Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnen aan het echte werk  (gelezen 6949 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Richard_NL

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Beginnen aan het echte werk
« Gepost op: 08-02-2015 17:12 u »
Hallo hobbybrouwers

Ik ben Richard woon in Helmond, ben eind vorig jaar begonnen met blikbrouwen.
In de tussentijd veel geleerd van dit forum en uit het boek van Adrie Otten.
Heb nu mijn brouwmaterialen bij elkaar: 30 liter pan, gist vat, hevelfilter, koelspiraal, walsenmolen, klimaatkast gemaakt, en zo nog wat benodigdheden.
Tijd voor het echte werk.
Nog de ingrediënten bestellen en brouwen.

Ik wil met een Tripel beginnen, lekker ding van Brouw hulp.

(Ik krijg het recept niet in forum opmaak in deze post)?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #1 Gepost op: 08-02-2015 17:20 u »
Welkom Richard!!
En veel succes met deze mooie hobby

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #2 Gepost op: 08-02-2015 17:37 u »
Hoi Richard,

Welkom op het forum.
Heb net een vergelijkbare tripel gemaakt, dan zonder de aroma 50 mout en met iets andere hop. Hoewel het eindresultaat heerlijk is, heb ik het idee dat een beetje meer moutigheid voor dit bier goed zou zijn. Dus denk dat het met deze tripel helemaal goed moet komen.
Wel een tip met tripels (en andere zware Belgische bieren). Niet te warm vergisten heeft bij dit soort bieren wel de voorkeur, want de meeste Belgische gisten willen ethylacetaat en andere bijsmaken generen als ze te warm worden. Probeer je emmer je vat op 19 graden te houden en dan komt het wel goed (tenminste zo heb ik de mijne vergist). Navergisten heb ik op 22 graden gedaan.
Houd er verder rekening mee dat de trappist high gravity nogal kan schuimen. In mijn 25l gistemmer lukte het net om er 15l bier in te vergisten. Er zijn meerdere forumleden geweest die nog meer kopruimte nodig hadden, dus ben er bedacht op. Je zou voor de zekerheid een blow off kunnen installeren als je gistvat te klein gaat zijn.

Kopiëren naar het forum is heel makkelijk
Gewoon in de lijst met receptnamen met de rechter muisknop op het recept klikken en dan kopieer in forum opmaak. Als het goed is krijg je dan een pop up met de mededeling dat het kopiëren is geslaagd

Succes met je eerste echte brouwsel
 

Offline Richard_NL

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #3 Gepost op: 08-02-2015 17:49 u »
Bedank voor de tips.

Ik heb de gist verandert in SafBrew Ale (S-33)
Is dit een goede zet, en heb ik nog kans in een blow off?



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLekker ding
Brouwdatum14-01-2015
BiertypeTripel
Volume15,8 l
Begin SG1,079 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,90 lWater uit Water
4,33 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,073 kgPilsmoutDingemans3 EBC82,1 %
0,073 kgAroma 50Dingemans50 EBC1,5 %
0,817 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.4,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.20 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C6 min.5 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gTettnanger Tettnangbellen4,4%90 min.33,4 IBU
23,9 gSaazpellets3,5%10 min.3,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
20,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte8,6 vol.%



Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #4 Gepost op: 08-02-2015 18:18 u »
Volgens mij valt het met s33 wel mee met schuimen, dus hoef je daar geen zorgen over te maken. Denk alleen dat s33 niet de meest geschikte gist is voor een tripel. De gist heeft niet zo'n goede vergistingsgraad, dus waarschijnlijk krijg je een zoete tripel. T58 is bv wat meer geschikt voor een tripel, als je nog kan switchen van gist dan zou ik het persoonlijk wel overwegen. Moet hier wel bij aantekenen dat ik zelf geen enkele ervaring heb met s33 zowel met brouwen als in proeven. Dus misschien dat hier iemand anders met ervaring anders over denkt.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #5 Gepost op: 08-02-2015 18:35 u »
Ik heb nu twee keer gebrouwen met S-33 en voor mij is dat geen gist voor een tripel. Mijn eerste tripel gebrouwen met T-58 gist en die smaakt goed.
Ik zou wel rekening houden met een lagere efficiëntie dan 75%. Ik kwam met mijn tripel op zo`n 65% uit dacht ik. Als je dit aanpast in BrouwHulp heb je wat grotere kans dat je beoogde begin SG haalt. (de software past dan de hoeveelheden voor je aan).

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #6 Gepost op: 08-02-2015 18:39 u »
S33 is niet mijn favourite. Er blijft een gistsmaak aan het bier zitten. Verder vergist hij niet zo ver door. Dit is mijn ervaring. Misschien dat anderen betere ervaringen hebben.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 793
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #7 Gepost op: 08-02-2015 19:05 u »
Vorige week zaterdag heb ik dit recept ook gebrouwen (maar dan met iets minder kristalsuiker en wat meer pilsmout, ik vond bijna 15% wel wat veel suiker).
Ik heb ook de S-33 gist gebruikt.

Deze week (donderdag waarschijnlijk) ga ik bottelen.

Ben benieuwd tot hoe ver de gist bij mij is doorgegaan, ik heb op een continue 20°C vergist (hoofd- en nagisting) en het proces kwam erg snel op gang en ging in het begin ook als een malle - waterslot blupte nog sneller dan tijdens de vergisting van mijn Dubbel met Fermentis Abbaye :)

Ik hou jullie op de hoogte.

Offline Richard_NL

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #8 Gepost op: 08-02-2015 20:20 u »
Ik heb mijn boodschappen lijstje aangepast, ik ga de S33 en de T58 bestellen.
Om de verschillen te ervaren met het zelfde recept.

Bedankt voor de reacties.

Offline njitsver

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: be
  • Santé
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #9 Gepost op: 08-02-2015 21:48 u »
Welkom en succes met de tripel  :brouwen:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #10 Gepost op: 09-02-2015 07:23 u »
Ik heb mijn boodschappen lijstje aangepast, ik ga de S33 en de T58 bestellen.
Om de verschillen te ervaren met het zelfde recept.

Bedankt voor de reacties.

Als je 2 identieke recepten vergist en daarna proeft koop je nooit geen S33 weer :biersmile:

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #11 Gepost op: 09-02-2015 08:54 u »
Dat heb ik nou juist met t-58.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #12 Gepost op: 09-02-2015 12:51 u »
Vorige week zaterdag heb ik dit recept ook gebrouwen (maar dan met iets minder kristalsuiker en wat meer pilsmout, ik vond bijna 15% wel wat veel suiker).
Ik heb ook de S-33 gist gebruikt.

..............het proces kwam erg snel op gang en ging in het begin ook als een malle - waterslot blupte nog sneller dan tijdens de vergisting van mijn Dubbel met Fermentis Abbaye :)

Dat klopt alleen is het ook ineens heel snel afgelopen. In mijn geval met een lage vergistingsgraad. Na het bottelen had ik de volgende ochtend al meteen een fikse druk die daarna ook niet meer hoger werd. Op zich heb ik een lekkere dubbel met deze gist gemaakt maar er blijft een gist- geur en smaak aan het bier zitten. Met de T58 heb ik dat niet gehad.

Offline meindert.m

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #13 Gepost op: 09-02-2015 16:00 u »
Welkom en veel brouwplezier

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #14 Gepost op: 09-02-2015 17:42 u »
Ohja, ennuh: welkom op het forum Richard!

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.097
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Beginnen aan het echte werk.
« Reactie #15 Gepost op: 10-02-2015 01:16 u »
Als je 2 identieke recepten vergist en daarna proeft koop je nooit geen S33 weer :biersmile:

Dat geldt voor jou maar niet voor iedereen.
Bij mij is standaard S33 gist aanwezig.

Offline Richard_NL

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #16 Gepost op: 10-02-2015 17:59 u »
Zo te zien zijn de meningen verdeeld over de S33 en de T58 gist, ik ga ze alle twee proberen en vergelijken.
Ik hoop de bestelling voor het weekend binnen te hebben om mijn eerste brouwsel te maken.
Ga beginnen met de S33 gist.

In ieder geval bedankt voor alle reacties. :proost:


Offline broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 753
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #17 Gepost op: 10-02-2015 18:17 u »
Zo te zien zijn de meningen verdeeld over de S33 en de T58 gist, ik ga ze alle twee proberen en vergelijken.

Hoi,
Dat is een goede manier om de diverse effecten van ingrediënten te leren kennen.
Je leert zo je om in jouw brouwzaal met jouw werkwijze met de spullen om te gaan en zo tot een voor jou zo goed mogelijk resultaat te verkijgen. :lessmile:

Succes en groet,
broeder Willem

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.097
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #18 Gepost op: 11-02-2015 01:05 u »

Ga beginnen met de S33 gist.


De gist zakt wat moeilijk uit. Daarom zet ik voor het bottelen het gistvat enkele dagen op een graad of twee.
En na bottelen wat langer (2 ā 3 weken) warm zetten zodat de hergisting goed op gang komt.

Offline Richard_NL

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #19 Gepost op: 12-02-2015 21:19 u »
Het voor het bottelen het gist vat enkele dagen op een graad of twee, is dat een manier van lageren?

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.097
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #20 Gepost op: 13-02-2015 00:49 u »
Het voor het bottelen het gist vat enkele dagen op een graad of twee.........

Bij lagere temperatuur zal je gist (en andere vertroebeling) sneller/beter uitzakken naar de bodem.
Als je het heldere bier daarna op fles doet, heb je alleen gist van de hergisting.

Zoek eens op cold crush in het "geheel forum".

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Beginnen aan het echte werk
« Reactie #21 Gepost op: 13-02-2015 07:21 u »
Zoek eens op cold crush in het "geheel forum".

Zullen we er een "cold crash" van maken ;)

Tags: