Cluster SMASH of vechten tegen de bierkaai

Gestart door Adbrouwt, 17-02-2015 17:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adbrouwt

Mijn eerste SMASH met pilsmout en Cluster hop. De bedoeling is om een droge tripel te maken met niet teveel snoepjes smaakjes. Ik wil de batch gaan splitsen in vijf delen en met verschillende gisten gaan vergisten. Iemand nog een tip voor een lekker gistje voor deze cluster SMASH

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSMASH cluster
KenmerkTripel
Brouwdatum22-2-2015
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,4 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater19,6 liter
Spoelwater12,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid52 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100,0 %6134 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cluster8,5 %20 gr90 minuten20 EBU
Cluster8,5 %15 gr30 minuten11 EBU
Cluster8,5 %40 gr15 minuten18 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C45 minuten3,2 l/kg
272°C30 minuten3,2 l/kg
378°C5 minuten3,2 l/kg


Zooms

Vechten TEGEN de Bierkaai moet je nooit doen. Misschien moet je het samen met de Bierkaai doen! :D

dykkie

Brouwen tegen de Bierkaai! Leuk idee Ad.
Ik heb nog; bry97, workhorse, abbaye safbrew

Wolter

Misschien iets langer bij 63 en iets korter bij 72 graden maischen om m iets droger te krijgen of is dat te gortig voor de Bierkaai?

Adbrouwt

Citaat van: Wolter op 17-02-2015  19:17 uMisschien iets langer bij 63 en iets korter bij 72 graden maischen om m iets droger te krijgen of is dat te gortig voor de Bierkaai?
Niets is te gortig voor deze mannen. Maar zou jij 70 minuten bij 67­ graden doen of
60 minuten bij 63 graden en 15 minuten bij 72 graden :weetniet:

Citaat van: dykkie op 17-02-2015  18:50 uBrouwen tegen de Bierkaai! Leuk idee Ad.
Ik heb nog; bry97, workhorse, abbaye safbrew
Hmm interessant rijtje. Maar de abbaye safbrew zal wel wat snoepjes smaak geven maar dat is misschien wel een hele leuke uitbijter.
:bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley::bokser: :beersmiley: :bokser: :beersmiley:

Wolter

Citaat van: Adbrouwt op 17-02-2015  20:47 uNiets is te gortig voor deze mannen. Maar zou jij 70 minuten bij 67­ graden doen of
60 minuten bij 63 graden en 15 minuten bij 72 graden :weetniet:


Ik denk dat ik voor de tweede optie zou kiezen.

Ik heb qua gist nog twee zakjes safbrew s-33 liggen met houdbaarheidsdatum 10-2014. Zou iemand deze willen gebruiken voor het experiment?


Neetje

Citaat van: Wolter op 17-02-2015  21:12 uIk heb qua gist nog twee zakjes safbrew s-33 liggen met houdbaarheidsdatum 10-2014. 


Zou niet zwaar tillen aan de houdbaarheidsdatum. Gewoon een lekker (blond) biertje mee brouwen.

Zooms

Ik zou inderdaad maischschema twee nemen.

Adbrouwt

Bedankt voor alle input. Ik heb het maischschema aangepast. Ben erg benieuwd naar de smaak van de cluster hop.  :brouwen: :brouwen:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSMASH cluster
KenmerkTripel
Brouwdatum22-2-2015
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,4 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater19,6 liter
Spoelwater12,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid52 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100,0 %6134 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cluster8,5 %20 gr90 minuten20 EBU
Cluster8,5 %15 gr30 minuten11 EBU
Cluster8,5 %40 gr15 minuten18 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C60 minuten3,2 l/kg
272°C15 minuten3,2 l/kg
378°C5 minuten3,2 l/kg


Wolter

Mooi Ad.  Zondag wordt de Bierkaai Cluster SMASH geboren. Ben ook benieuwd.

Adbrouwt

Vandaag van plan het brouwsel in te zetten maar heb mijn ketels uitgeleend.  :huilen:

Zooms

Citaat van: Wolter op 17-02-2015  21:12 uIk heb qua gist nog twee zakjes safbrew s-33 liggen met houdbaarheidsdatum 10-2014. Zou iemand deze willen gebruiken voor het experiment?

Ik heb je gist (S33) erbij gedaan en die was binnen een paar uur actief bezig! Potent genoeg dus.

Wolter

Citaat van: Zooms op 23-02-2015  12:24 uIk heb je gist (S33) erbij gedaan en die was binnen een paar uur actief bezig! Potent genoeg dus.

Mooi. Ben benieuwd naar het resultaat met deze gist.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.