Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai  (gelezen 3852 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Gepost op: 17-02-2015 17:47 u »
Mijn eerste SMASH met pilsmout en Cluster hop. De bedoeling is om een droge tripel te maken met niet teveel snoepjes smaakjes. Ik wil de batch gaan splitsen in vijf delen en met verschillende gisten gaan vergisten. Iemand nog een tip voor een lekker gistje voor deze cluster SMASH

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSMASH cluster
KenmerkTripel
Brouwdatum22-2-2015
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,4 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater19,6 liter
Spoelwater12,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid52 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100,0 %6134 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cluster8,5 %20 gr90 minuten20 EBU
Cluster8,5 %15 gr30 minuten11 EBU
Cluster8,5 %40 gr15 minuten18 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165C45 minuten3,2 l/kg
272C30 minuten3,2 l/kg
378C5 minuten3,2 l/kg




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #1 Gepost op: 17-02-2015 18:15 u »
Vechten TEGEN de Bierkaai moet je nooit doen. Misschien moet je het samen met de Bierkaai doen! :D

Offline dykkie

  • ABV De Bierkaai
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #2 Gepost op: 17-02-2015 18:50 u »
Brouwen tegen de Bierkaai! Leuk idee Ad.
Ik heb nog; bry97, workhorse, abbaye safbrew

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #3 Gepost op: 17-02-2015 19:17 u »
Misschien iets langer bij 63 en iets korter bij 72 graden maischen om m iets droger te krijgen of is dat te gortig voor de Bierkaai?

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #4 Gepost op: 17-02-2015 20:47 u »
Misschien iets langer bij 63 en iets korter bij 72 graden maischen om m iets droger te krijgen of is dat te gortig voor de Bierkaai?
Niets is te gortig voor deze mannen. Maar zou jij 70 minuten bij 67 graden doen of
60 minuten bij 63 graden en 15 minuten bij 72 graden :weetniet:

Brouwen tegen de Bierkaai! Leuk idee Ad.
Ik heb nog; bry97, workhorse, abbaye safbrew
Hmm interessant rijtje. Maar de abbaye safbrew zal wel wat snoepjes smaak geven maar dat is misschien wel een hele leuke uitbijter.
:bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley::bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley:

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #5 Gepost op: 17-02-2015 21:12 u »
Niets is te gortig voor deze mannen. Maar zou jij 70 minuten bij 67 graden doen of
60 minuten bij 63 graden en 15 minuten bij 72 graden :weetniet:


Ik denk dat ik voor de tweede optie zou kiezen.

Ik heb qua gist nog twee zakjes safbrew s-33 liggen met houdbaarheidsdatum 10-2014. Zou iemand deze willen gebruiken voor het experiment?


Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #6 Gepost op: 17-02-2015 22:02 u »

Ik heb qua gist nog twee zakjes safbrew s-33 liggen met houdbaarheidsdatum 10-2014. 


Zou niet zwaar tillen aan de houdbaarheidsdatum. Gewoon een lekker (blond) biertje mee brouwen.

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #7 Gepost op: 17-02-2015 22:51 u »
Ik zou inderdaad maischschema twee nemen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #8 Gepost op: 18-02-2015 20:36 u »
Bedankt voor alle input. Ik heb het maischschema aangepast. Ben erg benieuwd naar de smaak van de cluster hop.  :brouwen: :brouwen:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSMASH cluster
KenmerkTripel
Brouwdatum22-2-2015
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,4 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater19,6 liter
Spoelwater12,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid52 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100,0 %6134 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cluster8,5 %20 gr90 minuten20 EBU
Cluster8,5 %15 gr30 minuten11 EBU
Cluster8,5 %40 gr15 minuten18 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163C60 minuten3,2 l/kg
272C15 minuten3,2 l/kg
378C5 minuten3,2 l/kg

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #9 Gepost op: 18-02-2015 20:57 u »
Mooi Ad.  Zondag wordt de Bierkaai Cluster SMASH geboren. Ben ook benieuwd.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #10 Gepost op: 22-02-2015 10:52 u »
Vandaag van plan het brouwsel in te zetten maar heb mijn ketels uitgeleend.  :huilen:

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #11 Gepost op: 23-02-2015 12:24 u »
Ik heb qua gist nog twee zakjes safbrew s-33 liggen met houdbaarheidsdatum 10-2014. Zou iemand deze willen gebruiken voor het experiment?

Ik heb je gist (S33) erbij gedaan en die was binnen een paar uur actief bezig! Potent genoeg dus.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai
« Reactie #12 Gepost op: 23-02-2015 12:31 u »
Ik heb je gist (S33) erbij gedaan en die was binnen een paar uur actief bezig! Potent genoeg dus.

Mooi. Ben benieuwd naar het resultaat met deze gist.

Tags: