styles. The compounds responsible for husky flavors include the aromatic aldehyde cyclopentyl methanol, which is perceived as malty, husky, or strawlike (1). Melanoidins such as 2-acetylpyridine and trimethylpyrazine contribute similar grainy flavors.

These compounds normally are present at 5Ė10% of their flavor thresholds, which is sufficient to make an important contribution to the background. Excessive huskiness may result from oversparging or lengthy mash schedules, particularly if the temperature and pH of the water in the lauter tun rise above the recommended ceilings of 170 įF (77 įC) and 6.0, respectively, for example."



Een lichte kafsmaak door spoelen van de bostel is dus soms gewenst en soms ongewenst, afhankelijk van de persoonlijke smaak en het biertype. Maar ook de wijze waarop je schroot, de hoogte van de bostellaag, de wijze van filteren en de duur van filteren spelen een rol. En dan heb ik het nog niet over pH en de temperatuur van het spoelwater.

Een lastig antwoord om mee om te gaan, ik weet het. Maar bij het brouwen van bier spelen nu eenmaal veel factoren een rol. De kunst is om steeds het juiste compromis te vinden. 

Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #34 Gepost op: 28-02-2015 20:38 u »
Dankjewel, verhelderend antwoord.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #35 Gepost op: 07-03-2015 10:36 u »
Maar relatief makkelijk om te experimenteren.
In je eigen brouwerij schroot je dikwijls hetzelfde, vaak dezelfde hoeveelheden, de manier waarop je maischt etc.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #36 Gepost op: 07-03-2015 22:26 u »
Maar relatief makkelijk om te experimenteren.
In je eigen brouwerij schroot je dikwijls hetzelfde, vaak dezelfde hoeveelheden, de manier waarop je maischt etc.

Voor een goede vergelijking zul je ook hetzelfde recept moeten brouwen. Zoals ik al schreef is het biertype van belang.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #37 Gepost op: 08-03-2015 20:42 u »
Ja, dat klopt.
Ik heb ook gelezen dat jij bij jouw Blozende Blonde niet spoelde.
Dat zal ook wel proefondervindelijk zijn geweest. 

Offline Hapijo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #38 Gepost op: 29-01-2018 21:19 u »
Dan ga ik dat maar eens uitproberen bij mijn volgende brouwsel (Imperial Oatmeal Stout). EfficiŽntie dus even op 65 - 70 % zetten in BrouwHulp.

Roer je nadat je je spoelwater hebt toegevoegd?

Ik ben een beginnende brouwen en wil met de methode biab gaan brouwen en niet gaan spoelen. Echter ik lees in het forum indien je niet spoelt dat je dan een lekkerder bier krijgt mits je meer mout gebruikt. Nu wil ik onderstaand bierrecept gaan brouwen:
Belgisch blond bier (thuis bierbrouwen)
23 liter bier.
Pilsmout 6 kg
CaraVienna mout 250 g
CaraMunich type 1 mout 250 g
Dus in totaal 6,5 kg mout voor 23 liter bier
In het recept staat dat ik 16,25 liter water nodig heb voor de maisch en dat ik 27 liter water nodig heb om te spoelen.

Ik wil niet gaan spoelen is mijn vraag hoeveel water heb ik nu nodig als ik niet spoel bij biab? De tweede vraag is moet ik meer mout gebruiken voor de 23 liter bier, zo ja hoeveel meer?

In het recept staat ook dat je o.a. styrian Golding hop moet toevoegen " bij het uitschakelen". Hoe moet ik dit vertalen en toepassen in de praktijk?

Groet,
Pieter

Offline Arjendv

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Land: nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #39 Gepost op: 29-01-2018 21:33 u »
Ik vraag me hierbij ook af in hoeverre de installatie invloed heeft op de keuze voor wel/niet spoelen.

Een brewmonk (etc. etc.) spoelt naar mijn idee constant... toch?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #40 Gepost op: 29-01-2018 21:56 u »
Ik ben een beginnende brouwen en wil met de methode biab gaan brouwen en niet gaan spoelen. Echter ik lees in het forum indien je niet spoelt dat je dan een lekkerder bier krijgt mits je meer mout gebruikt. Nu wil ik onderstaand bierrecept gaan brouwen:
Belgisch blond bier (thuis bierbrouwen)
23 liter bier.
Pilsmout 6 kg
CaraVienna mout 250 g
CaraMunich type 1 mout 250 g
Dus in totaal 6,5 kg mout voor 23 liter bier
In het recept staat dat ik 16,25 liter water nodig heb voor de maisch en dat ik 27 liter water nodig heb om te spoelen.

Ik wil niet gaan spoelen is mijn vraag hoeveel water heb ik nu nodig als ik niet spoel bij biab? De tweede vraag is moet ik meer mout gebruiken voor de 23 liter bier, zo ja hoeveel meer?

In het recept staat ook dat je o.a. styrian Golding hop moet toevoegen " bij het uitschakelen". Hoe moet ik dit vertalen en toepassen in de praktijk?

Groet,
Pieter

Na een hele tijd niet spoelen ben ik dat weer gaan doen. De reden daarvoor is dat mijn bieren wat minder karakter hadden. De stoffen je uitspoelt dragen uit de bostel dragen namelijk bij aan de smaak van je bier.
Wel is het zaak je spoelwater aan te zuren tot een pH onder de 6 om te voorkomen dat ongewenste stoffen uitlogen die voor een onaangename kafsmaak zorgen.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 826
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #41 Gepost op: 29-01-2018 22:22 u »
Ik heb een tijd geleden de opdracht gekregen van Wolter om veeeeeeel langzamer te gaan spoelen, en daarna met flink warm water weer langzaam naspoelen.
We hebben braaf geluisterd... effect: rendement van 82% naar ruim boven de 90%, en tevens hebben we nu veel vollere & complexere bieren.

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op.
« Reactie #42 Gepost op: 29-01-2018 22:54 u »
Ik ben een beginnende brouwen en wil met de methode biab gaan brouwen en niet gaan spoelen. Echter ik lees in het forum indien je niet spoelt dat je dan een lekkerder bier krijgt mits je meer mout gebruikt. Nu wil ik onderstaand bierrecept gaan brouwen:
Belgisch blond bier (thuis bierbrouwen)
23 liter bier.
Pilsmout 6 kg
CaraVienna mout 250 g
CaraMunich type 1 mout 250 g
Dus in totaal 6,5 kg mout voor 23 liter bier
In het recept staat dat ik 16,25 liter water nodig heb voor de maisch en dat ik 27 liter water nodig heb om te spoelen.

Ik wil niet gaan spoelen is mijn vraag hoeveel water heb ik nu nodig als ik niet spoel bij biab? De tweede vraag is moet ik meer mout gebruiken voor de 23 liter bier, zo ja hoeveel meer?

In het recept staat ook dat je o.a. styrian Golding hop moet toevoegen " bij het uitschakelen". Hoe moet ik dit vertalen en toepassen in de praktijk?

Groet,
Pieter

Ik denk dat in het recept staat dat je moet spoelen tot 27 liter. Dus totdat de totale hoeveelheid wort 27 liter is. Je zou dus met ongeveer 30 liter water moeten maischen om 27 liter vůůr het koken over te houden zonder spoelen.
"bij uitschakelen" is waarschijnlijk aan het einde van het koken.
Meer mout is niet echt nodig. Het rendementsverlies zal bij deze maisch niet veel zijn.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #43 Gepost op: 30-01-2018 11:45 u »
'Na een hele tijd niet spoelen ben ik dat weer gaan doen. De reden daarvoor is dat mijn bieren wat minder karakter hadden. De stoffen je uitspoelt dragen uit de bostel dragen namelijk bij aan de smaak van je bier'.

Een nuttige en mooie stelling waarvan ik de conclusies van Jaques geheel kan be-amen.
Veel zaken m.b.t. het brouwen liggen behoorlijk gecompliceerd en kan je niet direct met een zwart-wit stelling simpel beantwoorden. Er spelen zoveel factoren mee waaronder persoonlijke smaak, economie, tijd, brouwinstallatie, water, grondstoffenkwaliteit en vooral ook de specifieke eisen die aan een bepaald biertype gesteld worden...

Geuzige groet, Toon


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.374
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #44 Gepost op: 30-01-2018 11:53 u »
Dit soort vragen leidt al snel tot slecht gefundeerde conclusies op basis van gevoel.
De enige manier om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen is uitproberen met veel brouwsels en systematisch vergelijken, maar ik denk niet dat iemand dat heeft gedaan hier op het forum.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.107
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #45 Gepost op: 30-01-2018 12:04 u »
[...] vooral ook de specifieke eisen die aan een bepaald biertype gesteld worden....

Helles, niet spoelen (en natuurlijk zonder kaf maischen )

Ingo

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #46 Gepost op: 19-02-2018 15:55 u »
Hoe krijg ik een filterbed zonder de kafjes van de geschrote (gerste)mout?

Offline Arjendv

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Land: nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #47 Gepost op: 20-02-2018 19:26 u »
... Bij een Braumeister maisch je in verhouding vrij dun.

Misschien wat off-topic, maar wat voor verhoudingen houd jij aan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #48 Gepost op: 20-02-2018 22:33 u »
Misschien wat off-topic, maar wat voor verhoudingen houd jij aan?

Op dit moment zo'n 3,5 liter water op 1 kg mout.
Ik heb ook op 5,4 liter water op 1 kg mout gezeten. Daar ben ik inmiddels van af omdat ik tegenwoordig wel spoel.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #49 Gepost op: 21-02-2018 10:10 u »
Hoe krijg ik een filterbed zonder de kafjes van de geschrote (gerste)mout?

Met een brew-bag ;)

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #50 Gepost op: 21-02-2018 12:51 u »
Met mijn maischzak (BIAB) heb ik volgens mij jaren niet anders gedaan. Maischzak met bostel na maischen uit de brouwketel verplaatsen in een emmer met 7-9 liter aangezuurd spoelwater. Voorzichtig roeren en dompelen als een theezakje en klaar is de spoeling.

Ik doe het de laatste tijd iets anders: dunner maischen, maischzak met bostel na maischen in een grote lege emmer hangen en hierover circa 3-4 l aangezuurd heet (95-100C) spoelwater gieten.



Hoeveel liter maischwater begin je mee?

Offline ray71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • bier, bier bier, weij wille Bier!
    • Microbrouwerij 't Gruuske
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #51 Gepost op: 04-03-2018 09:12 u »
Het spoelen doe ik als hobbybrouwer tot nu toe altijd. Id omdat ik dat zo geleerd heb. Ik zie in veel reacties de reden van tijdwinst om niet te spoelen. Dat zie ik dus niet. Wanneer ik namelijk klaar ben met spoelen komt ook mijn wort aan de kook. Ik geloof niet dat het significant sneller aan de kook komt zonder spoelen. (Ik spoel altijd met 93į spoelwater).

Daarnaast zal ik eens proberen zonder spoelen een van mijn recepten te brouwen. Zal tzt mijn bevinding of het een beterbier geworden is posten

Gr,

Raymond



leuk recept? gewoon brouwen.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #52 Gepost op: 04-03-2018 09:22 u »
Het spoelen doe ik als hobbybrouwer tot nu toe altijd. Id omdat ik dat zo geleerd heb. Ik zie in veel reacties de reden van tijdwinst om niet te spoelen. Dat zie ik dus niet. Wanneer ik namelijk klaar ben met spoelen komt ook mijn wort aan de kook. Ik geloof niet dat het significant sneller aan de kook komt zonder spoelen. (Ik spoel altijd met 93į spoelwater).

Daarnaast zal ik eens proberen zonder spoelen een van mijn recepten te brouwen. Zal tzt mijn bevinding of het een beterbier geworden is posten

Gr,

Raymond

Of niet spoelen tijdwinst is of niet ligt aan je manier van filteren. Als je maar ťťn pan hebt en een hevelfilter gebruikt maakt wel of niet spoelen in de tijd wel uit. Wanneer je beschikt over twee ketels met branders maakt het inderdaad niet zo veel uit.
Bij de BIAB methode kun je ook spoelen wanneer je de zak in een emmer laat zakken met een hevelfilter onderin de emmer. De grootte van de emmer moet afgestemd zijn op de grootte van de zak. Ondertussen dat je aan het spoelen bent kun je het wort opwarmen in de pan.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 531
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #53 Gepost op: 04-03-2018 12:03 u »
Bij low oxygen brewing wordt niet gespoeld om introductie van zuurstof te vermijden. De optie zit zelfs niet in de brouwsoftware. Ik doe het dus ook niet. Maar vermits jullie niet in HSA geloven, mogen jullie het van mij doen.  :degroeten:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 814
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #54 Gepost op: 04-03-2018 22:01 u »
Welke software gebruik jij daarvoor?

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 531
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #55 Gepost op: 05-03-2018 00:37 u »
Spreadsheet van lowoxygenbrewing.com.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #56 Gepost op: 07-03-2018 01:07 u »
Met een brew bag zitten ook de kafjes nog in de zak en die maisch je dan ook nog mee. En dat geeft smaak mee.

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #57 Gepost op: 07-03-2018 10:44 u »
Met een brew bag zitten ook de kafjes nog in de zak en die maisch je dan ook nog mee. En dat geeft smaak mee.

De kafjes zitten er bij elke maischmethode toch bij?

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #58 Gepost op: 12-03-2018 19:26 u »
Hoeveel rendement kost niet spoelen je tov wel spoelen? 5%,10%?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.104
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #59 Gepost op: 12-03-2018 20:08 u »
Laatst weer is BIAB zonder spoelen gedaan. 65% rendement met een doel SG van 1,066.
Mijn andere opstelling gaf gisteren 76% met spoelen...

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #60 Gepost op: 13-03-2018 10:50 u »
Ik spoel ook niet, maisch met volledig volume. Ligt een beetje aan de hoeveelheid en soorten mout maar ik kom meestal tussen do 65% en de 75% uit qua brouwzaalrendement. Als ik er een decoctie tegenaan gooi meestal aan de hoge kant, anders aan de lage kant. Rendement gaat wel wat omhoog als je tijdens de maisch regelmatig roert.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #61 Gepost op: 13-03-2018 18:04 u »
Ik heb inmiddels in een ander topic gelezen dat het bij de meesten zoín 10% verschil maakt

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 826
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #62 Gepost op: 13-03-2018 18:55 u »
Scheelt 10% brouwzaalrendement... en 20% smaak-complexiteit ;)

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #63 Gepost op: 14-03-2018 13:46 u »
... en 20% smaak-complexiteit ;)

Plus of min  :-X

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 826
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #64 Gepost op: 14-03-2018 14:55 u »
Plus of min  :-X
Dat is de eeuwige discussie ja... Laat ik het anders zeggen, bij ůns heeft het heel veel gescheeld (het rendement om minder ingrediŽnten te kunnen gebruiken interesseert me niet zo).

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 531
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #65 Gepost op: 14-03-2018 15:27 u »
Uit de vaststelling van enkelingen valt weinig te extrapoleren. Misschien zijn zij qua complexiteit wel van -40 naar -20 gegaan. Of verwarren zij complexiteit met oxidatie. Enz. enz.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 826
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #66 Gepost op: 14-03-2018 16:20 u »
Uit de vaststelling van enkelingen valt weinig te extrapoleren. Misschien zijn zij qua complexiteit wel van -40 naar -20 gegaan. Of verwarren zij complexiteit met oxidatie. Enz. enz.
HŤ wat negatief... laat mij nou lekker denken dat die uren extra werk nut heeft (want zo ervaar ik het wel)  :weetniet:

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 531
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #67 Gepost op: 14-03-2018 17:09 u »
Ik ben niet negatief. Compenseer het verminderde rendement om tot dezelfde densiteit te komen, en van waar moet de verhoogde complexiteit dan komen?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.104
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #68 Gepost op: 14-03-2018 17:11 u »
Ik ben niet negatief. Compenseer het verminderde rendement om tot dezelfde densiteit te komen, en van waar moet de verhoogde complexiteit dan komen?

Het brouwproces wordt complexer  ^-^.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 826
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Reactie #69 Gepost op: 14-03-2018 17:47 u »
Ik ben niet negatief. Compenseer het verminderde rendement om tot dezelfde densiteit te komen, en van waar moet de verhoogde complexiteit dan komen?
Ik meen dat sinds we langzaam spoelen met heet water ons rendement van 80% naar boven de 90% is gelopen... en daarnaast menen we dat ons bier er Ďvollerí van smaak mee is geworden.

Tags: